Τοπικές Ειδήσεις

Οριστικά σε ιδιώτη η Νέα Αγορά με ενιαία μίσθωση του ακινήτου

Με συντριπτική πλειοψηφία –πλην των απόντων δημοτικών συμβούλων και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα» κ. Στράτου Καρίκη αλλά και του διαφωνούντος κ. Στέργου Στάγκα- ψηφίστηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, η «Επανυποβολή εισήγησης για την ενιαία μίσθωση του ακινήτου της Νέας Αγοράς».
Σημειώνεται πως το επίμαχο θέμα, ήρθε για τέταρτη φορά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου ύστερα από αλλεπάλληλες διαφωνίες, προσφυγές για την εγκυρότητα της απόφασης του οργάνου αλλά και ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δήμου Ρόδου και των καταστηματαρχών.
Στην σχετική εισήγησή του, ο εντεταλμένος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή το θέμα του γενικότερου σχεδιασμού της παραχώρησης του ακινήτου της Νέας Αγοράς σε έναν ιδιώτη επενδυτή απασχόλησε κι άλλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, θεωρώ πως είναι ήδη γνωστές οι λεπτομέρειες και οι όροι που προέβλεπε η ίδια η μελέτη για την παραχώρηση. Αυτό που απομένει είναι να δούμε το σοβαρό κοινωνικό θέμα που είχε μείνει ανοιχτό και αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή την στιγμή μέσα στη Νέα Αγορά. Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις που προηγήθηκαν με τον νομικό σύμβουλο των καταστηματαρχών στην βάση των θέσεων του Δήμου Ρόδου και των θέσεων που οι ίδιοι ήθελαν για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, καταλήξαμε σε μία λύση, η οποία χαρακτηρίζεται από όλα τα μέρη ως ‘τίμια, ξεκάθαρη και κατανοητή’. Δεν μπλέκουμε πλέον ούτε με δικαιώματα προτιμήσεων ούτε με δικαιώματα παρατάσεως, δεν μπλέκουμε ούτε με όρους και ρήτρες για θέματα ανακατασκευής αλλά, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και θέματα. Δηλαδή, ο Δήμος Ρόδου και οι μισθωτές απεμπλέκονται από τις υφιστάμενες μισθώσεις που υπάρχουν και μπαίνει όρος στην διακήρυξη ως υποχρεωτικό να ακολουθηθεί από τον επενδυτή ότι θα έχει την υποχρέωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης, με τους συγκεκριμένους 60 καταστηματάρχες. Ρητά, ξεκάθαρα και χωρίς άλλες προϋποθέσεις χωρίς άλλον όρο, χωρίς παρεμβολή του Δήμου Ρόδου. Θα είναι μια καθαρή 5ετής μίσθωση, χωρίς παρερμηνείες, χωρίς μπερδέματα. Όσον αφορά τα μισθώματα θα παραμείνουν σταθερά και όσον αφορά το στάδιο της κατασκευής έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ελεύθερη και απόλυτη χρήση του μισθίου από τον κατασκευαστή, για να μπορέσει να το φτιάξει χωρίς κανένα πρόβλημα ή κωλυσιεργία από την πλευρά των καταστηματαρχών. Πρόκειται για μία λύση που είναι ξεκάθαρη. Κι αυτό είναι η επιτυχία του ζητήματος….»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και δήλωσε: «Επιτέλους θεωρώ ότι βρέθηκε η λύση. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια καθαρή 5ετία με τις σημερινές τιμές των μισθωμάτων. Κάναμε μεγάλες υποχωρήσεις σε αυτά που θέλαμε αλλά θεωρούμε πως αφήνουμε το ελεύθερο στον οποιονδήποτε επενδυτή, να μπορεί να κλείσει την επιχείρηση χωρίς να αποχωρήσουμε αλλά υπό τον όρο να μην πληρώνουμε ενοίκια. Επιπλέον, δεν του βάζουμε περιορισμούς στο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν τα έργα. Εμείς θα αποδείξουμε και στον Δήμο Ρόδου και στον επενδυτή πόσο σωστοί είμαστε στις υποχρεώσεις μας».
Ο κ. Καρίκης πάντως, ξεκαθάρισε: «Αποδείχθηκε πως ούτε οι καταστηματάρχες προσχηματικά τοποθετούνταν στο θέμα, ούτε εμείς πιέζαμε προς μια κατεύθυνση. Οι ίδιοι αποφάσισαν και έκαναν την συμφωνία για την οποία εκφράζουμε ικανοποίηση. Η διαφοροποίησή μου είναι στον τρόπο αξιοποίησης. Γι αυτό και δεν ψηφίζω την διάταξη. Δεν σηκώνω κανένα αντάρτικο. Σέβομαι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».
Θετικός ωστόσο εμφανίσθηκε ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη –ψηφίζοντας θετικά.
Απόντες ήταν οι κ.κ. Γιώργος Υψηλάντης, Ευαγγελία Παναή, Τάκης Πότσος, Δημήτρης Τσίκκης, Γιάννης Περδίκης. Θετικά ψήφισε και ο κ. Στέργος Παρδαλός καθώς και η κα Μαίρη Καραγιάννη που διαφοροποιήθηκε από την θέση του κ. Καρίκη.
Έντονη διαφωνία, εξέφρασε ο κ. Στέργος Στάγκας ο οποίος ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του, να μην γίνει δεκτή η παραχώρηση σε ιδιώτη. Τελικώς, μετά την σχετική ψηφοφορία, μπήκε και η πρόταση του κ. Στάγκα σε ψηφοφορία που απορρίφθηκε ομοφώνως –πλην της δικής του ψήφου.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε τα εξής: «Με την σημερινή απόφαση, βλέπουμε το κέντρο της πόλης της Ρόδου για τα επόμενα 50 χρόνια. Με την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς που θα ανέλθει μέχρι και τα 10εκ. ευρώ, την αξιοποίηση του ‘Ήχος και Φως’ (που ολοκληρώνεται), με την δημοπράτηση της μαρίνας θα αλλάξει εντελώς το κέντρο. Επιπλέον, διασφαλίζουμε τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όποιος αναδειχθεί από τον σχετικό διαγωνισμό, δεν θα βάλει καμία… πέτρα πριν τις 15 Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος. 40 χρόνια περιμέναμε, ας πάμε και δυο μήνες πίσω. Το Δημοτικό Συμβούλιο έβαλε το θέμα στο τραπέζι, το μελέτησε, ‘στραπατσαρίστηκε’ αν θέλετε και σήμερα, αποφασίζει».
Άλλα θέματα
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατά την ενημέρωση του σώματος, ανέφερε πως ξεκίνησε η εργολαβία για την αντικατάσταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με 30.400 λαμπτήρες τύπου LED, από την περιοχή της Ψαροπούλας έως τις Κάτω Πέτρες, ακολούθησε στα Κρητικά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στ’ Αφάντου (από την διασταύρωση της Εθνικής Οδού μέχρι το σχολείο) ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει αντικατάσταση του φωτισμού στην διασταύρωση προς την Καλλιθέα στο Κορακόνερο, την περιμετρική έως και το Ζέφυρος. «Οι παρεμβάσεις γίνονται τμηματικά ενώ μεταξύ των 30.400 λαμπτήρων οι 12.000 είναι τύπου “παγόδες” ειδική παραγγελία – σχέδιο για εμάς που θυμίζει το ρόδον της Ρόδου».
Υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μόνον μία συνεδρίαση του οργάνου μέχρι το Πάσχα αφού μετά, δεν θα μπορέσει να συνέλθει το σώμα λόγω έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου