ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aγωγή κακοδικίας σε Εισαγγελέα είχε ασκήσει ο Τζεβελέκος

Δαμιανός Αθανασίου 12 λεπτά ανάγνωση
ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αγωγή κακο­δι­κίας με την οποία διεκ­δι­κούσε χρη­μα­τική απο­ζη­μί­ωση ύψους 300.000 ευρώ από τον πρώην Εισαγ­γε­λέα Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου κ. Γεώργιο Οικο­νό­μου, είχε ασκήσει ενώπιον του Ειδικού Δικα­στη­ρίου Κακο­δι­κίας την 6η Δεκεμ­βρίου 2004, ο προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νος, πρό­ε­δρος της ΜΚΟ, και πρώην εκδότης της «Εξόρ­μη­σης», που ενε­πλάκη στο σκάν­δαλο της χρη­μα­το­δό­τη­σης από κον­δύ­λια του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου και συγκε­κρι­μένα από την Υπη­ρε­σία Διε­θνούς Ανα­πτυ­ξια­κής Συνερ­γα­σίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών, της πραγ­μα­το­ποί­η­σης οκτώ προ­γραμ­μά­των απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης στη Βοσνία Ερζε­γο­βίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπο­γραφή συμ­βά­σεων πραγ­μα­το­ποί­η­σης προ­γραμ­μά­των ανα­πτυ­ξια­κής συνερ­γα­σίας.

Για την υπόθεση, όπως ανα­λυ­τικά έγραψε χθες η “δημο­κρα­τική“, ασκή­θηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, σε βάρος της συζύγου του, τέως δημο­σίου υπαλ­λή­λου, τριών εν ενερ­γεία διπλω­μα­τι­κών υπαλ­λή­λων και τριών συντα­ξιού­χων δημο­σίων υπαλ­λή­λων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπη­ρε­τού­σαν στην Υπη­ρε­σία Διε­θνούς Ανα­πτυ­ξια­κής Συνερ­γα­σίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπη­ρε­σία Δημο­σιο­νο­μι­κού Ελέγχου και Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών.

Κατη­γο­ρού­νται για τα – κατά περί­πτωση – αδι­κή­ματα της απάτης σε βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου, κατά συναυ­τουρ­γία και κατ’ εξα­κο­λού­θηση, της νομι­μο­ποί­η­σης εσόδων από εγκλη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες («ξέπλυμα βρώ­μι­κου χρή­μα­τος»), της ψευδούς βεβαί­ω­σης και απι­στίας σχετικά με την Υπη­ρε­σία κατ’ εξα­κο­λού­θηση, σε βάρος του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου και εντός του πλαι­σίου του νόμου 4022/2011 «Εκδί­καση πράξεων δια­φθο­ράς πολι­τι­κών και κρα­τι­κών αξιω­μα­τού­χων, υπο­θέ­σεων μεγάλου κοι­νω­νι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος και μεί­ζο­νος Δημο­σίου Συμ­φέ­ρο­ντος και άλλες δια­τά­ξεις».

Όπως απο­κα­λύ­πτει σήμερα η “δημο­κρα­τική“, στην οικία του κατη­γο­ρού­με­νου στην Ιαλυσό, είχε διε­νερ­γη­θεί έρευνα παρου­σία του ως άνω Εισαγ­γε­λέα, του πρώην διοι­κητή της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου κ. Ναπ. Βλάσση και δύο αστυ­νο­μι­κών, μετά από καταγ­γε­λία ιδιο­κτή­τριας παι­δι­κού σταθμού, που τον έφερε να κατέχει πιστόλι.

Το πιστόλι φέρεται να είχε δει σε επί­σκεψή του στον παιδικό σταθμό με τη σύζυγό του, το παιδί του κι ακόμη ένα άτομο, η ιδιο­κτή­τρια του και ενη­μέ­ρωσε τον Εισαγ­γε­λέα, που απο­φά­σισε να διε­νερ­γή­σει κατ‘ οίκον έρευνα.

Η συγκε­κρι­μένη οικία στην Ιαλυσό, που φέρεται σε δημο­σιεύ­ματα Αθη­ναϊ­κών ΜΜΕ να κόστισε περίπου 800.000 ευρώ, έχει δεσμευ­τεί ήδη από τη δικαιο­σύνη.

Πιο συγκε­κρι­μένα με βού­λευμα του Δικα­στι­κού Συμ­βου­λίου Αθηνών, απα­γο­ρεύ­τηκε η εκποί­ηση περιου­σια­κών στοι­χείων του προ­έ­δρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της Μ.Κ.Ο. και συγκε­κρι­μένα δύο ακι­νή­των στους Αμπε­λό­κη­πους και δύο στη Ρόδο, συγ­χρό­νως δε, θα κατα­σχε­θεί και παρα­δο­θεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυ­τε­λές επι­βα­τηγό όχημα, περιου­σιακό στοι­χείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρη­σι­μο­ποιούσε κατά τις μετα­κι­νή­σεις του ο πρό­ε­δρός της.

Σε έρευνα που διε­νερ­γή­θηκε από την Υπη­ρε­σία Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας και Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, στην συγκε­κρι­μένη κατοι­κία, βρέ­θη­καν και κατα­σχέ­θη­καν, μεταξύ άλλων εκθέ­σεις προόδου και υλο­ποί­η­σης προ­γραμ­μά­των απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης, κατα­στα­τικά και τρα­πε­ζικά παρα­στα­τικά ανα­φο­ρικά με οικο­νο­μι­κές συναλ­λα­γές της Μ.Κ.Ο., φορο­λο­γικά στοι­χεία, τρα­πε­ζι­κές κάρτες, εξω­τε­ρι­κές μονάδες απο­θή­κευ­σης δεδο­μέ­νων, καθώς και χει­ρό­γρα­φες σημειώ­σεις.

Η αγωγή του κατά του Εισαγ­γε­λι­κού Λει­τουρ­γού έκλεισε την 1η Απρι­λίου 2005 με σύμφωνο συμ­βι­βα­σμού.

Ο Εισαγ­γε­λέας κ. Οικο­νό­μου είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να μειώσει την τιμή και την υπόληψη του δημο­σιο­γρά­φου και ότι ενήρ­γησε την κατ‘ οίκον έρευνα βάσει προ­φο­ρι­κών καταγ­γε­λιών τρίτων που απο­δεί­χτη­καν ανα­κρι­βείς.

Στην αγωγή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Από τις αρχές του έτους 2000 είμαι πρό­ε­δρος και ιδρυ­τικό μέλος της Μη Κυβερ­νη­τι­κής και Μη Κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτήρα Οργά­νω­σης με την επω­νυ­μία «Διεθνές Κέντρο Απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης» (INTERNATIONAL MINE INITIATIVE – Ι.Μ.Ι.), που έχει συστα­θεί νομίμως. Σκοπός της εν λόγω οργά­νω­σης είναι η ανθρω­πι­στική απο­ναρ­κο­θέ­τηση πρώην εμπό­λε­μων περιο­χών του πλανήτη μας και η ενη­μέ­ρωση του τοπικού πλη­θυ­σμού για τα προ­βλή­ματα που σχε­τί­ζο­νται με τις νάρκες, καθώς και τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης που πρέπει να λαμ­βά­νο­νται.

Το έργο μας υπο­στη­ρί­ζε­ται από σημα­ντικά νομικά πρόσωπα, διε­θνούς κύρους, ενώ μας ενι­σχύ­ουν με ευαι­σθη­σία και απλοί άνθρω­ποι, οι οποίοι με την προ­σφορά τους μας δίνουν δύναμη στο να ξεπερ­νάμε τα καθη­με­ρινά εμπόδια για να βγουν οι νάρκες, ώστε να υπάρξει ειρήνη και συμ­φι­λί­ωση των λαών, καθώς και οικο­νο­μική και κοι­νω­νική ανά­πτυξη σε κάθε χώρα που υλο­ποιούμε προ­γράμ­ματα. Για μας δεν υπάρ­χουν δια­κρί­σεις εθνικές, κοι­νω­νι­κές, θρη­σκευ­τι­κές ή πολι­τι­κές, αφού η νάρκη σκο­τώ­νει αδια­κρί­τως και αφήνει πίσω της ανάπηρα παιδιά. Για την επί­τευξη του σκοπού των παρα­πάνω στόχων μας επι­σκε­πτό­μεθα τα πεδία των μαχών και δημιουρ­γούμε γόνιμο έδαφος γκι να ανθίσει η ζωή. Το έργο μας δεν έχει σύνορα.

Έχουμε απο­ναρ­κο­θε­τή­σει τις πρώην εμπό­λε­μες περιο­χές της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και του Σερά­γεβο, γεγονός μεγί­στης σημα­σίας, που έδωσε τη δυνα­τό­τητα επι­στρο­φής των προ­σφύ­γων στα σπίτια τους. Για την επιτυχή αυτή ολο­κλή­ρωση του έργου μας λάβαμε τις ευχα­ρι­στίες όλων των διεθνών και τοπικών παρα­γό­ντων και τα συγ­χα­ρη­τή­ρια όλων ήταν ανα­ρίθ­μητα. Καθα­ρί­σαμε από νάρκες περιο­χές του Νότιου Λιβάνου μιας χώρας που δοκι­μά­στηκε από ένα αιμα­τηρό πόλεμο που διήρ­κεσε 16 χρόνια. Για το έργο μας αυτό πήραμε συγ­χα­ρη­τή­ρια από το Γενικό Γραμ­μα­τέα του Ο.Η.Ε, εκπρό­σω­πος του οποίου επι­σκέ­φθηκε την περιοχή και δια­πί­στωσε τη σοβα­ρό­τητα του εν λόγω έργου μας, με απο­τέ­λε­σμα ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας του Λιβάνου να συγ­χα­ρεί τον Πρόεδρο της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τίας. Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που απο­ναρ­κο­θε­τή­σαμε περιοχή του ΙΡΑΚ κοντά στη Βαβυ­λώνα. Για το έργο μας αυτό έκαναν αναφορά τα μεγα­λύ­τερα ειδη­σε­ο­γρα­φικά πρα­κτο­ρεία, με πρώτο το Associated Press και ελλη­νι­κές εφη­με­ρί­δες (Ελεύ­θε­ρος Τύπος).

Σε όλη μας αυτή την προ­σπά­θεια από την πρώτη στιγμή μας στή­ρι­ξαν το Ελλη­νικό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρω­παϊκή Ένωση και το Πανε­πι­στή­μιο Μάντι­σον της Ουά­σιγ­κτον, το οποίο εξει­δι­κεύ­ε­ται σε αυτό τον τομέα και είναι σύμ­βου­λος του Υπουρ­γείου Άμυνας των Η.Π.Α.

Σημειώνω ότι λίγες μέρες μετά τα όσα υπέστην, όπως θα εξι­στο­ρήσω κατω­τέρω, συνό­δευσα επι­σή­μως στο Αζερ­μπαϊ­τζάν τον Πρόεδρο της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τίας, ως παράλ­ληλη ακο­λου­θία.

Στις 18 Ιουνίου του έτους 2004 ημέρα Παρα­σκευή και περί ώρα 16:30 μετα­με­σημ­βρινή, βρι­σκό­μουν στον πρώτο όροφο της οικίας μου στην Ιαλυσό της Ρόδου (…). Τότε ακούω να κτυπά παρα­τε­τα­μένα το κου­δούνι του σπιτιού μου. Αμέσως κατέ­βηκα στο ισόγειο προ­σπα­θώ­ντας να αντι­λη­φθώ τι συμ­βαί­νει. Στον κήπο εκείνη τη στιγμή βρι­σκό­ταν ο φίλος μας (…), ο οποίος ακού­γο­ντας να κτυπά παρα­τε­τα­μένα το κου­δούνι του σπιτιού και βλέ­πο­ντας τέσσερα άτομα με πολι­τική περι­βολή να στέ­κο­νται μπροστά στην αυλό­θυρα και να είναι απο­φα­σι­σμένα να εισέλ­θουν στο κήπο του σπιτιού μου, ρώτησε ποιοι είναι.

Του απά­ντη­σαν ότι είναι ο Εισαγ­γε­λέας και ο Δ/ντης της Υπ/νσης Ασφα­λείας Ρόδου και τον προ­σκά­λε­σαν επι­τα­κτικά να ανοίξει. Ο ανωτέρω, στο άκουσμα ότι είναι ο Εισαγ­γε­λέας, υπά­κουσε μοι­ραίως στην πρό­σκληση, κατευ­θύν­θηκε προς τα εκεί και άνοιξε την αυλό­θυρα“.

Αφού ανα­φέ­ρε­ται σε διά­φο­ρες συνο­μι­λίες που επι­κα­λέ­στηκε ότι έγιναν, ανα­φέ­ρει τα εξής:

“Ακού­γο­ντας τα δια­δρα­μα­τι­ζό­μενα η σύζυγός μου (…) και βλέ­πο­ντας τους εν λόγω εκφρα­στές του Νόμου να συμπε­ρι­φέ­ρο­νται με αυτόν τον ανε­πί­τρε­πτο τρόπο έβαλε τα κλάματα και δεί­χνο­ντας τα παρά­σημα του πατέρα της, ο οποίος σημειω­τέον ήταν πρώην αρχηγός της Χωρο­φυ­λα­κής, τους παρα­κα­λούσε και αυτή να μας πουν τί θέλουν. Μέσα στο σκηνικό αυτό προ­στέ­θηκε και ο τρί­χρο­νος γιος μου (…), ο οποίος έκλαιγε πανι­κό­βλη­τος γοερά και με ανα­φι­λητά. Ήδη από τότε πετά­γε­ται στον ύπνο του και φωνάζει τρο­μαγ­μέ­νος. Στο μεταξύ οι δύο αστυ­νο­μι­κοί (αρχι­φύ­λα­κες) ερευ­νούν (αλω­νί­ζουν) όλο το σπίτι μου και ο ενα­γό­με­νος Εισαγ­γε­λι­κός Λει­τουρ­γός με τον εν λόγω αστυ­νο­μικό διευ­θυ­ντή ανα­μέ­νουν τα απο­τε­λέ­σματα της έρευνας τους στο σαλόνι.

Εκφράζω και πάλι την αντί­θεσή μου στους εν λόγω εκπρο­σώ­πους του Νόμου για την παρά τη θέλησή μου είσοδό τους στην οικία μου και συγ­χρό­νως προ­σπαθώ να τους εξηγήσω, ότι δεν έχω δια­πρά­ξει κάποιο αδίκημα κι ότι δεν είμαι κάποιος επι­κίν­δυ­νος εγκλη­μα­τίας, για να μου συμπε­ρι­φέ­ρο­νται με αυτόν το σκαιό τρόπο, αλλά εις μάτην“.

Τους παρέ­δωσε το πιστόλι του το οποίο συνο­δευό­ταν από νόμιμη άδεια και τα 12 φυσίγ­για που έφερε σε γεμι­στήρα.

Ο δημο­σιο­γρά­φος είχε καταγ­γεί­λει ότι υπήρξε κατά­φωρη παρα­βί­αση του οικια­κού του ασύλου από τον Εισαγ­γε­λικό λει­τουργό…

“Συνε­πεία της παρα­πάνω κατά­φω­ρης παρα­βί­α­σης του οικια­κού μου ασύλου από τον ενα­γό­μενο Εισαγ­γε­λικό Λει­τουργό επλήγη βάναυσα η προ­σω­πι­κό­τητά μου, η προ­σω­πική μου ελευ­θε­ρία, η ατομική, επαγ­γελ­μα­τική και εν γένει κοι­νω­νική τιμή και υπόληψή μου, καθώς και η ψυχική ηρεμία και υγεία μου, με απο­τέ­λε­σμα την σοβαρή ηθική ζημία μου“.

Τόνισε ότι το όπλο του είχε επι­στρέ­ψει η Υπο­διεύ­θυνση Ασφα­λείας Ρόδου μετά την ανα­νέ­ωση της άδειας οπλο­φο­ρίας τους.

Από την ποινική έρευνα στην υπόθεση δεν προ­έ­κυψε εξάλλου ότι είχε τελέσει οποιο­δή­ποτε ποινικό αδίκημα.

Συνε­χί­ζε­ται ο σάλος για το «Διεθνές Κέντρο Απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης»

Πολυ­τελή βίο διήγε ο πρό­ε­δρος του Διε­θνούς Κέντρου Απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης, εμπνευ­στής της οργά­νω­σης, πρώην δημο­σιο­γρά­φος, Κώστας Τζε­βε­λέ­κος. Είναι και ο μόνος από τα 8 πρόσωπα που έχουν συνο­λικά κατη­γο­ρη­θεί για την υπόθεση, ο οποίος έχει ήδη προ­φυ­λα­κι­στεί.

Υστερα από πολύ­μη­νες έρευνες από την Οικο­νο­μική Αστυ­νο­μία, την περα­σμένη Παρα­σκευή παρα­δό­θηκε στις Αρχές ο Κων­στα­ντί­νος Τζε­βε­λέ­κος, πρό­ε­δρος και ιδρυτής της ΜΚΟ, η οποία δρα­στη­ριο­ποιείτο σε απο­ναρ­κο­θε­τή­σεις εκτός Ελλάδος, καθώς σε βάρος του εκκρε­μούσε διεθνές ένταλμα σύλ­λη­ψης.

Θεω­ρεί­ται από τις Αρχές ο «εγκέ­φα­λος» του κυκλώ­μα­τος, ο οποίος, έπειτα από την απο­λο­γία του, στην 4η Ειδική Ανα­κρί­τρια, κρίθηκε προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νος. Για την ίδια υπόθεση κατη­γο­ρού­νται ακόμη επτά άτομα.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, πρό­κει­ται για τη σύζυγο του κ. Τζε­βε­λέ­κου, που υπη­ρέ­τησε ως απο­σπα­σμένη από το Υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης στη Νομαρ­χία Δωδε­κα­νή­σου, τον Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικό διευ­θυ­ντή της Υπη­ρε­σίας Διε­θνούς Ανα­πτυ­ξια­κής Συνερ­γα­σίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ και στενό συνερ­γάτη του Γ. Παπαν­δρέου, δύο πρέ­σβεις που είναι τοπο­θε­τη­μέ­νοι σε Σουδάν και Ιαπωνία, και τρεις συντα­ξιού­χους υπαλ­λή­λους του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι φέρο­νται να χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τη ΜΚΟ ως «όχημα» για την κακουρ­γη­μα­τική απάτη, η οποία χρη­μα­το­δο­τή­θηκε από κον­δύ­λια της ΥΔΑΣ για την πραγ­μα­το­ποί­ηση οκτώ προ­γραμ­μά­των απο­ναρ­κο­θέ­τη­σης στη Βοσνία – Ερζε­γο­βίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ, κατά την τετρα­ε­τία 2000-2004.

Ο έλεγχος της Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας έδειξε ότι το σύνολο της χρη­μα­το­δό­τη­σης των 9 εκατ. ευρώ εκτα­μιεύ­τηκε παρά­νομα, καθώς δεν επλη­ρού­ντον οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με τις σχε­τι­κές συμ­βά­σεις, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του προ­γράμ­μα­τος, ενώ το υπό­λοιπο 25% θα έπρεπε να προ­έρ­χε­ται από συμ­με­τοχή της ΜΚΟ, του­λά­χι­στον 15% ως ίδια συνει­σφορά σε είδος ή σε χρήμα και χορη­γίες ή δωρεές.

Για να συγκα­λυ­φθεί η ελλειμ­μα­τική αυτή συμ­με­τοχή της ΜΚΟ επι­νο­ή­θηκε το τέχνα­σμα των εικο­νι­κών δωρεών. Ειδι­κό­τερα, οι αλλο­δα­ποί εργα­ζό­με­νοι στα προ­γράμ­ματα ως ναρ­κα­λιευ­τές, φέρο­νται να επέ­στρε­φαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερό­με­νων απο­δο­χών τους, τις οποίες όμως η ΜΚΟ, δεν κατα­χώ­ριζε στα σχετικά βιβλία, αλλά αντί­θετα τα παρου­σί­αζε ως δική της συμ­με­τοχή, εξα­σφα­λί­ζο­ντας έτσι περαι­τέρω χρη­μα­το­δό­τηση.

Επίσης, γίνο­νταν δεκτά παρα­στα­τικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελλη­νική μετά­φραση, δεν πιστο­ποιού­νταν η υλο­ποί­ηση των προ­γραμ­μά­των από τις οικείες ελλη­νι­κές πρε­σβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέ­λεση τελούσε σε άγνοια των διπλω­μα­τών, ενώ ανύ­παρ­κτος ήταν ο έλεγχος των παρα­στα­τι­κών που υπο­βάλ­λο­νταν από τη ΜΚΟ στην ΥΔΑΣ. Παράλ­ληλα, η ΜΚΟ χρη­σι­μο­ποί­ησε μέρος των κον­δυ­λίων για ενοι­κί­αση γρα­φείων στην Αθήνα, σε… σούπερ μάρκετ, εστια­τό­ρια και πάρ­κινγκ του προ­έ­δρου κ.ά.

Οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι κατη­γο­ρού­νται ότι ανάλογα με τη θέση και τα καθή­κο­ντα που κατεί­χαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαί­ω­ναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με τη νομι­μό­τητα και κανο­νι­κό­τητα των κον­δυ­λίων που εκτα­μιεύ­ο­νταν προς τη ΜΚΟ για την υλο­ποί­ηση των προ­γραμ­μά­των, ως συμ­με­τοχή του Δημο­σίου, και προ­έ­βαι­ναν στη σχετική εκκα­θά­ριση και εντολή πλη­ρω­μών προς τη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του «Εθνους», ο δημο­σιο­γρά­φος και η σύζυγός του διέ­με­ναν σε πολυ­τελή μεζο­νέτα στα Βρι­λήσ­σια για την οποία πλή­ρω­ναν ενοίκιο 5.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης, η Οικο­νο­μική Αστυ­νο­μία εντό­πισε στην ιδιο­κτη­σία του ζευ­γα­ριού μια 7ώροφη πολυ­κα­τοι­κία στους Αμπε­λο­κή­πους (φέρεται να έχουν που­λη­θεί τέσσερα δια­με­ρί­σματα), καθώς και την εξοχική κατοι­κία στην Ιαλυσό, η εμπο­ρική αξία της οποίας εκτι­μά­ται ότι ξεπερνά τα 800.000 ευρώ. Οπως ανα­φέ­ρουν με νόημα οι ειδικοί, «τα οική­ματα αυτά δεν μπορούν να δικαιο­λο­γη­θούν από τους μισθούς τους».

Παπαν­δρέου: Δε φταίω εγώ για την απάτη στη ΜΚΟ

του Τζε­βε­λέ­κου

«Εγώ έβαλα τάξη στις ΜΚΟ», είναι η απά­ντηση του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού, Γ. Παπαν­δρέου, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε από την απο­κά­λυψη ότι μια Μ.Κ.Ο. που είχε ως ειδι­κό­τερο αντι­κεί­μενο την απο­ναρ­κο­θέ­τηση περιο­χών, «ροκά­νισε» 9 εκατ. ευρώ από από το Ελλη­νικό Δημόσιο από το 2000 έως το 2004.

Σε ανα­κοί­νωση που εξέδωσε το γραφείο του τότε υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, ανα­φέ­ρε­ται ότι την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του ΥΠΕΞ, ο Γιώργος Παπαν­δρέου, με δική του πρω­το­βου­λία, «όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθε­στώς που αξιο­λο­γούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθο­ρι­σμένα κρι­τή­ρια και ανοι­χτές δια­δι­κα­σίες, αλλά και προ­ω­θή­θηκε συγκε­κρι­μένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

Σύμφωνα με το γραφείο του Γ. Παπαν­δρέου, «εκτί­θε­νται όσοι προ­σπα­θούν να εμπλέ­ξουν το όνομά του, έστω και δια της πλαγίας».

Ολό­κληρη η ανα­κοί­νωση του Γ. Παπαν­δρέου:

“Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπαν­δρέου, με αφορμή ρεπορ­τάζ των ΜΜΕ τα οποία ανα­φέ­ρο­νται σε υπόθεση ΜΚΟ που διε­ρευ­νά­ται από τη Δικαιο­σύνη, εκδό­θηκε η ακό­λουθη ανα­κοί­νωση:

Την περιόδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ο Γιώργος Παπαν­δρέου, με δική του πρω­το­βου­λία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθε­στώς που αξιο­λο­γούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθο­ρι­σμένα κρι­τή­ρια και ανοι­χτές δια­δι­κα­σίες, αλλά και προ­ω­θή­θηκε συγκε­κρι­μένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:

Οριο­θε­τή­θηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.

Θεσπί­στηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης και εγγρα­φής σε αυτό.

Τέθηκαν για πρώτη φορά προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη χρη­μα­το­δό­τηση των ΜΚΟ.

Συστά­θηκε Επι­τροπή Πιστο­ποί­η­σης και Αξιο­λό­γη­σης των ΜΚΟ.

Συγκρο­τή­θηκε Εθνική Συμ­βου­λευ­τική Επι­τροπή ΜΚΟ. Τα συμπε­ρά­σματα των συνε­δριά­σεων της Επι­τρο­πής περι­λαμ­βά­νο­νται σε έκθεση η οποία απο­στέλ­λε­ται στη Μόνιμη Επι­τροπή Εξω­τε­ρι­κών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.

Επίσης υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, η Οικο­νο­μική Αστυ­νο­μία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκε­κρι­μένη υπόθεση, συγκρο­τή­θηκε με πρω­το­βου­λία της κυβέρ­νη­σης του Γιώργου Παπαν­δρέου.

Η Δικαιο­σύνη από την πλευρά της, ορθώς διε­ρευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να απο­κα­λυ­φθεί η αλήθεια και όπου υπάρ­χουν ευθύνες να απο­δο­θούν.

Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προ­σπά­θεια ορι­σμέ­νων ΜΜΕ να εμπλέ­ξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπαν­δρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγ­μα­τι­κό­τητα.

Και σε κάθε περί­πτωση, είναι περισ­σό­τερο από εμφανές, γιατί κόπτο­νται περί δια­φά­νειας εκείνοι που την κατα­πα­τούν καθη­με­ρινά, λόγω και έργω.

Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προη­γού­με­νες, εκτί­θε­νται.

Αν κάτι δεν μπορούν να απο­δε­χθούν, είναι ότι όλη η δια­δρομή του Γιώργου Παπαν­δρέου συν­δέ­ε­ται με παρεμ­βά­σεις που αφορούν τη δια­φά­νεια, την ευνομία, την ισο­νο­μία, τη λογο­δο­σία, τον έλεγχο και επι­λο­γές που ενι­σχύ­ουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φορο­δια­φυγή, λαθρε­μπό­ριο, οικο­νο­μι­κοί εισαγ­γε­λείς, οικο­νο­μική αστυ­νο­μία, ό,τι δηλαδή απο­δί­δει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύ­γεια, ανοιχτή – ηλε­κτρο­νική δια­κυ­βέρ­νηση.

Τέλος, ελπί­ζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγ­χε­ται από τη Δικαιο­σύνη μια ΜΚΟ, δεν θα απο­τε­λέ­σει ευκαι­ρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτο­ορ­γά­νω­σης και του εθε­λο­ντι­σμού, ούτε και τα κινή­ματα των πολιτών, που παγκο­σμίως απο­τε­λούν μια ήρεμη δύναμη προ­ώ­θη­σης του κοινού καλού για κάθε κοι­νω­νία και για κάθε χώρα.

Αθήνα, 18 Φεβρουα­ρίου 2014”

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.