ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σπ. Δεληγιάννης: «Το αεροδρόμιο έχει στόχο να αποδείξει ότι η Ρόδος είναι από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς»

news room 7 λεπτά ανάγνωση
ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Το αεροδρόμιο έχει στόχο να αποδείξει ότι η Ρόδος είναι από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς

ΣΠ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

«Το αερο­δρό­μιο έχει σαν πρω­ταρ­χικό στόχο να απο­δεί­ξει ότι το Νησί μας, η Ρόδος, είναι από τους πλέον ασφα­λείς προ­ο­ρι­σμούς σε όλα τα επίπεδα. Φέτος αυτό δεν ήταν απλά μια προ­σπά­θεια, αλλά ένας καθη­με­ρι­νός άνισος αγώνας απέ­να­ντι σε προ­βλή­ματα που τα δια­χει­ρι­ζό­μα­σταν για πρώτη φορά» δηλώνει, σε συνέ­ντευξή του προς τη «δ», ο αερο­λι­με­νάρ­χης Ρόδου, Σπύρος Δελη­γιάν­νης και συμπλη­ρώ­νει: «Η στενή και άψογη συνερ­γα­σία Δημο­σίου και Ιδιω­τι­κού φορέα (ΥΠΑ-FRAPORT) καθώς και η συνερ­γα­σία με τις τοπικές αρχές, αλλά και τις υπό­λοι­πες Δημό­σιες Υπη­ρε­σίες ήταν αυτά τα συστα­τικά που έφεραν αυτό το τόσο καλό απο­τέ­λε­σμα στο Νησί».

Ο κ. Δελη­γιάν­νης ανα­φέ­ρε­ται επίσης στο ρόλο του ελεγκτή ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας και σημειώ­νει: «Είμαστε οι αόρατοι άνθρω­ποι πίσω από κάθε πτήση κάθε στιγμή και σε κάθε πρό­βλημα. Ο ελεγ­κτής είναι αυτός, που σε άψογη συνερ­γα­σία με τα πλη­ρώ­ματα, φρο­ντί­ζει ο κάθε επι­βά­της να φθάνει κοντά στα αγα­πη­μένα του πρόσωπα».

Ακο­λου­θεί η συνέ­ντευξη του κ. Δελη­γιάννη ανα­λυ­τικά:

Κύριε Δελη­γιάννη, η φετινή σεζόν ήταν πρω­τό­γνωρη για τον παγκό­σμιο του­ρι­σμό. Πώς δια­χει­ρι­στή­κατε ως υπη­ρε­σία τις ιδιαί­τε­ρες αυτές συν­θή­κες; Υπήρξαν προ­βλή­ματα και πώς τα αντι­με­τω­πί­σατε;

Όντως ηταν μια πολύ δύσκολη και πρω­τό­γνωρη κατά­σταση, μια εμπει­ρία την οποία δεν είχα συνα­ντή­σει ποτέ στα 35 χρόνια υπη­ρε­σίας μου, όπως βέβαια φαντά­ζο­μαι και όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι. Η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας ακο­λου­θώ­ντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με γνώμονα την ασφά­λεια των εργα­ζό­με­νων, καθώς και τις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες που εργά­ζο­νται ορι­σμέ­νοι κλάδοι της Υπη­ρε­σίας μας, εμπλού­τιζε τις οδηγίες αυτές με περαι­τέρω οδηγίες προς εφαρ­μογή. Στις αρχές του Ιουνίου, και ενόψει του ανοίγ­μα­τος των αερο­δρο­μίων, απέ­στειλε σε όλες της μονάδες εξει­δι­κευ­μέ­νες οδηγίες και δια­τα­γές που έπρεπε να εφαρ­μό­σουμε για την πλήρη ασφά­λεια όλων. Το Αερο­δρό­μιο της Ρόδου, όπως όλοι γνω­ρί­ζουν, είναι ένα από τα παρα­χω­ρη­θέ­ντα αερο­δρό­μια στην Εται­ρεία FRAPORT, και η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας είχε ένα πρό­σθετο καθήκον να συνερ­γα­στεί με την δια­χει­ρί­στριά εται­ρεία του Αερο­δρο­μίου για την πιστή εφαρ­μογή των μέτρων. Η συνερ­γα­σία μας ήταν άψογη, όλες οι οδηγίες εφαρ­μό­σθη­καν ακριβώς και συνε­χί­ζουν και εφαρ­μό­ζο­νται. Με δεδο­μένο ότι το Αερο­δρό­μιο είναι ένας ζωντα­νός οργα­νι­σμός και καμία στιγμή δεν είναι όπως η προη­γού­μενη, ο αγώνας μας ήταν να κρα­τή­σουμε στο υψη­λό­τερο δυνατόν επίπεδο την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων, διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε την δυνα­τό­τητα να υπο­δε­χθούμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό επι­σκε­πτών.

Σε αυτήν την προ­σπά­θεια αρωγός ήταν η Πολι­τική Προ­στα­σία, το Υγειο­νο­μικό καθώς και όλες οι Τοπικές Αρχές. Η Δημο­τική Αρχή που προ­σέ­τρεξε αμέσως στην βοήθειά μας, αλλά και η Περι­φέ­ρεια που φρό­ντισε να έχουμε αμέσως ό,τι ζητή­σαμε.

Εδώ θα πρέπει να ανα­φερθώ και να ευχα­ρι­στήσω Δημο­σίως το προ­σω­πικό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος που υπη­ρε­τεί στο αερο­δρό­μιο αλλά και στην πόλη της Ρόδου για την 24ωρη παρου­σία τους, από την ημέρα που άνοιξαν οι πύλες εισόδου μέχρι και σήμερα.

Ευχα­ρι­στώ το Υγειο­νο­μικό, διότι η αντι­πρό­σω­πός τους, ήταν η Κυρία που φρό­ντισε και βεβαιώ­θηκε ότι όλα θα εφαρ­μο­σθούν κανο­νικά. Τους Εθε­λο­ντές Σαμα­ρεί­τες της Ρόδου που παρέ­χουν υπη­ρε­σία βάρδιας.

Και βέβαια πάνω και πρώτα απ’ όλους, το προ­σω­πικό του αερο­δρο­μίου όλων των ειδι­κο­τή­των που υπε­ρέ­βα­λαν εαυτούς, σε αυτήν την πρω­τό­γνωρη κατά­σταση. Αν ξέχασα κάποιους, παρα­καλώ για την επιεί­κειά τους.

Είναι φυσικό και λογικό ότι αντι­με­τω­πί­σαμε πολ­λα­πλά προ­βλή­ματα. Το Αερο­δρό­μιο έχει σαν πρω­ταρ­χικό στόχο να απο­δεί­ξει ότι το Νησί μας, η Ρόδος, είναι από τους πλέον ασφα­λείς προ­ο­ρι­σμούς σε όλα τα επίπεδα. Φέτος αυτό δεν ήταν απλά μια προ­σπά­θεια, αλλά ένας καθη­με­ρι­νός άνισος αγώνας απέ­να­ντι σε προ­βλή­ματα που τα δια­χει­ρι­ζό­μα­σταν για πρώτη φορά.

Όμως η στενή και άψογη συνερ­γα­σία Δημο­σίου και Ιδιω­τι­κού φορέα (ΥΠΑ-FRAPORT) καθώς και όπως ανέφερα η συνερ­γα­σία με τις τοπικές Αρχές, αλλά και τις υπό­λοι­πες Δημό­σιες Υπη­ρε­σίες ήταν αυτά τα συστα­τικά που έφεραν αυτό το τόσο καλό απο­τέ­λε­σμα στο Νησί.

Ποιες ήταν οι χώρες με τις περισ­σό­τε­ρες πτήσεις και τις υψη­λό­τε­ρες πλη­ρό­τη­τες στα αερο­σκάφη;

Οι επι­σκέ­πτες από την Γερ­μα­νία και το Ηνωμένο Βασί­λειο είναι αυτοί οι οποίοι μας τίμησαν και μας βοή­θη­σαν στο δύσκολο αυτό καλο­καίρι. Δεν ξεχνάμε και όλους τους υπό­λοι­πους φίλους του Νησιού αλλά πλη­θυ­σμιακά ήταν και είναι οι περισ­σό­τε­ροι.

Πώς εκτι­μάτε ότι θα δια­μορ­φω­θούν τα πράγ­ματα το 2021; Θα περιο­ρι­στεί το πτητικό έργο των εται­ρειών; Σε ποιο βαθμό θα μπο­ρούσε να μας επη­ρε­ά­σει μία τέτοια εξέλιξη; Ποιες είναι οι πρώτες εκτι­μή­σεις;

Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές οπότε ξέρετε ότι σε μια τέτοιου είδους ερώτηση ξεκινάω πάντα με το «Τώρα αυτήν την στιγμή που μιλάμε…».

Και ξεκινώ την απά­ντησή μου με τον ίδιο τρόπο. Το 2021, προ­σω­πικά, μου φαί­νε­ται δύσκολο. Υπάρχει μεγάλη αβε­βαιό­τητα, από ό,τι διαβάζω στον έντυπο και στον δια­δι­κτυακό τύπο, για την δια­θε­σι­μό­τητα του εμβο­λίου κατά του COVID-19. Αυτός είναι ο πλέον σοβαρός και «μη ελέγ­ξι­μος» παρά­γο­ντας. Πολλά θα κριθούν από αυτό το εμβόλιο. Ιατρός δεν είμαι, οπότε εδώ σταματώ. Το πτητικό έργο των ετα­ρειών, όπως παρα­τή­ρησα φέτος, μειώ­θηκε με την έννοια ότι είχαμε πολλά αερο­σκάφη που εκτε­λού­σαν δρο­μο­λό­για από και προς Ρόδο από 2 δια­φο­ρε­τικά αερο­δρό­μια. Σήμερα δεν μπο­ρούμε να μιλάμε για μείωση πτη­τι­κού έργου θα πρέπει να μιλάμε για το ποιες εται­ρείες θα σωθούν. Υπάρχει μπροστά μας ένας πολύ μεγάλος και βαρύς χει­μώ­νας.

Όπως το λέτε «πρώτες εκτι­μή­σεις». Η φετινή καλο­και­ρινή περί­ο­δος μού έδειξε ότι πέρα από το επόμενο 24ωρο δεν δικαιού­μαι να ομιλώ. Πολλοί παρά­γο­ντες, άριστοι γνώστες του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος μιλούν για μια αύξηση. Όλοι ελπί­ζουμε ότι θα επα­λη­θευ­θούν οι προ­βλέ­ψεις του .

Απλά να αναφέρω ότι γύρω στις 15 Φεβρουα­ρίου του 2020,που άρχισε η τελική δια­μόρ­φωση των πτήσεων, όσον αφορά τον Έλεγχο Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας, τίποτα δεν επα­λη­θεύ­τηκε.

Το αερο­δρό­μιο Ρόδου ανα­και­νί­στηκε ριζικά. Έχει βελ­τιω­θεί η λει­τουρ­γι­κό­τητά του; Βέβαια δεν “δοκι­μά­στηκε” υπό κανο­νι­κές συν­θή­κες. Εκτιμώ όμως ότι έχει σχη­μα­τι­στεί κάποια εικόνα…

Σωστά, υπάρ­χουν πλέον και άλλα εξει­δι­κευ­μένα έργα που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί, έργα που δεν βλέπει ο επι­βά­της, αλλά κάνουν την παρα­μονή του καλύ­τερη. Το αερο­δρό­μιο δοκι­μά­στηκε πέρυσι με επι­τυ­χία. Είχαμε πάνω από 5,5 εκατ. δια­κι­νη­θέ­ντες επι­βά­τες. Και όταν λέω Αερο­δρό­μιο εννοώ τους ανθρώ­πους που δου­λεύ­ουν και όχι το κτήριο. Η γενική μας εικόνα είναι πολύ καλή και θα γίνει ακόμα καλύ­τερη!

Θέλω να κλεί­σουμε με το ρόλο των υπαλ­λή­λων της ΥΠΑ των Ελεγ­κτών Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας. είστε οι άνθρω­ποι που δια­χει­ρί­ζε­στε όλες αυτές τις πτήσεις με τις οποίες φθάνουν εκα­τομ­μύ­ρια του­ρι­στών στο νησί μας και επι­στρέ­φουν ασφαλώς στις χώρες τους. Πόσο νευ­ραλ­γι­κός είναι ο ρόλος σας;

Οι Ελεγ­κτές Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας είναι Δημό­σιοι Υπάλ­λη­λοι που ανήκουν στο Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών και προ­σλαμ­βά­νο­νται μετά από ειδικές εξε­τά­σεις μέσω ΑΣΕΠ, με πτυχίο ΑΕΙ και άριστη γνώση της Αγγλι­κής γλώσσας. Μετά την πρό­σληψή τους ακο­λου­θεί μια 5ετία περίπου για να απο­κτή­σουν την πρώτη ειδι­κό­τητα του Ελεγκτή Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας. Αυτή η ειδι­κό­τητα τους εισα­γά­γει στην ουσία του επαγ­γέλ­μα­τος, δηλαδή μπορούν να χει­ρί­ζο­νται την Εναέρια Κυκλο­φο­ρία. Η εκπαί­δευσή μας όμως συνε­χί­ζε­ται κάθε χρόνο, υπάρ­χουν εξε­τά­σεις ανα­νέ­ω­σης της ειδι­κό­τη­τας, σεμι­νά­ρια επι­μόρ­φω­σης και παρα­κο­λού­θη­σης ειδικών μαθη­μά­των.

Επι­πλέον κάθε χρόνο είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να προ­βούμε σε ιατρι­κές εξε­τά­σεις από το Κέντρο Αερο­πο­ρι­κής Ιατρι­κής του Γενικού Νοσο­κο­μείου Αερο­πο­ρίας ή από εξου­σιο­δο­τη­μέ­νους Ιατρούς, εξε­τά­σεις εφά­μιλ­λες των Ιπτα­μέ­νων. Η σωμα­τική και ψυχική υγεία είναι απα­ραί­τητη, διότι υπάρ­χουν χρονικά δια­στή­ματα που η αδρε­να­λίνη φθάνει στα ύψη οι ρυθμοί ανε­βαί­νουν επι­κίν­δυνα, και μετά από λίγο πέφτουν, μέχρι το επόμενο κύμα κίνησης.

Το ωράριό μας είναι σε κυλιό­μενη 24ωρη βάρδια /365 ημέρες τον χρόνο χωρίς να απο­λαμ­βά­νουμε τις συνή­θεις, αλλά και επί­ση­μες αργίες, μακριά από τις οικο­γέ­νειές μας, όπως ακριβώς συμ­βαί­νει και με χιλιά­δες άλλους εργα­ζο­μέ­νους, που ακο­λου­θούν το ίδιο ωράριο.

Όλα αυτά βασί­ζο­νται σε διε­θνείς νόμους, κανόνες και οδηγίες.

Είναι μια εργασία που απαιτεί εξει­δί­κευση και συνεχή επι­μόρ­φωση.

Το τρί­πτυχο της εργα­σίας μας είναι η ΑΣΦΑΛΗΣ-ΤΑΧΕΙΑ-ΟΜΑΛΗ ροή της Κυκλο­φο­ρίας.

Ο Ελεγ­κτής Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας είναι αυτός που διορ­θώ­νει τα όποια προ­βλή­ματα παρου­σιά­ζο­νται στην κυκλο­φο­ρία των αερο­σκα­φών.

Είναι αυτός που βεβαιώ­νει ότι ο επι­βά­της και το πλήρωμα θα φθάσει τον τελικό του προ­ο­ρι­σμό χωρίς κανένα απρό­ο­πτο.

Όλοι ακο­λου­θούν την εφαρ­μογή παρα­κο­λού­θη­σης πτήσεων, όλοι βλέπουν χιλιά­δες αερο­πλάνα στο αέρα, αλλά πολλοί λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πώς καθο­δη­γού­νται αυτά τα αερο­σκάφη και ακόμα λιγό­τε­ροι κατα­λα­βαί­νουν την αγωνία κάθε Ελεγκτή παγκο­σμίως. Είμαστε οι αόρατοι άνθρω­ποι πίσω από κάθε πτήση κάθε στιγμή και σε κάθε πρό­βλημα.

Ο Ελεγ­κτής είναι αυτός, που σε άψογη συνερ­γα­σία με τα πλη­ρώ­ματα, φρο­ντί­ζει ο κάθε επι­βά­της να φθάνει κοντά στα αγα­πη­μένα του πρόσωπα.

Σας ευχα­ρι­στώ πολύ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.