ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: «Θα επαναδιαπραγματευθώ τους όρους του μεταμνημονιακού σχεδίου»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μητσοτάκης
Για επα­να­δια­πραγ­μά­τευση των όρων του μετα­μνη­μο­νια­κού σχεδίου κάνει λόγο ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης σε συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στη γαλλική εφη­με­ρίδα Le Soir

Η γαλλική εφη­με­ρίδα τονίζει πως οι δημο­σκο­πή­σεις «υπό­σχο­νται» στον πρόεδρο της Νέας Δημο­κρα­τίας ότι θα είναι ο επό­με­νος πρω­θυ­πουρ­γός, σημειώ­νο­ντας ότι τα τέσσερα τελευ­ταία χρόνια απο­τε­λούν για την ΕΕ την πρώτη εμπει­ρία ανόδου στην εξουσία ενός κόμ­μα­τος της ριζο­σπα­στι­κής και αντι­συ­στη­μι­κής Αρι­στε­ράς.

«Μία εμπει­ρία που σημα­δεύ­τηκε από την προ­σπά­θεια αμφι­σβή­τη­σης από την πλευρά της Ελλάδας της λιτό­τη­τας και των μεταρ­ρυθ­μί­σεων, που επι­βλή­θη­καν στη χώρα με αντάλ­λαγμα τη διάσωσή της από την οικο­νο­μική κρίση, προ­σπά­θεια η οποία ωστόσο -αφού οδήγησε σε μία εξάμηνη κρίση με την ΕΕ και τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη- είχε ως απο­τέ­λε­σμα ένα τρίτο και πιο σκληρό από ποτέ σχέδιο διά­σω­σης», επι­ση­μαί­νει στο δημο­σί­ευμά της η γαλλική εφη­με­ρίδα.

Ο κ. Μητσο­τά­κης δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπι­στο­σύνη στον υπο­ψή­φιο του ΕΛΚ για την Προ­ε­δρία της Κομι­σιόν,Μαν­φρεντ Βέμπερ, με τον οποίο δια­τη­ρεί καλές προ­σω­πι­κές σχέσεις. Παράλ­ληλα, εξα­πο­λύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγο­ντας πως κατη­γό­ρησε τον Γερμανό πολι­τικό ότι δεν είναι φίλος της Ελλάδας, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τητα ο επι­κε­φα­λής του ΕΛΚ επέ­κρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έκανε τους πρώτους έξι μήνες της δια­κυ­βέρ­νη­σής του, φέρ­νο­ντας τη χώρα κοντά στην ολο­κλη­ρω­τική κατα­στροφή.

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ συμπλη­ρώ­νει ότι ο ίδιος έχει μιλήσει μαζί του για τα υπερ­βο­λικά πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα και θεωρεί ότι μοι­ρά­ζο­νται τις ίδιες απόψεις. Πιστεύει, μάλιστα, ότι στην επόμενη Επι­τροπή θα υπάρχει κάποιος που κατα­νοεί τις ελλη­νι­κές θέσεις, ότι δηλαδή η χώρα χρειά­ζε­ται μεγα­λύ­τερη ανά­πτυξη και ότι δεν μπορεί αυτή να ανέρ­χε­ται στο 2%, όταν κατά τη διάρ­κεια της κρίσης έχει χαθεί το 25% της οικο­νο­μίας της.

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, συνε­χί­ζο­ντας, δηλώνει απο­φα­σι­σμέ­νος να συνε­χί­σει τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις, γιατί αυτές είναι σημα­ντι­κές για τη χώρα και όχι γιατί κάποιος άλλος τις επι­βάλ­λει, και να κάνει την Ελλάδα ένα success story, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την εμπι­στο­σύνη σημα­ντικό παρά­γο­ντα στις πολι­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις.

Ανα­φο­ρικά με την κατη­γο­ρία για λαϊ­κι­σμό, που απευ­θύ­νει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, και το κατά πόσο εξα­κο­λου­θεί να το πιστεύει αυτό μετά από τέσσερα χρόνια της συγκε­κρι­μέ­νης δια­κυ­βέρ­νη­σης, κατά την οποία εφαρ­μό­στηκε ένα σχέδιο λιτό­τη­τας και μεταρ­ρυθ­μί­σεων εξαι­ρε­τικά βαρύ και αντι­λαϊκό, ο Μητσο­τά­κης ανα­φέ­ρει ότι το τρίτο πρό­γραμμα δεν ήταν ανα­γκαίο και ότι ήταν απο­τέ­λε­σμα της περιό­δου Βαρου­φάκη.

Παράλ­ληλα, σημειώ­νει ότι η χώρα εμφα­νί­ζει σήμερα πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα πιο υψηλά από αυτά που ζητά η Ευρώπη, επειδή, όπως έχει εξάλλου υπο­στη­ρί­ξει ανοιχτά και ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, η κυβέρ­νηση θέλει να επι­τε­θεί στη μεσαία τάξη, προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χει μία ανα­δια­νομή, με κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες για την ανά­πτυξη. Ο λαϊ­κι­σμός γι’ αυτόν έγκει­ται στο ότι η εξουσία επι­τί­θε­ται στη δικαιο­σύ­νη­και στο ότι επι­χει­ρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, καθώς και στο ότι κατα­φεύ­γει σε ψέμματα, όπως, για παρά­δειγμα, όταν τον κατη­γο­ρεί ότι ανήκει στην άκρα δεξιά, ενώ είναι ο Τσίπρας αυτός που κυβέρ­νησε επί τέσσερα χρόνια με την ακρο­δε­ξιά.

Ως προς τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών, ο επι­κε­φα­λής της Νέας Δημο­κρα­τίας τη χαρα­κτη­ρί­ζει εξαι­ρε­τικά προ­βλη­μα­τική για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά ανα­γνω­ρί­ζε­ται μακε­δο­νική γλώσσα και εθνι­κό­τητα, τρο­φο­δο­τώ­ντας με αυτόν τον τρόπο τον αλυ­τρω­τι­σμό και τον εθνι­κι­σμό στη ευαί­σθητη περιοχή των Βαλ­κα­νίων. Ο κ. Μητσο­τά­κης δια­τυ­πώ­νει την πρόθεσή του να προ­σπα­θή­σει με ηρεμία και υπευ­θυ­νό­τητα να αμβλύ­νει τις σοβαρά αρνη­τι­κές συνέ­πειές της και να προ­στα­τέ­ψει τη χώρα από τους κιν­δύ­νους που αυτή θέτει, γεγονός που εξηγεί το γιατί δεν έχει απο­ποι­η­θεί του δικαιώ­μα­τος του βέτο που δια­θέ­τει ανα­φο­ρικά με την ένταξη της γει­το­νι­κής χώρας στην ΕΕ.

Τέλος, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης εκφρά­ζει τη δια­φω­νία του σε σχέση με την υπό­σχεση Βέμπερ να τερ­μα­τι­στούν οι εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Τουρκία, θεω­ρώ­ντας ότι θα πρέπει να διε­ξα­χθεί επί του συγκε­κρι­μέ­νου ζητή­μα­τος μία συζή­τηση πιο λεπτή.

Πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.