Τοπικές Ειδήσεις

Ελεύθεροι χωρίς όρους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους για την διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση του Ανακριτή Διαφθοράς και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, δύο από τους έξι κατηγορούμενους στην υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ του πρώην Δήμου Πεταλούδων.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν την προσεχή Τρίτη ενώ για έναν εξ’ αυτών, που διαμένει πλέον στην Αυστραλία και δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του Ανακριτή Διαφθοράς, ελλοχεύει ο κίνδυνος έκδοσης εντάλματος σύλληψης!
Τα 6 πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία.
Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, έξι κατηγορούμενοι στην Κρεμαστή Ρόδου, κατά το χρονικό διάστημα από 27.12.2006 έως 31.12.2010 ενεργώντας από κοινού, φέρονται να ζημίωσαν την περιουσία της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ για να ωφεληθούν οι ίδιοι με ποσό που προσδιορίζεται στα 854.264,78 ευρώ!
Φέρονται συγκεκριμένα να καταχώρησαν ποσά σε χρέωση λογαριασμού προμηθευτών και ειδικότερα επιταγές σε πίστωση λογαριασμών οι οποίες κρίθηκαν εικονικές, καθώς οι προμηθευτές δεν εισέπραξαν τα ποσά των επιταγών από την «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», αλλά είτε από το Δήμο Ρόδου πολύ μεταγενέστερα είτε ορισμένες παραμένουν ακόμη ανείσπρακτες.
Οι εικονικές εγγραφές φέρονται μάλιστα να έγιναν προκειμένου να δικαιολογηθεί η μείωση του υπολοίπου του λογαριασμού της εταιρείας και η εκταμίευση του ποσού αυτού από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.
Επιπλέον φέρονται σε μη δυνάμενο να προσδιορισθεί επακριβώς χρόνο μεταξύ 27.12.2006 και 31.12.2010, ενεργώντας από κοινού να μείωσαν την περιουσία της «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ» κατά το συνολικό ποσό των 452.000 €, ήτοι κατά το ποσό τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που αφορούν προγραμματικές συμβάσεις της κοιλάδας των Πεταλούδων, τα οποία (τιμολόγια), μολονότι εμφανίζονται ανεξόφλητα, δεν μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, που συστάθηκε με βάση το Ν. 3852/2010, ως οφειλή του Δήμου Πεταλούδων προς την Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», καθώς στην πραγματικότητα τα τιμολόγια αυτά έχουν εξοφληθεί με καταβολή χρημάτων από ταμεία του Δήμου προς την εταιρεία αλλά δεν εισέρρευσαν στα ταμεία της.
Οι κατηγορούμενοι, που απολογήθηκαν χθες, κατέστησαν σαφές ότι δεν εισέπρατταν ούτε διαχειρίζονταν χρήματα, δεν συνέτασσαν τις καταστάσεις μισθοδοσίας, ούτε καν πλήρωναν τους μισθούς των εργαζομένων, δεν διαχειριζόντο τις παραγγελίες και τις πληρωμές των προμηθευτών, των τιμολογίων και των ασφαλιστικών οργανισμών, δεν εξέδιδαν ή εισέπρατταν αξιόγραφα και γενικά δεν ασκούσαν ουδεμία διαχειριστική ή άλλου είδους διαδικαστική ή διοικητική πράξη, αφού όλα τα παραπάνω τα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου διευθύνων σύμβουλος.
Ως εκ τούτων δεν στοιχειοθετείται εναντίον τους, όπως ισχυρίστηκαν, κανένα από τα ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, αφού δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ουσιαστική αλλά και τυπική εμπλοκή τους, υπό την έννοια της ανυπαρξίας οποιασδήποτε ενέργειας ή δόλου.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν χθες παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου