Επιχειρηματίας χειροδίκησε κατά του Γιάννη Μαχαιρίδη!

Η πέρα ως πέρα απαράδεκτη ενέργεια, αδιαφόρως κινήτρων, επιχειρηματία, να χειροδικήσει κατά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, έχει ως ήτο φυσικόν, προκαλέσει σάλο και εκτός των ορίων της Ρόδου.
Είναι προφανές ότι τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα από επιχειρηματίες, δεν προάγουν ούτε τον πολιτισμό, ούτε και τη δημοκρατία, ενώ μας πάνε και χρόνια πίσω, σε εποχές πραγματικής ζούγκλας.
Οπως έγινε συγκεκριμένα γνωστό, περί ώραν 10:00 της Τρίτης, 1ης Μαΐου, και ενώ ο κ. Γ. Μαχαιρίδης βρισκόταν στην καφετέρια «Σωτήρης», στην οδό Γρ. Λαμπράκη, μαζί με τους κ.κ. Νίκο Πυράκη, Χρ. Μαντά, Γιάννη Γιαννούλη και Ν. Παπασταματίου, κατέβηκε από αυτοκίνητο ο πρόεδρος της «Δωδ/νησος Ναυτιλιακή» κ. Γιώργος Σπανός και αφού τον στόλισε με διάφορα «γαλλικά», του κατάφερε κτύπημα στο πρόσωπο!! Μάλιστα η «σφαλιάρα» βρήκε και τον κ. Νίκο Πυράκη. Μετά βίας μπόρεσαν οι θαμώνες να συγκρατήσουν τον κ. Γ. Σπανό, ο οποίος συνέχισε τις ύβρεις, μέχρι που τον απεμάκρυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς.
Αξιον αναφοράς είναι ότι ο κ. Γ. Μαχαιρίδης κράτησε την ψυχραιμία του, όπως και η παρέα του, γι’ αυτό και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ο κ. Γ. Μαχαιρίδης έσπευσε στο Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλε μήνυση με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου (έληξε χθες το βράδυ) αλλά παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας ο κ. Γ. Σπανός δεν ανευρέθη. Οπως έγινε γνωστό ο κ. Γ. Μαχαιρίδης θα προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια.
Το ιστορικό της νέας «αντιδικίας» μεταξύ Σπανού και Μαχαιρίδη χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου, όταν συνεδρίασε στη Νάξο το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), μέλος του οποίου είναι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Η «Dodekanisos Seaways» είχε καταθέσει αίτηση δρομολόγησης του πλοίου της «Παναγιά Σκιαδενή» στη γραμμή Ρόδου – Σύμης, αλλά η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ενέκρινε τη δρομολόγηση, ενώ το ΣΑΣ είχε αποφασίσει την αναβολή λήψεως αποφάσεως.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι ενέκρινε έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» μέχρι και την 10η Απριλίου 2012, εξαιτίας της ετήσιας ακινησίας του πλοίου «Πρωτεύς» της ΑΝΕΣ και ότι διαβίβασε το αίτημα για δρομολόγηση του πλοίου στο Σ.Α.Σ., το οποίο, ωστόσο, ανέβαλε την εξέταση του αιτήματος, για επόμενη συνεδρίαση.
Ερωτηθείς για το επεισόδιο ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, δήλωσε: «Δέχτηκα την επίθεση γιατί υποστήριξα το δίκαιο αίτημα, κατά τη γνώμη μου, της ΑΝΕΣ και όχι του εν λόγω επιχειρηματία. Πάγια θέση μου είναι ως μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, πλοία που εξυπηρετούν τον χειμώνα τα νησιά, να έχουν προτεραιότητα στο ωράριο και να μη δρομολογούνται την ίδια ώρα, άλλα πλοία. Στη γραμμή της Σύμης, πλοίο δρομολογημένο με την έγκριση του ΣΑΣ είναι ο Πρωτέας της ΑΝΕΣ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Να μην αποδεχθεί η τοπική μας κοινωνία και οι συντεταγμένοι φορείς που την εκφράζουν συμπεριφορές βίαιης επιβολής των απόψεων του όποιου πολίτη θεωρεί ότι αδικείται, ζήτησε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης σχολιάζοντας την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε σε δημόσιο χώρο από γνωστό επιχειρηματία.
«Εάν ανεχθούμε και παραμείνουμε παθητικοί παρατηρητές σε τέτοιες πρακτικές, θα ακολουθήσουν χειρότερα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας: «Δεν είναι το χαστούκι που δέχθηκε ο Γιάννης Μαχαιρίδης σαν φυσικό πρόσωπο. Ο Μαχαιρίδης σήμερα είναι εδώ, αύριο δεν θα ΅ναι. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επίθεση απέναντι στο θεσμό».
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αφού αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης και στο αίτημα της «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή» για δρομολόγηση του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη γραμμή της Σύμης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την πάγια θέση του, τα πλοία που εξυπηρετούν μια ακτοπλοϊκή γραμμή τον χειμώνα (η ΑΝΕΣ στην προκειμένη περίπτωση) θα έχουν προτεραιότητα κατά τη θερινή περίοδο.
«Αυτή τη θέση διατύπωσα στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΣ ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, ζητώντας αναβολή στη λήψη απόφασης μέχρι να πάρει θέση η κοινωνία και ο Δήμος της Σύμης. Ανάλογη ήταν η στάση μου, στην ίδια συνεδρίαση του ΣΑΣ, και για αντίστοιχο αίτημα άλλης εταιρείας που αφορούσε τη γραμμή Κάλυμνος – Μαστιχάρι» δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.
Θύμισε μάλιστα ότι προ ετών είχε έλθει αντιμέτωπος με τον εκλιπόντα δήμαρχο Τήλου, υπερασπιζόμενος τότε τη «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή», επιμένοντας στην ίδια θέση που και σήμερα εκφράζει ως μέλος του ΣΑΣ, για εκατοντάδες ακτοπλοϊκές γραμμές σε όλη την Ελλάδα.
«Πάντα βάζω και προτάσσω, πάνω απ’ όλους, το συμφέρον του τόπου μας. Σέβομαι τους επιχειρηματίες και έχω αποδείξει ότι στέκομαι στο πλευρό τους, όποτε χρειάζεται, και ήμασταν εμείς, ως Νομαρχία Δωδεκανήσου, που τιμήσαμε σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τον συγκεκριμένο επιχειρηματία για τη συμβολή του στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών στα νησιά μας».
Και ο κ. Μαχαιρίδης κατέληξε: «Δεν με πτοούν συμπεριφορές όπως αυτή του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Είναι πολύ μικρός ο τόπος μας και η πορεία του καθενός είναι γνωστή».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΠΕ
Mε αφορμή την επίθεση κατά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
“Η απρόκλητη επίθεση κατά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου από επιχειρηματία επειδή δεν συνηγόρησε σε αίτημά του για δρομολόγηση Ο/Ε πλοίου της εταιρείας του σε γραμμή που ήδη εξυπηρετείται από άλλο πλοίο, χωρίς επιδότηση, χειμώνα -καλοκαίρι, είναι ενδεικτική των νέων ηθών που εισάγονται από κάποιους, που στο βωμό της εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων φθάνουν στο σημείο του προπηλακισμού και της χειροδικίας εις βάρος αιρετών εκπροσώπων μιας κοινωνίας.
Τα πρόσωπα που υπηρετούν τους θεσμούς έχουν ως αποστολή να εκφράζουν, να υπηρετούν και να υπερασπίζονται το κοινωνικό σύνολο και όχι μεμονωμένα συμφέροντα.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταδικάζει το γεγονός και καλεί την πολιτεία να πατάξει τέτοια φαινόμενα εν τη γενέσει τους.
Εκφράζει επίσης τη συμπαράστασή της στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, στον οποίο εμπιστεύτηκε την εκπροσώπηση της Ένωσης στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΣ
Ο Δήμαρχος Σύμης καταδικάζει την επίθεση κατά του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη από τον πλέον ωφελημένο επιχειρηματία στη Δωδεκάνησο με επιχορηγήσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 2.500,000¤ το χρόνο. (Νομίζω ότι το Μετρό της Δωδεκανήσου όπως θέλει να το ονομάζει ο κ. Σπανός το πληρώνει αδρά ο Έλληνας πολίτης).
Το σλόγκαν σας κ. Σπανέ «Δωδεκάνησος είναι ο τόπος μας», δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τη στιγμή που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσετε κάθε άλλη Δωδεκανησιακή Ναυτιλιακή Εταιρεία. Ο σκοπός της εταιρείας σας δεν είναι η εξυπηρέτηση της Σύμης, αλλά η εξολόθρευση της ΑΝΕΣ. Δεν θα τα καταφέρετε κ. Σπανέ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΑΝΕΣ δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Είναι μια εταιρεία λαϊκής βάσης η οποία ανήκει στο Συμιακό λαό. Είναι η εταιρεία που σε δύσκολες εποχές έχει σώσει εκατοντάδες ζωές και έστρωσε το τραπέζι για να το βρείτε εσείς στρωμένο.
Αν νομίζετε ότι θα μας σώσετε, δεν σας έχουμε ανάγκη κ. Σπανέ, ούτε εσάς, ούτε τα πλοία σας με τον τρόπο που προσπαθείτε να επιβάλετε την δρομολόγησή τους.
ι πολιτικοί στους οποίους επιτίθεστε είναι εκείνοι που συνέβαλαν να λαμβάνετε τις επιδοτήσεις για να εξυπηρετείτε τα νησιά και όχι να προσπαθείτε να παρουσιάζεστε ως ο αδικημένος ακτοπλόος και σωτήρας της Δωδεκανήσου.
Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να ανεχθούμε στον τόπο μας τέτοιου είδους συμπεριφορές κατά των θεσμών.