ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ», τα περί «Νησιωτικότητας» – Aρθρο του I. Kουμπιάδη

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Γιάννης Κουμπιάδης

Γράφει ο Ιωάννης. Σ.

Κου­μπιά­δης, δικη­γό­ρος

ΛΟΓΙΑ… ΛΟΓΙΑ… ΛΟΓΙΑ, όσα ανα­μα­ση­μένα ακούμε κατά καιρούς από την Πολι­τεία, τους πολι­τι­κούς, τους κυβερ­νη­τι­κούς και αυτο­διοι­κη­τι­κούς ταγούς, από τότε που -εννοείται- κατο­χυ­ρώ­θηκε και συνταγ­μα­τικά η έννοια της νησιω­τι­κό­τη­τας, η οποία μάλιστα τελευ­ταία εμπλου­τί­στηκε και με νέες έννοιες «Θαλάσ­σια οικο­νο­μία», «Γαλάζια Ανά­πτυξη».

Και τι δεν ακού­σαμε!!!. Ιδού μερικά απο­σπά­σματα:

– «…Ειδι­κό­τερα και σε ό,τι αφορά τους νησιω­τι­κούς μας δήμους, για μία ακόμη φορά δεν έχει ληφθεί υπόψη η προ­βλε­πό­μενη από το Σύνταγμα, εφαρ­μογή της νησιω­τι­κό­τη­τας. Ανα­γνω­ρί­στε επι­τέ­λους τη νησιω­τι­κό­τητα…»,

– «…Η νησιω­τι­κό­τητα λοιπόν είναι άρρηκτα συν­δε­δε­μένη με τη γαλάζια οικο­νο­μία. Για το λόγο αυτό, η χάραξη στο­χευ­μέ­νων πολι­τι­κών για τα νησιά κρί­νε­ται ιδιαι­τέ­ρως σκόπιμη…»,

– «…Ολο­κλη­ρω­μένη Θαλάσ­σια Πολι­τική στο Νησιω­τικό Χώρο και λοιπές δια­τά­ξεις. Το τρί­πτυχο “Νησιω­τι­κό­τητα, Θαλάσ­σια οικο­νο­μία, Γαλάζια Ανά­πτυξη” απο­τε­λεί το δομικό στοι­χείο της Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής που για πρώτη φορά εισά­γε­ται σε θεσμικό κείμενο, κατά τρόπο ολο­κλη­ρω­μένο, συνε­κτικό και ρεα­λι­στικό. Θεσμο­θε­τεί­ται για πρώτη φορά Πολι­τική για τα Νησιά. Θεσμο­θέ­τηση της Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής…»

Ας ευχη­θούμε ότι και η νέα προ­σπά­θεια εν έτει 2020 με το εν λόγω τρί­πτυχο θα ευο­δώ­σει!!!

Δοθεί­σης όμως της ευκαι­ρίας, ας δούμε το θεσμικό πλαίσιο για την νησιω­τι­κό­τητα:

Σύνταγμα της Ελλάδας: Το Σύνταγμα της Ελλάδας υπο­χρε­ώ­νει να υπάρχει ιδιαί­τερη μέριμνα για την ανά­πτυξη των νησιω­τι­κών περιο­χών της χώρας (άρθρο 101Σ, στο οποίο ορί­ζε­ται ότι: “Ο κοινός νομο­θέ­της και η Διοί­κηση, όταν δρουν κανο­νι­στικά, υπο­χρε­ού­νται να λαμ­βά­νουν υπόψη τις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες των νησιω­τι­κών και ορεινών περιο­χών, μερι­μνώ­ντας για την ανά­πτυξη τους”). Πλέον των ανωτέρω, με το νόμο 4150/2013 θεσπί­στηκε και επίσημα η «ρήτρα νησιω­τι­κό­τη­τας», με την οποία απο­τυ­πώ­νε­ται η πραγ­μα­τική διά­σταση του άρθρου 101. Με τη ρήτρα αυτή, ανα­γνω­ρί­ζο­νται έμπρα­κτα οι ιδιαι­τε­ρό­τη­τες των νησιω­τι­κών περιο­χών και ενερ­γο­ποιεί­ται, ένα πλαίσιο ιδιαί­τε­ρης αντι­με­τώ­πι­σης των νησιών.

Τελευ­ταία, εκφρά­στηκε και για την «νησιω­τι­κό­τητα» και ο αγα­πη­τός πρό­ε­δρος του ΔΣ ΡΟΔΟΥ, από τον οποίο ακού­σαμε τα εξής: «Μεταξύ άλλων έγιναν δεκτές και οι προ­τά­σεις μας να ληφθεί υπόψη η νησιω­τι­κό­τητα στις νέες δια­τά­ξεις, όπως και έγινε!!!». Φυσικά ο πρό­ε­δρος του ΔΣ ΡΟΔΟΥ με τα όσα είπε παρα­πάνω δεν ανα­φέ­ρε­ται στην κατά το Σύνταγμα νησιω­τι­κό­τητα (άρθρο 101Σ), ούτε στη «ρήτρα νησιω­τι­κό­τη­τας του νόμου 4150/2013, αλλά σε κάποιες αλλαγές, οι οποίες επί­κει­νται να γίνουν με το προς ψήφιση σχετικό νομο­σχέ­διο του Υπ. Δικαιο­σύ­νης, με το οποίο θα τρο­πο­ποι­η­θούν κάποια άρθρα του Κώδικα περί Δικη­γό­ρων , μεταξύ των οποίων και τα ακό­λουθα:

– Τρο­πο­ποιεί­ται το άρθρο 98 του ν. 4194/2013. Η προ­τει­νό­μενη ρύθμιση σκοπό έχει να αντι­με­τω­πί­σει τα προ­βλή­ματα που παρα­τη­ρού­νται κατά τη λει­τουρ­γία των οργάνων των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων νησιω­τι­κών περιο­χών λόγω των απο­στά­σεων και των δυσχε­ρειών μετά­βα­σης στην έδρα του Συλ­λό­γου και για τον λόγο αυτό προ­βλέ­πε­ται η συμ­με­τοχή και ψηφο­φο­ρία στις γενικές συνε­λεύ­σεις μέσω τηλε­διά­σκε­ψης.

– Απαρτία Γενικής Συνέ­λευ­σης – Τρο­πο­ποί­ηση του άρθρου 99 του ν. 4194/2013. Στόχος της προ­τει­νό­με­νης ρύθ­μι­σης είναι η αντι­με­τώ­πιση των προ­βλη­μά­των που παρα­τη­ρού­νται κατά τη λει­τουρ­γία των οργάνων των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων νησιω­τι­κών περιο­χών, μέσω της ρύθ­μι­σης του συνυ­πο­λο­γι­σμού της τηλε­πα­ρου­σίας των μελών στην απαρτία της γενικής συνέ­λευ­σης.

– Διε­ξα­γωγή Γενικής Συνέ­λευ­σης – Τρο­πο­ποί­ηση του άρθρου 100 του ν. 4194/2013. Στόχος της προ­τει­νό­με­νης ρύθ­μι­σης είναι η αντι­με­τώ­πιση των προ­βλη­μά­των που παρα­τη­ρού­νται κατά τη λει­τουρ­γία των οργάνων των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων νησιω­τι­κών περιο­χών, μέσω του καθο­ρι­σμού του τρόπου συμ­με­το­χής στη γενική συνεύ­λευση μέλους που μετέχει με τηλε­διά­σκεψη.

– Απο­φά­σεις – Τρο­πο­ποί­ηση του άρθρου 102 του ν. 4194/2013. Στόχος της προ­τει­νό­με­νης ρύθ­μι­σης είναι η αντι­με­τώ­πιση των προ­βλη­μά­των που παρα­τη­ρού­νται κατά τη λει­τουρ­γία των οργάνων των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων νησιω­τι­κών περιο­χών, μέσω της λήψης υπόψη της ψήφου όσων μετέ­χουν με τηλε­διά­σκεψη.

Παρα­τή­ρηση του γρά­φο­ντος: Τελικά μετά τη ψήφιση των ως άνω τρο­πο­ποι­ή­σεων, θα συμ­με­τέ­χουν τα μέλη-δικηγόροι στις Γενικές Συνε­λεύ­σεις των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων νησιω­τι­κών περιο­χών, λόγω των απο­στά­σεων και των δυσχε­ρειών μετά­βα­σης στην έδρα του Συλ­λό­γου (προ­φα­νώς στο δικό μας δικη­γο­ρικό Σύλλογο με έδρα τη Ρόδο αφορά ιδιαί­τερα τους λίγους δικη­γό­ρους που λει­τουρ­γούν τα γραφεία τους στην Κάρπαθο), με τηλε­πα­ρου­σία και με τηλε­διά­σκεψη. Αρκεί να γίνο­νται όμως και Γενικές Συνε­λεύ­σεις!!! Κατα­κλείδα: Ισως αδόκιμη θα μπο­ρούσε να θεω­ρη­θεί η φράση του προ­έ­δρου του ΔΣΡ περί «νησιω­τι­κό­τη­τας», την οποία βέβαια για άλλο λόγο την ανέφερε, στη πράξη όμως και κατά το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, η «νησιω­τι­κό­τητα» έως τώρα είναι «ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ», αλλά και με τις παρα­πάνω αλλαγές στο Κώδικά μας που τόσο προ­σπά­θησε και ο πρό­ε­δρός μας, όπως ο ίδιος ομο­λο­γεί(!), μάλλον θα είναι ένα «γράμμα κενό» του­λά­χι­στον για το Σύλλογό μας, αφού προ­α­παι­τού­μενο είναι να γίνο­νται και Γενικές Συνε­λεύ­σεις!!! Ειδι­κό­τερα, κατά τη θητεία του σημε­ρι­νού ΔΣ του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου, δεν υπήρξε απαρτία σε καμιά ΤΑΚΤΙΚΉ Γ.Σ, που απο­τε­λεί την κορυ­φαία εκδή­λωση του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου -ούτε στην αρχική- ούτε στην επα­να­λη­πτική της, αν και προ­σκα­λού­νται τα μέλη από το Δ.Σ. (η φετεινή ορί­στηκε βέβαια για την Δευτέρα 02-11-2020, πολύ οψίμως, ίσως!) λόγω της παν­δη­μίας, όποτε μάλλον θα έπρεπε πρώ­τι­στα να οργα­νω­θεί ο Σύλ­λο­γος για Γ.Σ. με τηλε­πα­ρου­σίες γενικά. Σ’ ό,τι αφορά δε τις Εκτα­κτες Γ. Συνε­λεύ­σεις ούτε λόγος να γίνεται, αφού τέτοια δεν συνε­κλήθη ποτέ κατά την επί τρία σχεδόν έτη θητεία του σημε­ρι­νού ΔΣ του ΔΣ ΡΟΔΟΥ, ενώ πρό­ε­κυ­ψαν και συνε­χί­ζουν να απα­σχο­λούν το κλάδο και την τοπική κοι­νω­νία οξύτατα θέματα, για τα οποία έπρεπε να έχουν ληφθεί προ καιρού απο­φά­σεις από το ανώτατο όργανο του Συλ­λό­γου μας και ανα­φέ­ρο­μαι ιδιαί­τερα:

α. Στο Κτη­μα­το­λό­γιο Ρόδου, για την επι­κεί­μενη ένταξη του οποίου στο Εθνικό Κτη­μα­το­λό­γιο -παρά τη δοθείσα πέρυσι διετή παράταση- από πλευράς ενερ­γειών Συλ­λό­γου έγινε «μηδέν εις το πηλίκο», ενώ στην Κω πέτυχαν από το 2019 με απόφαση του ίδιου του Υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης και απο­σπά­σεις να γίνουν από το Δήμο Κω περί τα 15 άτομα, αλλά και μέλη του δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κω να συνει­σφέ­ρουν αμει­βό­με­νοι για τη ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ στο Κτη­μα­το­λό­γιο Κω. (Εμείς εδώ αρμο­δίως καθεύ­δο­μεν!!!) και β. Για το συρό­μενο επί δεκα­ε­τίες οξύτατο θέμα της μετα­φο­ράς των υπη­ρε­σιών των δικα­στη­ρίων σε νέο δικα­στικό μέγαρο, αφού το υφι­στά­μενο κτη­ριακό συγκρό­τημα αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και επι­κει­μέ­νης και της συμπλή­ρω­σης του ιωβη­λαίου του, είναι εδώ και χρόνια ανε­παρ­κές, ανθυ­γιεινό και ακα­τάλ­ληλο!!!, οι δε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες μέσω της Περι­φέ­ρειας επι­σκευα­στι­κές εργα­σίες, δεν το «σώνουν», για τη χρήση που έχει σήμερα, αλλά μάλλον δεν θα πάνε χαμένες για την επόμενη μου­σειακή ή άλλη πολι­τι­στική χρήση. Η Ρόδος και η Δωδε­κά­νη­σος αξίζουν ένα νέο υπερ­σύ­χρονο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΈΓΑΡΟ!!! και πρέπει καθη­με­ρινά να αγω­νι­ζό­μα­στε ενάντια στα «ώτα των μη ακουό­ντων» του «κράτους των Αθηνών»!!!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.