ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Υποστελέχωση και απουσία μέσων προστασίας των εργαζομένων στο Τμήμα Αεροναυτιλίας του Διαγόρας”- Κατάθεση Ερώτησης

news room 5 λεπτά ανάγνωση

Με Ερώτησή του, ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, ανα­δει­κνύει το ζήτημα της υπο­στε­λέ­χω­σης του Τμή­μα­τος Αερο­ναυ­τι­λίας του Διε­θνούς Αερο­δρο­μίου Ρόδου, καθώς και της έλλει­ψης μέσων προ­στα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων.

Ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός στην Ερώτηση που κατέ­θεσε προς τον Υπουργό Μετα­φο­ρών και Υπο­δο­μών ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντι­με­τώ­πιση των σοβαρών ζητη­μά­των έλλει­ψης προ­σω­πι­κού στο νευ­ραλ­γικό, για το αερο­δρό­μιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ, Τμήμα Δ5/Ζ αερο­ναυ­τι­λίας, τα οποία, όπως υπο­γραμ­μί­ζε­ται και σε σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, αν δεν αντι­με­τω­πι­στούν εγκαί­ρως μπορούν να προ­κα­λέ­σουν προ­βλή­ματα στην παροχή, σε συνεχή βάση (24/7), των υπη­ρε­σιών AIS–ARO–COM. Επι­πλέον, ο βου­λευ­τής σημειώ­νει την απουσία παροχής μέσων προ­σω­πι­κής προ­στα­σίας και την έλλειψη συντη­ρη­μέ­νων συστη­μά­των εξα­ε­ρι­σμού, ενώ ζητά διευ­κρι­νή­σεις σχετικά με τους όρους ασφα­λείας, υγιει­νής και προ­στα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στικά σημειώ­νει ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, η Κυβέρ­νηση μέσα από μια πολύ-προβεβλημένη, στα εγχώρια ΜΜΕ, καμπά­νια, προ­σπά­θησε να μας πείσει πως το φετινό καλο­καίρι η χώρα μας, εκτός από state of mind, είναι και κατάλ­ληλα προ­ε­τοι­μα­σμένη ώστε να υπο­δε­χθεί κύματα του­ρι­στών και επι­σκε­πτών. Δυστυ­χώς καθη­με­ρινά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι σε κομ­βι­κούς τομείς για την του­ρι­στική κίνηση, υπάρ­χουν πολλά και αυξα­νό­μενα προ­βλή­ματα που επη­ρε­ά­ζουν άμεσα τους εργα­ζό­με­νους, τους φορείς του του­ρι­σμού και φυσικά τα νησιά.

Τέλος, κρού­ο­ντας τον κώδωνα του κιν­δύ­νου και τονί­ζο­ντας ότι αν και το Αερο­δρό­μιο της Ρόδου ανήκει στη λίστα των παρα­χω­ρη­μέ­νων αερο­δρο­μίων στη Fraport, εντού­τοις το Κράτος δεν έχει απο­ποι­η­θεί τον έλεγχο του στη λει­τουρ­γία αυτού και για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός ανα­φέ­ρει ότι οφείλει το Υπουρ­γείο να λάβει άμεσα πρω­το­βου­λίες. Ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει απα­ντή­σεις σχετικά με τις ανάγκες για στε­λέ­χωση του ΔΙΑΓΟΡΑΣ, του τρίτου, σε επι­σκε­ψι­μό­τητα αερο­δρο­μίου, της χώρας, όπως υπο­γραμ­μί­ζει χαρα­κτη­ρι­στικά. Ενώ ζητά από το Υπουρ­γείο να διευ­κρι­νί­σει τι μέτρα προ­τί­θε­ται να λάβει το ίδιο και οι αρμό­διες αρχές, ώστε να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες μετα­τρο­πές (πύργος ελέγχου, εξα­ε­ρι­σμός, κτλ) που χρειά­ζο­νται και να εξο­πλι­στεί το προ­σω­πικό με μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σίας, για την αντι­με­τώ­πιση του κορω­νοϊού.

Μέσα από μια πολύ-προβεβλημένη, στα εγχώρια ΜΜΕ, καμπά­νια, η Κυβέρ­νηση προ­σπά­θησε να μας πείσει πως το φετινό καλο­καίρι η χώρα μας, εκτός από state of mind, είναι και κατάλ­ληλα προ­ε­τοι­μα­σμένη ώστε να υπο­δε­χθεί κύματα του­ρι­στών και επι­σκε­πτών. Δυστυ­χώς όμως για την Κυβέρ­νηση, καθη­με­ρινά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι σε κομ­βι­κούς τομείς υπο­στη­ρι­κτι­κούς για την του­ρι­στική κίνηση, υπάρ­χουν πολλά και αυξα­νό­μενα προ­βλή­ματα που επη­ρε­ά­ζουν άμεσα τους εργα­ζό­με­νους, τους φορείς του του­ρι­σμού και φυσικά την χώρα ώστε να υπο­δε­χτεί την αναι­μική, έστω ανα­με­νό­μενη άφιξη του­ρι­στών.

Συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις του τοπικού Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων Αερο­ναυ­τι­λίας, ο Κρα­τι­κός Αερο­λι­μέ­νας Ρόδου Δια­γό­ρας, ο τρίτος κατά σειρά κυκλο­φο­ρίας στην Ελλάδα, αντι­με­τω­πί­ζει σοβαρά ζητή­ματα λει­τουρ­γίας λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού, γεγονός που κάνει πια ορατό τον κίνδυνο, μέσα στο 24ωρο, σε συγκε­κρι­μένα τμήματα, να μην γίνο­νται βάρδιες και να μην παρέ­χο­νται σε συνεχή βάση (24/7) υπη­ρε­σίες AIS–ARO–COM.

Ανα­λυ­τι­κό­τερα, το Τμήμα Δ5/Ζ του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Ρόδου «Δια­γό­ρας», το οποίο στο πλαίσιο της παροχής υπη­ρε­σιών Αερο­ναυ­τι­λίας έχει αρμο­διό­τη­τες, αερο­ναυ­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών, ανα­φο­ρών πλη­ρω­μά­των και αερο­ναυ­τι­κών Τηλε­πι­κοι­νω­νιών, (AIS–ARO-COM), αυτή την περίοδο είναι στε­λε­χω­μένο μόνο με επτά (7) υπάλ­λη­λους σε βάρδιες 24ωρου υπη­ρε­σίας (σύμφωνα με την ισχύ­ουσα νομο­θε­σία και το πρό­γραμμα εργα­σίας που υλο­ποιεί­ται από όλες τις μονάδες 24ωρου λει­τουρ­γίας της ΥΠΑ). Περαι­τέρω, λόγω του μη επαρ­κούς αριθμού υπαλ­λή­λων, δεν μπορεί να χορη­γη­θεί η Κανο­νική Άδεια που ο Κώδικας Δημο­σίων Υπαλ­λή­λων προ­βλέ­πει και έτσι οφεί­λο­νται στο προ­σω­πικό υπό­λοιπα Κ.Α. του 2019 καθώς και το σύνολο της Κ.Α. του 2020. Η κατά­σταση, δε, με δεδο­μέ­νες επι­κεί­με­νες περι­πτώ­σεις συντα­ξιο­δό­τη­σης και υπο­χρε­ω­τι­κών χορη­γή­σεων κανο­νι­κών και ειδικών αδειών ή μειω­μέ­νων ωραρίων, το ενα­πο­μεί­ναν προ­σω­πικό δεν επαρκεί σε καμία περί­πτωση για την κάλυψη των αναγκών του τμή­μα­τος. Ενώ, ήδη για την ενί­σχυση του

Αερο­λι­μένα Καστε­λό­ρι­ζου, έχει ζητηθεί, μέρος του ίδιου προ­σω­πι­κού, να συμ­βά­λει και για την λει­τουρ­γία ενός ακόμη αερο­δρο­μίου.

Το «αλαλούμ» όμως στο Αερο­δρό­μιο Δια­γό­ρας δεν στα­μα­τάει εδώ. Όπως επίσης γνω­στο­ποιεί­ται σε αντί­στοιχο Δελτίο Τύπου του Συλ­λό­γου, αν και τα αερο­δρό­μια και οι υπη­ρε­σίες αερο­ναυ­τι­λίας έχουν εντα­χθεί, με ΠΝΠ, στις κρί­σι­μες υπη­ρε­σίες, στο πλαίσιο της παν­δη­μίας, ΥΠΑ και Fraport δεν έχουν πράξει τα ανάλογα ώστε να προ­στα­τευ­θούν οι εργα­ζό­με­νοι και να μην ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν ακά­λυ­πτοι και εκτε­θει­μέ­νοι. Συγκε­κρι­μένα, ανα­τρι­χια­στι­κές είναι οι καταγ­γε­λίες για ανύ­παρ­κτα μέτρα προ­στα­σίας του προ­σω­πι­κού από τον κορο­νοϊό, αφού μέχρι τώρα οι υπάλ­λη­λοι μερι­μνού­σαν μόνοι τους, και με ίδια έξοδα, για την αγορά μασκών, αντι­ση­πτι­κών, κα, ενώ στους χώρους αερο­ναυ­τι­λίας και στον Πύργο Ελέγχου, όλο αυτό το διά­στημα, διε­νερ­γή­θηκε απο­λύ­μανση μια μόνο φορά κι αυτή με έξοδα του Συλ­λό­γου.

Αν και το Αερο­δρό­μιο της Ρόδου ανήκει στη λίστα των παρα­χω­ρη­μέ­νων αερο­δρο­μίων στη Fraport, εντού­τοις το Κράτος δεν έχει απο­ποι­η­θεί τον έλεγχο του στη λει­τουρ­γία αυτού. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλει να λάβει άμεσα πρω­το­βου­λίες για την ενί­σχυση του αντί­στοι­χου τμή­μα­τος που αντι­με­τω­πί­ζει σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις. Έτσι ανα­ντίρ­ρητη είναι πλέον η ανάγκη κατε­πεί­γου­σας ενί­σχυ­σης του Κρα­τι­κού Αερο­λι­μένα Ρόδου, του­λά­χι­στον με τρία (3) επι­πλέον άτομα, ενώ για οποια­δή­ποτε μετα­κί­νηση προ­σω­πι­κού πρέπει ταυ­τό­χρονα να εξα­σφα­λί­ζε­ται η ανα­πλή­ρωσή του, έτσι ώστε να δια­σφα­λι­στεί η ομαλή λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών του Αερο­δρο­μίου. Επίσης οφείλει, σε συνερ­γα­σία με τον ιδιώτη- δια­χει­ρι­στή του αερο­δρο­μίου να εξα­σφα­λί­σει την απο­μό­νωση του Πύργου Ελέγχου, με ανε­ξάρ­τητη είσοδο, ώστε το προ­σω­πικό να μην έρχεται σε επαφή με το επι­βα­τικό κοινό, να μερι­μνή­σει για την προ­μή­θεια υλικών απο­λύ­μαν­σης και ατο­μι­κής προ­στα­σίας αλλά και για την υλο­ποί­ηση τακτι­κών απο­λυ­μάν­σεων και εντα­τι­κού καθα­ρι­σμού, ενώ πρέπει να δια­σφα­λί­σει την αντι­κα­τά­σταση του συστή­μα­τος εξα­ε­ρι­σμού στους χώρους εργα­σίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουρ­γείου Υγείας.

Τέλος, οι συν­θή­κες που οι εργα­ζό­με­νοι στην Αερο­ναυ­τι­λία της Ρόδου καλού­νται να εργα­στούν είναι του­λά­χι­στον αντί­ξοες και υπο­σκά­πτουν την απόδοση του αρμό­διου Τομέα, ο οποίος είναι ιδιαί­τερα σημα­ντι­κός για την συνο­λική λει­τουρ­γία του αερο­δρο­μίου «Δια­γό­ρας».

Επειδή, τα νησιά μας, δια­νύ­ο­ντας ήδη μια μεγάλη οικο­νο­μική ύφεση, ανα­μέ­νουν την επι­κεί­μενη του­ρι­στική κίνηση ώστε να επι­βιώ­σουν,

Επειδή, ο Κρα­τι­κός Αερο­λι­μέ­νας Δια­γό­ρας είναι, κατά σειρά κυκλο­φο­ρίας, το τρίτο Αερο­δρό­μιο της χώρας και αυτή την ώρα, τμήματά του, αντι­με­τω­πί­ζουν σοβαρά προ­βλή­ματα λει­τουρ­γίας λόγω της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού,

Επειδή, η περί­πτωση να παγώ­σουν βάρδιες και να μη λει­τουρ­γούν υπη­ρε­σίες στο Αερο­δρό­μιο της Ρόδου θα είναι κατα­στρο­φικό τόσο για τη ασφά­λεια των επι­σκε­πτών, όσο και για τη φήμη του νησιού,

Επειδή, οι όροι ασφά­λειας, υγιει­νής και προ­στα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων οφεί­λουν να είναι προ­τε­ραιό­τητα για την Πολι­τεία,

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.