ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτηση του κ. Μανώλη Γλυνού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό –προσφυγικό πρόβλημα

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Υπέρ των τοπικών κοι­νω­νιών στην Κω και τη Λέρο για το μετα­να­στευ­τικό πρό­βλημα τάσ­σε­ται η παρά­ταξη «Συμ­μα­χία Νοτίου Αιγαίου». Ο επι­κε­φα­λής της παρα­τά­ξεως κ. Μανώλης Γλυνός ανέλυσε εκτενώς τη θέση του για το πρό­βλημα στην συνε­δρί­αση Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στη Ρόδο σήμερα.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός υπο­γράμ­μισε πως μεγάλα κλειστά προ­α­να­χω­ρη­σιακά κέντρα πρέπει να λει­τουρ­γούν στην ηπει­ρω­τική χώρα. Σε αυτά θα κατα­λή­γουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες μετά την ολο­κλή­ρωση των δια­δι­κα­σιών ταυ­το­ποί­η­σης στις δομές των δύο νησιών.

Το μετα­να­στευ­τικό προ­σφυ­γικό πρό­βλημα, όπως τόνισε, ο επι­κε­φα­λής της παρα­τά­ξεως, έχει μετα­τρα­πεί σε ωρο­λο­γιακή βόμβα καθώς στη χώρα μας βρί­σκο­νται δεκάδες χιλιά­δες αιτού­ντες άσυλο πρό­σφυ­γες. Οι ροές στα νησιά συνε­χί­ζο­νται ενώ πολλά από τα προ­γράμ­ματα χρη­μα­το­δό­τη­σης από την ΕΕ, είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν σύντομα.

Η κοι­νω­νική ένταση λόγω του μετα­να­στευ­τι­κού είναι μεγάλη . Σφόδρα δυσα­ρε­στη­μέ­νοι είναι οι νησιώ­τες, εξαι­τίας των μεγάλων μετα­να­στευ­τι­κών ροών και δια­πι­στώ­νουν ότι η μετα­φορά των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων στην ενδο­χώρα λίγο αμβλύ­νει το οξύ πρό­βλημα.

Με δεδο­μένο ότι σύντομα θα παρου­σια­στεί ένα νέο ευρω­παϊκό σχέδιο για το προ­σφυ­γικό που θα επι­χει­ρεί να καλύψει τα κενά του υπάρ­χο­ντος και να κάνει δικαιό­τερη κατα­νομή του προ­βλή­μα­τος στις χώρες της ΕΕ, επι­ση­μαί­νουμε ότι πρέπει να βασί­ζε­ται στους πυλώνες της αλλη­λεγ­γύης και της υπευ­θυ­νό­τη­τας.

Είναι ανα­γκαίο να πει­σθούν οι χώρες που θα ανα­λά­βουν το βάρος της υπο­δο­χής ότι η Ευρώπη θα προ­στα­τεύει τα σύνορα της όχι απλά με τη Frontex αλλά με μια ισχυρή ευρω­παϊκή ακτο­φυ­λακή με χιλιά­δες μόνι­μους συνο­ριο­φύ­λα­κες και ακτο­φύ­λα­κες. Έτσι Θα δίνει στους Ευρω­παί­ους, την αίσθηση και τη σιγου­ριά ότι τα σύνορα φυλάσ­σο­νται.

Οι επι­στρο­φές σήμερα, βρί­σκο­νται σε πολύ χαμηλό επίπεδο συγκρι­τικά με τις εισροές. Το πρό­γραμμα των επι­στρο­φών πρέπει να περι­λαμ­βά­νει και μια σειρά από συμ­φω­νίες με χώρες της Αφρικής , στις οποίες θα δίνο­νται κίνητρα που θα τις διευ­κο­λύ­νουν να δέχο­νται πίσω μετα­νά­στες, όπως ανα­πτυ­ξιακά κίνητρα βίζες προ­τι­μή­σεις εμπο­ρίου υπο­τρο­φίες κλπ. Στην ουσία χρειά­ζε­ται ένα νέο Δου­βλίνο.

Πιστεύ­ουμε ότι τα νησιά μας σηκώ­νουν το μεγα­λύ­τερο βάρος από το πρό­βλημα Πρέπει να δημιουρ­γη­θούν κέντρα και στην Ηπει­ρω­τική Ελλάδα για να απoσυμφορηθούν τα νησιά μας .

Ε μείς έχουμε τις ακό­λου­θες προ­τά­σεις στο δημόσιο διάλογο που ανα­πτύσ­σε­ται και τονί­ζουμε πως χρειά­ζο­νται πλέον ουσια­στικά μέτρα και όχι πει­ρά­ματα στην πλάτη των νησιω­τών. Προ­τεί­νουμε :

1.Ουσια­στική φύλαξη των συνόρων μας ως ευρω­παϊ­κών συνόρων, τόσο με τις ελλη­νι­κές δυνά­μεις όσο και με την αξιο­ποί­ηση και διεύ­ρυνση των αρμο­διο­τή­των της Frontex η οποία πρέπει να μπορεί ( μετά από συμ­φω­νία) να δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί και στα χωρικά ύδατα και το έδαφος της Τουρ­κίας ( Υπάρ­χουν ανά­λο­γες συμ­φω­νίες με την Αλβανία)

2. Επειδή η λύση είναι κυρίως ευρω­παϊκή πρέπει να πιεστεί η ΕΕ και η Τουρκία ώστε να επι­τρα­πεί η επι­στροφή σε αυτήν όσων εμπί­πτουν στις δια­τά­ξεις της κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρ­κίας και από την ενδο­χώρα, όχι μόνο από τα νησιά . Με αυτό τον τρόπο θα κατα­στεί δυνατή η απο­συμ­φό­ρηση των νησιών. Βεβαίως η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε να στα­μα­τή­σουν οι εκβια­σμοί και να διευ­κο­λύ­νει τις επι­στρο­φές μετα­να­στών.

3. Το κρι­σι­μό­τερο ζήτημα είναι η ανα­θε­ώ­ρηση του Δου­βλί­νου, ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί βιώσιμα το θέμα των προ­σφύ­γων. Πρέπει να καταρ­γη­θεί ολο­σχε­ρώς το σύστημα Δου­βλίνο για την εξέταση των αιτη­μά­των ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.Ένα νέο Δου­βλίνο πρέπει να δια­σφα­λί­ζει ότι:

α) Το άσυλο στην ΕΕ γίνεται πραγ­μα­τικά ευρω­παϊκή υπόθεση με αυξη­μέ­νες αρμο­διό­τη­τες και ενί­σχυση της Ευρω­παϊ­κής Υπη­ρε­σίας Ασύλου.

β) Οι χώρες πρώτης γραμμής είναι υπεύ­θυ­νες μόνο για την κατα­γραφή και την διε­νέρ­γεια των απα­ραί­τη­των ελέγχων ασφα­λείας με επι­τά­χυνση της δια­δι­κα­σίας οικο­γε­νεια­κής επα­νέ­νω­σης.

γ) Αφού έχει ολο­κλη­ρω­θεί η κατα­γραφή το επόμενο βήμα είναι μετε­γκα­τά­σταση των κατα­γε­γραμ­μέ­νων αιτού­ντων άσυλο, από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής στην υπό­λοιπη ΕΕ σύμφωνα με το μόνιμο μηχα­νι­σμό αντι­με­τώ­πι­σης κρίσης ( ποσοστό ανερ­γίας αριθμός κατοί­κων , ποσοστό αιτού­ντων άσυλο που ήδη κατοι­κούν εκεί, μέγεθος επι­κρά­τειας) .

δ) Όσα μέλη δεν ακο­λου­θούν τους προ­κα­θο­ρι­σμέ­νους κανόνες και δεν υπο­δέ­χο­νται πρό­σφυ­γες τότε δια­κιν­δυ­νεύ­ουν τον περιο­ρι­σμό της πρό­σβα­σης τους σε ευρω­παϊκά χρη­μα­το­δο­τικά προ­γράμ­ματα.

ε) Όσοι δεν δικαιού­νται άσυλο να κρα­τού­νται σε κέντρα και να θεσπι­στεί ένα σύγ­χρονο γρήγορο και απο­τε­λε­σμα­τικό σύστημα επι­στρο­φών . Παράλ­ληλα να ασκηθεί πίεση και να δημιουρ­γη­θούν hot spots και στην Τουρκία . Αυτό μπορεί να γίνει κατά τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη νέα τελω­νειακή ένωση ΕΕ- Τουρ­κίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.