Ειδήσεις

Τσίπρας: Υβρις για τους πολίτες η καραμέλα περί παροχολογίας

Για δίκαιες παρεμβάσεις που δίνουν “ανάσες” στον κόσμο του μόχθου μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας βέλη σε όσους μιλούν για “παροχολογία”. “Είναι ύβρις να μιλάτε για παροχολογία και δωράκια” σημείωσε, προσθέτοντας “δεν κάνουνε παροχές, αποκαθιστούμε αδικίες τώρα που έχουμε αυτή τη δυνατότητα”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρωθυπουργός εστίασε στο πακέτο θετικών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση και στην επόμενη ημέρα για τη χώρα. “Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά εσείς κύριε Μητσοτάκη θέλετε να τα φέρετε πίσω. Ο λαός δεν θα σας κάνει τη χάρη” επεσήμανε, προσθέτοντας πως οι πολίτες “δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στη μνημονιακή λαίλαπα που εσείς φέρατε”.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που καταργεί τις μειώσεις στις συντάξεις έκανε λόγο για “μία χαρμόσυνη ημέρα”, επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση πόνταρε τα πάντα στις περικοπές και αφού έχασε έρχεται τώρα να πει “ναι σε όλα”. Μάλιστα χρησιμοποίησε μια παλαιότερη φράση του Όλι Ρεν και “προσαρμόζοντας” την στην υπάρχουσα κατάσταση, είπε “καλό κουράγιο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα ψηφίζουν ναι σε όλα”.

Κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός σημείωσε “κάποιοι εντός και εκτός της αίθουσας – όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα- πόνταραν ότι είχαν και δεν είχαν στο μαύρο. Αλλά τελικά βγήκε κόκκινο. Σας είχαμε πει να μη βιάζεστε αλλά εσείς επενδύσατε σχεδόν τα πάντα στην περικοπή των συντάξεων”.

Κάνοντας αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως “ποντάρατε στα πολιτικά οφέλη των περικοπών και όχι μόνο αυτό αλλά συμφωνείται ιδεολογικά και πολιτικά με αυτό το μέτρο. Εσείς μιλάτε για την ανάγκη να εφαρμοστεί ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Εσείς ως κυβέρνηση χρεωκοπήσατε τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Ξεδιπλώνοντας τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως “620.000 πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις το 2019. Τις πρώτες αυξήσεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων, που εσείς φέρατε στη χώρα”. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πακέτο θετικών διατάξεων, που περνά από τη Βουλή όπως είναι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού των νέων και στο θέμα της πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας. Μάλιστα άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αναφορά του σε νέους που επιλέγουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

““Υποπέσατε πρόσφατα σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα κύριε Μητσοτάκη” σημείωσε, προσθέτοντας “τόσο εξοργιστικό για μια γενιά που η παράταξη σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκι, ανασφάλιστη με χαμηλότερο μισθό και χωρίς δικαιώματα. Κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να δουλεύει ανασφάλιστος αλλά αναγκάζεται. Και αναγκάζεται γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει τους ελέγχους. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χρόνια που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει ανεργία στο 60% στους νέους. Είναι γνωστή η ζημιά που έχετε κάνει σε μια ολόκληρη γενιά”.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα είπε ότι με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την αύξηση του κατώτατου μισθού. “Καμία ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και κανένα άλλοθι για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα αντικοινωνικό καθεστώς εκμετάλλευσης”.

Αναφερόμενος στο πακέτο θετικών μέτρων που έχει έρθει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός σημείωσε “κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε μας βήμα εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό”.

Συνέχισε χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά “προσβλητικό” τον όρο παροχολογία. Και όπως είπε είναι προσβλητικός “όχι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά απέναντι στους πολίτες, που στερήθηκαν πολλά επειδή κάποιοι που κυβέρνησαν για χρόνια έριξαν τη χώρα στα βράχια. Και σας έβλεπαν να ψηφίζεται “ναι σε όλα” σε περικοπές στις συντάξεις και στα εισοδήματα τους”.

πηγή euro2day.gr

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου