ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Πομπέο: Οι προσδοκίες της Αθήνας και τα μηνύματα του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πομπέο

Μπο­ρεί η ατζέ­ντα της επί­σκε­ψης του αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πο­μπέο να αφορά σε θέ­μα­τα ασφά­λειας και άμυ­νας, ωστό­σο θε­ω­ρεί­ται βέ­βαιο ότι ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής δι­πλω­μα­τί­ας θα προ­χω­ρή­σει σε ανα­φο­ρές στην έντα­ση που υπάρ­χει το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και στις προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες της Άγκυ­ρας που δυ­να­μι­τί­ζουν το κλίμα.

Η διπλή επί­σκε­ψη Πο­μπέο σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Χανιά είναι ένα κα­ταρ­χήν ισχυ­ρό μή­νυ­μα ότι οι σχέ­σεις με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και ΗΠΑ βρί­σκο­νται στο κα­λύ­τε­ρο επί­πε­δο των τε­λευ­ταί­ων ετών.

Διό­λου τυ­χαίο δεν είναι και το γε­γο­νός ότι ότι πριν λίγες ημέ­ρες ο κ. Πο­μπέο είχε βρε­θεί στην Κύπρο, επι­σκέ­πτε­ται την Ελ­λά­δα για δεύ­τε­ρη φορά σε ένα χρόνο ενώ εντύ­πω­ση προ­κα­λεί ότι το πρό­γραμ­μά του δεν έχει κά­ποια επί­σκε­ψη στην Άγκυ­ρα.

Η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά μετά το δι­πλω­μα­τι­κό μπα­ράζ επα­φών και κι­νή­σε­ων προ­κει­μέ­νου να φανεί η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, θέλει να λάβει στή­ρι­ξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επί­πε­δα.

Η Αθήνα επι­θυ­μεί η επί­σκε­ψη Πο­μπέο να λει­τουρ­γή­σει ως προ­πο­μπός στρα­τη­γι­κών απο­φά­σε­ων .

Μόνο τυ­χαία δεν είναι η από­φα­ση του του αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ να επι­σκε­φθεί τα Χανιά και στη συ­γκε­κρι­μέ­να της βάση της Σού­δας. Στο επί­κε­ντρο ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί η ενί­σχυ­ση της Σού­δας ενώ ο έλ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός ο οποί­ος θα συ­να­ντη­θεί με τον Μάικ Πο­μπέο, είναι πι­θα­νό να συ­ζη­τή­σεις και για το εν­δια­φέ­ρον των Αμε­ρι­κα­νών για μία σειρά επεν­δύ­σε­ων.

Η Σούδα και το Ιν­τσιρ­λίκ

Η δι­ή­με­ρη επί­σκε­ψη  του αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών πά­ντως, αντι­με­τω­πί­ζε­ται από την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ως σαφής υπο­στή­ρι­ξη των θέ­σε­ων της Αθή­νας, ένα­ντι της Άγκυ­ρας ενώ από την πλευ­ρά της αμε­ρι­κα­νι­κής δι­πλω­μα­τί­ας το­νί­ζε­ται το ιστο­ρι­κά υψηλό επί­πε­δο στο οποίο έχουν φτά­σει οι ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις.

Πρώ­τος σταθ­μός του κ. Πο­μπέο στην Ελ­λά­δα θα είναι η Θεσ­σα­λο­νί­κη. Εκεί θα γίνει δε­κτός από τον Έλ­λη­να ομό­λο­γό του Νίκο Δέν­δια ενώ επό­με­νος σταθ­μός της επί­σκε­ψης Πο­μπέο στην Ελ­λά­δα θα είναι η Κρήτη και συ­γκε­κρι­μέ­να τα Χανιά όπου θα τον υπο­δε­χτεί ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης.

Όπως είναι φυ­σι­κό το θέμα των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών θα συ­ζη­τη­θεί, αλλά όπως λέει το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ πρω­ταρ­χι­κός στό­χος της επί­σκε­ψης είναι να ανα­δει­χθεί ο στρα­τη­γι­κός χα­ρα­κτή­ρας της δι­με­ρούς συ­νερ­γα­σί­ας, με ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στους το­μείς της ενέρ­γειας και της άμυ­νας.

Έχει τη ση­μα­σία του ότι ο Μάικ Πο­μπέο θα βρε­θεί τόσο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όσο και στη Κρήτη αντί για την Αθήνα, ενώ την επί­σκε­ψής του στην Ελ­λά­δα δεν θα ακο­λου­θή­σει επί­σκε­ψη στην Τουρ­κία.

Τα μη­νύ­μα­τα των ΗΠΑ

Τα μη­νύ­μα­τα των Αμε­ρι­κα­νών είναι δύο: Πρώ­τον το εν­δια­φέ­ρον τους για τη Βό­ρεια Ελ­λά­δα στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού τους με τη Ρωσία για το χώρο των Βαλ­κα­νί­ων.

Κατά δεύ­τε­ρον δεν είναι τυ­χαίο ότι ο κ. Πο­μπέο θα επι­σκε­φτεί και τη βάση της Σού­δας καθώς αυτή η επί­σκε­ψη συ­μπί­πτει με τις συ­ζη­τή­σεις που γί­νο­νται στην Ουά­σιγ­κτον για τη με­τα­φο­ρά της αμε­ρι­κα­νι­κής βάσης του Ιν­τσιρ­λίκ.

Το πρό­γραμ­μα Πο­μπέο

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη βρί­σκε­ται ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Μάικ Πο­μπέο, ο οποί­ος έφτα­σε στο αε­ρο­δρό­μιο «Μα­κε­δο­νία» λίγο μετά τα με­σά­νυ­χτα και σή­με­ρα το πρωί θα συ­να­ντη­θεί με τον Έλ­λη­να ομό­λο­γό του, Νίκο Δέν­δια.

Στο επί­κε­ντρο της συ­νά­ντη­σης, όπως έχει ήδη ανα­κοι­νω­θεί από το ελ­λη­νι­κό ΥΠΕΞ, θα βρε­θούν ζη­τή­μα­τα δι­με­ρούς, πε­ρι­φε­ρεια­κού και διε­θνούς εν­δια­φέ­ρο­ντος, με έμ­φα­ση στον Στρα­τη­γι­κό Διά­λο­γο Ελ­λά­δας-ΗΠΑ, την αμυ­ντι­κή και ενερ­γεια­κή συ­νερ­γα­σία και τις εξε­λί­ξεις στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου.

Σε tweet του, λίγο πριν από την ανα­χώ­ρη­σή του από την Ουά­σινγ­κτον, χθες, ο κ. Πο­μπέο, ο οποί­ος είναι ο πρώ­τος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών που επι­σκέ­πτε­ται τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ανέ­φε­ρε: «Ξανά στον δρόμο πη­γαί­νο­ντας προς την Ευ­ρώ­πη προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σου­με τις ισχυ­ρές δι­με­ρείς σχέ­σεις μας και τη ση­μα­σία της στα­θε­ρής πε­ρι­φε­ρεια­κής συ­νερ­γα­σί­ας. Πρώτη στάση: Θεσ­σα­λο­νί­κη, Ελ­λά­δα».

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ θα συμ­με­τά­σχει, επί­σης, σε συ­ζή­τη­ση στρογ­γυ­λής τρα­πέ­ζης για την ενέρ­γεια, στον ΣΒΕ, πα­ρου­σία και του υπουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κωστή Χα­τζη­δά­κη, ενώ στη συ­νέ­χεια θα υπο­γρα­φεί συμ­φω­νία επι­στη­μο­νι­κής και τε­χνο­λο­γι­κής συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και ΗΠΑ, πα­ρου­σία του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, Άδωνι Γε­ωρ­γιά­δη.

Η επί­σκε­ψη του επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής δι­πλω­μα­τί­ας, ο οποί­ος συ­νο­δεύ­ε­ται από τη σύ­ζυ­γό του, Σού­ζαν, θα ολο­κλη­ρω­θεί με την επί­σκε­ψή του στο Εβραϊ­κό Μου­σείο Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Μετά τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών θα με­τα­βεί στην Κρήτη, όπου θα επι­σκε­φθεί τη Ναυ­τι­κή Βάση της Σού­δας για να υπο­γραμ­μί­σει την ισχυ­ρή εται­ρι­κή σχέση ασφά­λειας των ΗΠΑ με την Ελ­λά­δα.

Οι τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις

Η επί­σκε­ψη Πο­μπέο έρ­χε­ται σε μία χρο­νι­κή  συ­γκυ­ρία όπου Ελ­λά­δα και Τουρ­κία είναι έτοι­μες να κα­θί­σουν ξανά στο τρα­πέ­ζι.

Ωστό­σο η Άγκυ­ρα δε χάνει ευ­και­ρία να δυ­να­μι­τί­ζει το κλίμα, γε­γο­νός που ανα­μέ­νε­ται να τεθεί στις συ­να­ντή­σεις που θα έχει ο αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ με τον έλ­λη­να ομό­λο­γό του Νίκο Δέν­δια στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη στα Χανιά.

Τα τε­λευ­ταία δύο – τρία 24ωρα υπάρ­χει μια δια­δο­χή γε­γο­νό­των που δεί­χνουν συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­θέ­σεις και φαι­νο­με­νι­κά ένα «διπλό πρό­σω­πο» από πλευ­ράς του Ταγίπ Ερ­ντο­γάν.

Πηγή : in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.