Συνεντεύξεις

Γ. Στεργίου: «Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού»

Την πεποίθηση ότι η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχει ως συνέπεια να την απομακρύνει από την Ευρώπη και από συμμάχους, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο κ. Γιώργος Στεργίου, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία, υποχωρεί ενώ η Ελλάδα, κερδίζει έδαφος» υπογραμμίζει και δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι πλέον μία «ελληνοτουρκική διένεξη» όπως κάποτε, κάποιοι παρουσίαζαν αλλά υπάρχει ένα πολύ βαθύτερο θέμα που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Ευρώπης με αυτή την χώρα.
Μιλώντας για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Στεργίου δηλώνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί πρότυπο για άλλους τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα, τονίζει πως τα φετινά αποτελέσματα αποτελούν την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το 2021 και την επόμενη τουριστική περίοδο. Επίσης μιλάει για τις εσωκομματικές και πολιτικές δράσεις που δεν σταμάτησαν παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

• Κύριε Στεργίου, διανύουμε μία δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση και για την χώρα, αφενός έχοντας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού και αφετέρου, τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο.
Στα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα στην κρίση στην περιοχή της Μεσογείου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλευρά της Τουρκίας έχει επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων -μάλλον εξάγοντας τα εσωτερικά της προβλήματα και τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Αυτό όμως, όπως πλέον το αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη, απομακρύνει την Τουρκία από συμμάχους δεκαετιών (και συμμάχους όχι μόνον στο διπλωματικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο). Συνεπώς, η Τουρκία, κατά την άποψή μου, υποχωρεί ενώ η Ελλάδα, κερδίζει έδαφος. Γίνονται πολύ πιο ευδιάκριτες πλέον οι γραμμές, που διαχωρίζουν την Ευρώπη από την Τουρκία και το θέμα δεν είναι πλέον μία «ελληνοτουρκική διένεξη» όπως κάποτε, κάποιοι παρουσίαζαν αλλά υπάρχει ένα πολύ βαθύτερο θέμα που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Ευρώπης με αυτή την χώρα.
Παρατηρούμε πάντως, ότι η Ευρώπη έχει καταλάβει πια τον ρόλο της Τουρκίας και όπως είπατε, δεν πρόκειται για μία «ελληνοτουρκική διένεξη» αλλά για ένα πολύ βαθύτερο θέμα που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Ευρώπης με αυτή την χώρα (και κατ’ επέκταση με την Δύση). Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αθήνα κινείται πολύ οργανωμένα σε διπλωματικό επίπεδο.
Επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εδώ πλέον, ισχύει το αρχαίο ρητό «Σὺν Ἀθηνᾷ καὶ χεῖρα κίνει». Δηλαδή, εάν εμείς δεν κάνουμε αυτές τις κινήσεις που πρέπει, δεν είναι εύκολο και οι σύμμαχοί μας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Στην περίοδο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο -αρχής γενομένης με την αποφασιστικότητα την οποία επέδειξε η Ελλάδα, στον Έβρο. Η Τουρκία προσπάθησε να ‘εργαλειοποιήσει’ το προσφυγικό – μεταναστευτικό για να πιέσει την Ευρώπη. Εκεί, λοιπόν, κλείνοντας τα σύνορα και περιφρουρώντας και τα θαλάσσια σύνορά μας, έχουμε περιορίσει τις ροές – κάτι που σημαίνει ότι εμείς, αυτό που μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε έγκαιρα και με σωστό τρόπο. Έτσι, λοιπόν, και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, στάθηκαν στο πλευρό μας διότι είχαν να κάνουν με έναν αξιόπιστο εταίρο. Κάτι που μερικές φορές στο παρελθόν (και ειδικότερα από το 2015 έως το 2019) η χώρα μας, δεν το έδειχνε. Ότι εμείς οι ίδιοι λέγαμε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα το δεχόταν εύκολα μια άλλη χώρα. Αντιθέτως, όταν δείχνεις αποφασιστικότητα και περιφρουρείς τα σύνορά σου, είτε χερσαία, είτε θαλάσσια, η Ευρώπη δεν έχει παρά να σου συμπαρασταθεί.
Στη συνέχεια όταν ο Τούρκος Πρόεδρος και η Άγκυρα προσπάθησε να δημιουργήσει δεδικασμένο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εμείς είχαμε αμέσως την απάντηση με μία νόμιμη συμφωνία (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία –η οποία, στην ουσία, ανέτρεψε όλη την επιχειρηματολογία της Άγκυρας. Και φυσικά, να θυμηθούμε όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχε ξαναβγεί το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, η σθεναρή μας στάση, τελικά οδήγησε στο να γυρίσει πίσω στη βάση του, χωρίς η Τουρκία να κερδίσει ουσιαστικά, τίποτε. Συνεπώς, αποδεικνύεται καθημερινά ότι η στάση μας συνοδευόμενη από διπλωματικές πρωτοβουλίες, είναι η καλύτερη απάντηση στην προκλητικότητα που επιδεικνύει η γείτονα.

• Όσον αφορά στην κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, παρά το δεύτερο κύμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα είναι και για το 2021 από τώρα. Θα ήθελα να μου το σχολιάσετε.
Να σας θυμίσω πως όταν είχα βρεθεί στην Ρόδο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο είχα επισημάνει ακριβώς αυτό το γεγονός. Μπορεί η Ελλάδα να έχει μειωμένα νούμερα στον Τουρισμό, όμως η θετική θέση μας έχει ενισχυθεί ούτως ή άλλως. Ξέρουμε ότι συνεχίζει ο τουρισμός σε πολλές περιοχές όπως και στην δική σας, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Παρά το γεγονός πως υπάρχει το νέο κύμα πανδημίας, η χώρα μας συνεχίζει να θεωρείται ασφαλής και μάλιστα, περισσότερο από όσο στις άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Γι αυτό ακριβώς, αποτελεί ακόμη και τώρα, τουριστική επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το 2021 και την επόμενη τουριστική περίοδο. Ειδικά εσείς στο Νότιο Αιγαίο με όλες τις πρωτοπόρες κινήσεις που είχε κάνει στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελείτε πρότυπο για το πώς ολόκληροι τουριστικοί προορισμοί θα διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις. Νομίζω ότι πολύ σύντομα αυτό θα μεταφραστεί σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή σας.
Να περάσουμε στα εσωκομματικά. Πώς είναι τα πράγματα αυτή την περίοδο και εν μέσω πανδημίας;
Κοιτάξτε, η δουλειά μας δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα. Παρά το γεγονός πως άλλαξε ο παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης των μελών και των στελεχών μας, η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, μας βοήθησε να επικοινωνούμε με όλα τα μέλη μας και τις οργανώσεις μας –θα έλεγα και τακτικότερα από ό,τι στο παρελθόν. Γι αυτό τον λόγο, η πολιτική μας δράση και οι εθελοντικές μας πρωτοβουλίες δεν σταμάτησαν καθόλου. Μάλιστα συνεχίζουμε και να καταρτίζουμε τα στελέχη μας για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
• Για να κλείσουμε, θα γίνει τελικά το Συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο και τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές;
Έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει σύντομα η Εκτελεστική Γραμματεία η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για το εάν θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο ή θα αναβληθεί. Συνεπώς, θα έχουμε σύντομα νέα. Από εκεί και πέρα, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κόμμα είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η διαχείριση των πολύ δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων που προκύπτουν από αυτήν. Και δεν θα ξεστρατίσουμε ούτε στιγμή από αυτή την προτεραιότητα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου