Ειδήσεις

Αντιπολίτευση: Πυρ ομαδόν για τον Προϋπολογισμό-Πολλοί φόροι, λίγη ανάπτυξη

Πώς θα προσέλθουν στη μάχη της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα επιχειρήματα και η ρητορική τους. Όλοι βλέπουν νέα βάρη στους πολίτες και παντελή έλλειψη ανάπτυξης.

Σε μία ακόμα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την σχετική ψηφοφορία. Και αυτή η κοινοβουλευτική μάχη αναμένεται να «ενώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, σε κοινή κατ’ ουσίαν γραμμή, θα ασκήσουν δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς εταίρους, καταγγέλλοντας τον προϋπολογισμό, ως τον πλέον αντιαναπτυξιακό, που φέρνει νέα επώδυνα βάρη στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να… επενδύσει στην υπερφορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να αποδομήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «κανονικότητα στην οποία επανέρχεται η ελληνική οικονομία». Ανάμεσα στα άλλα, θα καταγγείλει το «επικοινωνιακό αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα κατηγορήσει πως βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και συγκεκριμένα «σε ένα τέταρτο, συμπληρωματικό και αχρείαστο μνημόνιο».

Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, ο νέος Προϋπολογισμός επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα επιπλέον μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 (περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου), κάτι που, όπως αναφέρουν, «δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια».

Στο γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για αύξηση μισού δισ. ευρώ άμεσων φόρωνκατά τον επόμενο χρόνο, με τους δείκτες της οικονομίας συνολικά «να μην έχουν προσεγγίσει στο σημείο που βρισκόταν η ελληνική οικονομία το 2014».

Στην επιχειρηματολογία της ΝΔ περιλαμβάνεται και η «πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους στόχους για το 2017, όπως τα έσοδα, ο ρυθμός ανάπτυξης, οι επενδύσεις, οι απορροφήσεις και οι πληρωμές». Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, λένε στην Πειραιώς, ούτε τα δημόσια οικονομικά υπηρετεί, ούτε την ανάπτυξη, ενώ έντονη είναι η αμφισβήτηση και της δυνατότητας επίτευξης των ιδιωτικοποιήσεων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Έξοδος «μαϊμού»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσουν και οι αρχηγοί των κομμάτων και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναμένεται να επαναλάβει ότι «έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης δεν συμβαδίζουν», κάνοντας λόγο για έξοδο – «μαϊμού» από το μνημόνιο «με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας και κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών». Θα τονίσει μάλιστα εκ νέου ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει» και θα ζητήσει να «ηττηθεί στρατηγικά η πολιτική αυτού του εθνικολαϊκιστικού μορφώματος».

Η κ. Γεννηματά θα επισημάνει ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι «φορομπηχτικός, αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός και δεν δίνει καμία ελπίδα στους πολίτες», ενώ θα προσδιορίσει ως αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τις αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα τονίσει το «λάθος μίγμα πολιτικής», που εφαρμόζει η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά στο να πετυχαίνει τα νούμερα της ανάπτυξης». Οι Έλληνες, θα πει, «συνεχίζουν να παιδεύονται, να υπερφολογούνται και ταυτόχρονα να έχουν ένα σπάταλο κομματικό κράτος. Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό, να έχουν ανασφάλεια με την παιδεία, την υγεία και τη δικαιοσύνη».

Όριο της φτώχειας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θα εστιάσει στο γεγονός πως η κυβέρνηση μιλάει για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι 582.000 εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην αναλογία ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ”», θα καταγγείλει.

Την άποψη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, θα διατυπώσει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που θα υποστηρίξει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος καταγγέλλει τον προϋπολογισμό «πείνας και φτώχειας του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος του Πάνου Καμμένου». Γι’ αυτόν -θα πει- είναι απόλυτα συνένοχοι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το Μνημόνιο.

 

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου