Ειδήσεις

Αγώνας επιβίωσης για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας-Τα αιτήματα της αγοράς προς κυβέρνηση-τράπεζες.

Δυο εφιαλτικά τρίμηνα καλούνται να περάσουν τα ξενοδοχεία πόλης. Η κατάρρευση των καλοκαιρινών εσόδων, οι χαμηλές προσδοκίες για το χειμώνα και οι υποχρεώσεις που τρέχουν.

Δυο τουλάχιστον εφιαλτικά τρίμηνα λόγω της πανδημίας, περιμένουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  κορυφαίων ξενοδοχειακών παραγόντων.

Για πρώτη φορά τα ξενοδοχεία πόλης, οι μονάδες 12μηνης  λειτουργίας δηλαδή, θα μπουν στη χειμερινή σεζόν, τέταρτο τρίμηνο του 2020 και πρώτο τρίμηνο του 2021, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς κεφάλαιο κίνησης και χωρίς κάποιες προκαταβολές από τους tour operators. Παράλληλα θα κληθούν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις που τρέχουν όπως και αυτές που αναβλήθηκαν σε πρώτη φάση λόγω της πανδημίας. Στο μεταξύ όμως θα έχουν σχεδόν μηδενικά έσοδα.

Επισημαίνεται ότι τα ξενοδοχεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κατ’ εξοχήν 12μηνης λειτουργίας  απώλεσαν σύμφωνα με έρευνα της GBR Consulting, συνολικά έσοδα 350 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ  αφορούσαν αυτά της πρωτεύουσας.

Επίσης σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) παρότι ο αριθμός των εν λειτουργία ξενοδοχείων/κλινών  Αττικής που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της ζήτησης ήταν εντυπωσιακά περιορισμένος σε σχέση με το 2019 (τουλάχιστον κατά 35% – 40%), το ποσοστό της μέσης πληρότητας δεν ξεπέρασε για τον Ιούνιο 2020 το 25,7% και για τον Ιούλιο 2020 το 36,5%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθετη πτώση της πληρότητας έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2019, της τάξης του 72,3% και 59,3% αντίστοιχα.

Εντυπωσιακή ήταν και η πτώση κατά 79,0% και 76,7% του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (ReVpar) και της μέσης τιμής δωματίου, κατά 24,0% και 42,7% αντίστοιχα. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τον Αύγουστο ενώ επιδεινώθηκε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Αθροιστικά στα ήδη άσχημα αυτά αποτελέσματα επέδρασαν και τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, όπως επίσης και για άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός είναι προφανές ότι θα χρειασθούν και νέα μέτρα καθώς και χρονική επέκταση άλλων που έχουν ήδη ληφθεί προκειμένου να στηριχθεί ο ξενοδοχειακός  τομέας 12μηνης λειτουργίας. Και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος εκτιμά  ότι μπροστά του, ο τουριστικός τομέας έχει δυο πολύ δύσκολα τρίμηνα. Σημειώνει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις  12μηνης λειτουργίας και υποχρεωτική εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο.

Αναφορικά πάντως με την στάση των τραπεζών απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας πρόσφατα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ekyklos.gr του Ευάγγελου Βενιζέλου επεσήμανε ότι η Τράπεζα του, αλλά και το σύνολο του τραπεζικού τομέα έχει επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και για το 2021. Ωστόσο δεν παύει να προβληματίζει η αναφορά του κ. Καραβία στην ίδια εκδήλωση σε μόλις 20.000 ελληνικές επιχειρήσεις, που συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ και μπορούν να στηριχθούν σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Μάλιστα η αναφορά αυτή του κ. Καραβία σχολιάσθηκε και από τον κ. Βενιζέλο, Δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία στη χώρα μας υπολογίζονται σε 9.800 περίπου, είναι ένα ερώτημα πόσα εξ αυτών περιλαμβάνονται στις 20.000 επιχειρήσεις.

Πάντως το ΞΕΕ έχει ήδη ζητήσει τη δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.  Όπως ανέφερε όταν κατάρτησε το πλαίσιο των απαιτούμενων μέτρων μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, η φετινή ζημιά την οποία θα μεταφράσουν οι ξενοδόχοι σε δάνειο, θα πρέπει να αποπληρωθεί κατά προτεραιότητα μέσα στην επόμενη πενταετία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συνδυαστεί με τις αποπληρωμές των λοιπών δανείων, σε ένα άγνωστο αλλά σίγουρα δύσκολο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας αναστολής των αποπληρωμών κεφαλαίου για ισόποσο διάστημα και μακροχρόνια ρύθμιση των δανείων. Τα δάνεια είναι κατά κανόνα εγγυημένα από τις αξίες των ίδιων των ξενοδοχείων. Συνολικά ο ορίζοντας πρέπει να είναι 15 έτη.

Πηγή: euro2day.gr

Λάμπρος Καραγεώργος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου