Ειδήσεις

Με στελέχη της γενιάς Μητσοτάκη η οµάδα κρούσης της ΝΔ

Το µοντέλο για την προεπιλογή των υποψηφίων του κόµµατος στηρίζεται στο δίπτυχο «πλούσιο βιογραφικό – νέα πρόσωπα χωρίς πολιτική προϋπηρεσία»

Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη των κεντρικών αξόνων της προγραµµατικής πρότασης της Νέας ∆ηµοκρατίας, ιδίως στον τοµέα της οικονοµίας, εκφράζει, σύµφωνα µε το άµεσο περιβάλλον του, την πεποίθησή του ότι το σχέδιο αυτό προσθέτει κρίσιµους εκλογικούς πόντους εν όψει τόσο των ευρωεκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών. Το τρίπτυχο «µείωση της φορολογίας – προσέλκυση επενδύσεων – δηµιουργία καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας», σε συνδυασµό µε το πλέγµα συµµαχιών που οικοδοµεί σε διεθνές επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης, εγγυώνται, κατά την Πειραιώς, ότι η χώρα θα µπορέσει σε δεύτερο χρόνο να διεκδικήσει µε πολλές πιθανότητες επιτυχίας τον στόχο της µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων. Από την Πειραιώς έχουν δοθεί, εξάλλου, σαφείς οδηγίες προς τους υποψηφίους να µην παρασύρονται από τους κυβερνητικούς υποψηφίους στη σκανδαλολογία, αλλά να παραµένουν προσηλωµένοι στην ανάδειξη πρακτικών λύσεων για τα µείζονα προβλήµατα της καθηµερινότητας.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Ο τακτικός στόχος της επιβολής της πολιτικής ατζέντας εν όψει των πολλαπλών εκλογικών αναµετρήσεων των επόµενων µηνών προηγείται, σύµφωνα µε στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έναντι οιασδήποτε συζήτησης για την αυριανή σύνθεση του Υπουργικού Συµβουλίου, τη νέα δοµή του Μεγάρου Μαξίµου και της κυβέρνησης, αλλά και τη στελέχωση κρίσιµων θέσεων στο κράτος. Τούτο, βεβαίως, δεν σηµαίνει πως δεν έχει γίνει σοβαρή προεργασία σε επίπεδο δοµών και προσώπων αναφορικά µε το προφίλ της διακυβέρνησης.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον σχεδιασµό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τις επαφές του µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, παραπέµπουν µε νόηµα στο µοντέλο που ακολουθήθηκε κατά την προεπιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ο κανόνας «πλούσιο βιογραφικό – νέα, µη δοκιµασµένα στην πολιτική πρόσωπα» θα κυριαρχήσει κατά µείζονα, πλην όµως όχι αποκλειστικό λόγο και στη «σύνθεση του νέου Υπουργικού Συµβουλίου, όπως και στη στελέχωση του κράτους», καθώς ο πρόεδρος της Ν∆ δεν υποτιµά ούτε το στοιχείο της εµπειρίας ούτε αυτό της προϋπηρεσίας. Σχετικά µε τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο παρουσιάζεται σήµερα στον «Ελληνικό Κόσµο», κοµµατικοί παράγοντες παρατηρούν πως το ποσοστό ανανέωσης αγγίζει το 60%, ενώ καλύπτεται ένα ευρύ ηλικιακό και επαγγελµατικό φάσµα, που περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, νοµικούς, επιχειρηµατίες, πανεπιστηµιακούς καθηγητές, στελέχη της δηµόσιας διοίκησης, πολιτικούς επιστήµονες, ιατρούς, δηµοσιογράφους.

Αρκετοί εκ των υποψηφίων έχουν επίσης είτε πλούσια εµπειρία είτε και προϋπηρεσία στις δοµές και στη λειτουργία της ΕΕ. Στον αντίποδα, όπως επισηµαίνουν τα ίδια πρόσωπα, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ «καθρεφτίζει υπόγειες συναλλαγές, προκειµένου να κρατηθεί στη ζωή για ακόµη µερικούς µήνες το σύστηµα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίµου» (∆ανέλλης – Κουντουρά), προδίδει σχέσεις διαπλοκής του κυβερνώντος κόµµατος (Κόκκαλης), φιλοξενεί, όπως τονίζεται, «συνοµιλητές ή και συµπαθούντες τροµοκράτες» (Λάµπρου), ενώ υπενθυµίζεται ότι αρχικώς είχε περιληφθεί και η Μυρσίνη Λοΐζου, που λάµβανε παρανόµως τη σύνταξη της θανούσης µητέρας της.

Οι θέσεις ευθύνης

Είναι, πάντως, σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυµεί, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει, να κυβερνήσει κυρίως µε ανθρώπους και στελέχη της γενιάς του. Βάσει, άλλωστε, του ρεπορτάζ, ο ίδιος «ακτινογραφεί» εδώ και αρκετούς µήνες περιπτώσεις στελεχών από τη δεξαµενή του ιδιωτικού τοµέα, είτε αυτά δραστηριοποιούνται εντός είτε εκτός της χώρας, µε στόχο την πλήρωση θέσεων υφυπουργών (έχει ήδη διευκρινίσει πως το επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς) και επικεφαλής Οργανισµών του κράτους.

Όπως λέγεται, ο πρόεδρος της Ν∆ έχει µία αρκετά ολοκληρωµένη εικόνα και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο ανάταξης της χώρας από κοµβικές υπουργικές θέσεις. Σηµαντικές αλλαγές κυοφορούνται και στο επίπεδο της δοµής του Μεγάρου Μαξίµου και του Υπουργικού Συµβουλίου. Κεντρική επιδίωξη της ηγεσίας της Ν∆ είναι η ισχυροποίηση του πρωθυπουργικού γραφείου, η οποία πιθανώς να συνεπάγεται και χωροταξική αλλαγή του, καθώς έχει επισηµανθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα πως το κτίριο της Ηρώδου Αττικού δεν µπορεί να υποστηρίξει τη διεύθυνση και την εποπτεία του κυβερνητικού έργου.

Εξάλλου, το µοντέλο των 12 προεδρικών συµβούλων, υπό τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, που έχει βαρύνοντα ρόλο στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος του κόµµατος, δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία µπορεί να κινηθεί ένα άλλου τύπου πρωθυπουργικό γραφείο. Σε επίπεδο Υπουργικού Συµβουλίου, παραµένει ο στόχος της διαµόρφωσης ενός ευέλικτου σχήµατος, που αναµένεται να επιτευχθεί µέσω ενός εκτεταµένου σχεδίου συγχωνεύσεων των σηµερινών υπουργικών δοµών. Για παράδειγµα, ο µέχρι σήµερα σχεδιασµός προβλέπει ένα «υπερυπουργείο» Ανάπτυξης και ένα υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα ενσωµατώσει -πέραν της ευθύνης του σηµερινού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- τις αρµοδιότητες της Μετανάστευσης, αλλά και ορισµένες από το Εσωτερικών.

Βολές για το Μεταναστευτικό

Επικίνδυνη και επιβλαβή για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο τοµεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν∆, Μιλτίαδης Βαρβιτσιώτης, στον απόηχο του δυσµενούς για την Ελλάδα ψηφίσµατος που εξέδωσε η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Ευρώπης. Κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη, το Συµβούλιο χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση στην ενδοχώρα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ καλείται η Οµάδα Κρατών Κατά της ∆ιαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει στο εξής τον τρόπο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπεύθυνος τοµεάρχης της Ν∆ θεωρεί ότι «υπήρξε ανεπανόρθωτο πλήγµα στην εικόνα της χώρας, ειδικά αν αναλογιστούµε ότι κυβερνητικοί βουλε υτές που µετέχουν στο Συµβούλιο της Ευρώπης, µε επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία, ζήτησαν την αποτροπή του οικονοµικού ελέγχου».

πηγή ethnos.gr

Σπύρος Μουρελάτος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Andreas    14.04.2019 18:25

    PANTA XREIAZONTAI OMOS TA ATOMA KAPIAS HLIKIAS ME MEGALH EMPEIRIA, GIA NA KYBERNHSOYN ME LOGIKH KAI YPEYTINOTHTA.

Σχολιασμός άρθρου