ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιερά Σύνοδος: Ημασταν ξεκάθαροι – Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ιερά σύνοδος

Καμία αναφορά του όρου «Μακε­δο­νία» η παρα­γώ­γου του στην ονο­μα­σία της ΠΓΔΜ και «κατά συνεί­δηση» συμ­με­τοχή στα συλ­λα­λη­τή­ρια από τους κλη­ρι­κούς απο­φά­σισε η Ιερά Σύνοδος στην σημε­ρινή, έκτακτη συνε­δρί­ασή της.

Μεταξύ άλλων, στην σχετική ανα­κοί­νωση σημειώ­νε­ται, ότι «ορι­σμέ­νοι ούτε ανέ­γνω­σαν ορθά το γράμμα, ούτε αντε­λή­φθη­σαν ουσια­στικά το πνεύμα της ξεκά­θα­ρης θέσης Της, περί της μη απο­δο­χής εκ μέρους της Εκκλη­σίας του όρου “Μακε­δο­νία” η παρα­γώ­γου του, ως συστα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επι­πτώ­σεις και στην ονο­μα­σία της σχι­σμα­τι­κής αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης εκκλη­σίας της “Μακε­δο­νίας”. Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναί­σθηση της ιστο­ρι­κής Της ευθύνης, διε­τύ­πωσε με τόσο σαφή και κατη­γο­ρη­μα­τικό τρόπο, συμ­με­ρι­ζό­μενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρ­χών, που δια­ποι­μαί­νουν τις Ιερές Μητρο­πό­λεις στην Μακε­δο­νία μας, αλλά και τις δικαιο­λο­γη­μέ­νες ανη­συ­χίες του κυρί­αρ­χου Λαού και σύσ­σω­μου του Οικου­με­νι­κού Ελλη­νι­σμού, σε ένα εξαι­ρε­τικά ευαί­σθητο εθνικό θέμα. Γιατί στο όνομα “Μακε­δο­νία” περι­κλεί­ο­νται και κορυ­φώ­νο­νται οι αλυ­τρω­τι­κές δια­θέ­σεις του Κράτους των Σκοπίων».

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος εκφρά­ζει «την λύπη και την πικρία Της, διότι κάποιοι ηθε­λη­μένα παρερ­μή­νευ­σαν την νηφάλια και ενωτική επι­σή­μανση του Μακα­ριω­τά­του Προ­έ­δρου Της, Αρχιε­πι­σκό­που Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερω­νύ­μου, περί της ανάγκης αντι­με­τώ­πι­σης του όλου ζητή­μα­τος με όρους εθνικής συναί­νε­σης, συνεν­νό­η­σης και ομο­ψυ­χίας, στην διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σής του από τον Πρω­θυ­πουργό, για την πορεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων σχετικά με την ονο­μα­σία του Κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουα­ρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιε­πι­σκοπή Αθηνών, κατόπιν πρω­το­βου­λίας του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού και την ταυ­τό­χρονη ενη­μέ­ρωσή Του, από τον Μακα­ριώ­τατο, για την εκκλη­σια­στική διά­σταση του θέματος».

Για τα συλ­λα­λη­τή­ρια η Εκκλη­σία θεωρεί «ότι κάθε έκφραση υπε­ρα­σπί­σεως των δικαίων της Μακε­δο­νίας μας είναι επαι­νετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανι­διο­τε­λής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημο­κρα­τι­κής εκδή­λω­σης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευ­θε­ρίας εκφρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαί­ωμα αυτών να πράτ­τουν κατά συνεί­δηση, με σύνεση και υπευ­θυ­νό­τητα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.