ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σ. Zαχαράκη στη “δ”: «Παρά την έξαρση των κρουσμάτων τα σχολεία παραμένουν ο πιο ασφαλής χώρος»

news room 8 λεπτά ανάγνωση

Το εγχεί­ρημα της ασφα­λούς λει­τουρ­γίας των σχο­λείων, ενώ η παν­δη­μία του κορω­νοϊού συνε­χί­ζε­ται, φαί­νε­ται να έχει στεφθεί με επι­τυ­χία. Μαθητές και εκπαι­δευ­τι­κοί τηρούν τα μέτρα κατά γράμμα. Παρά την έξαρση των κρου­σμά­των, τα σχολεία παρα­μέ­νουν ο πιο ασφαλής χώρος, και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, θα είναι τα τελευ­ταία που θα κλεί­σουν στην απευ­κταία περί­πτωση που επι­βλη­θεί ένα καθο­λικό lockdown, στη χώρα.

Σε συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στη «δημο­κρα­τική», η υφυ­πουρ­γός Παι­δείας, Σοφία Ζαχα­ράκη μετά και την πρό­σφατη επί­σκεψή της στη Ρόδο, δηλώνει ότι κανείς δεν θέλει να απο­τε­λεί το άνοιγμα των σχο­λείων ένα στοί­χημα που απλά έπρεπε να κερ­δη­θεί για πολι­τι­κούς λόγους. Προ­έ­χουν η ασφά­λεια των παιδιών, των εκπαι­δευ­τι­κών και των οικο­γε­νειών.

«Με την υπευ­θυ­νό­τητα των μαθητών και με τη στήριξη των εκπαι­δευ­τι­κών μας τα σχολεία μας απο­τε­λούν ασφα­λείς χώρους έτσι ώστε τα παιδιά μας να συνε­χί­σουν την απρό­σκο­πτη και διαρκή επαφή τους με την εκπαι­δευ­τική δια­δι­κα­σία.

Τα παιδιά μας …έβαλαν τις μάσκες», δηλώνει η υφυ­πουρ­γός Παι­δείας, Σοφία Ζαχα­ράκη.

Ακο­λου­θεί η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κυρία Ζαχα­ράκη, παρά τις όποιες αντι­δρά­σεις υπήρξαν αρχικά, τα σχολεία-μαθητές και εκπαιδευτικοί-προσαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτρο της χρήσης της μάσκας. Αυτή η καλή προ­σαρ­μογή απο­δί­δει; Πρό­σφατα ο Πρω­θυ­πουρ­γός είπε πως ο κίν­δυ­νος μετά­δο­σης του ιού στα σχολεία είναι μικρό­τε­ρος, καθώς υπάρχει πάντα επα­γρύ­πνηση και τηρού­νται τα μέτρα προ­στα­σίας…

Σε αυτή την ιδιαί­τερη σε σχέση με όλες τις άλλες σχολική χρονιά που ξεκί­νησε υπό την βαριά σκιά μιας παγκό­σμιας, πρω­το­φα­νούς για όλους μας παν­δη­μίας, που δοκι­μά­ζει σκληρά την κοι­νω­νία, την οικο­νο­μία, την ζωή μας αλλά και τις ανθρώ­πι­νες σχέσεις, κλη­θή­καμε να αντι­με­τω­πί­σουμε μια μεγάλη πρό­κληση.

Τα σχολεία μας να ανοί­ξουν με ασφά­λεια για όλους. Χάρη στη σκληρή δουλειά και προ­σπά­θεια που κατα­βάλ­λε­ται σε κάθε επίπεδο, οπλι­σμέ­νοι και με την εμπει­ρία αλλά και τους μηχα­νι­σμούς που δημιουρ­γή­σαμε ήδη στο πρώτο κύμα της παν­δη­μίας και λαμ­βά­νο­ντας πάντα υπόψη τις ειση­γή­σεις των εξει­δι­κευ­μέ­νων υγειο­νο­μι­κών ειδη­μό­νων, τα σχολεία άνοιξαν με ασφά­λεια και η εκπαι­δευ­τική δια­δι­κα­σία προχωρά όσο πιο ομαλά γίνεται, παρά τις αντι­κει­με­νι­κές δυσκο­λίες.

Οι μάσκες -που συνι­στούν σύμφωνα με την Ελλη­νική Παι­δια­τρική Εται­ρεία μονα­δικό όπλο προ­στα­σίας των παιδιών- φοριού­νται με συνέ­πεια και οι αστο­χίες με την προ­μή­θεια ενός αριθμού μασκών αντι­με­τω­πί­ζο­νται. Και παρά τις πρώτες αντι­δρά­σεις είδαμε πως τα παιδιά μας υπα­κού­ουν στους κανόνες με αξιο­θαύ­μα­στα μεγα­λύ­τερη συνέ­πεια και υπευ­θυ­νό­τητα από εμάς τους μεγά­λους. Με αυτή την υπευ­θυ­νό­τητα των μαθητών και με τη στήριξη των εκπαι­δευ­τι­κών μας τα σχολεία μας απο­τε­λούν ασφα­λείς χώρους έτσι ώστε τα παιδιά μας να συνε­χί­σουν την απρό­σκο­πτη και διαρκή επαφή τους με την εκπαι­δευ­τική δια­δι­κα­σία. Τα παιδιά μας “έβαλαν τις μάσκες”.

Ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έχει τονίσει πως όπου τηρού­νται σχο­λα­στικά τα μέτρα, οι κίν­δυ­νοι απο­δει­κνύ­ε­ται ότι είναι πολύ μικρό­τε­ροι και πως τα σχολεία μας πρέπει να είναι τα τελευ­ταία που θα κλεί­σουν σε μία νέα έξαρση της παν­δη­μίας, και όχι τα πρώτα.

Καθώς φαί­νε­ται να δια­νύ­ουμε το δεύτερο κύμα της παν­δη­μίας, υπάρ­χουν νέα μέτρα προ­στα­σίας στα σχολεία, όπως η χρήση μάσκας στα δια­λείμ­ματα στις πορ­το­καλί/κόκ­κι­νες περιο­χές. Υπάρχει όμως περί­πτωση να «σπάσουν» τα τμήματα των 25 μαθητών;

Πράγ­ματι η υπο­χρε­ω­τική χρήση της μάσκας εφαρ­μό­στηκε και στα δια­λείμ­ματα των μαθητών στα σχολεία μας στους Νομούς που από την Πολι­τική Προ­στα­σία έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί επι­δη­μιο­λο­γικά επίπεδα 3 (υψηλό) και 4 (πολύ υψηλό). Την απόφαση αυτή, που εντάσ­σε­ται στο πλαίσιο χρήσης μάσκας σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, πήραμε κατόπιν εισή­γη­σης των υγειο­νο­μι­κών υπευ­θύ­νων και ήδη εφαρ­μό­στηκε την προη­γού­μενη εβδο­μάδα. Με την παρούσα επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα συνε­χί­ζουμε την λει­τουρ­γία των σχο­λείων μας όπως ξεκι­νή­σαμε και φαί­νε­ται από τα στοι­χεία ότι χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ασφά­λεια και τήρηση κανόνων. Και με στροφή στην τηλεκ­παί­δευση για τα τμήματα που κλεί­νουν λόγω κρου­σμά­των. Θέλουμε τα παιδιά μας να συνε­χί­σουν να πηγαί­νουν στο σχολείο με ασφά­λεια και θα δου­λεύ­ουμε συνέ­χεια γι’ αυτόν τον σκοπό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρ­χουν σχολεία σε όλη την Ελλάδα ή σχολικά τμήματα που έκλει­σαν μετά τον εντο­πι­σμό κρου­σμά­των. Ο ρυθμός εντο­πι­σμού κρου­σμά­των στα σχολεία και ο αριθμός των κλει­στών σχο­λείων/τμη­μά­των, προ­κα­λούν ανη­συ­χία; Πόσα σχολεία/τμήματα παρα­μέ­νουν κλειστά αυτή τη στιγμή;

Πράγ­ματι υπάρ­χουν σχολεία και τμήματα που έκλει­σαν, κλεί­νουν και θα συνε­χί­σουν να κλεί­νουν στην Ελλάδα. Και αυτός ο αριθμός αλλάζει συνέ­χεια καθώς αφαι­ρού­νται και προ­στί­θε­νται τμήματα. Αλλά ας δούμε τους αριθ­μούς. Την στιγμή αυτή 70 σχολεία είναι κλειστά στην Ελλάδα, ποσοστό 0,5% πανελ­λη­νίως. 600 τμήματα είναι συνο­λικά κλειστά, ποσοστό 0,7% των τμη­μά­των πανελ­λη­νίως.

Οι αριθμοί είναι απο­κα­λυ­πτι­κοί της ασφά­λειας λει­τουρ­γίας των σχο­λείων μέσα σε μια ανα­σφά­λεια που μπορεί να αισθά­νε­ται κάποιος σε άλλους χώρους. Αυτό το στοι­χείο όμως δεν μας προ­κα­λεί εφη­συ­χα­σμό. Στόχος μας είναι να ενι­σχύ­ε­ται η αίσθηση ασφά­λειας στο σχολείο. Θα συνε­χί­σουμε να συνερ­γα­ζό­μα­στε με το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, όλους τους Δημάρ­χους και τους Περι­φε­ρειάρ­χες, το Υπουρ­γείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για να προ­στα­τεύ­σουμε με τον καλύ­τερο δυνατό τρόπο την εκπαι­δευ­τική οικο­γέ­νεια.

Θα λέγατε λοιπόν ότι κερ­δί­ζετε τη μάχη του κορω­νοϊού στα σχολεία; Και τι θα απα­ντού­σατε στην κριτική που ασκή­θηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Στελέχη του κόμ­μα­τος εύχο­νταν να μην αποβεί …κατα­στρο­φικό το άνοιγμα των σχο­λείων.

Οι «Κασ­σάν­δρες» δια­ψεύ­στη­καν. Όμως να είστε σίγου­ρος ότι κανείς δεν θέλει να είναι το άνοιγμα των σχο­λείων ένα στοί­χημα που απλά έπρεπε να κερ­δη­θεί για πολι­τι­κούς λόγους. Είναι η ασφά­λεια των παιδιών, των εκπαι­δευ­τι­κών και των οικο­γε­νειών που είναι προ­τε­ραιό­τητα. Και βέβαια, η απα­ραί­τητη επα­να­σύν­δεση με την σχολική πραγ­μα­τι­κό­τητα. Ας μην ξεχνάμε αυτό που συζη­τιέ­ται παγκο­σμίως και το δια­πι­στώ­σαμε και στη χώρα μας. Κάθε διδα­κτική ώρα που χάνεται είναι ένα βήμα προς μια άνιση αντι­με­τώ­πιση μεταξύ των μαθητών μας. Είναι εξαι­ρε­τικά σημα­ντικό για τα παιδιά να ξανα­βρί­σκο­νται με τους εκπαι­δευ­τι­κούς μέσα στις τάξεις, να ξανα­βρί­σκουν τους ρυθμούς τους και να καλύ­πτουν τα κενά που άφησε η προη­γού­μενη χρονιά, ειδικά αν δεν έκαναν τηλεκ­παί­δευση για οποιον­δή­ποτε λόγο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω. Αξίζουν όλοι ισότητα ευκαι­ριών στην εκπαί­δευση.

Έχετε δηλώσει πώς τα σχολεία θα είναι τα τελευ­ταία που θα κλεί­σουν, εάν χρεια­στεί να επι­βλη­θεί lockdown. Στην περί­πτωση που τα σχολεία κλεί­σουν, θα εφαρ­μο­στεί προ­φα­νώς η τηλεκ­παί­δευση. Έχει υπάρξει μέριμνα για την αντι­με­τώ­πιση των όποιων προ­βλη­μά­των είχαν παρου­σια­στεί κατά την πρώτη φάση της εφαρ­μο­γής της τηλεκ­παί­δευ­σης; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για μαθητές και οικο­γέ­νειες που δεν έχουν πρό­σβαση στην τεχνο­λο­γία και στο δια­δί­κτυο;

Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλη­νι­κής Εκπαί­δευ­σης ένα πλήρες σύστημα παροχής εξ απο­στά­σεως σύγ­χρο­νης και ασύγ­χρο­νης εκπαί­δευ­σης, με σημα­ντική μάλιστα συμ­μέ­τοχη μαθητών και εκπαι­δευ­τι­κών το οποίο συνεχώς βελ­τιώ­νε­ται και απο­τε­λεί παρα­κα­τα­θήκη, «κτήμα εσαεί», για το εκπαι­δευ­τικό σύστημα της χώρας. Η προη­γού­μενη εφαρ­μογή της τηλεκ­παί­δευ­σης μας έδωσε σημα­ντικά στοι­χεία για βελ­τί­ωση και ενί­σχυση της και υπο­γράμ­μισε υπο­χρε­ώ­σεις μας για την καλύ­τερη εφαρ­μογή της. Από δωρεές έχουν εξα­σφα­λι­στεί περισ­σό­τε­ρες από 21.500 συσκευές tablet, και σχεδόν 3.500 laptop/notebook, συνο­λι­κής αξίας άνω των 4.480.000 ευρώ, ενώ έχουμε δρο­μο­λο­γή­σει την παρα­λαβή άλλων περίπου 48.000 συσκευών μέσω δια­γω­νι­σμού.

Η πλατ­φόρμα σύγ­χρο­νης τηλεκ­παί­δευ­σης συνε­χί­ζει να παρέ­χε­ται δωρεάν μέσω της Cisco και η πρό­σβαση σε όλες τις πλατ­φόρ­μες μας είναι δωρεάν μέσω της προ­σφο­ράς των εται­ρειών τηλε­πι­κοι­νω­νίας. Σε συνέ­χεια του προη­γού­με­νου επι­μορ­φω­τι­κού σεμι­να­ρίου για την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση που διορ­γά­νω­σαν το ΙΕΠ και το ΕΑΠ, προ­χω­ράμε στη μεγα­λύ­τερη επι­μόρ­φωση εκπαι­δευ­τι­κών στην εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση άμεσα. 180.000 εκπαι­δευ­τι­κοί θα επι­μορ­φω­θούν τους επό­με­νους μήνες στα εργα­λεία της εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευ­σης καθώς και στην παι­δα­γω­γική προ­σέγ­γιση που απαιτεί αυτή μέσω ενός προ­γράμ­μα­τος ΕΣΠΑ ύψους 2 εκατ. ευρώ. Περι­μέ­νουμε με προ­σμονή την έναρξη αυτού, θα είναι πράγ­ματι μια καλή πρα­κτική που εφαρ­μό­ζε­ται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο αριθμό εκπαι­δευ­τι­κών. Θέλαμε να δώσουμε στους εκπαι­δευ­τι­κούς μας την ευκαι­ρία να εμπε­δώ­σουν όσα έχουν ήδη εφαρ­μό­σει και να εντρυ­φή­σουν στις μεθό­δους και τα εργα­λεία που θα αξιο­ποι­ή­σουν στα δια­δι­κτυακά τους τμήματα.

Οι κενές θέσεις εκπαι­δευ­τι­κών καλύ­φθη­καν φέτος πολύ γρήγορα και όπως ανα­φέ­ρατε πρό­σφατα, θα υπάρ­ξουν πιστώ­σεις για την πρό­σληψη ανα­πλη­ρω­τών που θα καλύ­ψουν τα κενά των εκπαι­δευ­τι­κών εκείνων οποίοι αιτή­θη­καν άδεια Covid. Γενι­κό­τερα, πρό­κει­ται για ένα ζήτημα που απα­σχο­λεί έντονα τη Ρόδο και τα Δωδε­κά­νησα, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των κενών οργα­νι­κών θέσεων των εκπαι­δευ­τι­κών και καλύ­πτε­ται από ανα­πλη­ρω­τές, με ό,τι και αυτό συνε­πά­γε­ται. Δια­πι­στώ­νουμε ότι στο προ­σχέ­διο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του επο­μέ­νου οικο­νο­μι­κού έτους έχουν εντα­χθεί και οι μόνιμοι διο­ρι­σμοί χιλιά­δων εκπαι­δευ­τι­κών. Ισχύει;

Φέτος έχουμε ρεκόρ προ­σλή­ψεων ανα­πλη­ρω­τών. Οι αριθμοί είναι απο­κα­λυ­πτι­κοί της μεγάλης προ­σπά­θειας που έχει γίνει για να ξεκι­νή­σουμε με τα λιγό­τερα προ­βλή­ματα σε κενά και σε ταχύ­τητα κάλυψής τους. Πάνω από 45000 ανα­πλη­ρω­τές έχουν προ­σλη­φθεί. Οι 29.000 εξ αυτών προ­σε­λή­φθη­σαν νωρί­τερα από ποτέ, στις 24 Αυγού­στου και για πρώτη φορά παρου­σιά­στη­καν στα σχολεία και δεν χρειά­στηκε να πάνε στις διευ­θύν­σεις εκπαί­δευ­σης νωρί­τερα.

Ήδη είχαμε επα­να­φέ­ρει τη διπλή μοριο­δό­τηση για τα δυσπρό­σιτα μέρη, γεγονός που βοήθησε πολύ την κάλυψη των κενών στα μικρό­τερα νησιά μας.

Έχουμε ήδη προ­σλά­βει τους εκπαι­δευ­τι­κούς μας που θα καλύ­ψουν τις ευπα­θείς ομάδες συνα­δέλ­φων τους και έχουμε επίσης καλέσει εκπαι­δευ­τι­κούς (από την Παρα­σκευή 30/10) να καλύ­ψουν τα κενά σε σχολεία με ειδική πρό­σκληση. Και μην ξεχνάμε ότι φέτος έγιναν οι πρώτοι διο­ρι­σμοί εκπαι­δευ­τι­κών, ειδικού εκπαι­δευ­τι­κού και βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού στην Ειδική αγωγή-οι πρώτοι μετά από 10 χρόνια. Το 2021 ανα­μέ­νουμε τους επό­με­νους διο­ρι­σμούς στην Γενική Εκπαί­δευση με τους 5250 δασκά­λους και καθη­γη­τές που θα ενι­σχύ­σουν τα δημόσια σχολεία μας. Το ΑΣΕΠ έχει ήδη καταρ­τί­σει τους προ­σω­ρι­νούς πίνακες, από τους οποίους προ­σλά­βαμε ανα­πλη­ρω­τές και ανα­μέ­νουμε τους τελι­κούς πίνακες.

Κλεί­νο­ντας τη συνέ­ντευξη, θα ήθελα να περά­σουμε στο κίνημα των κατα­λή­ψεων που φαί­νε­ται να έχει εκτο­νω­θεί ολο­κλη­ρω­τικά. Πώς σχο­λιά­ζετε όμως τις αντι­δρά­σεις που υπήρξαν από την ΟΛΜΕ και διά­φο­ρους άλλους κύκλους στην τηλεκ­παί­δευση και στην επιβολή απου­σιών στους μαθητές που απείχαν…;

Κοινή συνι­στα­μένη όλων των προ­σπα­θειών μας είναι να στη­ρί­ξουμε το δικαί­ωμα των παιδιών στην μάθηση. Κάτι που στε­ρή­θη­καν για πολύ καιρό, την φυσική παρου­σία στην τάξη, την επι­κοι­νω­νία και διδα­σκα­λία. Όταν τους στε­ρεί­ται αυτό, οφεί­λουμε να βρούμε τρόπους να δώσουμε ευκαι­ρίες στα παιδιά.

Να συνε­χί­σουν το μάθημα έστω από μακριά. Η κατά­ληψη δεν είναι λύση, δεν είναι απά­ντηση. Είναι στέρηση του δικαιώ­μα­τος στην μάθηση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 3 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Χαρούλα

    Μάλλον δεν έχει δει τι έγινε στα δυο Γυμνάσια Καλυθιών και Ιαλυσσού ακόμα η μαντάμ Ζαχαράκη, που πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίας ώστε όλα οι μαθητές του θετικού στον Cοvid καθηγητού να κάνουν το ΤΕΣΤ !!! Αφήσατε τα παιδιά χωρίς να τα ελέγξετε να γυρίσουν σπίτια τους και σας ρωτώ αν ο καθηγητής κόλλησε έστω και ένα από αυτά μετά ΠΟΙΟΣ θα φέρει την ΕΥΘΥΝΗ ! ;;;;;;;;;;;;;;

  2. ΣΑΒΒΑΚΟΣ

    Καλα ητα να μας λολανετε εσεις οι Νεοδημοκρατες ποψε παλε ???
    Εδω ο covid-19 εφταξε ψες ως τα Γυμνασια τω Καλυθιώ και της Γιαλυσου και σεις μας λετε οτι τα πιο ασφαλη μερη ησαν τα σκολεια μας ?
    Σε ποιους πωλατε το σανο τουτο ?
    Αντις να μας λετε ταυτα και τιουτα δεν πατε να καμετε μαζικα δωρεαν τεστ στον κοσμο ?
    Τι περμενετε δηλαδη ?

  3. Observer

    Τι ωραία που τα λέει η κυρία Υπουργός! Αν σκάσει μύτη ο “Covid” δε θα μείνει ρουθούνι στα σχολεία! Όλοι θα νοσήσουν γιατί απλά τα μέτρα είναι προσχηματικά. Αυτό δεν το λέω έτσι τυχαία! Γνωρίζω και το λέω. Η κυρία υπουργός δυστυχώς δεν έχει και μεγάλη επαφή την πραγματικότητα και μάλλον δε δύναται ν’ αποκτήσει.