ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υστέρηση εσόδων 152 εκατ. τον πρώτο μήνα του έτους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Οικονομικών υπουργείο

Από­κλιση από τον στόχο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού παρου­σιά­ζουν τα έσοδα από τον πρώτο μήνα του έτους. Αυτό που ψιθυ­ρι­ζό­ταν στους δια­δρό­μους του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών για κόπωση στα έσοδα εμφα­νί­ζε­ται πλέον και στα επίσημα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­ησε το Γενικό Λογι­στή­ριο του Κράτους.

Συγκε­κρι­μένα, τα έσοδα παρου­σιά­ζουν υστέ­ρηση 152 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξέλιξη που δημιουρ­γεί έντονη ανη­συ­χία, δεδο­μέ­νου ότι το τρέχον έτος είναι εκλο­γικό και είθι­σται να περιο­ρί­ζο­νται οι έλεγχοι αλλά και οι κατα­σχέ­σεις. Ωστόσο, αυτό μένει να φανεί, καθώς η φορο­λο­γική διοί­κηση πλέον λει­τουρ­γεί ανε­ξάρ­τητα. Ενα άλλο μεγάλο πρό­βλημα σχε­τί­ζε­ται με τους φορο­λο­γου­μέ­νους που δεν μπορούν να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Το ρεκόρ εισπρά­ξεων από κατα­σχέ­σεις και ρυθ­μί­σεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να επα­να­λη­φθεί, δεδο­μέ­νου ότι η εφορία βρίσκει άδειους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς.

Την ίδια στιγμή, κατα­γρά­φε­ται υπερ­συ­γκρά­τηση των δαπανών κατά 767 εκατ. ευρώ, με απο­τέ­λε­σμα να δια­μορ­φώ­νε­ται πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 603 εκατ. ευρώ. Με βάση τα προ­σω­ρινά στοι­χεία:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανήλθε σε 3,981 δισ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ ή 3,7%  έναντι του στόχου που έχει περι­λη­φθεί για το 2019 στην ειση­γη­τική έκθεση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Η ακριβής κατα­νομή μεταξύ των κατη­γο­ριών εσόδων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με την έκδοση του ορι­στι­κού δελτίου.

• Οι επι­στρο­φές εσόδων ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ, μειω­μέ­νες κατά 35 εκατ. ευρώ από τον στόχο (278 εκατ. ευρώ). Ειδικά στο σκέλος των επι­στρο­φών εκφρά­ζο­νται αμφι­βο­λίες εάν θα επι­τευ­χθεί, καθώς η κόπωση των εσόδων θα οδη­γή­σει στο «πάγωμα» των επι­στρο­φών φόρων. Σημειώ­νε­ται ότι φέτος δεν θα υπάρ­χουν κον­δύ­λια από τους δανει­στές ώστε να εξο­φλη­θεί τμήμα των οφειλών του Δημο­σίου προς τους φορο­λο­γου­μέ­νους.

Σήμερα τα χρέη της εφορίας ανέρ­χο­νται σε 780,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 458,612 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών (για επι­στρο­φές 254 εκατ. ευρώ έχουν απο­στα­λεί ειδο­ποι­η­τή­ρια στους υπό­χρε­ους).

• Οι δαπάνες του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την περίοδο του Ιανουα­ρίου  2019 ανήλθαν στα 4,548 δισ. ευρώ και παρου­σιά­ζο­νται μειω­μέ­νες κατά 767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5,315 δισ. ευρώ). Σημειώ­νε­ται ότι στις πιστώ­σεις υπό κατα­νομή περι­λαμ­βά­νε­ται πρό­βλεψη για πλη­ρω­μές εφάπαξ χρη­μα­τι­κών ποσών (ειδικών μισθο­λο­γίων) του νόμου 4575/2018 που δεν ολο­κλη­ρώ­θη­καν εντός του 2018 ύψους 321 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του ΠΔΕ δια­μορ­φώ­θη­καν σε 112 εκατ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας μείωση έναντι του στόχου κατά 58 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, μειω­μένα κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.