Συνεντεύξεις

Γ. Tομλίδης: O ομογενής από την Γερμανία που πήρε την απόφαση να… πιάσει άγονη γραμμή και να εγκατασταθεί στους Aρκιούς!

Ο Γιώργος Τομλίδης, παρακολουθώντας στη Γερμανία μια ελληνική τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε τους Αρκιούς, τους οποίους δεν είχε ξαναδεί ούτε ξανακούσει ποτέ, πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του!
Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το νησί και την έκκληση της δασκάλας κ. Μαρίας Τσιαλέρα, να κρατηθεί ανοιχτό το σχολείο και ζωντανό το νησί, που πήρε την απόφαση να φύγει από το μακρινό Βούπερταλ και να εγκατασταθεί σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.
Αφού ενημέρωσε την σύζυγό του Αιμιλία και την κόρη του Ηλιάνα για την πρόθεσή του, μάζεψε χρήματα από τις οικονομίες του και επισκέφθηκε το νησί… Οταν πάτησε το πόδι του, στο νησί με τους περίπου 40 κατοίκους, ήταν πιο σίγουρος από ποτέ για την απόφασή του.
Ο κ. Γιώργος Τομλίδης, Καβαλιώτης στην καταγωγή, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή τη μεγάλη απόφαση, και ανυπομονεί για τη στιγμή που θα βρεθεί ένα σπίτι στο μικρό νησί, για να στεγάσει την οικογένεια και τα όνειρά του, να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή στην εσχατιά του Αιγαίου!

• Κύριε Τομλίδη, πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να μετακομίσετε στους Αρκιούς;
Για να είμαι ειλικρινής, με έπιασε το πατριωτικό μου! Εδώ στο Βούπερταλ, δεν έχουμε ουσιαστικά πράγματα να μας κρατάνε. Εγώ την περίοδο αυτή δεν έχω εργασία, ζω με επιδόματα από το κράτος. Μην νομίζετε ότι κι εδώ είναι καλύτερα τα πράγματα, έχουν δυσκολέψει πολύ. Αν τόσα χρόνια μένουμε εδώ είναι γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για το παιδί μας, πλέον ούτε αυτό είναι βέβαιο. Κι εδώ υπάρχει ανεργία και δύσκολες συνθήκες καθημερινότητας. Σκεφτόμασταν να επιστρέψουμε στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Βλέπω όμως όλα αυτά που γίνονται με τον Ερντογάν και δεν σας κρύβω ότι θυμώνω, μου χτυπάει στο θυμικό. Μια μέρα λοιπόν, παρακολουθώντας ελληνικά κανάλια, είδα την εκπομπή 360 μοίρες, όπου παρουσιάστηκαν οι Αρκιοί. Είδα, τι παραδείσους κρύβει η πατρίδα μας πολλούς από τους οποίους δεν τους γνωρίζουμε. Προσωπικά δεν γνώριζα για τους Αρκιούς, δεν είχα ακούσει ποτέ γι΄αυτά τα νησιά. Είδα το νησί στην τηλεόραση και άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες και όσο έβλεπα εικόνες τόσο περισσότερο μου άρεσε.
• Εσάς η καταγωγή σας από πού είναι;
Εγώ είμαι από την Καβάλα.
• Και στη Γερμανία πώς βρεθήκατε;
Γεννήθηκα εδώ, όμως επιστρέψαμε στην Ελλάδα όσο ακόμα ήμουν πολύ μικρός. Μεγάλωσα στην Ελλάδα, πήγα φαντάρος και μετά με τη γυναίκα μου -λόγω κάποιων συνθηκών- αποφασίσαμε να μεταναστεύσουμε και πάλι στη Γερμανία. Η κόρη μας γεννήθηκε εδώ.
• Πόσα χρόνια είστε στη Γερμανία;
Εδώ είμαστε από το 2009.
• Είδατε λοιπόν την εκπομπή στην τηλεόραση και εντυπωσιαστήκατε από ένα τόσο μικρό νησάκι όπως οι Αρκιοί;
Με εντυπωσίασαν οι Αρκιοί και με εντυπωσίασε ο αγώνας της δασκάλας, της κυρίας Μαρίας, η επιμονή της, η υπομονή της και η αγωνία της για να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο που είναι ένας “πνεύμονας” για τη ζωντάνια του νησιού. Είδα τις ομορφιές του νησιού αλλά είδα και την εγκατάλειψη από την πολιτεία. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για να μετακομίσει κόσμος σε αυτά τα μικρά νησιά, να ξαναζωντανέψουν, να είναι ανοιχτά τα σχολεία και η καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί να είναι πιο εύκολη. Η ζωή στα μικρά νησιά είναι πιο ποιοτική από ο,τι στα αστικά κέντρα. Ισως δεν μπορούμε να το δούμε διότι έχουμε μάθει σε μια άλλη κατάσταση επιβίωσης και σε άλλους ρυθμούς αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα νησιά μας επιλέγοντάς τα ως τόπο κατοικίας, κερδίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα βέβαια να τα ενισχύσουμε πληθυσμιακά, που σε περιόδους σαν αυτές της τεταμένης κρίσης με την Τουρκία, έχει εξαιρετική σημασία αυτό.


• Την οριστική απόφαση πότε την λάβατε;
Εκανα κάποιες οικονομίες και πριν από μερικές εβδομάδες, κατάφερα να πάω στο νησί και να το δω από κοντά. Με περίμενε η δασκάλα, η κυρία Μαρία Τσιαλέρα, που τόσα πολλά έχει κάνει γι αυτό το νησί κι ας μην κατάγεται από εκεί, και με ξενάγησε στους Αρκιούς. Είδα το νησί, είδα τη ζωή, τους ανθρώπους και είπα ότι εκεί θέλω να ζήσω με την οικογένειά μου. Το νησί έχει προδιαγραφές για ανάπτυξη κι ας είναι μια σταλιά.

• Αρα εσείς ουσιαστικά λάβατε την απόφασή σας βλέποντας μια εκπομπή στην τηλεόραση.
Ναι, αυτό με παρακίνησε. Κι όταν είδα τους Αρκιούς και τις εκκλήσεις της κυρίας Μαρίας, μετά έψαχνα ένα-ένα τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας μας, και τα γνώρισα μέσω του διαδικτύου.. Σας πληροφορώ ότι αν δεν είχα την οικογένειά μου θα τα είχα παρατήσει όλα και θα πήγαινα ακόμα και στην Κίναρο, όπου μένει η κυρά Ρηνιώ μόνη της και κρατά ψηλά την ελληνική σημαία κι ας έμενα και σε αντίσκηνο.

• Η οικογένειά σας, πώς αντέδρασε σε αυτή την πρόταση της μετακόμισης σε ένα νησί όπως οι Αρκιοί;
Η πρόταση ήταν δική μου και μπορώ να πω ότι η σύζυγός μου αρχικά ξαφνιάστηκε, όμως όπως σας είπα και πριν, ούτε εδώ η κατάσταση είναι εύκολη πλέον. Το συζητήσαμε και είπαμε ότι η μετακόμιση στους Αρκιούς, τουλάχιστον θα μας προσφέρει ποιοτική ζωή και θα είμαστε στην πατρίδα μας. Σας μιλώ ειλικρινά, στις 6 ημέρες που έμεινα εκεί για να γνωρίσω το νησί, βρήκα ξανά τον εαυτό μου, ένιωσα καλύτερα. Κατάλαβα ότι ήθελα να ζήσω σε αυτό το νησί με την οικογένειά μου. Επιπλέον, οργίζομαι με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Αιγαίο και πιστέψτε με οι λόγοι είναι κυρίως πατριωτικοί που επέλεξα τους Αρκιούς, δεν θα είχα κανένα λόγο να το κάνω αυτό αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Και μπορώ να σας πω ότι μιλώντας και με άλλους Ελληνες ομογενείς, έχουν κι εκείνοι την ίδια σκέψη και θέληση αλλά οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο να λάβει κανείς την απόφαση να φύγει από την Γερμανία για να εγκατασταθεί σε ένα μικρό νησί. Υπάρχει ακόμα μια οικογένεια που έχει την ίδια σκέψη και θα ήθελε να μας ακολουθήσει στους Αρκιούς, αλλά υπάρχουν περισσότερα θέματα που θα πρέπει να διευθετήσουν πριν να γίνει αυτό.


• Με βάση τον σχεδιασμό, πότε προβλέπετε να μετακομίσετε στους Αρκιούς;
Το συντομότερο δυνατόν. Απλώς κάποια διαδικαστικά πράγματα πρέπει να διευθετηθούν προηγουμένως, με κυρίαρχο την εύρεση σπιτιού για να μείνουμε με την οικογένειά μου. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι εύκολο, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, λόγω του μεγέθους του νησιού και των λιγοστών κατοίκων, πιστεύω όμως ότι με τη βοήθεια της κυρίας Μαρίας, της δασκάλας, και των τοπικών αρχών θα βρούμε ένα σπιτάκι για να μείνουμε.
• Επαγγελματικά έχετε σκεφτεί με τι θα ασχοληθείτε εκεί;
Ναι, το έχω σκεφτεί κι αυτό. Υπάρχουν επιλογές, μέσω της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, όμως για να μπουν οι βάσεις γι αυτό θα πρέπει πρώτα να βρεθεί κατοικία.
• Το κορίτσι σας, πώς βλέπει την προοπτική να μετακομίσει σε ένα τόσο μικρό νησί;
Το κορίτσι μου είναι 9 χρονών και βλέπει με ενδιαφέρον αυτή την προοπτική.
• Ερχόμενο στην Ελλάδα, τι τάξη θα πάει;
Θα πάει στο δημοτικό, θα πρέπει να μάθει την ελληνική γλώσσα. Η κόρη μου μιλάει ελληνικά αλλά δεν διαβάζει και δεν γράφει. Μια χρονιά θα πρέπει να πάει πίσω στο ελληνικό σχολείο για να μάθει να διαβάζει και να γράφει σωστά ελληνικά. Είναι 9 χρονών, έχει ακόμα χρονικά περιθώρια για να το κάνει αυτό. Αργότερα θα είναι πιο δύσκολα.
• Πάντως είναι μεγάλη απόφαση αυτή, αλλάζει όλη σου τη ζωή.
Είναι πολύ μεγάλη απόφαση, γιατί καταρχήν ρισκάρω το μέλλον της κόρης μου. Είναι 9 χρονών, εδώ θα μπορούσε να τελειώσει το σχολείο έχοντας περισσότερες ίσως επιλογές για το μέλλον… Ομως, βλέπω ότι κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Προφανώς υπάρχουν ακόμα επιλογές και σαφέστατα θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα για την ίδια σε σχέση με τις επιλογές ενός μικρού νησιού, όμως η ζωή της θα είναι καλύτερη ποιοτικά απ ό,τι εδώ στη Γερμανία. Εξάλλου και στην Ελλάδα θα έχει επιλογές. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μεγάλη απόφαση και δεν την πήρα εύκολα. Για ‘μενα είναι η τελευταία μου ευκαιρία να στήσω την ζωή μου από την αρχή.


• Αρα στα 50 ξεκινάτε πάλι από την αρχή.
Δεν με φοβίζει αυτό γιατί πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε πολύ καλύτερα. Θα πάρω το ρίσκο μου και πιστεύω ότι θα μου βγει σε καλό. Αυτό που μένει είναι να βρεθεί ένα σπίτι να ξεκινήσουμε τη ζωή μας και ίσως να παραδειγματιστούν κι άλλοι και να ενισχύσουμε όχι μόνο τους Αρκιούς αλλά όλα τα μικρά νησάκια της πατρίδας μας, να πάρουν και πάλι ζωή. Μπορεί μετακομίζοντας στα μικρά νησιά μας, να μην έχεις την ευκαιρία να γίνεις πλούσιος αλλά κερδίζεις άλλο πλούτο, που νομίζω ότι είναι πιο σημαντικός. Εμείς έχουμε τη θέληση και τη βούληση και είμαστε έτοιμοι να μετακομίσουμε και αύριο, το ζήτημα είναι να ενδιαφερθούν κι εκείνοι που πρέπει στην πατρίδα για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου