ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξτρα φόροι έως 67,5% για 600.000 επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες – Αναλυτικά παραδείγματα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
φόροι

Φόρος με καπέλο έως και 67,5% έρχεται στις δηλώ­σεις του 2018 για 600.000 ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες, για­τρούς, αγρότες, μηχα­νι­κούς και δικη­γό­ρους που είτε δεν έλαβαν είτε δεν πλή­ρω­σαν ποτέ τις εισφο­ρές του ΕΦΚΑ για το 2017.

Όσοι δεν έλαβαν όλες τις εισφο­ρές από αμέλεια και αδυ­να­μία του ΕΦΚΑ, όπως συνέβη με τους για­τρούς, τους δικη­γό­ρους και τους μηχα­νι­κούς, θα επι­βα­ρυν­θούν με άδικο έξτρα φόρο διότι από το εισό­δημα του 2017 που θα δηλώ­σουν το 2018 θα εκπέ­σουν μόνο τα ποσά εισφο­ρών που κατέ­βα­λαν για κύρια σύνταξη και υγειο­νο­μική περί­θαλψη.

Δηλαδή εκπί­πτει του φορο­λο­γη­τέου εισο­δή­μα­τος το ποσό εισφο­ρών που αντι­στοι­χεί στο 26,95%, ενώ ο ΕΦΚΑ όφειλε να τους στείλει άλλο ένα 4% ως 11% εισφο­ρών για εφάπαξ και επι­κου­ρικό το οποίο όμως επειδή δεν το έλαβαν και δεν το πλή­ρω­σαν δεν θα εκπέσει του εισο­δή­μα­τος με απο­τέ­λε­σμα να μην έχουν όλη τη έκπτωση εισφο­ρών από το εισό­δημα αλλά μόνο ένα τμήμα αυτών.

Διπλό σοκ

Το ποσό εισφο­ρών που δεν εκπί­πτει γιατί δεν στάλ­θηκε από τον ΕΦΚΑ θα τους στοι­χί­σει διπλά. Αφενός με επι­πλέον φόρο γιατί οι συντε­λε­στές φορο­λό­γη­σης 22%, 29%, 37% ή 45% θα υπο­λο­γι­στούν σε μεγα­λύ­τερο εισό­δημα από αυτό που είχαν αν ο ΕΦΚΑ τους έστελνε όλες τις εισφο­ρές που θα έπρεπε να κατα­βά­λουν. Αφε­τέ­ρου με διπλές εισφο­ρές για το 2018, γιατί οι χρω­στού­με­νες του 2017 (4% έως 11%) θα πλη­ρω­θούν το 2018 και μαζί με αυτές θα πλη­ρώ­σουν και τις τρέ­χου­σες εισφο­ρές του έτους.

Όσοι δεν μπό­ρε­σαν

Έξτρα φόρο όμως θα πλη­ρώ­σουν και οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες που από δική τους αμέλεια ή αδυ­να­μία δεν κατέ­βα­λαν τις εισφο­ρές του 2017. Από τη στιγμή που δεν τις πλή­ρω­σαν δεν θα μπορούν να τις αφαι­ρέ­σουν από το εισό­δημα που θα δηλώ­σουν το 2018, με απο­τέ­λε­σμα να φορο­λο­γη­θούν με συντε­λε­στές 22%-45% σε μεγα­λύ­τερο εισό­δημα λόγω απώ­λειας της δυνα­τό­τη­τας έκπτω­σης εισφο­ρών.

Τα ποσά εισφο­ρών που δεν πλή­ρω­σαν για το 2017 δεν σβή­νο­νται αλλά θα βεβαιω­θούν ως ληξι­πρό­θε­σμη οφειλή με πρό­στιμο και θα πρέπει πλέον να κατα­βά­λουν εντός του 2018 τόσο τις τρέ­χου­σες όσο και τις ληξι­πρό­θε­σμες εισφο­ρές του 2017.

Ποιοι και πόσο

Το έξτρα χαράτσι αφορά:

Περίπου 250.000 ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες που ενώ όφειλαν δεν κατέ­βα­λαν το 26,95% των εισφο­ρών στον ΕΦΚΑ με δική τους ευθύνη. Η έξτρα επι­βά­ρυνση ξεκινά από 443 ευρώ για εισο­δή­ματα ως 7.000 ευρώ και φτάνει στις 3.205 ευρώ για εισο­δή­ματα 35.000 ευρώ.

Περίπου 100.000 αγρότες που δεν κατέ­βα­λαν τις οφει­λό­με­νες εισφο­ρές του 2017 (21,3% του εισο­δή­μα­τος) και για τον λόγο αυτό δεν θα εκπέ­σουν του εισο­δή­μα­τος που θα φορο­λο­γη­θεί το 2018. Τα ποσά του επι­πλέον φόρου που θα χρε­ω­θούν με τις δηλώ­σεις του 2018 ξεκι­νούν από τα 172 ευρώ για εισο­δή­ματα έως 7.033 ευρώ και φτάνει στα 1.697 ευρώ για εισο­δή­ματα ως 49.000 ευρώ.

Παράλ­ληλα οι απλή­ρω­τες εισφο­ρές του 2017 θα γίνουν απαι­τη­τές μέσα στο 2018 και ο τρόπος που θα κατα­βλη­θούν θα εξαρ­τη­θεί από το τι θα βγάλει ο επα­νυ­πο­λο­γι­σμός των ασφα­λι­στι­κών επι­βα­ρύν­σεων με τα εισο­δή­ματα του 2016 αντί του 2015 που ήταν αρχικά.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.