Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό μπλοκάροντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου οι οποίες δρουν καταστροφικά σε βάρος υγιών κυττάρων. Αν και οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, η αυξημένη συγκέντρωσή τους προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και στο DNA, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκφυλιστικές ασθένειες και κάποια είδη καρκίνου, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης.
Αν και ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει δικά του αντιοξειδωτικά, αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν εχθρούς του οργανισμού όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία και άλλοι που αυξάνουν τη συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών. Ετσι, η λήψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής γίνεται επιβεβλημένη. Τα σημαντικότερα φυσικά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες C και Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο, το λυκοπένιο, το συνένζυμο Q-10,τα φλαβονοειδή και άλλα τα οποία βρίσκονται στις τροφές που παρουσιάζουμε σήμερα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας τρόπος για να θυμάται κάποιος ποιες είναι οι τροφές με την καλύτερη αντιοξειδωτικά δράση είναι να βλέπει το χρώμα τους. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρο και έντονο είναι το χρώμα μιας τροφής τόσο περισσότερο προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διαδικασία καλλιέργειας και ωρίμανση και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν φρούτα και λαχανικά εποχής και, αν είναι δυνατό, βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός από τις τροφές που παρουσιάζονται παρακάτω, εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση έχουν επίσης τα μούρα, η πιπεριά, το κεράσι, η φράουλα, το σπανάκι, το παντζάρι, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα, η αγκινάρα, το ρόδι, το σουσάμι και η μαύρη σοκολάτα.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Το πορτοκάλι αλλά και άλλα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το μανταρίνι αποτελούν τις πιο σημαντικές πηγές βιταμίνης C. Αν και το πορτοκάλι και το μανταρίνι είναι χειμερινά φρούτα, και είναι δύσκολο να τα βρει κάποιος το καλοκαίρι, ένας δροσιστικός φυσικός χυμός λεμονιού την ημέρα είναι αρκετός για να δώσει στον οργανισμό την ποσότητα βιταμίνης C που είναι απαραίτητη.
ΓΑΡΙΦΑΛΟ – ΚΑΝΕΛΑ
Είναι τα δύο καρυκεύματα που, όταν καταναλώνονται σε σκόνη, κατέχουν από τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα ORAC (όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια τροφή σε αυτή τη λίστα τόσο πιο μεγάλη είναι η αντιοξειδωτική της ικανότητα). Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια προέκυψε επίσης ότι όταν καταναλώνουμε γεύμα με καρυκεύματα, οι ποσότητες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας αυξάνονται κατά 13%.
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βρίσκονται στην υψηλότερη θέση της λίστας ORAC με εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα δαμάσκηνα. Κύρια αντιοξειδωτική πηγή των αποξηραμένων δαμάσκηνων είναι οι φαινόλες, οι οποίες έχουν συγκέντρωση 1.840 mg/kg. Οι φαινόλες των δαμάσκηνων προστατεύουν την καρδιά, καθώς αποτρέπουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το μπρόκολο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές που έχουν σπουδαίες αντιοξει-δωτικές ικανότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ανθοκυανινών και φαινολών. Το μπρόκολο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο βράσιμο για να έχει πιο αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο που έχει παρασκευαστεί στον ατμό σε σχέση με το μπρόκολο που έχει αφεθεί να βράσει για πολλή ώρα.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Από όλα τα είδη τσαγιού το πράσινο τσάι είναι αυτό με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν, μάλιστα, στην Ιατρική εδώ και περίπου 4.000 χρόνια. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης,
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/aspida-ston-organismo-i-antioxidotikes/














