ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικές: Πώς θα «δουλεύει» το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

news room 6 λεπτά ανάγνωση
πανελλήνιες

Διπλά μηχα­νο­γρα­φικά θα συμπλη­ρώ­σουν φέτος οι υπο­ψή­φιοι – Πώς θα καθο­ρί­ζο­νται οι βάσεις εισα­γω­γής ανάλογα με την πρόταση της κάθε σχολής – Ενι­σχύ­ε­ται η αυτο­νο­μία των πανε­πι­στη­μίων για να δια­μορ­φώ­σουν το ακα­δη­μαϊκό τους προφίλ

Επα­να­φορά της βάσης εισα­γω­γής, για να μην μπαί­νουν με «λευκή κόλλα» στα ΑΕΙ, διπλά μηχα­νο­γρα­φικά, κατάρ­γηση των αιωνίων φοι­τη­τών και Πανε­πι­στη­μιακή Αστυ­νο­μία έρχο­νται να φέρουν τα πάνω κάτω στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, με στόχο να προ­σεγ­γί­σει αυτή τα διεθνή πρότυπα. Η υπουρ­γός Παι­δείας Νίκη Κερα­μέως πήρε το πράσινο φως από το Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο προ­κει­μέ­νου τις επό­με­νες ημέρες το σχέδιο νόμου να μπει σε δημόσια δια­βού­λευση και μετά τις γιορτές να κατα­τε­θεί προς ψήφιση, στη Βουλή.

«To κάθε πανε­πι­στή­μιο θα μπορεί να βάλει τη δική του βάση, άλλη σε ένα περι­φε­ρειακό τμήμα Μαθη­μα­τι­κών και άλλη στο τμήμα της Αθήνας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυ­πουρ­γός Παι­δείας, αρμό­διος για την Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, Βασίλης Διγα­λά­κης λέγο­ντας ότι σχολές όπως οι Ιατρι­κές και τμήματα του Πολυ­τε­χνείου δεν ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­χουν στον δεύτερο γύρο των μηχα­νο­γρα­φι­κών δελτίων. Σημα­ντική κρί­νε­ται και η επιλογή του πεδίου για τη βάση εισα­γω­γής στα ΑΕΙ.

Οι αλλαγές στις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις θα ισχύ­σουν από φέτος, χωρίς ωστόσο να μετα­βάλ­λε­ται ο αριθμός των εξε­τα­ζό­με­νων μαθη­μά­των προ­κεί­με­νου να μην αιφ­νι­δια­στούν οι υπο­ψή­φιοι. Με τις προ­τει­νό­με­νες ρυθ­μί­σεις δεν επη­ρε­ά­ζε­ται με κανέναν τρόπο η προ­ε­τοι­μα­σία των φετινών υπο­ψη­φίων, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθή­ματα, την ύλη ή οτι­δή­ποτε αφορά στην προ­ε­τοι­μα­σία τους. Πρέπει να γνω­ρί­ζουν ότι αφορούν μόνο την κατά­ταξή τους στις σχολές προ­τί­μη­σής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα απο­τε­λέ­σματα των εξε­τά­σεων.

Μπαίνει τέρμα, όμως, στην είσοδο υπο­ψη­φίων με βαθμούς κάτω από τα βάση και εισά­γε­ται η δυνα­τό­τητα των ΑΕΙ να ορίζουν μόνα τους τη βάση που επι­θυ­μούν και η οποία θα είναι δια­φο­ρε­τική ανά τμήμα. Κάθε υπο­ψή­φιος θα συμπλη­ρώ­νει, λοιπόν, δύο μηχα­νο­γρα­φικά δελτία ώστε σε περί­πτωση που δεν πιάσει τις σχολές που επι­θυ­μεί να έχει τη δυνα­τό­τητα δεύ­τε­ρης ευκαι­ρίας αμέσως μετά. Και αυτό θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να περιο­ρι­στεί ο αριθμός των επι­τυ­χό­ντων σε «άσχετες» σχολές. Οπως είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο με το σύστημα αυτό εξα­σφα­λί­ζε­ται ένα στοι­χειώ­δες επίπεδο γνώσεων για την εισα­γωγή στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επι­λεγ­μέ­νων τμη­μά­των στα μηχα­νο­γρα­φικά των υπο­ψη­φίων κατευ­θύ­νει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγ­μα­τικά επι­θυ­μούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημε­ρινή δια­δι­κα­σία.

Ως ελά­χι­στη βάση εισα­γω­γής ορί­ζε­ται ο μέσος όρος των μέσων επι­δό­σεων όλων των ως υπο­ψη­φίων στο σύνολο των τεσ­σά­ρων μαθη­μά­των του επι­στη­μο­νι­κού πεδίου στο οποίο αντι­στοι­χεί το τμήμα. Η αλλαγή αυτή στο­χεύει στη δια­σφά­λιση των ακα­δη­μαϊ­κών προ­ϋ­πο­θέ­σεων της επι­τυ­χούς φοί­τη­σης και της έγκαι­ρης ολο­κλή­ρω­σης των σπουδών, επο­μέ­νως και τη θωρά­κιση του κύρους των πανε­πι­στη­μια­κών σπουδών και τη μείωση του ποσο­στού μη ολο­κλή­ρω­σης των σπουδών, που σήμερα πλη­σιά­ζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενί­σχυση της αυτο­νο­μίας των ΑΕΙ και της δυνα­τό­τη­τας κάθε τμή­μα­τος να δια­μορ­φώ­σει το ακα­δη­μαϊκό του προφίλ.

Ωστόσο, η γενική αυτή βάση εισα­γω­γής θα λει­τουρ­γεί ως βάση ανα­φο­ράς, αφού προ­βλέ­πε­ται ένα είδος αυτο­νο­μίας για κάθε τμήμα, να αυξο­μειώ­σει τη βάση εισα­γω­γής του σε σχέση με αυτή. Δηλαδή προ­βλέ­πε­ται ένα εύρος ποσο­στών της βάσης εισα­γω­γής που μπορούν να επι­λέ­ξουν τα τμήματα, ανάλογα τη ζήτηση ή τις απαι­τή­σεις τους.

Κάθε πανε­πι­στή­μιο και τη δική του βάση

Ενα τμήμα θα μπορεί να καθο­ρί­σει τη βάση του στο 80% της βάσης εισα­γω­γής μειώ­νο­ντας τα μόρια βάσης του κατά 20% της βάσης ανα­φο­ράς  ή στο 110% , όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Διγα­λά­κης. Ο ίδιος εξηγεί ότι, π.χ., με επίδοση 9.000 μορίων ένα τμήμα Μαθη­μα­τι­κών στην Περι­φέ­ρεια μπορεί να βάλει ως ελά­χι­στη βάση εισα­γω­γής στο 80% άρα η βάση είναι τα 7.200 μόρια και ένα άλλο στην Αθήνα στο 110% και πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντάς το με το 1,1 η βάση του να δια­μορ­φώ­νε­ται τελικά στα 9.900 μόρια.

Από τις απο­φά­σεις των ΑΕΙ προ­κύ­πτει ότι θα μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εισα­κτέων αν ανε­βά­σουν τη βάση εισα­γω­γής.

Δύο φορές μηχα­νο­γρα­φικό

Οσον αφορά τη δια­δι­κα­σία εισα­γω­γής, θεσπί­ζε­ται διπλή δυνα­τό­τητα συμπλή­ρω­σης του μηχα­νο­γρα­φι­κού. Την πρώτη φορά οι υπο­ψή­φιοι θα δηλώ­νουν περιο­ρι­σμένο αριθμό σχολών και τη δεύτερη φορά όσοι δεν εισή­χθη­σαν θα διεκ­δι­κούν τις θέσεις που έμειναν κενές από το πρώτο μηχα­νο­γρα­φικό. «Στόχος των προ­τει­νό­με­νων ρυθ­μί­σεων είναι να δοθεί μεγα­λύ­τερη βαρύ­τητα στην εκπε­φρα­σμένη προ­τί­μηση των υπο­ψη­φίων σε πανε­πι­στη­μιακό τμήμα εισα­γω­γής. Ενθαρ­ρύ­νο­νται, έτσι, οι συνει­δη­τές επι­λο­γές στη συμπλή­ρωση του μηχα­νο­γρα­φι­κού δελτίου, ενώ επι­τυγ­χά­νε­ται η μείωση του αριθμού επι­τυ­χό­ντων σε σχολή τυχαίας επι­λο­γής».

Οριο φοί­τη­σης

Προ­τεί­νε­ται ως ανώτατο όριο φοί­τη­σης το Ν+½Ν, όπου Ν το ελά­χι­στο πλήθος των ετών που απαι­τού­νται για την ολο­κλή­ρωση των σπουδών.

Για παρά­δειγμα, όπου η ελά­χι­στη διάρ­κεια φοί­τη­σης είναι 4 έτη, το όριο φοί­τη­σης επε­κτεί­νε­ται κατά 2. Οπου η ελά­χι­στη διάρ­κεια φοί­τη­σης είναι 6 έτη, το όριο φοί­τη­σης επε­κτεί­νε­ται κατά τρία. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοει­σερ­χό­με­νους φοι­τη­τές, ενώ για τους ήδη φοι­τού­ντες θα υπάρ­ξουν μετα­βα­τι­κές προ­βλέ­ψεις.

Ενδει­κτικό της κατά­στα­σης που υπάρχει με τους αιώ­νιους φοι­τη­τές είναι ότι, σύμφωνα με τα στοι­χεία, οι μισοί περίπου φοι­τη­τές έχουν ξεπε­ρά­σει το χρονικό όριο των σπουδών. Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Δια­σφά­λι­σης και Πιστο­ποί­η­σης της Ποιό­τη­τας στην Ανώτατη Εκπαί­δευση (ΑΔΙΠ), η χώρα έχει το χαμη­λό­τερο ποσοστό απο­φοί­των επί των φοι­τη­τών (9,41%) έναντι 24,15% του ευρω­παϊ­κού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία των τελευ­ταίων ετών, συγ­γράμ­ματα δηλώ­νουν ότι επι­θυ­μούν να λάβουν 250.000 φοι­τη­τές, δηλαδή περίπου οι μισοί από όσους έχουν τη φοι­τη­τική ιδιό­τητα. Το καθε­στώς των αιώνιων φοι­τη­τών είχε καταρ­γη­θεί επί υπουρ­γίας Ανδρέα Λοβέρ­δου πριν από πέντε χρόνια, ενώ επα­νήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία, στο Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών οι εγγε­γραμ­μέ­νοι φοι­τη­τές είναι λίγο περισ­σό­τε­ροι από 100.000, ενώ οι φοι­τη­τές που παρα­κο­λου­θούν κανο­νικά τις σπουδές τους και δεν έχουν ξεπε­ρά­σει τα προ­βλε­πό­μενα έτη σπουδών ανά τμήμα είναι περίπου 50.000. Παρό­μοια είναι η ανα­λο­γία σύμφωνα με τα στοι­χεία του Εθνικού Μετσό­βιου Πολυ­τε­χνείου και στις πολυ­τε­χνι­κές σχολές, όπου οι μισοί από τους φοι­τού­ντες είναι ενεργοί. Μεγα­λύ­τερο αριθμό ενεργών φοι­τη­τών φαί­νε­ται ότι έχει το Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ από τους περίπου 60.000 φοι­τη­τές που είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στο Πανε­πι­στή­μιο της Πάτρας, ενεργοί είναι περίπου οι μισοί

ΟΠΠΙ, η Πανε­πι­στη­μιακή Αστυ­νο­μία

Η δέσμη αυτή ρυθ­μί­σεων περι­λαμ­βά­νει τη διεύ­ρυνση μέτρων ασφα­λείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγ­χό­μενη είσοδος, η ενί­σχυση των δια­τά­ξεων Πει­θαρ­χι­κού και Ποι­νι­κού Δικαίου, με τη θέσπιση ολο­κλη­ρω­μέ­νου πλαι­σίου, με στόχο την πρόληψη και απο­τροπή πράξεων βίας και ανομίας στο πανε­πι­στή­μιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προ­στα­σίας Πανε­πι­στη­μια­κού Ιδρύ­μα­τος (ΟΠΠΙ), απο­τε­λού­με­νης από αξιω­μα­τι­κούς και ειδι­κούς φρου­ρούς της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας που θα υπά­γο­νται ιεραρ­χικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρυ­τά­νεις έχουν συμ­φω­νή­σει ομόφωνα για τη βάση εισα­γω­γής και κατά πλειο­ψη­φία για την ΟΠΠΙ. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική για τη δημιουρ­γία της ΟΠΠΙ Ιδρύ­μα­τος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την επο­πτεία των πρυ­τά­νεων και όχι από την Αστυ­νο­μία, ενώ το συν­δι­κα­λι­στικό όργανο των πανε­πι­στη­μια­κών συμ­φω­νεί με την είσοδο στον χώρο του πανε­πι­στη­μίου με επί­δειξη ταυ­τό­τη­τας.

Πηγή: protothema.gr

Ισμήνη Χαρα­λα­μπο­πού­λου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.