Σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από εργολαβίες τις οποίες εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –κυρίως σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο στο νησί της Ρόδου.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο σύμβουλος του περιφερειάρχη σε θέματα τεχνικών έργων κ. Στέργος Στάγκας, οι εργολαβίες για το οδικό δίκτυο στο νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νομού Δωδεκανήσου, ανέρχονται σε πάνω από 23 εκ. ευρώ (συνολικά).
«Μια σειρά από εργολαβίες που είναι απαραίτητες για την βελτίωση του οδικού δικτύου στο νησί της Ρόδου, προχωρούν, βάσει των σχεδιασμών και του σχετικού προγραμματισμού και υλοποιούνται με προϋπολογισμό άνω των 23 εκ. ευρώ –πάντα υπό την προσωπική επίβλεψη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, καμία προηγούμενη περιφερειακή (και παλαιότερα νομαρχιακή) αρχή δεν δαπάνησε τόσα μεγάλα ποσά σε τέτοιου είδους έργα. Όλα είναι χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΝΑι.
Αναλυτικότερα:
-σε πλήρη εξέλιξη είναι το τεχνικό έργο που αφορά την αντικατάσταση και επέκταση ηλεκτροφωτισμού στη νήσο Ρόδο, με προϋπολογισμό 6,5εκ. ευρώ. Επιπλέον προβλέπονται και 20.000 μέτρα στηθαία ασφαλείας. Μέσα από αυτή την εργολαβία ήδη έχουν τοποθετηθεί τα νέα φωτιστικά στην παραλιακή από τα όρια του Κορακόνερου, στα Κοσκινού, στην Καλλιθέα και στο Φαληράκι. Το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία.
-παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία για την επαρχιακή οδό με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ –από τον κόμβο Κοσκινού έως τον κόμβο της ιδιωτικής κλινικής Euromedica – εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου. Έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση, τα τεχνικά έργα, τα στηθαία ασφαλείας και η διαγράμμιση.
-από την μεγάλη εργολαβία έχει εγκατασταθεί ήδη ο εργολάβος που εκτελεί το έργο εγκατάστασης με νέα δίκτυα φωτισμού, νέους ιστούς, LED και πίλαρ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να παραδοθεί ένα σύγχρονο έργο με όλες τις προδιαγραφές και τα στάνταρ ασφαλείας.
-αντικαταστάθηκε το παλιό δίκτυο από την Ρόδου –Λίνδου (κόμβος Κυριακή έως κοινότητα Καλυθιές). Έχουν γίνει εκσκαφές, βάσεις, νέα δίκτυα, νέοι ιστοί και νέα LED ενώ έχουν τοποθετηθεί και σημάνσεις.
-τοποθετούνται οι βάσεις για τους ιστούς στην περιοχή Κολύμπια – Αρχάγγελο – Μαλώνα – Χαράκι – Μάσαρη μέχρι και την γέφυρα του Γαδουρά. Σε αυτό το σημείο θα τοποθετηθούν 20.000 μέτρα στηθαία ασφαλείας με στόχο την προστασία των οδηγών και τα LED. Η μελέτη γι αυτό το έργο αφορά την επέκταση μέχρι και την Λίνδο. (Χρονοδιάγραμμα μέχρι και πριν την έναρξη του καλοκαιριού).
-από τα όρια της περιοχής των Κρητικών – Φανερωμένη έως και το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού και λεωφόρο Ηρακλειδών, έχουν ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών (με τοποθέτηση ιστών ενώ κατασκευάζονται πεζοδρόμια από την περιοχή Μιραμάρε έως την Ιξιά). Επιπλέον, έχει ξεκινήσει το δεύτερο κομμάτι του έργου από το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού μέχρι και την Κρεμαστή σε μήκος 2,5χιλιομέτρων (αφορά δίκτυα ομβρίων, κατασκευή πεζοδρομίων, νέα δίκτυα φωτισμού, ιστούς, πίλαρ και LED).
-τοποθέτηση νέου δικτύου και ιστών και συνέχιση εργασιών από το Παραδείσι μέχρι και τον Θεολόγο. Αναμένεται εντός των ημερών η προμήθεια ιστών που θα τοποθετηθούν από την περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ έως την Σορωνή.
-από τα όρια της Σορωνής μέχρι και τις Φάνες, το έργο του ηλεκτροφωτισμού έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι και τα Καλαβάρδα, έχει επίσης ολοκληρωθεί το έργο του ηλεκτροφωτισμού.
-για τις διαγραμμίσεις, το έργο είναι σε εξέλιξη. Έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος κι έχει ολοκληρώσει όλο το βόρειο τρίγωνο του νησιού (αεροδρόμιο – κόμβος Τσαΐρι – παραλιακή Καλλιθέας και Ρόδου – Λίνδου). Όλα αυτά με ψυχροπλαστικό και κανονικό υλικό μεγάλης διάρκειας. Το έργο με τις διαγραμμίσεις σε όλο το νησί της Ρόδου ανέρχεται σε 2.350.000 ευρώ.
-σε εξέλιξη είναι η κατασκευή των διαβάσεων και των κόμβων στην εθνική οδό από Κολύμπια προς Ρόδο. Το έργο θα ολοκληρωθεί στις ανατολικές ακτές κι αμέσως μετά θα συνεχίσουν από Τσαΐρι προς αεροδρόμιο και από τα Κρητικά προς αεροδρόμιο.
»Έχουμε παραλάβει τα μηχανήματα τα οποία εκτελούν τις διαγραμμίσεις και τις διαβάσεις στο οδικό δίκτυο σε όλο το νησί της Ρόδου» ανέφερε ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλα, πολύ σημαντικά έργα των οποίων οι εργολαβίες είναι σε εξέλιξη όπως η γέφυρα στο Μάκκαρη με προϋπολογισμό 6,5εκ. ευρώ περίπου (συνολικά) και τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νησί για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών με προϋπολογισμό 3εκ. ευρώ.
Το κονδύλι που διατίθεται για τις ασφαλτοστρώσεις συνολικά είναι 900.000 ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ