ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και οι δύο γονείς θα αποφασίζουν για τα παιδιά τους ανεξάρτητα από την επιμέλεια

news room 3 λεπτά ανάγνωση
παιδια
Με τη ρύθμιση που κατα­τέ­θηκε στη Βουλή, η Ελλάδα συμ­μορ­φώ­νε­ται προς Σύσταση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης

Και οι δύο γονείς θα έχουν λόγο σε σοβαρές, μη επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες, απο­φά­σεις που αφορούν στο μέλλον του παιδιού τους, ακόμη και αν την επι­μέ­λεια ασκεί ο ένας με δικα­στική απόφαση. Με τρο­πο­λο­γία που κατα­τέ­θηκε στη Βουλή, συμπλη­ρώ­νο­νται οι δια­τά­ξεις του Αστικού Κώδικα και προσ­διο­ρί­ζο­νται οι ειδικές πράξεις επι­μέ­λειας ανή­λι­κων τέκνων, οι οποίες λαμ­βά­νο­νται από κοινού και από τους δύο γονείς.

Με την τρο­πο­ποί­ηση που εισά­γε­ται στον Αστικό Κώδικα, διευ­ρύ­νε­ται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς οφεί­λουν να απο­φα­σί­ζουν από κοινού, ανε­ξάρ­τητα από το εάν ο γονέας ασκεί μόνος του (κατόπιν προ­φα­νώς δικα­στι­κής από­φα­σης) την επι­μέ­λεια. Η διάταξη αφορά πράξεις που δεν επα­να­λαμ­βά­νο­νται και επη­ρε­ά­ζουν απο­φα­σι­στικά το μέλλον του παιδιού, όπως το είδος της εκπαί­δευ­σης που θα λάβει, η προ­ε­τοι­μα­σία για πρω­τα­θλη­τι­σμό κλπ. Για τις πράξεις αυτές απαι­τεί­ται απόφαση και των δύο γονέων.

Σύμφωνα με την τρο­πο­λο­γία η οποία κατα­τέ­θηκε στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών που ψηφί­ζε­ται αύριο από την Ολο­μέ­λεια, «όταν η επι­μέ­λεια του ανή­λι­κου τέκνου ασκεί­ται από τον ένα μόνο γονέα, οι σοβαρές μη επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απο­φά­σεις για τις πράξεις επι­μέ­λειας που επη­ρε­ά­ζουν απο­φα­σι­στικά το μέλλον του τέκνου, λαμ­βά­νο­νται και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν συντρέ­χει η περί­πτωση του άρθρου 1510 παρ.3».

Με την αλλαγή που εισάγει η τρο­πο­λο­γία στον Αστικό Κώδικα ορί­ζε­ται επίσης ότι “μετα­βολή του τόπου δια­μο­νής του τέκνου που επιδρά ουσιω­δώς στο δικαί­ωμα επι­κοι­νω­νίας του γονέα με τον οποίο δεν δια­μέ­νει το τέκνο, απαιτεί προη­γού­μενη συμ­φω­νία των γονέων ή προη­γού­μενη δικα­στική απόφαση, μετά από αίτημα οποιου­δή­ποτε από τους γονείς. Το δικα­στή­ριο μπορεί να δια­τά­ξει κάθε πρό­σφορο μέσο”.

Ανα­φο­ρικά με την μετα­βολή του τόπου δια­μο­νής, η αιτιο­λο­γική έκθεση επι­ση­μαί­νει ότι με τον τρόπο αυτό διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι, μολο­νότι ο προσ­διο­ρι­σμός της κατοι­κίας του ανη­λί­κου ανήκει στον γονέα που ασκεί την επι­μέ­λεια, η μετα­βολή του τόπου δια­μο­νής που επη­ρε­ά­ζει ουσιω­δώς το δικαί­ωμα επι­κοι­νω­νίας του άλλου γονέα, μπορεί να γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα που έχει το δικαί­ωμα επι­κοι­νω­νίας ή μετά από δικα­στική απόφαση. Επο­μέ­νως, αντι­κεί­μενο της ρύθ­μι­σης δεν είναι οποια­δή­ποτε μετα­κί­νηση του ανη­λί­κου (πχ από τη μια συνοι­κία ή Δήμο σε άλλη συνοι­κία μέσα σε μεγάλη πόλη) αλλά η σημα­ντική μετα­κί­νηση (πχ σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα) η οποία επη­ρε­ά­ζει ουσιω­δώς την άσκηση του δικαιώ­μα­τος επι­κοι­νω­νίας του άλλου γονέα.

“Είναι βεβαίως κατα­νοητή η ανάγκη του γονέα που έχει την επι­μέ­λεια να έχει ελευ­θε­ρία κίνησης και επι­λο­γής της δια­μο­νής του, αλλά ο περιο­ρι­σμός της ελευ­θε­ρίας αυτής είναι ανεκτός ενόψει της ιδιό­τη­τάς του ως γονέα ανη­λί­κου, καθώς και ενόψει του δικαιώ­μα­τος του άλλου γονέα να έχει ομαλή επι­κοι­νω­νία με το παιδί του”, ανα­φέ­ρει η αιτιο­λο­γική έκθεση και προ­σθέ­τει: “Συνεπώς ο έχων την επι­μέ­λεια του ανή­λι­κου γονέας δεν χάνει το δικαί­ωμα να μετα­κι­νη­θεί ακόμη και σε μακρινό μέρος, αρκεί να έχει εξα­σφα­λί­σει την (προη­γού­μενη της μετα­κί­νη­σης) συμ­φω­νία του άλλου γονέα ή αν αυτός δεν συμ­φω­νεί ή δεν ανευ­ρί­σκε­ται κλπ, δικα­στική απόφαση που επι­τρέ­πει τη μετα­κί­νησή του με το ανήλικο τέκνο. Στην τελευ­ταία περί­πτωση το δικα­στή­ριο θα κρίνει με βάση πρω­τί­στως το βέλ­τι­στο συμ­φέ­ρον του ανή­λι­κου τέκνου. Με την απόφαση αυτή θα καθο­ρί­ζε­ται προ­φα­νώς και νέος τρόπος επι­κοι­νω­νίας του ανη­λί­κου με τον άλλο γονέα (πχ αραιό­τερα και μακρό­τερα δια­στή­ματα, κατα­βολή εξόδων επι­κοι­νω­νίας, επι­κοι­νω­νία με σύγ­χρονα ηλε­κτρο­νικά οπτι­κο­α­κου­στικά μέσα).

Εφόσον πρό­κει­ται για νέα συμ­φω­νία των γονέων, αυτή θα έχει τον τύπου του συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κού εγγρά­φου. Αυτο­νό­ητο είναι, σύμφωνα με την αιτιο­λο­γική έκθεση, ότι στην περί­πτωση κατά την οποία απο­κλει­σθεί η επι­κοι­νω­νία του γονέα με το ανήλικο τέκνο, με δικα­στική απόφαση, δεν απαι­τεί­ται η συμ­φω­νία του για τη μετα­κί­νηση του ανη­λί­κου με τον άλλο γονέα.

Με τη ρύθμιση που κατα­τέ­θηκε στη Βουλή, η Ελλάδα συμ­μορ­φώ­νε­ται προς Σύσταση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης. Στην έκθεση συνε­πειών της ρύθ­μι­σης ανα­φέ­ρε­ται ότι οι προ­τει­νό­με­νες δια­τά­ξεις θεσπί­ζο­νται με κρι­τή­ριο το αληθινό συμ­φέ­ρον του τέκνου και απο­σκο­πεί στην ανά­πτυξη του ανη­λί­κου σε μια υπεύ­θυνη, ανε­ξάρ­τητη και ψυχικά υγιή προ­σω­πι­κό­τητα με από κοινού πράξεις επι­μέ­λειας και από τους δύο γονείς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.