ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα γίνει ρύθμιση οφειλών κάτω από 20.000 ευρώ στο Δημόσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορια δοσεις

«Οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τέως ΟΑΕΕ με πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα (που δια­τη­ρούν δηλαδή την εμπο­ρική ιδιό­τητα) και οφειλές προς ΕΦΚΑ ή και ΑΑΔΕ κάτω των 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνα­τό­τητα υπα­γω­γής στη ρύθμιση εξω­δι­κα­στι­κού μηχα­νι­σμού εντός των επό­με­νων μηνών» ανα­φέ­ρει η ΕΣΕΕ.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην εγκύ­κλιο, η ηλε­κτρο­νική αίτηση είναι δια­θέ­σιμη στον δια­δι­κτυακό τόπο της Ειδικής Γραμ­μα­τείας Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κού Χρέους και είναι η ακό­λουθη: http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link

Στον συγκε­κρι­μένο σύν­δε­σμο μπορούν να υπο­βάλ­λουν αίτηση ρύθ­μι­σης οι συνά­δελ­φοι που επι­θυ­μούν να ρυθ­μί­σουν οφειλές προς την Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων και τον Ενιαίο Φορέα Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης. Η αίτηση αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ και επι­πρό­σθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ (συνο­λικά έως 100.000 ευρώ).

Προ­ϋ­πό­θεση είναι οι ενδια­φε­ρό­με­νοι να έχουν κάνει έναρξη εργα­σιών, να έχουν φορο­λο­γική κατοι­κία στην Ελλάδα και οι οφειλές προς τους φορείς κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης (ΦΚΑ) να έχουν δημιουρ­γη­θεί έως τις 31/12/2016.

Η ρύθμιση αφορά πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο ασφα­λι­σμέ­νους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες που σύμφωνα με τα στοι­χεία του ΚΕΑΟ χρω­στού­σαν έως 50.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έως 31/12/2016. Παράλ­ληλα αφορά επίσης τους ασφα­λι­σμέ­νους του τ. ΟΑΕΕ οι οποίοι δεν έχουν πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα και χρω­στούν μέχρι 50.000 ευρώ, ή όσοι έχουν πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα, χρω­στούν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και το 85% των χρεών τους συγκε­ντρώ­νε­ται σε χρέη προς το Δημόσιο.

Δυνα­τό­τητα υπα­γω­γής στη ρύθμιση έχουν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς δηλώ­νο­ντας επα­νέ­ναρξη εργα­σιών στην εφορία, με το ίδιο ΑΦΜ μπορούν να υπο­βάλ­λουν αίτηση. Επίσης όσοι οφεί­λουν πάνω από 50.000 ευρώ μπορούν να πλη­ρώ­σουν εφάπαξ το επι­πλέον ποσό και να ρυθ­μί­σουν το υπό­λοιπο των 50.000 ευρώ.

Υπεν­θυ­μί­ζει η ΕΣΕΕ ότι, προ­ϋ­πό­θεση ένταξης στη δια­δι­κα­σία ρύθμιση οφειλών είναι ο ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας να έχει επι­τύ­χει κέρδη προ τόκων, φόρων και απο­σβέ­σεων (EBITDA) μία φορά κατά την προη­γού­μενη τριετία. Επι­πλέον, η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προ­στί­μων και προ­σαυ­ξή­σεων, να αξιο­λο­γεί­ται ως βιώσιμη και η συνο­λική αξία των περιου­σια­κών στοι­χείων του οφει­λέτη να είναι μικρό­τερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση.

Η ελά­χι­στη δόση της ρύθ­μι­σης ορί­ζε­ται στα 50 ευρώ και περι­λαμ­βά­νει «κούρεμα» τόκων, προ­στί­μων και προ­σαυ­ξή­σεων, καθώς και επι­μή­κυνση της ενα­πο­μεί­να­σας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισο­δή­μα­τος του οφει­λέτη.

Συγκε­κρι­μένα:

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ προ­βλέ­πο­νται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς κούρεμα οφειλών.

Για οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ προ­βλέ­πε­ται «κούρεμα» 85% τόκων και προ­σαυ­ξή­σεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

Για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ προ­βλέ­πε­ται «κούρεμα» 85% τόκων και προ­σαυ­ξή­σεων και επι­πλέον «κούρεμα» 95% προ­στί­μων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

Για τον καθο­ρι­σμό της δόσης λαμ­βά­νε­ται υπόψη το άθροι­σμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση, το οποίο δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει το ένα τρίτο του καθαρού εισο­δή­μα­τος (EBITDA), προ­σαυ­ξη­μένο με το μέσο όρο τριε­τίας των εσόδων από άλλες πηγές.

Η αίτηση θα αξιο­λο­γη­θεί μετά την κατά­θεση των δικαιο­λο­γη­τι­κών, τα οποία περι­λαμ­βά­νουν στοι­χεία του οφει­λέτη ή και τυχόν συνο­φει­λε­τών, οικο­νο­μικά στοι­χεία, κατά­λογο όλων των πιστω­τών και των οφει­λό­με­νων ποσών ανά πιστωτή αλλά και πιστο­ποι­η­τικό από το Ειρη­νο­δι­κείο που να βεβαιώ­νει ότι δεν έχει εκδοθεί ορι­στική δικα­στική απόφαση ρύθ­μι­σης.

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.