ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιές: Προσοχή στην έκθεση των παιδιών σε εικόνες φρίκης συστήνουν οι ειδικοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φωτιά

Όσο η αγω­νία με τους αγνο­ού­με­νους από τις πυρ­κα­γιές στις πε­ριο­χές της Ανα­το­λι­κής Ατ­τι­κής συ­νε­χί­ζε­ται κι οι δυ­νά­μεις διά­σω­σης «χτε­νί­ζουν» την πε­ριο­χή, οι επι­ζώ­ντες προ­σπα­θούν να μα­ζέ­ψουν τα κομ­μά­τια τους, να ανα­συ­γκρο­τη­θούν και να αντι­με­τω­πί­σουν την επό­με­νη ημέρα. Κι όλες αυτές οι ει­κό­νες με­τα­δί­δο­νται κα­θη­με­ρι­νά.

Σε «οδηγό» που δη­μο­σιεύ­ει η αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία ‘Μέ­ρι­μνα’ συ­στή­νει σε γο­νείς ή κη­δε­μό­νες τι πρέ­πει να κά­νουν σχε­τι­κά με την έκ­θε­ση των παι­διών σε δυ­σά­ρε­στες και σκη­νές που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται στις πλη­γεί­σες πε­ριο­χές, μέσω των μέσων μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης. Τα παι­διά όταν είναι διαρ­κώς εκτε­θει­μέ­να σε ει­κό­νες και αφη­γή­σεις που αφο­ρούν κα­τα­στρο­φι­κά γε­γο­νό­τα όπως οι πυρ­κα­γιές, κα­θί­στα­νται ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­τα σε εμ­φά­νι­ση γε­νι­κευ­μέ­νου άγ­χους, φο­βιών αλλά και συμ­πτω­μά­των με­τα­τραυ­μα­τι­κού στρες καθώς δεν έχουν τη γνω­στι­κή και συ­ναι­σθη­μα­τι­κή ωρι­μό­τη­τα να επε­ξερ­γα­στούν όλες αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες.

Ει­δι­κό­τε­ρα λοι­πόν συμ­βου­λεύ­ει:

• Πε­ριο­ρί­στε την έκ­θε­ση των παι­διών στις ει­κό­νες και αφη­γή­σεις που αφο­ρούν το γε­γο­νός μέσω της τη­λε­ό­ρα­σης, του δια­δι­κτύ­ου, του ρα­διο­φώ­νου αλλά και των συ­ζη­τή­σε­ων που γί­νο­νται στο σπίτι από τους ενή­λι­κες.

• Προ­ω­θή­στε τα νέα που θα δη­μιουρ­γή­σουν ασφά­λεια: πε­ρι­γράψ­τε τις προ­σπά­θειες που γί­νο­νται από την πο­λι­τεία για τη φρο­ντί­δα των αν­θρώ­πων στις πε­ριο­χές αυτές αλλά και για τις κι­νή­σεις στή­ρι­ξης και συ­μπα­ρά­στα­σης από φο­ρείς, ορ­γα­νι­σμούς και ιδιώ­τες.

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερω­τή­σεις. Δια­τη­ρεί­στε την ανοι­κτή επι­κοι­νω­νία μαζί τους, έτσι ώστε να γνω­ρί­ζε­τε τι κα­τα­νο­ούν από τα γε­γο­νό­τα που συμ­βαί­νουν, τι φο­βού­νται και τι χρειά­ζο­νται από εσάς στην πα­ρού­σα φάση.

• Απο­φεύ­γε­τε τις λε­πτο­με­ρείς πε­ρι­γρα­φές των κα­τα­στρο­φών όταν τα παι­διά είναι πα­ρό­ντα και μην τα κα­τα­κλύ­ζε­ται με τυχόν δικά σας συ­ναι­σθή­μα­τα φόβου, θυμού, αγω­νί­ας.

• Απα­ντή­στε μόνο σε αυτά που σας ρω­τά­νε.

• Δια­τη­ρεί­στε τη ρου­τί­να και την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα σας που συμ­βά­λουν στη δια­τή­ρη­ση ενός αι­σθή­μα­τος ασφά­λειας.

Δω­ρε­άν ψυ­χο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε όσους έζη­σαν τον εφιάλ­τη της πυρ­κα­γιάς και στους συγ­γε­νείς των θυ­μά­των

Στο πλευ­ρό των αν­θρώ­πων που έζη­σαν τον εφιάλ­τη της φω­τιάς ή που ζούνε την απώ­λεια αγα­πη­μέ­νων τους προ­σώ­πων βρί­σκε­ται η αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία «Μέ­ρι­μνα» που προ­σφέ­ρει δω­ρε­άν ψυ­χο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε παι­διά, γο­νείς, οι­κο­γέ­νειες, που θρη­νούν την απώ­λεια ή απώ­λειες οι­κεί­ων προ­σώ­πων. Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελευ­θε­ρία Ράλλη, ψυ­χο­λό­γος και υπεύ­θυ­νη στο συμ­βου­λευ­τι­κό κέ­ντρο της ‘Μέ­ρι­μνας’, «ιδιαί­τε­ρα τα παι­διά χρή­ζουν με­γά­λης προ­σο­χής καθώς θα πρέ­πει να έχουν πλήρη στή­ρι­ξη από τους δι­κούς τους αν­θρώ­πους, το πε­ρι­βάλ­λον τους. Το πώς θα κυ­λή­σει η ζωή τους από δω και πέρα έχει να κάνει με πολ­λούς πα­ρά­γο­ντες. Ένας βα­σι­κός πα­ρά­γο­ντας είναι η στή­ρι­ξη που θα έχουν, κι όχι μόνο ψυ­χο­λο­γι­κή στή­ρι­ξη από κά­ποιον ει­δι­κό. Το πρώτο πράγ­μα που χρειά­ζε­ται να δια­σφα­λι­στεί έπει­τα από ένα τέ­τοιο γε­γο­νός είναι η ασφά­λεια. Για αυτό κι όλος ο κοι­νω­νι­κός μη­χα­νι­σμός πρέ­πει να έχει αυτό ως προ­τε­ραιό­τη­τα. Όσο πιο ασφα­λή συν­θή­κη ζωής δη­μιουρ­γη­θεί αυτήν την στιγ­μή γύρω τους κι όσο πιο στα­θε­ρό είναι το οι­κο­γε­νεια­κό τους πε­ρι­βάλ­λον και κοντά τους τόσο πιο ασφα­λή νιώ­θουν τα παι­διά. Η πρω­ταρ­χι­κή ανά­γκη που έχουν τα παι­διά είναι να νιώ­σουν ασφά­λεια, να υπάρ­χει ένα ασφα­λές πε­ρι­βάλ­λον για εκεί­να».

Συ­γκε­κρι­μέ­να σε ανα­κοί­νω­σή της η «Μέ­ρι­μνα» ανα­φέ­ρει ότι τις δύ­σκο­λες αυτές στιγ­μές λει­τουρ­γεί κα­θη­με­ρι­νά, 10:00 με 16:00 τη­λε­φω­νι­κή γραμ­μή στή­ρι­ξης 210 64.63.622 για γο­νείς, συγ­γε­νείς, εκ­παι­δευ­τι­κούς και επαγ­γελ­μα­τί­ες ψυ­χι­κής υγεί­ας, που είτε στη­ρί­ζουν παι­διά που έχουν χάσει συγ­γε­νείς ή φί­λους τους, είτε οι­κο­γέ­νειες που θρη­νούν την απώ­λεια παι­διού. Πα­ράλ­λη­λα, πα­ρέ­χει ψυ­χο­λο­γι­κή στή­ρι­ξη στις οι­κο­γέ­νειες με παι­διά ή εφή­βους, που έχα­σαν αγα­πη­μέ­νο τους άτομο, κα­τό­πιν ρα­ντε­βού (210 64.63.622), στα γρα­φεία της «Μέ­ρι­μνας», Πα­πα­νι­κο­λή 2Α Χα­λάν­δρι. Ταυ­τό­χρο­να, οι υπεύ­θυ­νοι της «Μέ­ρι­μνας» δη­λώ­νουν τη δια­θε­σι­μό­τη­τά τους να συ­νερ­γα­στούν με τους αρ­μό­διους Δή­μους και τη Νο­μαρ­χία Ανα­το­λι­κής Ατ­τι­κής, για να επι­μορ­φώ­σουν εκ­παι­δευ­τι­κούς και εθε­λο­ντές στην κα­τα­νό­η­ση και αντι­με­τώ­πι­ση των αντι­δρά­σε­ων των παι­διών και εφή­βων της πε­ριο­χής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.