ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκτός πραγματικότητας ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στα νησιά με το θεσμικό πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Γράμ­μα κενό πε­ριε­χο­μέ­νου χα­ρα­κτη­ρί­ζει το θεσμό του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού στα νησιά ο Το­με­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας.

Με Ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε στη Βουλή προς τον Υπουρ­γό Υγεί­ας, ο κ. Κόν­σο­λας κάνει λόγο για πλήρη αδυ­να­μία εφαρ­μο­γής του μέ­τρου στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές.

Όσο και αν η κυ­βέρ­νη­ση επιρ­ρί­πτει τις ευ­θύ­νες στην απρο­θυ­μία των για­τρών να υπο­βάλ­λουν αι­τή­σεις, οφεί­λει να δει την αιτία αυτής της απρο­θυ­μί­ας που είναι η έλ­λει­ψη ου­σια­στι­κών κι­νή­τρων.

Δεν υπάρ­χουν ικα­νο­ποι­η­τι­κές απο­λα­βές για τους για­τρούς, ενώ, επι­πρό­σθε­τα, οι για­τροί επι­βα­ρύ­νο­νται με γρα­φειο­κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες γραμ­μα­τεια­κής υπο­στή­ρι­ξης και διεκ­πε­ραί­ω­σης υπη­ρε­σιών υγεί­ας», το­νί­ζει ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου.

Ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι το όριο του μέ­γι­στου πλη­θυ­σμού ευ­θύ­νης στους 2.250 ασθε­νείς ανά οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό, είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, όταν, μά­λι­στα, σε μικρά νησιά δεν υπάρ­χουν, πλέον, ει­δι­κευ­μέ­νοι για­τροί.

Ανα­φέ­ρει, επί­σης, ότι για­τροί με ει­δι­κό­τη­τες Γε­νι­κής Ια­τρι­κής, Πα­θο­λο­γί­ας και Παι­δια­τρι­κής σε με­γά­λα νησιά, όπως η Ρόδος είναι απρό­θυ­μοι να εντα­χθούν στις Το­πι­κές Μο­νά­δες Υγεί­ας, αλλά και να συ­νά­ψουν συμ­βά­σεις με τον ΕΟΠΥΥ ως οι­κο­γε­νεια­κοί για­τροί.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι, όσοι πο­λί­τες επι­χεί­ρη­σαν να εγ­γρα­φούν σε οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό από τις πρώ­τες ημέ­ρες εφαρ­μο­γής του μέ­τρου, δεν το κα­τόρ­θω­σαν, αφού δεν υπήρ­χαν δια­θέ­σι­μοι για­τροί που να έχουν εγ­γρα­φεί στο σύ­στη­μα.

Ο κ. Κόν­σο­λας ζητά να επα­νε­ξε­τα­στεί, συ­νο­λι­κά, το θε­σμι­κό πλαί­σιο για τον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές, αφού, με βάση τις ισχύ­ου­σες ρυθ­μί­σεις, ο θε­σμός αυτός κα­θί­στα­ται ανε­φάρ­μο­στος.

Επι­συ­νά­πτε­ται το πλή­ρες κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης του κ. Κόν­σο­λα.

Προς

Κύριο Υπουρ­γό Υγεί­ας

 

ΘΕΜΑ: «Γράμ­μα κενό πε­ριε­χο­μέ­νου ο θε­σμός του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές»

 

Κύριε Υπουρ­γέ,

 

Η προ­χει­ρό­τη­τα με την οποία η κυ­βέρ­νη­ση επι­χεί­ρη­σε να επι­βάλ­λει το θεσμό του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού, απο­δει­κνύ­ε­ται από την αδυ­να­μία εφαρ­μο­γής του στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές.

Όσο και αν η κυ­βέρ­νη­ση επιρ­ρί­πτει τις ευ­θύ­νες στην απρο­θυ­μία των για­τρών να υπο­βάλ­λουν αι­τή­σεις, οφεί­λει να δει την αιτία αυτής της απρο­θυ­μί­ας που είναι η έλ­λει­ψη ου­σια­στι­κών κι­νή­τρων.

Δεν υπάρ­χουν ικα­νο­ποι­η­τι­κές απο­λα­βές για τους για­τρούς, ενώ, επι­πρό­σθε­τα, οι για­τροί επι­βα­ρύ­νο­νται με γρα­φειο­κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες γραμ­μα­τεια­κής υπο­στή­ρι­ξης και διεκ­πε­ραί­ω­σης υπη­ρε­σιών υγεί­ας.

Ει­δι­κά για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές, που οι δομές δη­μό­σιας υγεί­ας είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και δεν υπάρ­χουν κί­νη­τρα για ιδιώ­τες ια­τρούς να με­τα­βούν σε μι­κρό­τε­ρα νησιά, ο θε­σμός του οι­κο­γε­νεια­κού ια­τρού απο­δει­κνύ­ε­ται ανε­φάρ­μο­στος και γράμ­μα κενό πε­ριε­χο­μέ­νου, αφού το όριο του μέ­γι­στου πλη­θυ­σμού ευ­θύ­νης στους 2.250 ασθε­νείς ανά οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό, είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω συμ­βαί­νουν, ενώ σε μικρά νησιά δεν υπάρ­χουν, πλέον, ει­δι­κευ­μέ­νοι για­τροί.

Επι­πρό­σθε­τα, για­τροί με ει­δι­κό­τη­τες Γε­νι­κής Ια­τρι­κής, Πα­θο­λο­γί­ας και Παι­δια­τρι­κής σε με­γά­λα νησιά, όπως η Ρόδος είναι απρό­θυ­μοι να εντα­χθούν στις Το­πι­κές Μο­νά­δες Υγεί­ας, αλλά και να συ­νά­ψουν συμ­βά­σεις με τον ΕΟΠΥΥ ως οι­κο­γε­νεια­κοί για­τροί.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι όσοι πο­λί­τες επι­χεί­ρη­σαν να εγ­γρα­φούν σε οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό από τις πρώ­τες ημέ­ρες εφαρ­μο­γής του μέ­τρου δεν το κα­τόρ­θω­σαν αφού δεν υπήρ­χαν δια­θέ­σι­μοι για­τροί που να έχουν εγ­γρα­φεί στο σύ­στη­μα.

Το Υπουρ­γείο οφεί­λει να επα­νε­ξε­τά­σει, συ­νο­λι­κά το θε­σμι­κό πλαί­σιο για τον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές, αφού με βάση τις ισχύ­ου­σες ρυθ­μί­σεις, ο θε­σμός αυτός κα­θί­στα­ται ανε­φάρ­μο­στος.

 

Κα­τό­πιν των ανω­τέ­ρω

Ερω­τά­ται ο Κύ­ριος Υπουρ­γός

 

  1. Πως αξιο­λο­γεί το Υπουρ­γείο Υγεί­ας τα πρώτα απο­τε­λέ­σμα­τα από την εφαρ­μο­γή του θε­σμού του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές;
  2. Με δε­δο­μέ­να τα προ­βλή­μα­τα που έχουν δη­μιουρ­γη­θεί, και κα­θι­στούν αδύ­να­τη την εφαρ­μο­γή του θε­σμού του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού, προ­τί­θε­ται το Υπουρ­γείο να προ­βεί σε διορ­θω­τι­κές κι­νή­σεις και αλ­λα­γή του πλαι­σί­ου ει­δι­κά για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές;

 

 

Ο Ερω­τών Βου­λευ­τής

 

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.