ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηνύματα των κομμάτων για την επέτειο του πραξικοπήματος της Χούντας

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Βουλή

Συμπλη­ρώ­θη­καν σήμερα 52 χρόνια απο το πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρι­λίου 1967 και τα πολι­τικά κόμματα τίμησαν την ημέρα αυτή, στέλ­νο­ντας τα δικά τους μηνύ­ματα το καθένα ξεχω­ρι­στά.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα που το σκοτάδι του νεο­φα­σι­σμού εξα­πλώ­νε­ται στη χώρα μας και την Ευρώπη, απο­τε­λει ιστο­ρική ανα­γκαιό­τητα να τεθούν στο περι­θώ­ριο οι νεο­να­ζι­στές

«52 χρόνια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμερα, από το αμε­ρι­κα­νο­κί­νητο πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρι­λίου του 1967, από μια νύχτα που κράτησε 7 χρόνια, και που οδήγησε στην προ­δο­σία της Κύπρου» τονίζει σε ανα­κοί­νωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα εγκλή­ματα του στρα­τιω­τι­κού καθε­στώ­τος δεν ξεχνιού­νται. Η βαρ­βα­ρό­τητα, οι διώξεις, οι φυλα­κί­σεις, οι εξορίες, οι δολο­φο­νίες έχουν αφήσει ανε­ξί­τηλα τα ίχνη τους στη συλ­λο­γική μνήμη του λαού. Τιμούμε, τους αρι­στε­ρούς και τις αρι­στε­ρές, κάθε δημο­κρα­τικό πολίτη, όλους όσους και όσες αγω­νί­στη­καν, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι τις αξίες της δημο­κρα­τίας, της ελευ­θε­ρίας, της λαϊκής κυριαρ­χίας, εκείνα τα σκο­τεινά χρόνια» προ­σθέ­τει στην ανα­κοί­νωση του το κυβερ­νών κόμμα.

«Σήμερα, που το σκοτάδι του νεο­φα­σι­σμού, του εθνι­κι­σμού, του ρατσι­σμού, του μίσους για τη δημο­κρα­τία και τις κοι­νω­νι­κές κατα­κτή­σεις, εξα­πλώ­νε­ται, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, απο­τε­λεί ιστο­ρική ανα­γκαιό­τητα, οι νεο­να­ζι­στές, οι ρατσι­στές, οι νοσταλ­γοί της χούντας, να τεθούν ξανά στο περι­θώ­ριο. Ο αγώνας για την υπε­ρά­σπιση και την ενδυ­νά­μωση της δημο­κρα­τίας, απο­τε­λεί τον καλύ­τερο φόρο τιμής στους αντι­δι­κτα­το­ρι­κούς αγω­νι­στές, αλλά και χρέος κάθε προ­ο­δευ­τι­κού πολίτη» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσο­τά­κης: Χρέος μας είναι να θωρα­κί­σουμε τη Δημο­κρα­τία

Την ανάγκη να θωρα­κι­στεί η Δημο­κρα­τία από τις σύγ­χρο­νες απειλές, επι­ση­μαί­νει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την κατά­λυση της δημο­κρα­τίας πριν από 52 χρόνια.

Σε ανάρ­τηση του στο Facebook υπο­γραμ­μί­ζει πως «σήμερα η Ελλάδα κοι­τά­ζει μπροστά. Χρέος μας είναι να θωρα­κί­σουμε τη Δημο­κρα­τία μας απέ­να­ντι στις σύγ­χρο­νες απειλές. Τον ακραίο διχα­στικό λόγο. Τον δημα­γω­γικό λαϊ­κι­σμό. Τις παρεμ­βά­σεις στη Δικαιο­σύνη και τους θεσμούς. Την δια­πλοκή, σε κάθε της μορφή. Και με το βλέμμα μπροστά να χτί­σουμε την φωτεινή Ελλάδα της ελευ­θε­ρίας και της προόδου. Έτσι θα τιμή­σουμε τη Δημο­κρα­τία. Γιατί αξί­ζουμε και μπο­ρούμε καλύ­τερα».

 Φ. Γεν­νη­ματά για τη συμπλή­ρωση 52 ετών από το πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρι­λίου: «Δεν υπάρχει χώρος για τους φασί­στες στην Ελλάδα»

«Η 21η Απρι­λίου είναι απο­φράδα ημέρα στη σύγ­χρονη ιστορία μας. Θυμίζει το μαύρο παρελ­θόν με το βαρύ πλήγμα στη Δημο­κρα­τία και τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό. Θυμίζει τις φυλακές, τις εξορίες, τα βασα­νι­στή­ρια, την λογο­κρι­σία, την περι­στολή των δικαιω­μά­των, την αιμα­τηρή κατα­στολή της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνείου, το ξεπού­λημα της Κύπρου» ανα­φέ­ρει σε δήλωσή της για τη συμπλή­ρωση 52 ετών από το πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρι­λίου, η πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής Φώφη Γεν­νη­ματά.

«Η επέ­τειος δεν είναι μόνο αφορμή για να ανα­τρέ­ξουμε στο αγω­νι­στικό παρελ­θόν της μαχό­με­νης αντι­δι­κτα­το­ρι­κής Ελλάδας. Είναι ένα καθη­με­ρινό κάλεσμα για να απο­μο­νώ­σουμε την ρητο­ρική του μίσους, του ακραίου εθνι­κι­σμού, του ρατσι­σμού, των δια­κρί­σεων. Είναι ένα κάλεσμα να απο­μο­νώ­σουμε και να συγκρου­στούμε πολι­τικά με τον φασισμό στην καθη­με­ρινή ζωή. Με την στα­διακή και υπόγεια υπο­νό­μευση των αρχών της Δημο­κρα­τίας και του Δια­φω­τι­σμού.Ένα μήνυμα για αφύ­πνιση για να φρά­ξουμε το δρόμο στην ακρο­δε­ξιά. Να μην επι­τρέ­ψουμε στους νεοναζί στη χώρα μας να παίξουν ρόλο στις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις» σημειώ­νει περαι­τέρω η κ. Γεν­νη­ματά.

Κατα­λη­κτικά η πρό­ε­δρος του Κινή­μα­τος Αλλαγής τονίζει πως αυτό είναι το καθήκον της Δημο­κρα­τι­κής Ελλάδας, το καθήκον των προ­ο­δευ­τι­κών πολιτών και δια­μη­νύει πως δεν υπάρχει χώρος για τους φασί­στες στην Ελλάδα.

«Τη Δημο­κρα­τία δεν την απει­λούν πια τα άρματα, αλλά ο ανέ­ξο­δος εθνο­λαϊ­κι­σμός, η χει­ρα­γώ­γηση των θεσμών, η διά­βρωση των δικαιω­μά­των, η αμφι­σβή­τηση της ευρω­παϊ­κής τροχιάς της Ελλάδας», τονίζει σε ανάρ­τησή του στο twitter, o επι­κε­φα­λής του Ποτα­μιού, Σταύρος Θεο­δω­ρά­κης.

«Τιμή στους αγω­νι­στές κατά της Χούντας, αγώνας ενάντια στους νοσταλ­γούς και τους κάπη­λους» προ­σθέ­τει ο Σταύρος Θεο­δω­ρά­κης στο μήνυμά του για τα 52 χρόνια από πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρι­λίου.

Stavros Theodorakis@St_Theodorakis

Τη Δημο­κρα­τία δεν την απει­λούν πια τα άρματα, αλλά ο ανέ­ξο­δος εθνο­λαϊ­κι­σμός, η χει­ρα­γώ­γηση των θεσμών, η διά­βρωση των δικαιω­μά­των, η αμφι­σβή­τηση της ευρω­παϊ­κής τροχιάς της Ελλάδας.Τιμή στους αγω­νι­στές κατά της Χούντας, αγώνας ενάντια στους νοσταλ­γούς & τους κάπη­λους.

Ανα­κοί­νωση του ΚΚΕ για το στρα­τιω­τικό πρα­ξι­κό­πημα της 21ης Απρίλη 1967    

«Η συμπλή­ρωση 52 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρι­λίου 1967, απο­τε­λεί ευκαι­ρία για να διδα­χτούμε και να τιμή­σουμε την προ­σφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όλων όσοι φυλα­κί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, υπέ­στη­σαν βασα­νι­στή­ρια, συνέ­βαλ­λαν με κάθε μορφή στην ανά­πτυξη της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης. Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους μεγά­λους αγώνες του λαού κατά τη διάρ­κεια της 7ετούς δικτα­το­ρίας, χαι­ρε­τί­ζει τον ηρωισμό και την αυτα­πάρ­νηση των αγω­νι­στών, την προ­σφορά των χιλιά­δων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ιδρύ­θηκε το 1968, μεσού­σης της δικτα­το­ρίας» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νωση του ΚΚΕ.

Στην ανα­κοί­νωση του κόμ­μα­τος επι­ση­μαί­νε­ται οτι «η επιβολή της δικτα­το­ρίας, το 1967, δεν ξεπή­δησε από το κενό, γεν­νή­θηκε από την κρίση του αστικού πολι­τι­κού συστή­μα­τος και βρήκε έτοιμο το ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τικό πλαίσιο, με κύριο χαρα­κτη­ρι­στικό τον αντι­κομ­μου­νι­σμό και τους μηχα­νι­σμούς κατα­στο­λής του μετεμ­φυ­λια­κού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπη­ρέ­τησε τους σχε­δια­σμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρ­κική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».

«Αυτές τις δήθεν “αξίες” πλήρωσε τότε ο λαός, αυτές αντι­πά­λε­ψαν οι αγω­νι­στές της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης. Απο­τε­λούν πρό­κληση απέ­να­ντι στον ελλη­νικό λαό και την ιστορία οι συχνές ανα­φο­ρές της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ στις “κοινές αξίες” που μοι­ρά­ζε­ται με τις ΗΠΑ, έχοντας κατα­στεί σημαιο­φό­ρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχε­δια­σμών» τονίζει το ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας στην ανα­κοί­νωσή του ότι «η εγκα­θί­δρυση της χούντας απο­τε­λεί απτή από­δειξη πως η αστική τάξη, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά της, κατα­φεύ­γει σε κάθε μέσο, εναλ­λάσ­σο­ντας την αστική κοι­νο­βου­λευ­τική δημο­κρα­τία με ανοιχτά δικτα­το­ρι­κές μορφές δια­κυ­βέρ­νη­σης, ότι οι αντι­δρα­στι­κές, φασι­στι­κές δυνά­μεις είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος».

Η ανα­κοί­νωση ανα­φέ­ρει ότι «το ΚΚΕ, παρότι βρι­σκό­ταν σε συν­θή­κες σκληρής παρα­νο­μίας από το 1947 και χωρίς Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις από το 1958, απο­τέ­λεσε την ψυχή της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που προ­ω­θούσε την οργα­νω­μένη πάλη της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊκών στρω­μά­των για την ανα­τροπή της χούντας. Δεν την ανέθεσε στον διεθνή καπι­τα­λι­στικό παρά­γο­ντα -ευρωπαϊκό, αμε­ρι­κα­νικό και γενικά ΝΑΤΟϊκό- ή στις εγχώ­ριες αστικές πολι­τι­κές δυνά­μεις, κατα­δί­κασε τις προ­σπά­θειες μεταμ­φί­ε­σης της χούντας, με τη λεγό­μενη “φιλε­λευ­θε­ρο­ποί­ηση”. Χιλιά­δες στελέχη και μέλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ κατέ­θε­σαν μεγάλες θυσίες σε αυτή την υπόθεση και γι’ αυτό απο­τέ­λε­σαν τον πιο μισητό στόχο της χούντας».

Το ΚΚΕ σημειώ­νει τη σημα­ντική και δια­χρο­νική αξία που απο­κτούν η πείρα και τα συμπε­ρά­σματα από την πάλη κατά της χούντας «ιδιαί­τερα σήμερα, που οι νοσταλ­γοί της χούντας και από­γο­νοι των βασα­νι­στών του ΕΑΤ-ΕΣΑ, η ναζι­στική εγκλη­μα­τική Χρυσή Αυγή, προ­σπα­θεί να χύσει το φασι­στικό, ρατσι­στικό της δηλη­τή­ριο. Που, ενόψει και των ευρω­ε­κλο­γών, στή­νο­νται από την κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι άλλες δυνά­μεις του κεφα­λαίου, κάλπικα “προ­ο­δευ­τικά μέτωπα” για τη δήθεν αντι­με­τώ­πιση της ακρο­δε­ξιάς στην Ελλάδα και την ΕΕ», όπως προ­σθέ­τει.

«Πραγ­μα­τι­κοί αντί­πα­λοι του φασι­σμού δεν μπορούν να είναι εκείνοι που κρατάνε τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που συγκυ­βέρ­νη­σαν με ακρο­δε­ξιούς, που δεν παίρ­νουν μέτρα για να τελειώ­σει επι­τέ­λους η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Απο­δει­κνύ­ε­ται πως όταν εφαρ­μό­ζεις μια αντι­λαϊκή πολι­τική, στο όνομα μάλιστα της “προόδου, της αρι­στε­ράς και του αντι­φα­σι­σμού”, όχι μόνο δεν είσαι πραγ­μα­τι­κός πολέ­μιος του φασι­σμού, αλλά αντί­θετα, αρκετές φορές, κατα­ντάς, εκ των πραγ­μά­των, χορηγός και τρο­φο­δό­της του. Αυτή τη μάχη, δεν μπορούν να τη δώσουν, βέβαια, ούτε δυνά­μεις, όπως η ΝΔ, που ψαρεύ­ουν στα βρω­μό­νερα της ακρο­δε­ξιάς, του εθνι­κι­σμού και του ρατσι­σμού» υπο­γραμ­μί­ζει.

«Το ΚΚΕ απο­τε­λεί το μόνο συνεπή αντί­παλο της ακρο­δε­ξιάς και του ναζι­σμού, γιατί αντι­πα­λεύει το σάπιο καπι­τα­λι­στικό σύστημα που θρέφει το φασι­στικό ρεύμα. Γιατί μπαίνει μπροστά, για να απο­μο­νω­θούν οι φασί­στες από τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­ματα σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε γει­το­νιά.

Το ΚΚΕ καλεί την εργα­τική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώ­ματα, τη νεολαία, να συμπο­ρευ­τούν μαζί του, για να δυνα­μώ­σουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χίες και την εξουσία του κεφα­λαίου, που τότε απο­τέ­λε­σαν τους βασι­κούς παρά­γο­ντες επι­βο­λής της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρίας και σήμερα, εντεί­νουν τη φτώχεια και την εκμε­τάλ­λευση, την επίθεση στις λαϊκές ελευ­θε­ρίες και τα δικαιώ­ματα, οδηγούν τους λαούς σε πολε­μι­κές περι­πέ­τειες. Να δυνα­μώ­σουμε τον αγώνα για κοι­νω­νική πρόοδο και λαϊκή ευη­με­ρία, για το δικαί­ωμα να απο­φα­σί­ζει ο λαός με κρι­τή­ριο το δικό του συμ­φέ­ρον» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νωση του κόμ­μα­τος.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.