Ειδήσεις

Πρόγραμμα τουριστικής ανάπλασης του Φαληρακίου

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την διαμόρφωση πιλοτικού προγράμματος τουριστικής ανάπλασης σε ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού.

Μέλη της ομάδας εργασίας θα έρθουν στη Ρόδο την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου και θα ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με την μελέτη που έχει εκπονηθεί και αφορά το Φαληράκι, παρουσία και του γενικού γραμματέα Τουριστικών Υποδομών κ. Γ. Πυργιώτη.

Με επιστολή που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννης Πυργιώτης ζήτησε από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά να ορίσει τους εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου στην επιτροπή. Δεν αποκλείεται στην επιτροπή να μετάσχει ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς ή ο αντιδήμαρχος κ. Δώρος Κωνσταντίνου.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο ο κ. Πυργιώτης στόχος του προγράμματος είναι η διατύπωση και αξιολόγηση συγκεκριμένων προτάσεων, μέτρων και δράσεων στους τομείς:
-Ενίσχυσης της επενδυτικής πρωτοβουλίας με την παροχή ειδικών χωροταξικών πολεοδομικών φορολογικών και οικονομικών κινήτρων.

-Αποκατάστασης του τοπίου από τις επιπτώσεις μιας άναρχης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αστικές αναπλάσεις, τα προγράμματα αποκατάστασης του αστικού και παράκτιου τοπίου. Ειδική μέριμνα θα δοθεί και σε δράσεις απόσυρσης απαξιωμένων ή εγκαταλλειμένων κτηρίων και εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης, που αλλοιώνουν το τοπίο και την εικόνα της κάθε περιοχής.

Αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση πιλοτικού προγράμματος τουριστικής ανάπλασης σε ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς στην Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, που παρουσιάζουν σύνθετα προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα:
α. Η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης σε επιλεγμένες περιοχές της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κρήτης.

β. Η διερεύνηση και ο εντοπισμός των χωροταξικών εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σύνδεση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και τα Περιφερεικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης.

γ. Η διερεύνηση (εντοπισμός και αξιολόγηση) των πολεοδομικών για την ανάπλαση των παραπάνω τουριστικών περιοχών και ο καθορισμός κριτηρίων και μέτρων για την απόσυρση απαξιωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων με παράλληλη εξειδίκευση κατά περίπτωση της έννοιας της απόσυρσης (αλλαγή μορφής ή κατηγορίας καταλύματος με διατήρηση τουριστικής χρήσης, ανάπλαση κελύφους, αλλαγή χρήσης ολική ή μερική κατεδάφιση).

δ. Η διερεύνηση και πρόταση πηγών χρηματοδότησης (Πράσινο Ταμείο, Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα) και θέσπισης ειδικών οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικές απαλλαγές ή κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.

ε. Η αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής των προτεινόμενων εργαλείων και η πρόταση σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
στ. Η διατύπωση συγκεκριμένων δράσεων με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:
α. Γιάννη Πυργιώτη, Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού.
β. Πάρι Τσάρτα, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
γ. Κωνσταντίνο Τσουμάνη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ιονίων.
δ. Αριστείδη Στρατάκη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης.
ε. Πέτρο Σύρμο, Προϊστάμενο του τμήματος Τουριστικών Εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου.
ζ. Ευθυμία Σαραντάκου, αρχιτέκτονα χωροτάκτη, υπάλληλο ΕΟΤ.

στ. Ελισάβετ Βαγιανού, αρχιτέκτονα, υπάλληλο ΥΠΕΚΑ.
η. Μαργαρίτα Κοκκώνη, ΠΕ Φυσικών Περιβάλλοντος Γραφείο Γενικού Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων.

Συντονιστής της ομάδας είναι η κ. Ευθυμία Σαραντάκου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου