ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης : Ως εδώ! Το άσυλο θα καταργηθεί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης

Την κατα­πο­λέ­μηση της ανομίας στα πανε­πι­στή­μια, τα οποία «έχουν παρα­δο­θεί σε συμ­μο­ρίες» έθεσε ως πρώτη προ­τε­ραιό­τητα για την τρι­το­βάθ­μια Παιδεία ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, παρα­θέ­το­ντας το πλάνο του κόμ­μα­τός του σε ομιλία ενώπιον πανε­πι­στη­μια­κών.

Όπως είπε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, η Νέα Δημο­κρα­τία ως κυβέρ­νηση θα καταρ­γή­σει το άσυλο στη σημε­ρινή του μορφή, θα αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγ­μα­τος ώστε να λει­τουρ­γή­σουν μη κρατικά πανε­πι­στή­μια, αλλά και θα προ­σφέ­ρει αυτο­νο­μία στα εκπαι­δευ­τικά ιδρύ­ματα επι­τρέ­πο­ντάς τους να καθο­ρί­ζουν μόνα τους τον αριθμό εισα­κτέων, και καταρ­γώ­ντας την εκλογή πρυ­τά­νεων από ξεχω­ρι­στά ψηφο­δέλ­τια.

Ο πρό­ε­δρος της ΝΔ επι­τέ­θηκε στην κυβέρ­νηση για την αντι­πα­ρά­θεση Κοτζιά – Καμ­μέ­νου, λέγο­ντας ότι «ο συγκυ­βερ­νή­της απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρ­νηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολο­κλη­ρώ­σει το εγχεί­ρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει».

«Αυτό παρα­πέ­μπει σε έναν κυνικό συνε­ται­ρι­σμό εξου­σίας» είπε.

Ανομία και άσυλο

Όσον αφορά την Παιδεία, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης δια­πί­στωσε πως «οι δυνά­μεις που συν­δέ­ο­νται με αυτούς που κυβερ­νούν επι­χει­ρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πρα­ξι­κό­πημα. Και το λέω με πλήρη συνεί­δηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελλη­νική ιστορία. Οι δυνά­μεις αυτές επι­χει­ρούν να ελέγ­ξουν τους χώρους του πανε­πι­στη­μίου με τη βία. Να απο­τρέ­ψουν  την ελεύ­θερη έκφραση με τη βία. Να επι­βάλ­λουν απο­φά­σεις με τη βία».

«Οι ‘Ρουβίκωνες’ έφτασαν στο σημείο να κατα­λαμ­βά­νουν  και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανα­κοι­νώ­νουν, γραφεία μέσα στη Φιλο­σο­φική. Και κάθε τόσο, οι καθη­γη­τές και οι φοι­τη­τές υφί­στα­νται επι­θέ­σεις από τρα­μπού­κους ή εμπο­δί­ζο­νται στο έργο τους από κάθε είδους παρα­νό­μους» υπεν­θύ­μισε.

Για να δια­βε­βαιώ­σει στη συνέ­χεια: «Θα το ξαναπώ και σήμερα όσο πια ξεκά­θαρα μπορώ: H πάταξη της πρω­το­φα­νούς ανομίας στα πανε­πι­στή­μια, η ασφά­λεια των ακα­δη­μαϊ­κών χώρων και η ποιο­τική ανα­βάθ­μιση της ακα­δη­μαϊ­κής καθη­με­ρι­νό­τη­τας απο­τε­λεί για εμένα αδια­πραγ­μά­τευτη προ­τε­ραιό­τητα».

Όπως ξεκα­θά­ρισε, «σε μια ευρω­παϊκή δημο­κρα­τία, όπου τα ατομικά δικαιώ­ματα δια­σφα­λί­ζο­νται πλήρως, η παρα­κα­τα­θήκη του ακα­δη­μαϊ­κού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντι­κεί­μενο πολι­τι­κής κατά­χρη­σης και ιστο­ρι­κής δια­στρέ­βλω­σης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημε­ρινή του μορφή θα καταρ­γη­θεί. Ως εδώ!».

«Εγγυώ­μαι προ­σω­πικά ότι στο δημόσιο πανε­πι­στή­μιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατά­ληψη. Οι συμ­μο­ρίες που σήμερα τα λυμαί­νο­νται θα εξο­βε­λι­στούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργα­νω­μένη πολι­τεία και όχι κάποιο – εντός εισα­γω­γι­κών –  ρωμαλέο φοι­τη­τικό κίνημα» δια­βε­βαί­ωσε.

Για τη συγ­χώ­νευση ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ακόμα, ο πρό­ε­δρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της συγ­χώ­νευ­σης πανε­πι­στη­μίων και ΤΕΙ κατά τον σχε­δια­σμό της κυβέρ­νη­σης. « Αντί της ανα­βάθ­μι­σης με κρι­τή­ρια ακα­δη­μαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουρ­γείο Παι­δείας επι­λέ­γει να συρ­ρι­κνώ­σει τον τεχνο­λο­γικό τομέα, επι­βα­ρύ­νο­ντας και με πρό­σθετα προ­βλή­ματα τα ιδρύ­ματα που τον υπο­δέ­χο­νται. Πώς; Παζα­ρεύ­ο­ντας με συντε­χνιακά και τοπικά συμ­φέ­ρο­ντα»

« Σκε­φτείτε ότι με έναν νόμο αφο­μοιώ­νο­νται τα Τ.Ε.Ι. Θεσ­σα­λίας και Στερεάς Ελλάδας σε 3 δια­φο­ρε­τικά Πανε­πι­στή­μια και δημιουρ­γού­νται 4 Τμήματα στην Λαμία, 8 στα Ψαχνά Ευβοίας, που εντάσ­σο­νται στο Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών και άλλα 4 σε Θήβα, Καρ­πε­νήσι και Άμφισσα, που εντάσ­σο­νται στο Γεω­πο­νικό Αθηνών. Συμπέ­ρα­σμα; Σχε­δια­σμός μηδέν, απο­φά­σεις σπα­σμω­δι­κές, και αντιε­πι­στη­μο­νι­κές. Που εργα­λειο­ποιούν την Παιδεία στο όνομα κομ­μα­τι­κών ρου­σφε­τιών και ταπει­νών επι­διώ­ξεων» τόνισε.

Εκλογή πρυ­τά­νεων και αξιο­λό­γηση

Όσον αφορά την αυτο­νο­μία των πανε­πι­στη­μίων, ο κ. Μητσο­τά­κης άσκησε κριτική στον πρω­θυ­πουργό και τον υπουργό Παι­δείας, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι «οι κύριοι Γαβρό­γλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκα­ε­τίας του ’80: Η εκλογή πρυ­τά­νεων από ξεχω­ρι­στά ψηφο­δέλ­τια ανα­στα­τώ­νει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομ­μα­τικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το θέμα της αξιο­λό­γη­σης, δεσμεύ­τηκε να επα­να­φέ­ρει τον ρόλο της Αρχής Δια­σφά­λι­σης Ποιό­τη­τας, η οποία «υπο­βαθ­μί­στηκε» από τη σημε­ρινή κυβέρ­νηση.

Και για το θέμα του αριθμού των εισα­κτέων είπε ότι «τα Πανε­πι­στή­μια­πρέ­πει τα ίδια να απο­κτή­σουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού τους. Δεν γίνεται με απο­φά­σεις άλλων να διπλα­σιά­ζε­ται ο αριθμός των εισα­χθέ­ντων».

Διευ­κρί­νισε τα, τέλος, ότι ως κυβέρ­νηση η ΝΔ θα απο­φύ­γει τους επι­κίν­δυ­νους πει­ρα­μα­τι­σμούς και δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισα­γω­γής στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευση.

πηγή newpost.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.