ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μπρα ντε φερ» στον αέρα πάνω από το Καστελόριζο – Tο σχέδιο της τουρκικής αεροπορίας και η απάντηση από τα ελληνικά «γεράκια»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
f16

Από τα χαρά­ματα στην «καρδιά» της ελλη­νι­κής αερά­μυ­νας, στο ΑΤΑ στη Λάρισα, οι έμπει­ροι αξιω­μα­τι­κοί με πρώτο τον Αρχηγό Τακτι­κής Αερο­πο­ρίας είχαν ήδη αντι­λη­φθεί το σχέδιο της τουρ­κι­κής αερο­πο­ρίας.

Οι γεί­το­νες έσπευ­σαν να μετα­φέ­ρουν μαχη­τικά από τον βορρά και τη βάση του Eskisehir στο νότο και στο αερο­δρό­μιο του Dalaman. Ταυ­τό­χρονα μια μικρή αρμάδα απο­τε­λού­μενη από πέντε τουρ­κικά πολε­μικά πλοία είχε βάλει ρότα από το ναύ­σταθμο του Aksaz προς τη θαλάσ­σια περιοχή νότια του Καστε­λό­ρι­ζου.

Η συνέ­χεια ήταν η ανα­με­νό­μενη και ο στόχος των γει­τό­νων διπλός. Η εξο­μοί­ωση προ­στα­σίας ναυ­τι­κών δυνά­μεων από αερο­πο­ρικά μέσα με αριθ­μη­τική υπεροχή και ταυ­τό­χρονα η προ­σπά­θεια για «ρελάνς» απέ­να­ντι στην ελλη­νική Πολε­μική Αερο­πο­ρία έπειτα από τις συνε­χείς «ήττες» των περα­σμέ­νων ημερών και τον απόλυτο αιφ­νι­δια­σμό σε πολλές περι­πτώ­σεις από τα ελλη­νικά «γεράκια».

Και φυσικά όλα ξεκί­νη­σαν με τον απα­ραί­τητο αντι­πε­ρι­σπα­σμό στο Αιγαίο από μεμο­νω­μένα ζεύγη τουρ­κι­κών μαχη­τι­κών. Ένα από αυτά μάλιστα ως «λαγός» στην κούρσα που θα ακο­λου­θούσε, έσπευσε να εισέλ­θει βαθιά στο Αιγαίο και να προ­χω­ρή­σει σε υπέρ­πτηση πάνω από τη νήσο Καλό­γη­ροι δυτικά των Φούρνων.

Με όλα τα «όπλα» της η τουρ­κική αερο­πο­ρία, όπως το ιπτά­μενο τάνκερ ανε­φο­δια­σμού αλλά και το ιπτά­μενο ραντάρ να βρί­σκο­νται στον αέρα, ξεκί­νησε να απο­γειώ­νει μαζικά πλέον τα μαχη­τικά της.

Συνο­λικά 38 F-16 και F-4 πέταξαν και εισήλ­θαν σε ελλη­νικό εναέριο χώρο σε μια προ­σπά­θεια να πάρουν τη ρεβάνς απέ­να­ντι στη συνεχή και δυνα­μική αντί­δραση των Ελλήνων πιλότων το τελευ­ταίο διά­στημα.

Το μήνυμα αερο­πο­ρι­κής κυριαρ­χίας το οποίο στέλ­νουν σε τακτά δια­στή­ματα οι Έλληνες πιλότοι φαί­νε­ται ξεκά­θαρα ότι έχει ενο­χλή­σει τους Τούρ­κους επι­τε­λείς.

Την ώρα που η Άγκυρα ανε­βά­ζει συνεχώς τους τόνους έρχο­νται τα ελλη­νικά φτερά και προ­σγειώ­νουν απότομα, όσους φαντά­ζο­νται ότι η τουρ­κική αερο­πο­ρία δύναται να έχει το «πάνω χέρι» στον αέρα. Μπορεί να το έχει στην Συρία κατά επί­γειων στόχων, αλλά όχι στον ουρανό του Αρχι­πε­λά­γους, όπου τα ελλη­νικά «γεράκια» και­ρο­φυ­λα­κτούν, όπως ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά πηγή από την Πολε­μική Αερο­πο­ρία.

Ο αιφ­νι­δια­σμός στην Κύπρο τον Οκτώ­βριο με τα ελλη­νικά μαχη­τικά να φτάνουν και να πετούν ανε­νό­χλητα στη Μεγα­λό­νησο, ο μεγάλος αριθμός αερο­σκα­φών που συχνά απο­γειώ­νει στο Αιγαίο το ελλη­νικό αρχη­γείο, οι εκα­το­ντά­δες αερο­μα­χίες αλλά και οι ασκή­σεις με τους Βέλγους πιλό­τους που πέταξαν πάνω από τα ακρι­τικά νησιά, προ­κά­λε­σαν μεταξύ άλλων εκνευ­ρι­σμό στο τουρ­κικό επι­τε­λείο.

Και ενώ έως πρό­σφατα οι γεί­το­νες πιλότοι απέ­φευ­γαν την εμπλοκή με τα ελλη­νικά μαχη­τικά πλέον-προφανώς έπειτα από διαταγές-συχνά την επι­διώ­κουν, ανε­ξάρ­τητα αν το απο­τέ­λε­σμα σχεδόν πάντα είναι το ίδιο.

Σε 16 περι­πτώ­σεις οι ανα­χαι­τί­σεις μετα­τρά­πη­καν σε σκληρές αερο­μα­χίες και μάλιστα σε όλες τις περι­πτώ­σεις τα τουρ­κικά μαχη­τικά έφεραν όπλα.

Του­λά­χι­στον 30 ελλη­νικά μαχη­τικά κυρίως από τις δύο πολε­μι­κές μοίρες της Σούδας σήκωσαν «ασπίδα» πάνω από το Αρχι­πέ­λα­γος και κυρίως γύρω από το σύμπλεγμα του Καστε­λό­ρι­ζου περιοχή την οποία προ­τι­μούν συχνά οι γεί­το­νες για να προ­κα­λέ­σουν.

Αυτές τις ημέρες υπο­τί­θε­ται ότι έπρεπε να αρχί­σουν ξανά οι συζη­τή­σεις για τα Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης. Όταν η Αθήνα ανα­ρω­τή­θηκε λίγο πριν από το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν αν κάτω από αυτές τις συν­θή­κες είναι δυνατό να ξεκι­νή­σει διά­λο­γος, η Άγκυρα απεί­λησε να τινάξει τη συνά­ντηση στον αέρα.

Κι ενώ η Άγκυρα είχε προ­χω­ρή­σει στην πιο σοβαρή πρό­κληση των τελευ­ταίων ετών με την παρά­νομη συμ­φω­νία Ερντογάν-Σάρατζ για τις θαλάσ­σιες ζώνες η οποία επι­χει­ρεί να «σβήσει» από το χάρτη τα ελλη­νικά νησιά.

Η δυνα­μική, πάντως, απά­ντηση της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας σε κάθε προ­σπά­θεια της Άγκυρας να προ­χω­ρή­σει σε προβολή ισχύος ειδικά στην περιοχή του Καστε­λό­ρι­ζου υπεν­θυ­μί­ζει στους γεί­το­νες τις «κόκ­κι­νες γραμμές».

πηγή newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.