ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΥΑΡ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΕΥΑΡ

Οι κατα­να­λω­τές οι οποίοι έχουν ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές προς την ΔΕΥΑΡ, δύνα­νται να τις ρυθ­μί­σουν σύμφωνα με τον Ν. 4611/2019 ο οποίος δημο­σιεύ­θηκε στο ΦΕΚ 73/17 Μαΐου 2019. Άρθρα 110 – 117.

Πεδίον εφαρ­μο­γής:

1. Οφειλές προς την ΔΕΥΑΡ, που έχουν βεβαιω­θεί ή θα βεβαιω­θούν έως και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρό­ντος, ήτοι την 18 Ιουλίου 2019 μπορεί, ύστερα από αίτηση του οφει­λέτη να ρυθ­μί­ζο­νται και να κατα­βάλ­λο­νται με απαλ­λαγή κατά ως εξής :

α) αν εξο­φλη­θούν εφάπαξ, με απαλ­λαγή (τόκων) κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

β) αν εξο­φλη­θούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσ­σε­ρις (24) δόσεις, με απαλ­λαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),

γ) αν εξο­φλη­θούν σε εικο­σι­πέ­ντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλ­λαγή κατά ποσοστό εβδο­μή­ντα τοις εκατό (70%),

δ) αν εξο­φλη­θούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδο­μή­ντα δύο (72) δόσεις, με απαλ­λαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό(60%),

ε) αν εξο­φλη­θούν σε εβδο­μή­ντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλ­λαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

2. Στη ρύθμιση της παρα­γρά­φου 1 μπορεί, επίσης, να υπά­γο­νται και οφειλές που κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης :

α) τελούν σε ανα­στολή, διοι­κη­τική ή εκ του νόμου,

β) έχουν υπαχθεί σε προη­γού­μενη ρύθμιση ή διευ­κό­λυνση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευερ­γε­τη­μά­των της προη­γού­με­νης ρύθ­μι­σης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνε­πά­γε­ται επι­στροφή κατα­βλη­θέ­ντων ποσών,

γ) δεν έχουν βεβαιω­θεί, επειδή εκκρε­μεί για αυτές δικα­στική αμφι­σβή­τηση σε οποιαν­δή­ποτε βαθμό, εφόσον στην τελευ­ταία περί­πτωση , ο οφει­λέ­της παραι­τη­θεί από τα ασκη­θέ­ντα ένδικα βοη­θή­ματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υπο­βλη­θεί και αίτημα συμ­βι­βα­στι­κής επί­λυ­σης της δια­φο­ράς, η ανωτέρω παραί­τηση κατα­λαμ­βά­νει και το αίτημα αυτό. Βεβαί­ωση της γραμ­μα­τείας του δικα­στη­ρίου, όπου εκκρε­μούσε η υπόθεση, ότι έχει υπο­βλη­θεί παραί­τηση, επι­συ­νά­πτε­ται στην αίτηση υπα­γω­γής στη ρύθμιση.

Προ­θε­σμία υπο­βο­λής αίτησης:

Η αίτηση του οφει­λέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπο­βάλ­λε­ται το αργό­τερο μέχρι 18/09/2019.

Αρμόδια όργανα – Κατα­βολή δόσεων:

1. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισό­πο­σες πλην της τελευ­ταίας που μπορεί να είναι μικρό­τερη των υπο­λοί­πων. Κάθε δόση, πλην της τελευ­ταίας, δεν μπορεί να είναι μικρό­τερη των είκοσι (20) ευρώ.

2. Η ρυθ­μι­ζό­μενη οφειλή εξο­φλεί­ται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της κατα­βάλ­λε­ται μέσα σε τρείς εργά­σι­μες ημέρες από την ημέρα υπα­γω­γής στη ρύθμιση, δια­φο­ρε­τικά η ρύθμιση καταρ­γεί­ται αυτο­δι­καίως. Οι επό­με­νες δόσεις κατα­βάλ­λο­νται μέχρι την τελευ­ταία εργά­σιμη ημέρα του αντί­στοι­χου μήνα, χωρίς να απαι­τεί­ται ιδιαί­τερη ειδο­ποί­ηση του οφει­λέτη.

3. Η καθυ­στέ­ρηση κατα­βο­λής δόσης συνε­πά­γε­ται την επι­βά­ρυνση με μηνιαία προ­σαύ­ξηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ποσού της δόσης, από την επόμενη της ημέρας που όφειλε αυτή να κατα­βλη­θεί.

4. Εφόσον ο οφει­λέ­της, σε οποιο­δή­ποτε στάδιο της ρύθ­μι­σης, εξο­φλή­σει εφάπαξ τις υπό­λοι­πες δόσεις των ρυθ­μι­σμέ­νων οφειλών, παρέ­χε­ται απαλ­λαγή κατά ποσοστό επί του ενα­πο­μεί­να­ντος ποσού των προ­σαυ­ξή­σεων εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής και των προ­στί­μων, ίσο με αυτό που αντι­στοι­χεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά δια­μορ­φώ­νε­ται, με αντί­στοιχη τρο­πο­ποί­ηση της από­φα­σης του αρμό­διου οργάνου της παρα­γρά­φου 1.

Απώλεια ρύθ­μι­σης:

Η ρύθμιση της οφειλής καταρ­γεί­ται, με συνέ­πεια την υπο­χρε­ω­τική άμεση κατα­βολή του υπο­λοί­που της οφειλής, σύμφωνα με τα στοι­χεία της αρχικής βεβαί­ω­σης και την άμεση επι­δί­ωξη της είσπρα­ξής του με όλα τα προ­βλε­πό­μενα από τη ισχύ­ουσα νομο­θε­σία μέτρα και με άμεση διακοπή υδρο­δό­τη­σης αν ο οφει­λέ­της:

α) δεν κατα­βάλ­λει τρείς (3) συνε­χό­με­νες δόσεις της ρύθ­μι­σης ή καθυ­στε­ρή­σει την κατα­βολή της τελευ­ταίας δόσης για χρονικό διά­στημα μεγα­λύ­τερο των τριών (3) μηνών,

β) δεν κατα­βάλ­λει τρείς (3) συνε­χό­με­νους τρέ­χο­ντες λογα­ρια­σμούς.

γ) έχει υπο­βάλ­λει αναληθή στοι­χεία προ­κει­μέ­νου να του χορη­γη­θεί η ρύθμιση.

Ο Γενικός Δ/ντής Ο Πρό­ε­δρος του Δ.Σ.

Εμμ. Δια­κο­μα­νώ­λης Αλέ­ξαν­δρος Μανω­λά­κης

Δ/χος Μηχ/γος Μηχα­νι­κός MSc

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.