Τοπικές Ειδήσεις

Θα βελτιωθεί αισθητά το κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου

Τον πρώτο μίνι “απολογισμό” πεπραγμένων για θέματα της αρμοδιότητάς του, τις πρώτες 50 ημέρες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος.

«Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι μέσω της δημιουργικής ανάπτυξης να ανακάμψει η Ρόδος μας και να γίνει ο τόπος που όλοι ονειρευόμαστε. Δεν ήρθαμε για να απαξιώσουμε ή να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απεναντίας, μέσα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, πιστεύουμε ότι απαιτείται οργάνωση, χρηστή διοίκηση, εξωστρέφεια και κυρίως αξιοποίηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων» ανέφερε.
Αναλυτικότερα, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι αλήθεια ότι στα κοινωνικά θέματα βρήκαμε δομές, βρήκαμε υπηρεσίες. Εξάλλου, όλοι το ξέρουμε ότι ο Δήμος μας, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν πάντα πρωτοπόρος στα θέματα αλληλεγγύης. Όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά, γιατί οι ανθρώπινες ανάγκες δεν σταματούν ποτέ. Μεταλλάσσονται ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, αλλά πάντα υπάρχουν, με κύριο ζητούμενο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής. Και ειδικά σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να προτάξουμε το εμείς, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να είναι μαζί το εγώ με το εμείς.
Χρειάζονται τομές. Χρειάζεται εμπλουτισμός και αναβάθμιση των προνοιακών δομών και κατά συνέπεια και των υπηρεσιών που προσφέρουν, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις. Και πάνω από όλα χρειάζεται επικοινωνία με την κοινωνία, με τον άνθρωπο, που πιστέψτε με, πολλές φορές δεν γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθεί.
Με αυτό το σκεπτικό το πρώτο πράγμα που δημιουργήσαμε είναι τον Οδηγό Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας.
Νομίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για όλους, γιατί συνοπτικά και μαζεμένα μπορεί κανείς να δει τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την κοινωνική υπηρεσία, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα 18 διαφορετικά επιδόματα που παρέχουμε.
Ο Οδηγός σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί και στην Ιστοσελίδα του δήμου ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτόν».
Ο κ. Τριάντος μίλησε και για το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και το Κέντρο Κοινότητας, όπου τις τελευταίες 50 μέρες εξυπηρετήθηκαν 1.761 άτομα. Επιπλέον, μοιράστηκαν σε 850 περίπου ωφελούμενους του ΚΕΑ δυο φορές τρόφιμα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και μια φορά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σχολικά είδη (γραφική ύλη, σχολικές τσάντες και αθλητικές φόρμες) σε 300 περίπου παιδιά.
«Διανομές πραγματοποιήσαμε και στη Σύμη, που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 11 έρευνες και βεβαιώσεις αστεγίας, 10 συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης, 3 κοινωνικής στήριξης και 70 αποφάσεις δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστου. Επίσης, ολοκληρώσαμε την εργασιακή συμβουλευτική στο πλαίσιο υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος Διασύνδεσης Ωφελουμένων του Κ.Ε.Α. με υπηρεσίες ενεργοποίησης και συγκεκριμένα με την διασύνδεσή τους με την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε και έτσι ξεκινήσαμε και επίσημα την επέκταση των Δομών του Κέντρου Κοινότητας, του οποίου ο προϋπολογισμός θα φτάσει στο 1.850.000€ έως το 2023».

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ
Όπως τόνισε, στα μέσα της νέας χρονιάς θα λειτουργήσουν τρεις νέες Δομές, με 7 νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα:
«1. Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ) για την υποστήριξη των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (κακοποίηση, δυσαρμονία σχέσεων γονέων-παιδιών, προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και τη μαθησιακή διαδικασία κ.λπ.), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης και επιδρώντας θετικά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Θα προσλάβουμε ένα Κοινωνικό Λειτουργό και έναν Παιδοψυχολόγο και ελλείψει αυτού έναν Ψυχολόγο.
2. Θα υλοποιήσουμε το Ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για Ηλικιωμένους (Ο.Φ.ΗΛΙ.) για τις τρεις μορφές φροντίδας (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) των ατόμων της τρίτης και τέταρτης ηλικίας που υπάρχουν σήμερα μέσω της πρόληψης ενός Κοινωνικού Λειτουργού κι ενός Ψυχολόγου.
3. Τέλος, θα λειτουργήσουμε Δομή Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένες δράσεις/παρεμβάσεις για ευπαθείς ομάδες (συμβουλευτική, mentoring, επαγγελματικός προσανατολισμός, απασχόληση, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση, δημοσιότητα κ.λπ.). Στόχος η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργούς συμμετοχής μέσω της απασχολησιμότητας.
Γιατί η κοινωνική πολιτική οφείλει πέρα από την επιδοματική χορήγηση να στοχεύει στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ευάλωτων ομάδων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στη Δομή θα προσλάβουμε ένα Κοινωνιολόγο, ένα Λογιστή και ένα Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.
Σχετικά με το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για αστέγους, έδωσε την ευκαιρία σε 20 άστεγα νοικοκυριά να επιλύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν ομαλά ξανά στον κοινωνικό ιστό».

Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
«Από τις υπηρεσίες μας δεν αφήσαμε την τρίτη ηλικία. Με την ευγενική χορηγία του κ. Σπανού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας πραγματοποιήσαμε εκδρομή στη Χάλκη. Πέρα από την εκδρομή τα ΚΑΠΗ μας συνεχίζουν τα 20 διαφορετικά προγράμματά τους, πραγματοποίησαν τρεις συμμετοχές με τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα σε εκδηλώσεις του νησιού, παρουσίασαν το θεατρικό τους “Τα γενέθλια της Πανωραίας” στην Ιαλυσό, επισκέφτηκαν για μια εβδομάδα την Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, οργάνωσαν τέσσερις ομιλίες και εκδηλώσεις στο ΚΑΠΗ και μια εκδρομή στην Εύβοια από τις 14 έως 19 Νοεμβρίου. Το ΚΗΦΗ μας με τους 15 ωφελούμενους πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο νησί, φιλοξένησε τους μαθητές του νηπιαγωγείου Κοσκινού με τους οποίους συναναστράφηκαν οι ηλικιωμένοι, συνεχίστηκαν οι δημιουργικές κατασκευές, οι ομιλίες και οι καθημερινές νοσηλευτικές φροντίδες» όπως είπε.

ΤΟ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που για τους 450 ωφελούμενους του πρόσφερε: 435 ατομικές συνεδρίες, 993 υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, 704 συνοδείες / διαμεσολαβήσεις με φορείς, 415 μετακινήσεις, 1079 κοινωνικές συναναστροφές, 218 αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, 326 υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας οικίας και 154 ενημερώσεις για παροχές που δικαιούνται: «Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο άμεσο μέλλον θα προσλάβουμε ένα Γιατρό Παθολόγο και ένα Φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επίσης, μέσα στο Νοέμβριο δρομολογούμε την διοργάνωση 8 ημερίδων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής των Ηλικιωμένων Ατόμων Ηπιόνη του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα θα επισκεφτούμε τα ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, τον Ασκληπειό, τις Καλυθιές, τον Έμπωνα, την Κρεμαστή, την Ιαλυσό και τα Αφάντου.
Κάτι που είχα επισημάνει στο Νοσοκομείο ήταν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπήρχαν άποροι που και μετά θάνατο ήταν μόνοι, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για αυτούς. Μεριμνήσαμε και το περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις πολύ σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις να θάβονται με έξοδα από ίδιους πόρους του Δήμου.
Στο σχεδιασμό μας εντάσσεται και ένα άνοιγμα προς την Κοινωνία των Πολιτών. Έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε και σε άλλες δράσεις την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα μικρά νησιά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ακόμα, επιθυμούμε να επεκτείνουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ολόκληρο το νησί. Όπως επίσης, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία προς όφελος των δημοτών μας».

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ΔΟΠ με σημεία αιχμής:
1. Το Τμήμα Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών
3. Το Τμήμα Υγειονομικών Υπηρεσιών
4. Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής
«Συνεχίζουμε το Συσσίτιο (στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου) και το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ρόδου (στην οδό Βεργίνας, Ροδίνι) που δέχεται δωρεές φαρμάκων. Ειδικά για το Κοινωνικό Φαρμακείο υπήρξε ένα πρόβλημα με διακοπή ρεύματος λόγω του ότι το οίκημα δεν ανήκει στον Δήμο Ρόδου αλλά στον πρώην ΟΕΚ κι έχει λήξει η σύμβαση.
Τέλος, αναφέρθηκε στην λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων αλλά και στο πρόβλημα που προέκυψε στο προσχολικό κέντρο Αγίων Αποστόλων (λόγω έλλειψης πυρασφάλειας) ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνειχστεί και η λειτουργία των ΚΔΑΠ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου