Ρεπορτάζ

Aποφάσεις για την πλήρη αναδιοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

– Παραχώρησε στους συμβούλους σχεδόν όλες τις εξουσίες του ο Πρόεδρος κ. Κ. Σαρρής
To Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κατά τη χθεσινή πρώτη, μετά από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2014, συνεδρίαση του, έλαβε ιστορικές όσο και επαναστατικές αποφάσεις που αναδιοργανώνουν πλήρως τη δομή και τη λειτουργία του συλλόγου, καθιστώντας τον ως το δημοκρατικότερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας!

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ. κ. Κώστας Σαρρής αποφάσισε να αποκεντρώσει και να κατανείμει σχεδόν όλες του τις αρμοδιότητες στα μέλη του Δ.Σ. συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εξελέγησαν από την αντίπαλη παράταξη του υποψηφίου προέδρου κ. Φώτη Κωστόπουλου, προκαλώντας τη γενική έκπληξη αλλά και την ικανοποίηση των συναδέλφων του.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση, που δεν έχει προηγούμενο στα συνδικαλιστικά χρονικά των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς πλέον ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου θα διοικείται από … 11 “προέδρους”, δηλαδή από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Δ.Σ., που αναλαμβάνουν διαφορετικούς τομείς δράσης – ευθύνης!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρρής υιοθέτησε σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης του συλλόγου, με σκοπό τη πολυσυμμετοχική διοίκηση του, που εκπόνησε, κατόπιν εντολής του και κατευθύνσεων του, ο δικηγόρος – δημοσιολόγος κ. Μιχαήλ Νιοτής, που σημειωτέον υπήρξε στις προπερασμένες εκλογές ένας από τους σκληρότερους “πολέμιους” του, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το σχέδιο αυτό περιελάμβανε – κατόπιν επιθυμίας του κ. Κ. Σαρρή – ακόμα και προεκλογικές θέσεις που είχαν στα προγράμματα τους οι υποψήφιοι πρόεδροι και αντίπαλοι στις τελευταίες και προτελευταίες εκλογές του κ. Κ. Σαρρή, κ.κ. Φώτης Κωστόπουλος και Δημήτρης Σαλαμαστράκης, αντίστοιχα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση για να εργασθούν όλοι από κοινού και από κάθε μετερίζι για την πρόοδο του ιστορικού συλλόγου.

Το προταθέν και εγκριθέν από το Δ.Σ. πρωτοποριακό σχέδιο αναδιοργάνωσης της διοίκησης – λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, που αποβλέπει μεσοπρόθεσμα στη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου στη διοίκηση του, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τους δέκα συμβούλους, στους οποίους, κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, ανατίθενται από τον πρόεδρο συγκεκριμένοι τομείς αρμοδιοτήτων και περαιτέρω η προεδρία – εποπτεία των ειδικοτέρων – ανά τομέα ευθύνης των συμβούλων – Επιτροπών.

A. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
Οι προσκλήσεις των συνεδριάσεων του Δ.Σ. προς τα μέλη του και προς τα μέλη του Δ.Σ.Ρ. γενικότερα θα ανακοινώνονται, μαζί με την ημερήσια διάταξη τους, με μέριμνα του συμβούλου Διοικητικής Οργάνωσης – Λειτουργίας / Θεσμών & Διαφάνειας – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Συμμετοχής Δικηγόρων στη Διοίκηση και θα είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη του συλλόγου. Η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. καταρτίζεται από τον ανωτέρω σύμβουλο, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο και με τους υπολοίπους συμβούλους, προκειμένου να περιλάβουν σε αυτήν θέματα της αρμοδιότητος τους και του ενδιαφέροντος του προέδρου. Μετά από την κατάρτιση της ημερησίας διατάξεως ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., την υπογράφει, μαζί με το σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης, εν συνεχεία δε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τα μέλη του Δ.Σ. και όλα τα μέλη του Δ.Σ.Ρ., τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.. Σημειωτέον ότι οι σύμβουλοι υποχρεούνται να περιλάβουν στην ημερήσια διάταξη εκτός των θεμάτων που επιθυμούν οι ίδιοι και εκείνα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και προτείνονται εγγράφως σε αυτούς από μέλη του συλλόγου. Οι σύμβουλοι δύνανται πάντως να φέρουν προς συζήτηση ένα θέμα αρμοδιότητας τους, εκτός ημερησίας διατάξεως, ανά συνεδρίαση Δ.Σ., εφόσον είναι επείγον, ενώ ο πρόεδρος τρία (3) θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα μέλη του συλλόγου που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δύναται να παρεμβαίνουν στη συζήτηση μόνο εφόσον τους δοθεί ο λόγος από τον πρόεδρο και προεδρεύοντα των συνεδριάσεων και κατόπιν των τοποθετήσεων των συμβούλων.
Σε θέματα συναρμοδιότητας, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων συμβούλων, θα αναλαμβάνει έκαστος τον τομέα αρμοδιότητας του σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ειδικότερα, θα συγκροτούνται “ μ ι κ ρ ά σ υ μ β ο ύ λ ι α ” συναρμοδίων συμβούλων, υπό την προεδρία του αρχαιότερου δικηγόρου – συμβούλου, προκειμένου να φέρουν επιτυχώς εις πέρας το έργο τους και να λάβουν αποφάσεις (π.χ. ο “σύμβουλος διασύνδεσης – συνεργασίας με τους δικηγορικούς συλλόγους κ.τ.λ.” έχει επιτύχει τη συνδιοργάνωση με άλλον Δ.Σ. ενός συνεδρίου, κατόπιν συνεργασίας με το “σύμβουλο επιμόρφωσης κ.τ.λ.”, που ρυθμίζει τα επιστημονικά ζητήματα, με το “σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης κ.τ.λ.” που μεριμνά για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερομένων μελών και με το “σύμβουλο τύπου κ.τ.λ.” που αναλαμβάνει την προβολή του ή ο “σύμβουλος εξωραιστικής δράσης” έχει διοργανώσει μία συναυλία, κατόπιν συνενοήσεως για την προβολή της με το “σύμβουλο τύπο κ.τ.λ.” για την προβολή της και με το “σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης κ.τ.λ”. για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερομένων μελών ή ο “σύμβουλος διοικητικής οργάνωσης κ.τ.λ.” φροντίζει για την αναβάθμιση των επιστημονικών δεδομένων της ιστοσελίδας σε συνεργασία με το “σύμβουλο επιμόρφωσης κ.τ.λ.” ή ο “σύμβουλος νέων και ασκουμένων δικηγόρων κ.τ.λ.” φροντίζει σε συνεργασία με το “σύμβουλο επιμόρφωσης κ.τ.λ.” τη διοργάνωση φροντιστηριακών εργαστηρίων για την επιστημονική, ενώ σε συννενόηση με το “σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης κ.τ.λ.” φροντίζουν για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερομένων μελών επιμόρφωση τους και άλλα).

Τα μέλη του Δ.Σ. έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1) Πρόεδρος Εποπτεύων έργου Δ.Σ. & Εκπρόσωπος Δ.Σ.Ρ. στην Ολομέλεια και στο Υπ. Δικαιοσύνης: Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ. προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δ.Σ., εποπτεύει και ελέγχει το έργο των συμβούλων, δυνάμενος να αλλάξει τις ανατεθείσες σε αυτούς αρμοδιότητες ή και να τις αποδώσει σε άλλους συμβούλους ακόμα και επιλαχόντες, εάν και εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται επαρκώς τα συμφέροντα του συλλόγου. Στη τελευταία περίπτωση οι σύμβουλοι, από τους οποίους αφαιρούνται οι αρμοδιότητες τους, παραμένουν στο Δ.Σ., διατηρώντας τα δικαιώματα τους (ψήφου, εισήγησης θεμάτων στην ημερήσια διάταξη κ.τ.λ.). Ο πρόεδρος, προωθεί, επίσης, στην Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και την καλύτερη λειτουργία τους, με στόχο τη μελέτη σε βάθος των προβλημάτων που απασχολούν το δικηγορικό κλάδο και των προτάσεων που υποβάλλονται για την επίλυσή τους. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί το Δ.Σ.Ρ. σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός εάν κωλλύεται οπότε παρίσταται ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., ενώ έχει ειδικότερη συνεργασία με τους βουλευτές Δωδεκανήσου και δη με τους δικηγόρους για την προώθηση των θεμάτων του συλλόγου.

2) Αντιπρόεδρος – Σύμβουλος Τοπικών Υποθέσεων & Συνεργασίας με Τοπικούς Φορείς: Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Ρ. παρακολουθεί τα τοπικά προβλήματα, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με νομικά ζητήματα ή αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους δικηγόρους ή είναι μείζονος σημασίας τοπικά θέματα, ώστε κατόπιν εισηγήσεων του στο Δ.Σ., να λαμβάνονται θέσεις επί αυτών, είτε εγγράφως (με δελτία τύπου, ανακοινώσεις κ.τ.λ. που θα υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον ίδιο) είτε προφορικώς, με δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ.Ρ. προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Ρ. σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Ρ., κατ’ εφαρμογήν των ανωτέρω, φροντίζει να παρεμβαίνει, με νόμιμο και διακριτικό τρόπο, χωρίς να εξυπηρετεί κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες ουδενός, σε θέματα ορθής εφαρμογής του νόμου επί γενικότερων ζητημάτων, να διατυπώνει παρατηρήσεις και προτάσεις επί σημαντικών τοπικών, εθνικών θεμάτων και κοινωνικών προβλημάτων. Βρίσκεται ακόμα σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμο Ρόδου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ρόδου, Δημοτικές Ενότητες, Ε.Β.Ε.Δ., Ε.Ξ.Ρ., Τ.Ε.Ε. κ.α.), προκειμένου να αναλαμβάνονται από κοινού δράσεις, να συνδιοργανώνονται εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι θέσεις του συλλόγου από τους τοπικούς φορείς κ.τ.λ. Εκπροσωπεί επίσης το Σύλλογο σε όλες τις συσκέψεις και τις Επιτροπές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και παρεμβαίνει όταν τίθεται σε διακινδύνευση η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, καθώς και όποτε ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς η συνδρομή του Δ.Σ.Ρ. ή απαιτείται η περιφρούρηση της νομιμότητας. Μεριμνά ακόμα για τη συμμετοχή στις διάφορες επιτροπές των ΟΤΑ, των τοπικών φορέων κ.τ.λ. όλων των συναδέλφων που έχουν διάθεση για προσφορά και έχει τακτική και στενή συνεργασία με όλους τους δικηγόρους που είναι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι ή διορισμένοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι σε Ν.Π.Δ.Δ. ή νομικοί σύμβουλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στους τοπικούς φορείς.

3) Σύμβουλος Διοικητικής Οργάνωσης – Λειτουργίας / Θεσμών & Διαφάνειας – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Συμμετοχής Δικηγόρων στη Διοίκηση: Ο Σύμβουλος Διοικητικής Οργάνωσης – Λειτουργίας / Θεσμών & Διαφάνειας – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Συμμετοχής Δικηγόρων στη Διοίκηση είναι υπεύθυνος για τη διοικητική οργάνωση και λειτουργία του Δ.Σ.Ρ. και για την εποπτεία των υπηρεσιών του και των υπαλλήλων του. Οργανώνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τις γενικές συνελεύσεις, με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της καλής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων, τη πολυσυμμετοχικότητα των μελών σε αυτά και το σεβασμό των αποφάσεων τους. Επίσης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη συνεχή αναβάθμιση της ιστοσελίδας του συλλόγου και όλων των ηλεκτρονικών λειτουργιών της, όπως επίσης και για την προώθηση της μηχανοργάνωσης και της πληροφορικής στο σύλλογο, στις δικαστικές υπηρεσίες και στο κτηματολόγιο. Μεταξύ άλλων, θα προωθήσει, σε συνεργασία με το σύμβουλο εποπτείας δικαστηρίων κ.τ.λ. την πλήρη μηχανοργάνωση του τμήματος έκδοσης των γραμματίων, ούτως ώστε να είναι δυνατόν όλα τα μέλη του Δ.Σ.Ρ. με το δικό τους κωδικό να ελέγχουν και να εκτυπώνουν τα γραμμάτιά τους και την εγκατάσταση νέας μικροφωνικής εγκατάστασης με δυνατότητα μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης όλων των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και του σώματος της Γ.Σ.. Είναι ακόμα αρμόδιος για την ανάρτιση ανακοινώσεων (έντυπη και ηλεκτρονική) των προσκλήσεων συνεδριάσεων του Δ.Σ., των Γενικών Συνελεύσεων και των αποφάσεων των καταστατικών οργάνων του συλλόγου. Φροντίζει για την ανάρτηση στο site του Συλλόγου των βιβλίων δημοσιεύσεων των αποφάσεων όλων των δικαστηρίων, των πινακίων και των εκθεμάτων τους σε καθημερινή βάση, κατόπιν συνεργασίας με τους αρμοδίους υπαλλήλους του συλλόγου. Είναι εν τέλει υπεύθυνος για την ενίσχυση της συμμετοχής των μελών στις λειτουργίες των οργάνων του συλλόγου στα πλαίσια της σκοπούμενης πολυσυμμετοχικής διοικήσεως του Δ.Σ.Ρ. Συντάσσει τον ετήσιο διοικητικό προυπολογισμό (ετήσιο πρόγραμμα δράσης) του Δ.Σ.Ρ. μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων και την έγκριση τους από το Δ.Σ., όπως και τον ετήσιο διοικητικό απολογισμό, τους οποίους υπογράφει και παρουσιάζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., συνυπογράφοντος του συμβούλου διοικητικής οργάνωσης, κατά τις γενικές συνελεύσεις προυπολογισμού – απολογισμού του συλλόγου. Με μέλημα την καλή λειτουργία του συλλόγου θα αναλάβει τη σύνταξη προτεινόμενων κανονισμών λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, αφού κληθούν σε δημόσια διαβούλευση τα μέλη του Δ.Σ. και εν γένει του Δ.Σ.Ρ. για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες αφού συστηματοποιήσει, θα τις περιλάβει στην τελική εισήγηση του προς το Δ.Σ., που θα αναλάβει τη τελική σύνταξη των σχεδίων των κανονισμών, που θα τεθούν προς έγκριση στη Γ.Σ..

4) Σύμβουλος Διασύνδεσης – Συνεργασίας με Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας: Ο σύμβουλος διασύνδεσης – συνεργασίας με τους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των συλλόγων, με κύριο μέλημα τη διασύνδεση με το δικηγορικό κόσμο της χώρας μας, την ανάπτυξη κοινών συνδικαλιστικών δράσεων – πρωτοβουλιών, τη διοργάνωση από κοινού επιστημονικών και άλλων εκδηλώσεων και τη συνεργασία μαζί τους για την ανταλλαγή υπηρεσιών των συλλόγων μεταξύ των μελών τους (π.χ. πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων νομολογίας, υποδειγμάτων κ.τ.λ.), την αδελφοποίηση με άλλους δικηγορικούς συλλόγους και την ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας μαζί τους κ.τ.λ.

5) Σύμβουλος Οικονομικών: Ο σύμβουλος Οικονομικών είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του συλλόγου και τη χρηστή και διαφανή διαχείριση τους, υπό την υψηλή εποπτεία του προέδρου του Δ.Σ.Ρ. Κάθε πρόταση που φέρεται προς ψήφιση στο Δ.Σ., πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από προσδιορισμό του κόστους της, εφ’ όσον είναι αποτιμητή σε χρήμα, ώστε να διαλαμβάνεται στη σχετική απόφαση και η δαπάνη για την υλοποίηση της. Ο σύμβουλος Οικονομικών εισηγείται θετικώς ή αρνητικώς (απλή γνώμη) πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης, με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου. Ο σύμβουλος Οικονομικών είναι αρμόδιος για τη σύνταξη των ετησίων οικονομικών προυπολογισμών του Δ.Σ.Ρ. με βάση το ετήσιο πρόγραμμα δράσης (δοικητικό προυπολογισμό), που θα ανακοινώνει το Δ.Σ., στις αρχές κάθε έτους, μετά από την υποβολή των προτεινόμενων προγραμμάτων δράσης του προέδρου, των συμβούλων και των υπ’ αυτών επιτροπών προς ψήφιση στο Δ.Σ. και την τελική έγκριση τους, όπως και για τη σύνταξη των ετησίων οικονομικών απολογισμών, που θα παρουσιάζονται στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου από τον πρόεδρο του Δ.Σ.Ρ..

6) Σύμβουλος Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων & Αναβάθμισης Εικόνας Δικηγορικού Λειτουργήματος / Επαγγέλματος: Ο σύμβουλος Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων & Αναβάθμισης Εικόνας Δικηγορικού Λειτουργήματος / Επαγγέλματος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με τον τοπικό τύπο και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και την προβολή της δράσης και των αιτημάτων του Δ.Σ.Ρ. σε αυτά, για τις δημόσιες σχέσεις του συλλόγου με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες και τέλος για βελτίωση της εικόνας των δικηγόρων προς την τοπική κοινωνία, μέσω της στοχευμένης προβολής συγκεκριμένων θεμάτων, με στόχο να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί, το κύρος του Δικηγόρου στην συνείδηση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και να καλλιεργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δικηγόρων και των συμπολιτών μας. Μέριμνα του είναι εξάλλου η προβολή στην τοπική κοινωνία της επαγγελματικής, επιστημονικής και κοινωνικής αποστολής του δικηγόρου, η δημοσιοποίηση προθεσμιών και επειγόντων ενεργειών που ενδιαφέρουν μεγάλη μάζα πολιτών (π.χ. σύνταξη υπευθύνων δηλώσεων προς τις τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.α., ενημερώσεις για νομοθετικές εξελίξεις που ενδιαφέρουν πολλούς συμπολίτες μας ή κλαδους επαγγελματιών κ.α.), η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με το σύμβουλο επιμόρφωσης και τους τοπικούς φορείς και η ενημέρωση του Δ.Σ. για δημοσιεύματα του Τύπου, που αφορούν στο Δ.Σ.Ρ..

7) Σύμβουλος Νέων & Ασκουμένων Δικηγόρων / Ισότητας & Μέριμνας Δικηγόρων: Ο σύμβουλος νέων και ασκουμένων δικηγόρων / ισότητας & μέριμνας είναι αρμόδιος για τη συνεχή επαγγελματική – επιστημονική υποστήριξη των νέων – ασκουμένων δικηγόρων, όπως επίσης και για τη μέριμνα υπέρ των συναδέλφων, που αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα, εισηγούμενος προς το Δ.Σ. την υποστήριξη τους. Επίσης είναι αρμόδιος για τα επιδόματα και τις επιδοτήσεις υπέρ των μελών του Δ.Σ.Α. (επίδομα παιδικών σταθμών κ.α.), όπως και για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών συναδέλφων, με γνώμονα την εξάλειψη των διακρίσεων. Προσπαθεί εξάλλου να διασφαλίσει συνθήκες για την ισότιμη αντιμετώπιση της γυναίκας δικηγόρου από τους συναδέλφους και απ’ όλους τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους και να διατηρήσει ή και να βελτιώσει τις παροχές προς τη μητέρα δικηγόρο. Επίσης, έχει ως στόχο τη λειτουργία παιδικού σταθμού σε κατάλληλο χώρο πλησίον του δικαστικού μεγάρου για την εξυπηρέτηση των παιδιών των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων. Μεριμνά για την βελτίωση των συνθηκών άσκησης των ασκούμενων και την αναβάθμιση των εξετάσεων τους, που είναι υπό την αιγίδα του. Ελέγχει ακόμα εάν γίνεται πραγματική άσκηση από τους ασκούμενους και πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια – φροντιστήρια για αυτούς, με τη χορήγηση σχετικής πιστοποίησης του Δ.Σ.Ρ.. Φροντίζει για διεξαγωγή μέρους της άσκησης στα δικαστήρια μέχρι έξι μήνες σε συνεννόηση με τους φορείς των δικαστηρίων και αναλόγως των αναγκών των τμημάτων και διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των νέων από οποιοδήποτε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε συνεργασία με το σύμβουλο εποπτείας δικαστηρίων, αλλά την καλλιέργεια κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης, ούτως ώστε ελεύθερα και χωρίς φόβο να εκφράζουν τα παράπονά τους και την άποψή τους. Προωθεί το θεσμό της “ υ ι ο θ ε σ ί α ς ” νέων δικηγόρων από εθελοντές παλαιότερους συναδέλφους, τουλάχιστον άνω της δεκαετίας, με σκοπό την επαγγελματική και επιστημονική υποστήριξη τους μέχρι της συμπληρώσεως πενταετίας στη δικηγορία, ελέγχοντας παράλληλα την ουσιαστική λειτουργία του προγράμματος. Επίσης, προσπαθεί για τη συνεχή μείωση του χρόνου καταβολής των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στα καθήκοντα του περιλαμβάνεται επίσης η προώθηση της σύναψης συμβάσεων μεταξύ του τομέα υγείας του ταμείου μας και γιατρών για επισκέψεις, εξετάσεις κ.λ.π., η παροχή προς τους συναδέλφους κάθε διευκόλυνσης για την τακτοποίηση οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με το σύμβουλο οικονομικών, η άσκηση πιέσεων προς τα ταμεία για ευνοικές ρυθμίσεις, η παροχή κινήτρων για γενικές ιατρικές εξετάσεις (τσεκ-απ) και η σύναψη συμβάσεων με όσον το δυνατόν περισσότερους ιατρούς κάθε ειδικότητας, η παροχή οποιασδήποτε φύσεως ενίσχυσης σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη και η συμπαράσταση στους συνταξιούχους συναδέλφους και στα προβλήματά τους. Για τα ανωτέρω έχει συνεργασία και με το Λ.Ε.Α.Δ.Ρ.

8) Σύμβουλος Επιμόρφωσης, Νομοθετικής Ενήμερωσης & Επιστημονικής Συνδρομής Δικηγόρων: Ο σύμβουλος επιμόρφωσης, νομοθετικής ενημέρωσης & επιστημονικής συνδρομής δικηγόρων μεριμνά για τη συνεχή επιμόρφωση των δικηγόρων, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων – φροντιστηρίων ανά κλάδο δικαίου κ.τ.λ. που απευθύνονται τόσο σε δικηγόρους όσο και στο ευρύ κοινό, οπότε θα συνεργάζεται με το σύμβουλο τύπου, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον καταρτισμό του ετήσιου προγράμματος διαλέξεων, ομιλιών, σεμιναρίων και συζητήσεων για όλους τους κλάδους του δικαίου, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τη χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης αυτών. Παρακολουθεί τα επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης και προσπαθεί να συμμετέχει ο σύλλογος μας σε αυτά, ενώ ενημερώνει τους συναδέλφους του για οποιοδήποτε πρόγραμμα ή επιστημονικό γεγονός είναι προγραμματισμένο ανά την επικράτεια. Φροντίζει επίσης να ενισχύει το επιστημονικό συγγραφικό έργο των συναδέλφων με κάθε τρόπο, ώστε να υφίσταται εκδοτική επιστημονική δραστηριότητα στο σύλλογο μας, πέραν της εκδόσεως του περιοδικού της δωδεκανησιακής νομολογίας, ενώ θα επιμεληθεί της έκδοσης πρακτικού οδηγού για όλες τις διαδικασίες και για άλλα πρακτικά θέματα. Σχετικά με το περιοδικό της δωδεκανησιακής νομολογίας θα φροντίζει να είναι ψηφιοποιημένα και διατιθέμενα στην ιστοσελίδα του συλλόγου όλα τα τεύχη του περιοδικού μας και η βάση δεδομένων της δωδεκανησιακής νομολογίας. Μεριμνά επίσης και για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε συνεργασία με το σύμβουλο οικονομικών, προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι στις επιστημονικές πρωτοβουλίες. Επίσης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με νέα βιβλία και περιοδικά όσο και για τη ψηφιοποίηση της και τη διασύνδεση της με άλλες νομικές βιβλιοθήκες, φροντίζοντας να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες, για τη συνεχή ενημέρωση του νομολογιακού υλικού και των προσφερόμενων υποδειγμάτων δικογράφων στην ιστοσελίδα του συλλόγου, όπως και για τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Δικαίου της Θάλασσας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις τουριστικές σχολές για την από κοινού διοργάνωση νομικών επιστημονικών εκδηλώσεων. Μεριμνά ακόμα για την ενημέρωση των δικηγόρων στις νομοθετικές αλλαγές και εξελίξεις, ενημερώνοντας τους με e-mail και με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του συλλόγου και μεριμνά, σε περιπτώσεις συζητήσεως νομοσχεδίων με στενό δικηγορικό ή ευρύτερο τοπικό ενδιαφέρον και σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή, για τη μελέτη των νομοσχεδίων και για τη σύνταξη προτάσεως για τη βελτίωση τους, που κοινοποιούνται αρμοδίως. Μεριμνά ακόμα για την παροχή κινήτρων για την απόκτηση μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από μέλη του Δ.Σ.Ρ..

9) Σύμβουλος Εποπτείας Δικαστηρίων, Κτηματολογίου & Δημοσίων Υπηρεσιών / Σχέσεων Δικηγόρων με Δικαστές – Δικαστικούς Υπαλλήλους – Δημοσίους Υπαλλήλους: Ο σύμβουλος Εποπτείας Δικαστηρίων, Κτηματολογίου & Δημοσίων Υπηρεσιών / Σχέσεων Δικηγόρων με Δικαστές-Δικαστικούς Υπαλλήλους-Δημοσίους Υπαλλήλους είναι αρμόδιος για την εποπτεία και τη βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων, του κτηματολογίου και των δημοσίων υπηρεσιών και την αξιοπρεπή και ευγενή αντιμετώπιση των δικηγόρων από όσους εμπλέκονται με την άσκηση του λειτουργήματος τους. Σε περίπτωση που του καταγγέλεται περιστατικό κακής λειτουργίας ή συμπεριφοράς από δικηγόρο παρεμβαίνει άμεσα, αφού ενημερώσει σχετικώς τον πρόεδρο, για την επίλυση του, ενώ αναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη διοργάνωση ανοικτών συναντήσεων του Δ.Σ.Ρ. με εκπροσώπους των δικαστών – εισαγγέλεων, των δικαστικών υπαλλήλων, των κτηματολογικών υπαλλήλων και των δημοσίων υπαλλήλων (Περιφέρειας, Δήμου, Δ.Ο.Υ. κ.τ.λ.), στις οποίες προίσταται ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., προκειμένου να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους. Φροντίζει να υπάρχει συνεχής και άμεση παρέμβαση σε όλες τις υπηρεσίες για την καλύτερη και κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση όλων των συναδέλφων και την επίλυση κάθε προβλήματος που τυχόν δημιουργείται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους και αναλαμβάνει την υπεράσπιση και στήριξη των συναδέλφων έναντι οποιουδήποτε αυθαιρετεί σε βάρος της τιμής και υπόληψής τους ή δεν τους αντιμετωπίζει με τον ανάλογο σεβασμό.

Εντός του πεδίου δράσεως του περιλαμβάνονται επίσης:
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: η συνεργασία υπό την αιγίδα του προέδρου του Δ.Σ.Ρ. με τους Προέδρους Εφετών και Πρωτοδικών και τους αντίστοιχους Εισαγγελείς προς αποτροπή οποιασδήποτε επέμβασης στην απονομή της δικαιοσύνης, η παρακολούθηση του έργου των δικαστών μέσα στα νόμιμα πλαίσια η βελτίωση των σχέσεων Δικαστών – Δικηγόρων με την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, ως ισότιμων παραγόντων της δίκης, για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, οι παρεμβάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας και τους τοπικούς παράγοντες, για την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, η άσκηση πιέσεων προς τους συναρμόδιους φορείς για την προώθηση λύσεως στο στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τους τοπικούς φορείς για την ίδρυση Διοικητικού Εφετείου, η προσπάθεια δημιουργίας τμήματος καθαρογραφής των αποφάσεων όλων των δικαστηρίων, η προσπάθεια, κατόπιν συνεργασίας με τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων, αύξησης των δικασίμων και αλλαγής των ημερών συνεδριάσεων των δικαστηρίων ούτως ώστε να μην συμπίπτουν συγχρόνως δικάσιμοι πολλών διαφόρων δικαστηρίων, η προώθηση της πλήρους μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης όλων των διαδικασιών και τμημάτων όλων των Δικαστηρίων, η προσπάθεια καταχώρησης σε ηλεκτρονική βάση των κληρονομητηρίων, κατόπιν συνεργασίας με το σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης και επαφών με τους συναρμόδιους φορείς, η επίσπευση της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής υπογραφής, της ηλεκτρονικής υποβολής των δικογράφων και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της υπόθεσης, η εγκατάσταση Wi Fi σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων, η εγκατάσταση υπολογιστών, fax και εκτυπωτή στο γραφείο του Συλλόγου στο δικαστικό μέγαρο, η εγκατάσταση ειδικού συστήματος με κάμερες που θα παρακολουθεί την πρόοδο της εκδίκασης των δικαστηρίων, των εκθεμάτων και των πινακίων σε απευθείας μετάδοση μέσω της ιστοσελίδας του Δ.Σ.Ρ., σε συνεργασία πάντοτε – εφόσον πρόκειται για θέματα πληροφορικής με το σύμβουλο διοικητικής οργάνωσης – η εφαρμογή συστήματος ηχοληπτικής και ηλεκτρονικής καταγραφής των μαρτυρικών καταθέσεων σε όλες τις διαδικασίες κ.α.,

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του, ούτως ώστε να είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική κτηματολογική έρευνα, η άσκηση πιέσεων για την απόσπαση ενός Δικαστή στο Κτηματολόγιο και για την αύξηση και την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.Ρ., η άμεση καταχώριση των εισερχομένων πράξεων και καταχώρηση όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών πράξεων με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Σύλλογο, η ηλεκτρονική καταχώρηση των εισερχόμενων πράξεων, η καθιέρωση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, η παρακολούθηση της πορείας της υποβληθείσας αίτησης χωρίς την παρεμβολή κανενός και η απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών, η δημιουργία ονομαστικών ευρετηρίων, η συλλογή της νομολογίας όλων των δικαστηρίων για τον κτηματολογικό κανονισμό κ.α.

10) Σύμβουλος Δεοντολογίας – Υγιούς Ανταγωνισμού & Δικηγορικής Ύλης (Διαιτησίας/Διαμεσολάβησης/Γνωμοδοτήσεων κ.τ.λ.): O σύμβουλος δεοντολογίας – υγιούς ανταγωνισμού & Δικηγορικής Ύλης είναι υπεύθυνος για την τήρηση της δεοντολογίας από τα μέλη του Δ.Σ.Ρ. και για τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους, ενώ σε κάθε περίπτωση αποκλίνουσας συμπεριφοράς που έχει υποπέσει στην αντίληψη του ή του έχει καταγγελθεί, οφείλει να ενημερώνει σχετικώς το Δ.Σ. και με εισήγηση του να παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Όργανο ή να καλείται στο Δ.Σ. ο παραβάτης δικηγόρος, προκειμένουν να του γίνουν παρατηρήσεις και συστάσεις. Είναι αρμόδιος επίσης για την προστασία και την επαύξηση της δικηγορικής ύλης φροντίζοντας, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, να παρεμβαίνει προς τους εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών σωματατείων – οργανώσεων, (π.χ. λογιστών, μηχανικών, κ.τ.λ.), οσάκις μέλη τους επιχειρούν να υποκαταστήσουν τους δικηγόρους στα καθήκοντα τους (π.χ. σύνταξη μισθωτηρίων, ίδρυση προσωπικών εταιρειών, εξώδικες επιλύσεις διαφορών με Δ.Ο.Υ. – ενστάσεις κατά πράξεων καταλογισμού από λογιστές, ενστάσεις κατά πολεοδομικών παραβάσεων από μηχανικούς κ.α.). Μεριμνά επίσης για τη μη συγκέντρωση πολλών θέσεων νομικού συμβούλου σε τράπεζες κ.τ.λ. σε ένα πρόσωπο, για τις λίστες των διοριζόμενων δικηγόρων με το ευεργέτημα της πενίας, ώστε να διορίζονται με δίκαιη κατανομή οι δικηγόροι, όπως επίσης και για τις λίστες των διατητών και διαμεσολαβητών με το ίδιο μέλημα. Μεριμνά, σε συνεργασία με το σύμβουλο επιμόρφωσης, για την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων δικηγόρων ως διατητών και ως διαμεσολαβητών, όπως και για τη διάδοση, σε συνεργασία με τον σύμβουλο τύπου, αυτών των θεσμών. Τηρεί επίσης τις λίστες των δικηγόρων που κάνουν γνωμοδοτήσεις, έχοντας ειδικές γνώσεις και εμπειρία ανά τομέα γνωμοδοτήσεων, με μέλημα τη διάδοση του θεσμού των γνωμοδοτήσεων και τη δίκαιη κατανομή τους. Φροντίζει ακόμα οσάκις απευθύνονται πολίτες στο σύλλογο προς ανεύρεση δικηγόρου (για μεταφράσεις, υποθέσεις κ.τ.λ.) να τους παραπέμπει στον πρώτο επιλαχόντα της σχετικής λίστας που θα τηρεί με δική του επιμέλεια και ευθύνη, όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη του Δ.Σ.Ρ.. Μετέχει εξάλλου μαζί με άλλους δύο δικηγόρους – μέλη του Δ.Σ.Ρ. και της αρμόδιας Επιτροπής (τους αρχαιότερους) στην Επιτροπή του ν. 1649/1986 για τις προσλήψεις δικηγόρων με πάγια αντιμισθία και μεριμνά για κάθε προκήρυξη κατόπιν δημόσιας κλήρωσης στην αρχή κάθε έτους. Μεριμνά για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων και τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, για την ασφάλιση των δικηγόρων κατά της αστικής ευθύνης από την παροχή των υπηρεσιών τους στην περίπτωση σφάλματος, για την αύξηση των ελαχίστων ορίων αμοιβών ώστε να εξασφαλίζουν την άσκηση αξιοπρεπούς δικηγορίας, αλλά και την απαίτηση για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, για την καθιέρωση της χρονοχρέωσης και την ενίσχυση της συμβουλευτικής δικηγορίας, για την έγκαιρη ενημέρωση όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων για κάθε προκήρυξη πρόσληψης δικηγόρου, για τη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων πρόσληψης δικηγόρων με πάγια αντιμισθία και ο καθορισμός της προτεραιότητας κάθε κριτηρίου. Επίσης αναλαμβάνει σε άμεση συνεργασία με τις συναρμόδιες επιτροπές τη μελέτη των προβλημάτων του δικηγορικού σώματος, τη διατύπωση προτάσεων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος και τον εκσυγχρονισμό της δικηγορίας, με γνώμονα την προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος και τη διασφάλιση – επαύξηση της δικηγορικής ύλης. Μεριμνά ακόμα για τον έλεγχο των γραμματίων, καλώντας τους συναδέλφους να ανταποκριθούν στην έκδοση τους.

11) Σύμβουλος Εξωραιστικής & Κοινωνικής Δράσης Δ.Σ.Ρ.: Ο σύμβουλος Εξωραιστικής δράσης του Δ.Σ.Ρ. είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και επιδότηση των αθλητικών ομάδων του συλλόγου (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, υπαίθριας άθλησης κ.α.), των πολιτιστικών ομάδων του συλλόγου (θεατρικής ομάδας, χορωδίας, μουσικής ομάδας κ.α.), για το συντονισμό και τη διοργάνωση των εθελοντικών – περιοδικών και τακτικών – δράσεων (αιμοδοσία, αναδασώσεις, καθαρισμοί πάρκων, παραλιών κ.τ.λ.), για την υποστήριξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (εκθέσεων ζωγραφικής, συναυλιών κ.τ.λ.) από μέλη του συλλόγου, που ασχολούνται με την τέχνη, για την υποστήριξη εκδοτικών πρωτοβουλιών συναδέλφων που έχουν κλίση στην συγγραφή μη νομικών βιβλίων, για την έκδοση εντύπων σχετικών προς τις ανωτέρω δράσεις (εφημερίδας, περιοδικού) κ.α. Μεριμνά εν γένει για την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Συλλόγου, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πάσης φύσεως, σε άμεση συνεργασία με το σύμβουλο τύπου. Είναι υπεύθυνος ακόμα για τη νομική και την εν γένει προστασία των μειονεκτούντων και ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με το σύμβουλο τύπου για την προβολή των σχετικών πρωτοβουλιών. Αναλαμβάνει τη διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων για την πολιτιστική καλλιέργεια και τη ψυχαγωγία των συναδέλφων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Αποβλέπει στην ενίσχυση των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου και στη συμμετοχή του Συλλόγου σε όσο περισσότερα ομαδικά αθλήματα. Ακόμα, μεριμνά για τις δράσεις προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, για τη βράβευση όλων των παιδιών των μελών του Συλλόγου που αριστεύουν, ως και εκείνων που εισέρχονται στα Α.Ε.Ι., για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κάθε είδους για την περαιτέρω σύσφιξη των διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων μεταξύ όλων των συναδέλφων, για την καθιέρωση ειδικών τιμητικών εκδηλώσεων-βραβεύσεων σε όλους όσους διαπρέπουν στην επιστήμη, στα γράμματα και στις τέχνες και για την ενεργό στήριξη και υποστήριξη στο έργο τους.

Β. Επιτροπές:
Στους δέκα συμβούλους, κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, ανατίθενται συγκεκριμένοι τομείς αρμοδιοτήτων και περαιτέρω η προεδρία – εποπτεία των κατωτέρω ειδικοτέρων ανά τομέα Επιτροπών, που αναλαμβάνουν ανά τομέα αρμοδιότητα τους και τις αντίστοιχες ευθύνες:

1) Υπό τον Αντιπρόεδρο – Σύμβουλο Τοπικών Υποθέσεων & Συνεργασίας με Τοπικούς Φορείς και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Τοπικών Υποθέσεων & Συνεργασίας με Τοπικούς Φορείς (= μετέχουν όλοι οι αιρετοί της Τ.Α. – μέλη του Δ.Σ.Ρ. και οι νομικοί σύμβουλοι των Ο.Τ.Α. εκτός από τους υπόλοιπους εθελοντές)

2) Υπό το Σύμβουλο Διοικητικής Οργάνωσης – Λειτουργίας / Θεσμών & Διαφάνειας – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Συμμετοχής Δικηγόρων στη Διοίκηση και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Ιστοσελίδας Δ.Σ.Ρ., β) Επιτροπή Υποβοήθησης Διοικητικής Οργάνωσης – Λειτουργίας, γ) Επιτροπή Συμμετοχής των Δικηγόρων στη Διοίκηση.

3) Υπό το Σύμβουλο Διασύνδεσης – Συνεργασίας με Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Διασύνδεσης – Συνεργασίας με Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

4) Υπό το Σύμβουλο Οικονομικών και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Οικονομικών, β) Επιτροπή Ελέγχου Προσόδων.

5) Υπό το Σύμβουλο Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων & Αναβάθμισης Εικόνας Δικηγορικού Λειτουργήματος / Επαγγέλματος και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων & Αναβάθμισης Εικόνας Δικηγορικού Λειτουργήματος / Επαγγέλματος.

6) Υπό το Σύμβουλο Νέων & Ασκουμένων Δικηγόρων / Ισότητας & Μέριμνας Δικηγόρων και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Εξέτασης Ασκουμένων Δικηγόρων, (αλλαγή μελών ανά εξεταστική) β) Επιτροπή Συνδρομής Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων, γ) Επιτροπή Ισότητας & Μέριμνας.

7) Υπό το Σύμβουλο Επιμόρφωσης, Νομοθετικής Ενήμερωσης & Επιστημονικής Συνδρομής Δικηγόρων και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Παρακολούθησης – Μελέτης – Τροποποίησης Νομοσχεδίων, β) Επιτροπή Ενημέρωσης Νομοθετικών Αλλαγών, γ) Επιτροπή Βιβλιοθήκης, δ) Επιτροπή Επιστημονικών Εκδόσεων (Δωδεκανησιακή Νομολογία κ.α.), ε) Επιτροπή Νομικής Συνδρομής, στ) Επιτροπή Επιμόρφωσης (Επιστημονικών/Επαγγελματικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων-Ημερίδων-Συνεδρίων-Εργαστηρίων-Φροντιστηρίων κ.τ.λ.).

8) Υπό το Σύμβουλο Εποπτείας Δικαστηρίων, Κτηματολογίου & Δημοσίων Υπηρεσιών / Σχέσεων Δικηγόρων με Δικαστές – Δικαστικούς Υπαλλήλους – Δημοσίους Υπαλλήλους και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Δικαστηρίων & Σχέσεων με Δικαστές/Εισαγγελείς/Δικαστικούς Υπαλλήλους (Ειρηνοδικείου, Μονομελούς Πρωτοδικείου, Πολυμελούς Πρωτοδικείου, Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Εφετείου, Εισαγγελίας Εφετών, Ανάκρισης, Συμβουλίου Πλημμελιοδικών, Συμβουλίου Εφετών), β) Επιτροπή Κτηματολογίου & Σχέσεων με κτηματολογικούς υπαλλήλους, γ) Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών & Σχέσεων με Δημοσίους Υπαλλήλους (Περιφέρειας, Δήμου, Δ.Ο.Υ., Αστυνομίας κ.τ.λ.).

9) Υπό το Σύμβουλο Δεοντολογίας – Υγιούς Ανταγωνισμού & Δικηγορικής Ύλης (Διαιτησίας/Διαμεσολάβησης/Γνωμοδοτήσεων κ.τ.λ.) και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Δεοντολογίας & Υγιούς Ανταγωνισμού, β) Επιτροπή Δικηγορικής Ύλης

10) Υπό το Σύμβουλο Εξωραιστικής & Κοινωνικής Δράσης Δ.Σ.Ρ. και προεδρεύοντα των Επιτροπών: α) Επιτροπή Αθλητισμού (ομάδα ποδοσφαίρου, ομάδα μπάσκετ, ομάδα ορεινών διαδρομών κ.α.), β) Επιτροπή Πολιτισμού (θεατρική ομάδα, χορωδία, μουσική ομάδα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.), γ) Επιτροπή Περιβάλλοντος (αναδασώσεις, καθαρισμοί παραλιών, δασών κ.α., νομική προστασία και παρέμβαση για τη διάσωση μνημείων, διατηρητέων και περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.α.), δ) Επιτροπή Βραβεύσεων, (διακριθέντων παιδιών συναδέλφων, διακριθέντων συμπολιτών μας κ.τ.λ.), ε) Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης (νομική και άλλη βοήθεια σε ομάδες και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αρωγής και προστασίας (τρίτη ηλικία, κακοποιημένες γυναίκες, άνεργοι κ.α., προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αιμοδοσία, προώθηση δωρεάς οργάνων κ.α.)”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου