ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ – Από την υπερφορολόγηση το κοινωνικό μέρισμα, απαντά το 86%

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Δημοσκόπηση

Προ­βά­δι­σμα με διψήφιο ποσοστό (12%) κατα­γρά­φει η Νέα Δημο­κρα­τία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημο­σκό­πηση του Πανε­πι­στη­μίου Μακε­δο­νίας για λογα­ρια­σμό της τηλε­ό­ρα­σης του ΣΚΑΪ. Σε σταθερά υψηλά ποσοστά παρα­μέ­νει η δυσα­ρέ­σκεια για τα κυβερ­νη­τικά πεπραγ­μένα, με τους πολίτες να θεωρούν πως η κυβέρ­νηση δεν θα μπο­ρέ­σει να βγάλει τη χώρα από το μνη­μό­νιο. Επίσης θεωρούν το κοι­νω­νικό μέρισμα απο­τέ­λε­σμα της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης και ζητούν να κατευ­θυν­θεί σε μαζικές φορο­ε­λα­φρύν­σεις.

Μεγάλο προ­βά­δι­σμα της ΝΔ σε πρόθεση – παρά­σταση νίκης

Ποιο συγκε­κρι­μένα, στην εκτί­μηση πρό­θε­σης ψήφου η Νέα Δημο­κρα­τία κατα­γρά­φει ποσοστό 30,5% (31% στη μέτρηση του Οκτω­βρίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκε­ντρώ­νει 18,5% (18%), μια διαφορά δηλαδή 12 ποσο­στιαίων μονάδων. Μεγάλη άνοδο κατα­γρά­φει η Δημο­κρα­τική Συμπα­ρά­ταξη έπειτα και από τις εκλογές για την ανά­δειξη του νέου επι­κε­φα­λής και από 6,5% «σκαρ­φα­λώ­νει» στο 8,5%. Ακο­λου­θούν η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,5%), η Ένωση Κεντρώων με 2% (3%) και οι Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλληνες με 1,5% (2,5%). Από την άλλη το «Ποτάμι» βλέπει τα ποσοστά του να εξα­νε­μί­ζο­νται –απότοκο και της συμ­με­το­χής του κόμ­μα­τος στις εκλογές για τον νέο φορέα– συγκε­ντρώ­νο­ντας 0,5%, έναντι 1,5% που είχε κατα­γρά­ψει στην προη­γού­μενη μέτρηση. Στο 16% η αδιευ­κρί­νι­στη ψήφος, στο 9% το «άλλο κόμμα», στο 15% η αποχή και στο 5% το άκυρο/λευκό.

Η συσπεί­ρωση του ΣΥΡΙΖΑ παρα­μέ­νει σε ιδιαί­τερα χαμηλά ποσοστά και συγκε­κρι­μένα στο 46%. Το 21,5% των ψηφο­φό­ρων του μετα­κι­νεί­ται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, ένα 8,5% προς την αδιευ­κρί­νι­στη ψήφο και ένα 8% προς τη Νέα Δημο­κρα­τία. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαί­νε­ται να έχει μεγάλες διαρ­ροές προς τη Δημο­κρα­τική Συμπα­ρά­ταξη καθώς μόλις ένα 4% των ψηφο­φό­ρων μετα­κι­νεί­ται προς τον εν λόγω πολι­τικό χώρο.

Αντί­θετα η Νέα Δημο­κρα­τία εμφα­νί­ζει ιδιαί­τερα υψηλή συσπεί­ρωση, η οποία φτάνει το 88%, και δέχεται, όπως προ­α­να­φέρ­θηκε, ψηφο­φό­ρους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφο­φό­ρων του Ποτα­μιού (42,5%). Από την άλλη, το 4,5% των ψηφο­φό­ρων της ΝΔ μετα­κι­νεί­ται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, το 2% προς την αδιευ­κρί­νι­στη ψήφο, και το 5,5% προς τα υπό­λοιπα κόμματα. Τα εν λόγω ποσοστά δεί­χνουν πως η βάση της Νέας Δημο­κρα­τίας έχει «στε­γα­νο­ποι­η­θεί» και πως δύσκολα θα απω­λέ­σει ψηφο­φό­ρους στην πορεία προς τις κάλπες.

Η Νέα Δημο­κρα­τία κατα­γρά­φει τερά­στιο προ­βά­δι­σμα στην παρά­σταση νίκης, συγκε­ντρώ­νο­ντας 67% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα ποσοστά του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης εδώ εμφα­νί­ζο­νται αυξη­μένα κατά 1,5% σε σχέση με την προη­γού­μενη μέτρηση του Πανε­πι­στη­μίου Μακε­δο­νίας.

Λένε όχι σε πρόωρες κάλπες

Πάντως, οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό –53,5%- λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 38,5% θέλει άμεση προ­σφυγή στις κάλπες. Το 8% δεν απαντά.

Σε κάθε περί­πτωση, η πλειο­ψη­φία και συγκε­κρι­μένα το 34,5% ζητεί μια κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας μετά από τις εκλογές (36,5% τον Οκτώ­βριο), ενώ το 26% (23,5%) θέλει κυβέρ­νηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 10,5% «ψηφίζει» οικου­με­νική, ενώ το 29% δεν απαντά με σαφή­νεια.

Τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ και η μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αντα­να­κλώ­νται και στους δείκτες ικα­νο­ποί­η­σης των πολιτών. Περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς και συγκε­κρι­μένα το 57,5% (56%) δηλώ­νουν δυσα­ρε­στη­μέ­νοι και θεωρούν πως υπάρ­χουν καλύ­τε­ρες εναλ­λα­κτι­κές δια­κυ­βέρ­νη­σης του τόπου. Το 34% (35,5%) δηλώνει δυσα­ρε­στη­μένο, αλλά απαντά πως δεν υπάρχει κάποια άλλη προ­ο­πτική, ενώ μόλις το 6,5% εμφα­νί­ζε­ται ικα­νο­ποι­η­μένο από τα πεπραγ­μένα της κυβέρ­νη­σης.

Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει η κατα­νομή των απα­ντή­σεων ως προς τα κυβερ­νη­τικά πεπραγ­μένα και ανάμεσα στους ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκεί η δυσα­ρέ­σκεια κυριαρ­χεί. Μέσα σε λιγό­τερο από έναν μήνα, αυξή­θηκε κατά 2,5% το ποσοστό όσων εκτι­μούν πως υπάρ­χουν καλύ­τε­ρες εναλ­λα­κτι­κές δια­κυ­βέρ­νη­σης (37% από 34,5%). Το 44,5% απαντά πως δεν υπάρ­χουν καλύ­τε­ρες εναλ­λα­κτι­κές και το 16,5% δηλώνει ικα­νο­ποι­η­μένο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία –το 76%- θεωρεί πως η κυβέρ­νηση δεν θα μπο­ρέ­σει να βγάλει τη χώρα από το μνη­μό­νιο, ενώ μόλις το 17% απαντά πως θα μπο­ρέ­σουμε να εξέλ­θουμε από τα προ­γράμ­ματα προ­σαρ­μο­γής. Το 7% δεν εκφέρει άποψη.

Απο­τέ­λε­σμα υπε­ρο­φο­ρο­λό­γη­σης το κοι­νω­νικό μέρισμα

Ως προς το θέμα των ημερών, τη διανομή του κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος ύψους 1,4 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ που ανα­κοί­νωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός, οι πολίτες σε ποσοστό 86% απα­ντούν πως αυτό προ­έ­κυψε από την υπερ­φο­ρο­λό­γηση στα εισο­δή­ματα, ενώ μόλις το 5,5% θεωρεί πως είναι απο­τέ­λε­σμα της υπε­ρα­πό­δο­σης της οικο­νο­μίας.

Ως προς τη διανομή του, το 69,5% ζητεί να κατευ­θυν­θεί σε μαζικές φορο­α­παλ­λα­γές, ενώ το 22,5% να δοθεί ως έκτακτη επι­χο­ρή­γηση σε νοι­κο­κυ­ριά χαμηλού εισο­δή­μα­τος. Το 8% δεν εκφέρει άποψη.

Με δεδο­μένη την εκτί­μηση των πολιτών ότι δεν θα μπο­ρέ­σει η χώρα να βγει από το μνη­μό­νιο, η μεγάλη πλειο­ψη­φία τους απαντά πως τα πράγ­ματα θα χει­ρο­τε­ρέ­ψουν για τα οικο­νο­μικά τους τον επόμενο χρόνο (Το 27,5% θεωρεί πως σίγουρα θα χει­ρο­τε­ρέ­ψουν και το 22% πως μάλλον θα χει­ρο­τε­ρέ­ψουν). Από την άλλη, μόλις το 10% πιστεύει πως τα πράγ­ματα θα πάνε καλύ­τερα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως θα μείνουν στάσιμα.

Θέλουν αυτό­νομη πορεία της κεντρο­α­ρι­στε­ράς

Ως προς την πορεία της κεντρο­α­ρι­στε­ράς – δημο­σκό­πηση διε­νερ­γή­θηκε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών– το 56% απαντά πως θα πρέπει ο χώρος να πορευ­τεί αυτό­νομα, το 13,5% θεωρεί πως θα πρέπει να ενσω­μα­τω­θεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το 22% δεν εκφέρει άποψη.

Πάντως, η πλειο­ψη­φία των ερω­τη­θέ­ντων – το 41,5%- εκτιμά πως ο νέος φορέας δεν θα κατα­φέ­ρει να απο­κτή­σει ιδιαί­τερα σημα­ντική εκλο­γική επιρροή. Από την άλλη, το 35,5% πιστεύει πως η κεντρο­α­ρι­στερά θα αυξήσει τη δύναμή της παίρ­νο­ντας ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3% απαντά από τη ΝΔ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.