Ρεπορτάζ

Προβληματίζει η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Θέματα σχετιζόμενα με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο Νότιο Αιγαίο και την έλλειψη προσωπικού, απετέλεσαν, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο συζήτησης στη γενική συνέλευση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Στη γενική συνέλευση έδωσε το παρών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Χρήστος Φωτόπουλος.

“Στη γενική συνέλευση αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ΕΛΑΣ. Χρειάζεται μεγάλη τόλμη για να λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου. Η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αισθάνεται αδικημένη γιατί έκανε προτάσεις και δεν έχουν ληφθεί από τις αρμοδίους φορείς υπόψη”, δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Σε ερώτηση αν θα δημιουργήσει πρόβλημα η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στα Δωδεκάνησα, ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος δήλωσε:
“Θα δημιουργηθούν τέσσερις και πέντε αστυνομίες μέσα στην ΕΛΑΣ. Η μια υπηρεσία δεν θα γνωρίζει τι κάνει η άλλη. Δεν θα υπάρχει πια το κύτταρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης που θα ελέγχει τα πάντα. Στη νησιωτική χώρα και ειδικά στο Νότιο Αιγαίο η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη αφού κομβικό σημείο θα είναι η Σύρος. Οι αρμόδιοι δεν ακούν κανένα έλεγχο, νομοθετούν και δημιουργούν ζητήματα”.
Ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος δήλωσε ακόμη πως οι αλλαγές θα δημιουργήσουν προβλήματα στα Δωδεκάνησα.

“Περιμένουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ανέκυψαν με την έκδοση ΠΔ. Δεν μπορεί τα Δωδεκάνησα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών να μένουν εκτεθειμένα. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Δεν μπορεί να πάντα να εκπορεύονται από τη Σύρο”, δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε:
“Το προσωπικό στα Δωδεκάνησα υπολείπεται πολύ σε σύγκριση με πέρσι. Τη στιγμή που η κίνηση θα είναι αυξημένη το καλοκαίρι θα πρέπει ανάλογα να ενισχυθούν και οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται γιατί δεν έχει προχωρήσει το θέμα. Είναι ανάγκη να κατατεθεί υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό οι υπηρεσίες”.

Μετά τη γενική συνέλευση ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος είχε συνάντηση με εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας που μεταφέρθηκαν στην ΕΛΑΣ. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και τόνισαν πως η μεταφορά τους στην ΕΛΑΣ δεν σημαίνει και εξασφάλιση της απασχόλησης τους.

“Εμείς από την αρχή ήμασταν κάθετα αντίθετοι στο εγχείρημα.
Πιστεύαμε πως η ΕΛΑΣ θα πάει 30 χρόνια πίσω. Κάναμε μεγάλο αγώνα για να απεγκλωβιστούμε με τα ασύμβατα προς την αποστολή μας καθήκοντα. Τώρα θα επιστρέψουν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε μας. Ετσι οι δυνάμεις της αστυνομίας θα ασχολούνται με τις παιδικές χαρές,τα τραπεζοκαθίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους”, είπε ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος και τόνισε πως θα λειτουργήσει αρνητικά και η ανάθεση στην ΕΛΑΣ της φρούρησης των φυλακών.“Αλίμονο αν εμείς που είμαστε τα διωκτικά όργανα φθάσουμε στο σημείο να κάνουμε και το σωφρονισμό. Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα για πολιτισμένα κράτη, όπως η Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος.

“Τελούμε σε αναμονή της έκδοσης κάποιων Προεδρικών Διαταγμάτων που θα έχουν καθοριστική σημασία για τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών. Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι. Το επίμαχο άρθρο 30 μπορεί να καταψηφίστηκε στη Βουλή αλλά εμείς θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί κάτι άλλο μπορεί να προκύψει που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:
“Υπάρχει κίνδυνος να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να βρεθούμε σε αδυναμία να προσλάβουμε προσωπικό. Ζητάμε τη συνδρομή των βουλευτών για να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση”.

Σχετικά με τους δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν μεταφερθεί στην ΕΛΑΣ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: “Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας που θα ενταχθούν στην ΕΛΑΣ. Θα δεχθούμε, όποιον έχει διάθεση να προσφέρει. Αν κάποιος είναι προβληματικός ή δεν έχει διάθεση να δουλέψει, θα αποβληθεί”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου