ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Η πανδημία του κοροναϊού έχει μετατραπεί σε οικονομική κρίση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΝΤ

Νέους τρόπους βοή­θειας των μελών του διε­ρευνά το ΔΝΤ τονί­ζο­ντας ότι η παν­δη­μία έχει μετα­τρα­πεί σε οικο­νο­μική και χρη­μα­το­πι­στω­τική κρίση.

Προει­δο­ποιώ­ντας για συρ­ρί­κνωση της παγκό­σμιας παρα­γω­γής φέτος, απευ­θύ­νει νέα έκκληση στις κυβερ­νή­σεις του κόσμου για στο­χευ­μένη δημο­σιο­νο­μική τόνωση, ενώ η Ευρώπη διχά­ζε­ται για το ευρω­ο­μό­λογο.

Μείωση της παγκό­σμιας παρα­γω­γής

Η παν­δη­μία του κορο­ναϊού θα οδη­γή­σει σε μείωση της παγκό­σμιας παρα­γω­γής το 2020, δήλωσαν κορυ­φαίοι αξιω­μα­τού­χοι του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμείου σήμερα, προ­σθέ­το­ντας ότι «ένας εξαι­ρε­τικά μεγάλος αριθμός χωρών» χρειά­ζε­ται έκτακτη χρη­μα­το­δό­τηση από το Ταμείο.

Η γενική διευ­θύ­ντρια του ΔΝΤ, Κρι­στα­λίνα Γκε­ορ­γκί­εβα, και ο πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κής και Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Επι­τρο­πής, Λεσέτια Γκαν­γιά­γκο, ανέ­φε­ραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το ΔΝΤ διε­ρευνά περαι­τέρω επι­λο­γές, πέραν των παρα­δο­σια­κών δανείων που χορηγεί, για να περιο­ρί­σει τις ελλεί­ψεις συναλ­λάγ­μα­τος που αντι­με­τω­πί­ζουν πολλές ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες.

Η παν­δη­μία έχει μετα­τρα­πεί σε οικο­νο­μική κρίση

«Βρι­σκό­μα­στε σε μία πρω­το­φανή κατά­σταση, όπου μία παγκό­σμια παν­δη­μία υγείας έχει μετα­τρα­πεί σε οικο­νο­μική και χρη­μα­το­πι­στω­τική κρίση. Με την αιφ­νί­δια διακοπή της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, η παγκό­σμια παρα­γωγή θα συρ­ρι­κνω­θεί το 2020», ανέ­φε­ραν οι δύο αξιω­μα­τού­χοι στη δήλωσή τους μετά τη συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Καθο­δή­γη­σης του Ταμείου (IMFC).

Νέα έκκληση για στο­χευ­μένη δημο­σιο­νο­μική τόνωση

Σε ανα­κοί­νωση που εξέδωσε η κα. Γκε­ορ­γκί­εβα επι­ση­μαί­νει ότι τα μέλη του ΔΝΤ έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα για να σώσουν ζωές και να προ­στα­τεύ­σουν την οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα.

Τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισ­σό­τερα.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει, οι κυβερ­νή­σεις πρέπει να δώσουν προ­τε­ραιό­τητα σε στο­χευ­μένα μέτρα δημο­σιο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης προς τα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις για την επι­τά­χυνση και την ενί­σχυση της ανά­καμ­ψης το 2021.

Επα­να­λαμ­βά­νει, παράλ­ληλα, ότι οι ανα­δυό­με­νες οικο­νο­μίες ανα­μέ­νε­ται να δεχθούν μεγα­λύ­τερο πλήγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.