ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και οι φορολογούμενοι με μπλοκάκι στη ρύθμιση των 120 δόσεων

news room 7 λεπτά ανάγνωση
μπλοκακι

Τη δυνα­τό­τητα να υπο­βά­λουν αίτηση για να υπα­χθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν και οι φορο­λο­γού­με­νοι με μπλο­κάκι. Έτσι για παρά­δειγμα όσοι είναι μισθω­τοί και παράλ­ληλα έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπη­ρε­σιών θα μπο­ρέ­σουν να ρυθ­μί­σουν χρέη  προς την εφορία και  προς τα ασφα­λι­στικά ταμεία έως 50.000 ευρώ ακόμη και αν κατά την περίοδο που δημιουρ­γή­θη­καν οι οφειλές και έως 31/12/2016 είχαν μόνο την ιδιό­τητα του μισθω­τού.

Στον δια­δι­κτυακό τόπο της Ειδικής Γραμ­μα­τείας Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κού Χρέους αναρ­τή­θη­καν νέες ερω­τή­σεις – απα­ντή­σεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στο ερώτημα εάν «εντάσ­σο­νται στην παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες – φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που απο­κτούν εισό­δημα από μπλο­κάκι;» η απά­ντηση είναι η εξής: Με την παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που απο­κτούν έστω και μέρος του εισο­δή­μα­τός τους από «μπλο­κά­κια» μπορούν να ρυθ­μί­σουν το σύνολο των οφειλών τους προς ΑΑΔΕ και ΦΚΑ (έως €50.000 ανά πιστωτή) αρκεί το εισό­δημα αυτό να είναι εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα σύμφωνα με το άρθρα 21 & 47 του Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος (ν.4172/2013).

 

Ανα­λυ­τικά οι ανα­νε­ω­μέ­νες ερω­τή­σεις και οι απα­ντή­σεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ως εξής:

1. Μπορούν να ρυθ­μί­σουν τις οφειλές τους τα φυσικά πρόσωπα που απο­κτούν εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα αλλά δεν έχουν την πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα;

Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α’167) αλλά δεν έχει την πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα μπορεί να ρυθ­μί­σει τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης εφόσον:

 

i. Έχει κάνει έναρξη εργα­σιών.

ii. Έχει φορο­λο­γική κατοι­κία στην Ελλάδα.

iii. Έχει σε μία από τις 3 τελευ­ταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:

? θετικό απο­τέ­λε­σμα προ φόρων, τόκων και απο­σβέ­σεων, για οφει­λέ­τες που τηρούν απλο­γρα­φικό λογι­στικό σύστημα, ή

? θετικό απο­τέ­λε­σμα προ φόρων, τόκων και απο­σβέ­σεων ή θετική καθαρή θέση, για οφει­λέ­τες που τηρούν διπλο­γρα­φικό λογι­στικό σύστημα.

iv. Δεν είναι δια­χει­ρι­στής:

? Οργα­νι­σμού Συλ­λο­γι­κών Επεν­δύ­σεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) ή

? Οργα­νι­σμού Εναλ­λα­κτι­κών Επεν­δύ­σεων (ΟΕΕ).

v. Δεν έχει δια­κό­ψει την επι­χει­ρη­μα­τική του δρα­στη­ριό­τητα, εκτός εάν υπο­βλη­θεί δήλωση έναρξης εργα­σιών φυσικού προ­σώ­που πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη δια­δι­κα­σία εξω­δι­κα­στι­κής ρύθ­μι­σης οφειλών.

vi. Δεν έχει κατα­δι­κα­σθεί με αμε­τά­κλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο για ένα από τα ακό­λουθα αδι­κή­ματα:

(αα) φορο­δια­φυγή, εκτός αν αφορά μη απόδοση φόρου προ­στι­θέ­με­νης αξίας, φόρου κύκλου εργα­σιών, φόρου ασφα­λί­στρων, παρα­κρα­τού­με­νων και επιρ­ρι­πτό­με­νων φόρων τελών ή εισφο­ρών ή φόρου πλοίων,

(ββ) νομι­μο­ποί­ηση εσόδων από παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες, υπε­ξαί­ρεση, εκβίαση, πλα­στο­γρα­φία, δωρο­δο­κία, δωρο­λη­ψία, λαθρε­μπο­ρία, κατα­δο­λί­ευση δανει­στών, χρε­ο­κο­πία, ή απάτη, σε βαθμό κακουρ­γή­μα­τος. Στην περί­πτωση της απάτης, αν ο παθών είναι το Δημόσιο ή Φορέας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, αρκεί η κατα­δίκη σε βαθμό πλημ­με­λή­μα­τος.

vii. Οι συνο­λι­κές οφειλές του προς ρύθμιση ανά πιστωτή (Δημόσιο ή Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης) κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης για εξω­δι­κα­στική ρύθμιση των οφειλών του δεν υπερ­βαί­νουν το ποσό των 50.000 ευρώ.

(άρθρα 1, 2§1β ΠΟΛ.1223/2017 & άρθρα 1, 2§1β Υ.Α. 62134/4100/2017)

2. Πότε μπορούν οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τέως ΕΤΑΑ να υπο­βάλ­λουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ύψους έως €50.000 ανά πιστωτή) σύμφωνα με την ΠΟΛ1223/29.12.2017 & την Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017;

Οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τ. ΕΤΑΑ (δικη­γό­ροι, μηχα­νι­κοί, γιατροί) που επι­θυ­μούν να υπο­βάλ­λουν αίτηση ρύθ­μι­σης στο πλαίσιο του εξω­δι­κα­στι­κού μηχα­νι­σμού (σε εφαρ­μογή της Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης με αριθ. οικ. 62134/4100 – ΦΕΚ Β΄4640/29-12-2017) για την ορθή απει­κό­νιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν την αίτηση τους μέσω της ιστο­σε­λί­δας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), μετά τις 19 Μαρτίου 2018 λόγω της παρά­τα­σης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξό­φληση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών έτους 2016 μέχρι την 28/2/2018.

 

3. Πότε μπορούν οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τέως ΟΓΑ να υπο­βάλ­λουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ύψους έως €50.000 ανά πιστωτή) σύμφωνα με την ΠΟΛ1223/29.12.2017 & την Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017;

Οι ασφα­λι­σμέ­νοι του τ. ΟΓΑ που επι­θυ­μούν να υπο­βάλ­λουν αίτηση ρύθ­μι­σης στο πλαίσιο του εξω­δι­κα­στι­κού μηχα­νι­σμού (σε εφαρ­μογή της Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης με αριθ. οικ. 62134/4100 – ΦΕΚ Β΄4640/29-12-2017) για την ορθή απει­κό­νιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν την αίτηση τους μέσω της ιστο­σε­λί­δας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), μετά τον Μάιο 2018 λόγω της παρά­τα­σης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξό­φληση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών έτους 2016 μέχρι την 28/2/2018

 

4. Εντάσ­σο­νται στην παρούσα ρύθμιση οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες;

Ναι εντάσ­σο­νται καθώς οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες είναι φυσικά πρόσωπα που απο­κτούν εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α’167) αλλά δεν έχουν την πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα.

Περι­πτώ­σεις ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών είναι ενδει­κτικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγ­γελμα του ιατρού, οδο­ντιά­τρου, κτη­νιά­τρου, φυσιο­θε­ρα­πευτή, βιο­λό­γου, ψυχο­λό­γου, μαίας, δικη­γό­ρου, δικο­λά­βου, συμ­βο­λαιο­γρά­φου, άμισθου υπο­θη­κο­φύ­λακα, δικα­στι­κού επι­με­λητή, αρχι­τέ­κτονα, μηχα­νι­κού, τοπο­γρά­φου, χημικού, γεω­πό­νου, γεω­λό­γου, δασο­λό­γου, ωκε­α­νο­γρά­φου, σχε­δια­στή, δημο­σιο­γρά­φου, συγ­γρα­φέα, διερ­μη­νέα, ξεναγού, μετα­φρα­στή, καθη­γητή ή δασκά­λου, καλ­λι­τέ­χνη γλύπτη ή ζωγρά­φου ή σκι­τσο­γρά­φου ή χαράκτη, ηθο­ποιού, εκτε­λε­στή μου­σι­κών έργων ή μου­σουρ­γού, καλ­λι­τε­χνών των κέντρων δια­σκέ­δα­σης, χορευτή, χορο­γρά­φου, σκη­νο­θέτη, σκη­νο­γρά­φου, ενδυ­μα­το­λό­γου, δια­κο­σμητή, οικο­νο­μο­λό­γου, αναλυτή, προ­γραμ­μα­τι­στή, ερευ­νητή ή συμ­βού­λου επι­χει­ρή­σεων, λογιστή ή φορο­τέ­χνη, ανα­λο­γι­στή, κοι­νω­νιο­λό­γου, κοι­νω­νι­κού λει­τουρ­γού και εμπει­ρο­γνώ­μονα.

(αιτιο­λο­γική έκθεση ν. 4469/2017: άρθρο 2§1)

 

5. Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα αλλά δεν έχει την πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα και έχει την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης συνο­λι­κές οφειλές προς ρύθμιση προς το Δημόσιο ύψους €60.000 και προς τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης €40.000 μπορεί να εντα­χθεί στην παρούσα ρύθμιση;

Για να εντα­χθεί ο οφει­λέ­της στη ρύθμιση πρέπει οι συνο­λι­κές οφειλές του προς ρύθμιση κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης για εξω­δι­κα­στική ρύθμιση των οφειλών του να μην υπερ­βαί­νουν το ποσό των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης. Συνεπώς μπορεί να εντα­χθεί στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης αλλά όχι και για αυτές προς το Δημόσιο εκτός και αν εξο­φλή­σει μέρος αυτών έτσι ώστε το ύψος των οφειλών του προς το Δημόσιο την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτησης να μην υπερ­βαί­νει τις €50.000.

Αν δεν έχει τη δυνα­τό­τητα να εξο­φλή­σει μέρος των οφειλών του προς το Δημόσιο ανα­μέ­νε­ται να εκδο­θούν αντί­στοι­χες Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των €50.000 προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης.

6. Εντάσ­σο­νται στην παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες – φυσικά πρόσωπα που έχουν κάνει διακοπή εργα­σιών και έχουν οφειλές οι οποίες έχουν προ­έλ­θει από την άσκηση επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τη­τας ενώ δεν είχαν την πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα;

Τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που έχουν κάνει διακοπή εργα­σιών μπορούν να ρυθ­μί­σουν τις οφειλές που έχουν προ­έλ­θει από την άσκηση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής τους δρα­στη­ριό­τη­τας καθώς και το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α. (ύψους έως € 50.000 ανά πιστωτή) με την παρούσα ρύθμιση μόνο εάν:

viii. υπο­βά­λουν εκ νέου δήλωση έναρξης εργα­σιών (φυσικών προ­σώ­πων) πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη δια­δι­κα­σία εξω­δι­κα­στι­κής ρύθ­μι­σης οφειλών,

ix. έχουν σε μία από τις 3 τελευ­ταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:

? θετικό απο­τέ­λε­σμα προ φόρων, τόκων και απο­σβέ­σεων, για οφει­λέ­τες που τηρούν απλο­γρα­φικό λογι­στικό σύστημα,

ή

? θετικό απο­τέ­λε­σμα προ φόρων, τόκων και απο­σβέ­σεων ή θετική καθαρή θέση, για οφει­λέ­τες που τηρούν διπλο­γρα­φικό λογι­στικό σύστημα και

x. πληρούν και τις λοιπές προ­ϋ­πο­θέ­σεις της ερώ­τη­σης 1.

7. Εντάσ­σο­νται στην παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που απο­κτούν εισό­δημα τόσο από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα όσο και από άλλες πηγές (π.χ. μισθω­τός, εισό­δημα από ακίνητα);

Ο οφει­λέ­της – φυσικό πρόσωπο χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα για να ρυθ­μί­σει της οφειλές του με την παρούσα ρύθμιση δεν είναι απα­ραί­τητο να αποκτά εισό­δημα μόνο από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα. Αρκεί ένα μέρος του εισο­δή­μα­τός του να προ­έρ­χε­ται από την άσκηση επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ώστε να ρυθ­μί­σει το σύνολο των οφειλών του προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ανε­ξαρ­τή­του πηγής προ­έ­λευ­σης αυτών).

 

8. Εντάσ­σο­νται στην παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες – φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που απο­κτούν εισό­δημα από «μπλο­κάκι»;

Με την παρούσα ρύθμιση οι οφει­λέ­τες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτω­χευ­τική ικα­νό­τητα που απο­κτούν έστω και μέρος του εισο­δή­μα­τός τους από «μπλο­κά­κια» μπορούν να ρυθ­μί­σουν το σύνολο των οφειλών τους προς ΑΑΔΕ και ΦΚΑ (έως €50.000 ανά πιστωτή) αρκεί το εισό­δημα αυτό να είναι εισό­δημα από επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα σύμφωνα με το άρθρα 21 & 47 του Κώδικα Φορο­λο­γίας Εισο­δή­μα­τος (ν.4172/2013).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.