ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kορωνοϊός: Η χώρα θωρακίζεται για τον Δεκαπενταύγουστο!

news room 8 λεπτά ανάγνωση
κορωνοϊός

Της Σοφίας Χρήστου

Ενα ακόμη μέτρο ανα­κοι­νώ­θηκε από την κυβέρ­νηση σε μία προ­σπά­θεια ανα­χαί­τι­σης της ανο­δι­κής πορείας του ιού στη χώρα μας.

Ειδι­κό­τερα το μέτρο της υπο­χρε­ω­τι­κής μάσκας σε όλους τους χώρους (εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς) στα πλοία φανε­ρώ­νει την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να περιο­ρί­σει τη δια­σπορά του ιού προ­στα­τεύ­ο­ντας όσο τον δυνατόν καλύ­τερα γίνεται το ΕΣΥ δεδο­μέ­νου του μεγάλου κύματος εξόδου των εκδρο­μέων που ως συνήθως γίνεται τον Αύγου­στο.

Όπως εξήγησε και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος στην καθιε­ρω­μένη ενη­μέ­ρωση των πολι­τι­κών συντα­κτών, το μέτρο απο­φα­σί­στηκε καθώς πλέον ούτε το κατά­στρωμα των πλοίων είναι ένα ασφαλές μέρος για τους επι­βά­τες.

Κι αυτό ακριβώς επειδή οι περισ­σό­τε­ροι εκδρο­μείς μη θέλο­ντας να φορέ­σουν μάσκα, συγκε­ντρώ­νο­νταν στο κατά­στρωμα όπου δεν ήταν υπο­χρε­ω­τική η χρήση της με απο­τέ­λε­σμα να προ­κλη­θεί συνω­στι­σμός. Βέβαια η προ­ε­τοι­μα­σία αυτή έχει ξεκι­νή­σει εδώ και αρκετές εβδο­μά­δες. Πρώτα με την απα­γό­ρευση των πανη­γυ­ριών και εν συνέ­χεια με μία δέσμη μέτρων που είχαν ως σκοπό αφενός να «δια­λύ­σουν» τον συνω­στι­σμό βάζο­ντας φρένο στους ανυ­πά­κο­ους και αφε­τέ­ρου να εμπο­δί­σουν την ανοδική πορεία του ιού.

Μάλιστα αν χρεια­στεί τα μέτρα αυτά θα αυστη­ρο­ποι­η­θούν όσο φτά­νουμε κοντά στον Δεκα­πε­νταύ­γου­στο κι εφόσον η επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα της χώρας μας δεν καλυ­τε­ρεύει και κατ’ επέ­κταση τα ήδη υπάρ­χο­ντα μέτρα δεν απο­δί­δουν. Άλλωστε το επι­πλέον μέτρο που ανα­κοι­νώ­θηκε σήμερα επι­βε­βαί­ωσε το γεγονός πως η μάσκα θα γίνει προ­έ­κταση του… προ­σώ­που μας ακόμη κι αν ταξι­δεύ­ουμε επί ώρες προς τον αγα­πη­μένο μας προ­ο­ρι­σμό.

Ωστόσο η επιβολή μέτρων δεν είναι αρκετή ειδικά σε μία χώρα που έχει μάθει να δια­σκε­δά­ζει και με το παρα­πάνω το καλο­καίρι. Γι΄αυτό το λόγο όχι μόνο διε­ξά­γο­νται αστα­μά­τη­τοι έλεγχοι σε κέντρα δια­σκέ­δα­σης και επι­χει­ρή­σεις σε όλη τη χώρα, αλλά και με αμείωτο ρυθμό συνε­χί­ζο­νται οι ιχνη­λα­τή­σεις και τα δειγ­μα­το­λη­πτικά τεστ όπου είναι απα­ραί­τητο. «Επειδή έχει σημασία να παρα­κο­λου­θούμε συνεχώς τη συμ­μόρ­φωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνε­χί­ζο­νται με εντα­τι­κούς ρυθμούς. Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγού­στου 2020, η Εθνική Αρχή Δια­φά­νειας, η Διυ­πη­ρε­σιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων, το Λιμε­νικό Σώμα, η Ελλη­νική Αστυ­νο­μία και η Δημο­τική Αστυ­νο­μία, διε­νέρ­γη­σαν ελέγ­χους σε ολό­κληρη τη χώρα. Ελέγ­χθη­καν συνο­λικά 6610 σημεία ενδια­φέ­ρο­ντος, δια­πι­στώ­θη­καν παρα­βά­σεις σε 434 περι­πτώ­σεις, επι­βλή­θη­καν 494 πρό­στιμα, συνο­λι­κού ύψους 231.500 ευρώ και διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις ανα­στο­λής λει­τουρ­γίας 195 ημερών συνο­λικά», πρό­σθεσε.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στικά εξήγησε ο κ. Πέτσας:«Η αύξηση, ιδίως στα διοι­κη­τικά πρό­στιμα ανα­στο­λής λει­τουρ­γίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προη­γού­με­νων σαβ­βα­το­κύ­ρια­κων. Και πιστο­ποιεί την χαλά­ρωση που όλοι βλέ­πουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλα­ρώ­σουμε θα το πλη­ρώ­σουμε!».

Βαλίτσα, μαγιό και… μάσκα

για τους ταξι­διώ­τες

Έτσι λοιπόν έως τις 18 Αυγού­στου θα είναι υπο­χρε­ω­τική η χρήση μάσκας και στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους των πλοίων.

Όπως είπε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, θα γίνο­νται τρεις τηλε­δια­σκέ­ψεις εβδο­μα­διαίως.

Στη χθεσινή τηλε­διά­σκεψη ο πρω­θυ­πουρ­γός χτύπησε το κου­δούνι της αφύ­πνι­σης, ενώ απο­φα­σί­στηκε ότι όσοι εργάτες γης εξέρ­χο­νται από τη χώρα, δεν θα έχουν δικαί­ωμα εισόδου σε αυτή, μέχρι νεω­τέ­ρας. Όπως σημεί­ωσε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύ­τερη επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα από τις περισ­σό­τε­ρες άλλες χώρες. Δεύ­τε­ρον, η Ελλάδα κατά­φερε να ελέγξει τα εισα­γό­μενα κρού­σματα από του­ρί­στες με τα μέτρα που δια­δο­χικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της παν­δη­μίας παρα­μέ­νει ο εφη­συ­χα­σμός στο εσω­τε­ρικό και τα φαι­νό­μενα χαλά­ρω­σης που τρέφουν τον κορω­νοϊό. Τέταρ­τον, ο εφη­συ­χα­σμός οδήγησε σε αύξηση κρου­σμά­των σε πολλές περι­φέ­ρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρου­σμά­των δεν έχει οδη­γή­σει μέχρι στιγμής σε σημα­ντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Νέα μέτρα: Ναι μεν, αλλά…

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρ­ξουν νέα πιο αυστηρά μέτρα στο προ­σε­χές διά­στημα, η απά­ντηση του κ. Πέτσα ήταν συγκε­κρι­μένη και ξεκά­θαρη.

Σύμφωνα με τον κυβερ­νη­τικό εκπρό­σωπο επι­πλέον μέτρα θα ανα­κοι­νω­θούν αν οι λοι­μω­ξιο­λό­γοι δια­πι­στώ­σουν πως τα ήδη υπάρ­χο­ντα μέτρα όχι μόνο δεν απο­δί­δουν, αλλά και δεν «φαί­νο­νται» στην επι­δη­μιο­λο­γική εικόνα της χώρας μας. Αν δηλαδή συνε­χι­στεί η ανοδική πορεία του ιού και μετά το πέρας του δια­στή­μα­τος που χρειά­ζε­ται για να δια­πι­στω­θεί αν τα μέτρα απέ­δω­σαν καρπούς ή όχι. Σε κάθε περί­πτωση ειδικοί και υπουρ­γοί έχουν απο­κα­λύ­ψει σε δηλώ­σεις τους ποια νέα μέτρα υπάρ­χουν στο τραπέζι.

Η επι­στροφή του SMS στο 13033 για τις ευπα­θείς ομάδες, τα τοπικά lockdown είναι μερικά από τα μέτρα που τις τελευ­ταίες μέρες ακού­γο­νται συνεχώς. Ωστόσο σε δηλώ­σεις του ο υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης, Νίκος Παπα­θα­νά­σης απο­κά­λυψε πως σε περί­πτωση που δεν ασθε­νή­σει ο συνω­στι­σμός στα κέντρα δια­σκέ­δα­σης ενδε­χο­μέ­νως να υπάρ­χουν νέοι περιο­ρι­σμοί στη λει­τουρ­γία τους, όπως να κλεί­νουν νωρί­τερα.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως κανένας δεν πρό­κει­ται να χαρι­στεί στους ανυ­πά­κο­ους επι­χει­ρη­μα­τίες, ακόμη και αν ο Αύγου­στος είναι ο πιο κερ­δο­φό­ρος μήνας του καλο­και­ριού. Ο υφυ­πουρ­γός ήταν ξεκά­θα­ρος πως ακόμη και στην πρώτη παρά­βαση, η επι­χεί­ρηση θα κλείνει για 15 ημέρες.

Προει­δο­ποί­ηση Σύψα για περιο­ρι­σμό στα μπαρ

Τα παρα­πάνω επι­βε­βαί­ωσε και ο καθη­γη­τής λοι­μω­ξιο­λο­γίας Νίκος Σύψας, λίγο πριν ξεκι­νή­σει η τηλε­διά­σκεψη υπό τον πρω­θυ­πουργό.

Αρχικά, ο Νίκος Σύψας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της πολι­τείας για τον κορω­νοϊό υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «η επι­βά­ρυνση μπορεί να ανα­στρα­φεί» και το καλο­καίρι να περάσει «χωρίς κάποιο “ατύχημα”» με τη σωστή χρήση μασκών, τις απο­στά­σεις και την απο­λύ­μανση των χεριών.

Σε εκείνο το σημείο ο καθη­γη­τής τόνισε ότι είναι πολλά τα μέτρα που βρί­σκο­νται στο τραπέζι, κάποια εκ των οποίων μπορούν να γνω­στο­ποι­η­θούν και άλλα «στα οποία δεν θέλω να ανα­φερθώ». Ο κ. Σύψας είπε στο open πως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη «να κλεί­νουν νωρίς τα μπαρ». Ερω­τη­θείς για το αν έχει γίνει συζή­τηση για την ώρα είπε ότι μπορεί να οριστεί να κλεί­νουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσά­νυ­χτα». Στη συνέ­χεια προ­σέ­θεσε ότι «το πολύ σημα­ντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρή­σουμε αυτά που έχουμε τώρα». Κατα­λή­γο­ντας, ο καθη­γη­τής ερω­τή­θηκε για τις εκκλη­σίες τις οποίες χαρα­κτή­ρισε ως χώρους συνά­θροι­σης και ηλι­κιω­μέ­νων, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τη σημασία της χρήσης μάσκας. Εν όψει του Δεκα­πε­νταύ­γου­στου ανέφερε ότι «φέτος θα είναι όλα δια­φο­ρε­τικά. Δεν γίνεται να έχουμε λιτα­νείες. Θα έχουμε ευρεία δια­σπορά του ιού σε διά­φο­ρες περιο­χές. Μπο­ρούμε να ασκή­σουμε τα λατρευ­τικά μας καθή­κο­ντα με χιλιά­δες άλλους τρόπους χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο» είπε.

Γάμοι: O νέος πονο­κέ­φα­λος των ειδικών

Και σαν να μην έφτανε η κορύ­φωση της εξόδου των εκδρο­μέων, αλλά και ο συνω­στι­σμός σε μπαρ που παρα­τη­ρή­θη­καν τις προη­γού­με­νες μέρες, σαν «βόμβα» σκάνε και νέα κρού­σματα από γάμους. Ειδι­κό­τερα μετά τη Θεσ­σα­λο­νίκη και τις Σέρρες νέος συνα­γερ­μός σήμανε με κρούσμα κορω­νοϊού σε γυναίκα που είχε παρευ­ρε­θεί σε γάμο στην Αλε­ξαν­δρού­πολη. Σύμφωνα με την ιστο­σε­λίδα, evros-news.gr, η κοπέλα κατά­γε­ται από την Αλε­ξαν­δρού­πολη αλλά μένει σε άλλη περιοχή της χώρας και ήρθε για να παρα­στεί στον γάμο των φίλων της. Μετά το μυστή­ριο που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σε εκκλη­σία της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, τον Ιερό Ναό Μετα­μόρ­φω­σης Σωτήρος, δεν αισθα­νό­ταν τόσο καλά και πήγε στο σπίτι της. Όπως ανα­φέ­ρει η ιστο­σε­λίδα, την Κυριακή η κοπέλα πήγε στο Πανε­πι­στη­μιακό Γενικό Νοσο­κο­μείο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και έδωσε δείγμα για το τεστ Covid-19 και τα απο­τε­λέ­σματα το από­γευμα βγήκαν θετικά. Ενη­μέ­ρωσε κάποιους φίλους της ωστόσο έως χθες, πάνω από 20 άτομα πήγαν επίσης στο Νοσο­κο­μείο για να δώσουν δείγ­ματα. Παράλ­ληλα ξεκί­νησε η ιχνη­λά­τηση όσων ήρθε σε επαφή, ενώ λόγω της αδια­θε­σίας της δεν πήγε στο γαμήλιο γλέντι που ακο­λού­θησε.

Δρα­μα­τική προει­δο­ποί­ηση ΠΟΥ: Ισως να μην υπάρξει ποτέ

θερα­πεία για τον κορω­νοϊό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανά­κεια για τον κορω­νοϊό, η χρήση μάσκας ας γίνει σύμβολο αλλη­λεγ­γύης σε ολό­κληρο τον κόσμο. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας προει­δο­ποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανά­κεια για την COVID-19 και ότι ο δρόμος προς την κανο­νι­κό­τητα θα είναι μακρύς. Περισ­σό­τερα από 18,14 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ανά τον κόσμο έχει κατα­γρα­φεί ότι έχουν προ­βλη­θεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απο­λο­γι­σμό του Reuters. Ο γενικός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκε­μπρε­γέ­σους και ο επι­κε­φα­λής Εκτά­κτων Κατα­στά­σεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενι­σχύ­σουν τα υγειο­νο­μικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοι­νω­νική απο­στα­σιο­ποί­ηση, το πλύσιμο των χεριών και η διε­νέρ­γεια δια­γνω­στι­κών ελέγχων.

“Το μήνυμα προς τους ανθρώ­πους και τις κυβερ­νή­σεις είναι σαφές: “κάντε τα πάντα”, δήλωσε ο Τέντρος κατά την διάρ­κεια on line συνέ­ντευ­ξης Τύπου στην έδρα του οργα­νι­σμού στην Γενεύη προ­σθέ­το­ντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλλη­λεγ­γύης σε ολό­κληρο τον κόσμο. “Κάποια εμβόλια βρί­σκο­νται αυτήν την στιγμή στην φάση 3 των κλι­νι­κών δοκιμών και όλοι ελπί­ζουμε ότι θα έχουμε ορι­σμένα απο­τε­λε­σμα­τικά εμβόλια που θα βοη­θή­σουν στην προ­στα­σία των ανθρώ­πων από την προ­σβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανά­κεια αυτήν την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ”.

Ο Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετά­δο­σης, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ινδίας και της Βρα­ζι­λίας, χρειά­ζε­ται να ετοι­μα­σθούν για μεγάλη μάχη: “Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση”.

Αξιω­μα­τού­χοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ερευ­νη­τική επι­τροπή που βρί­σκε­ται στην Κίνα δεν έχει επι­στρέ­ψει ακόμη.

Μια ευρύ­τερη υπό τον ΠΟΥ επι­τροπή απο­τε­λού­μενη από εμπει­ρο­γνώ­μο­νες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχε­διά­ζε­ται να μελε­τή­σει στη συνέ­χεια την προ­έ­λευση του ιού που ξεκί­νησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο Τέντρος κάλεσε τις μητέρες να συνε­χί­ζουν να θηλά­ζουν ακόμη και αν έχουν προ­σβλη­θεί από την COVID-19, καθώς οι ωφέ­λειες υπε­ρι­σχύ­ουν των κιν­δύ­νων μόλυν­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.