ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σειρά σεμιναρίων από ΠΝΑΙ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Μέγεθος γραμμάτων

Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου πα­ρα­χώ­ρη­σαν χτες, η εντε­ταλ­μέ­νη πε­ρι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος κα Χα­ρού­λα Για­σι­ρά­νη, μαζί με τον κα­θη­γη­τή κ. Σω­τή­ρη Ντάλη και τον επί­τι­μο πρέ­σβη κ. Γιώρ­γο Σαβ­βα­ΐ­δη με αντι­κεί­με­νο, τη συ­νερ­γα­σία της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου με τη Μο­νά­δα Έρευ­νας για την Ευ­ρω­παϊ­κή και Διε­θνή Πο­λι­τι­κή του Τμή­μα­τος Με­σο­γεια­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση σει­ράς σε­μι­να­ρί­ων.

Όπως δή­λω­σε η κα Για­σι­ρά­νη: «Ξε­κι­νά­ει μια νέα συ­νερ­γα­σία της ΠΝΑΙ με το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου και συ­γκε­κρι­μέ­να με την Μο­νά­δα Έρευ­νας για την Ευ­ρω­παϊ­κή και Διε­θνή Πο­λι­τι­κή του Τμή­μα­τος Με­σο­γεια­κών Σπου­δών. Αυτή η συ­νερ­γα­σία έχει να κάνει με μια σειρά από έξι σε­μι­νά­ρια που ξε­κι­νούν την Πα­ρα­σκευή 10 Νο­εμ­βρί­ου στην αί­θου­σα του πε­ρι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου Νο­τί­ου Αι­γαί­ου με αντι­κεί­με­νο τα ευ­ρω­παϊ­κά και διε­θνή ζη­τή­μα­τα με κο­ρυ­φαί­ους ομι­λη­τές. Τόσο η ΠΝΑΙ όσο κι εγώ προ­σω­πι­κά, θέ­λα­με να δώ­σου­με μια ξε­χω­ρι­στή διά­στα­ση στα σε­μι­νά­ρια αυτά, καθώς θε­ω­ρού­με ότι η γε­ω­στρα­τη­γι­κή και γε­ω­πο­λι­τι­κή θέση των νη­σιών μας, απο­τε­λεί μια ‘πρό­κλη­ση’ για την ενη­μέ­ρω­ση των πο­λι­τών, για τα όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται στην δι­πλω­μα­τία και στην εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της χώρας. Εγκαι­νιά­ζου­με αυτή τη συ­νερ­γα­σία, στην οποία θα δώ­σου­με τόσο διά­στα­ση όσο και συ­νέ­χεια».

Μι­λώ­ντας ο κα­θη­γη­τής κ. Ντά­λης υπο­γράμ­μι­σε τα εξής: «Αυτό που επι­χει­ρού­με να ξε­κι­νή­σου­με είναι πραγ­μα­τι­κά κάτι πολύ ση­μα­ντι­κό. Η ιδέα είναι απλή αλλά δύ­σκο­λη να υλο­ποι­η­θεί: σκε­φτή­κα­με να κά­νου­με έναν κύκλο σε­μι­να­ρί­ων –μία φορά τον μήνα- όπου αυτοί που κλή­θη­καν να τα πα­ρα­κο­λου­θή­σουν είναι άν­θρω­ποι που είχαν κά­ποια σχέση με τα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια, αλλά δεν είναι με την κλα­σι­κή έν­νοια ‘φοι­τη­τές’. Γι αυτό και… απέ­κλει­σα τους προ­πτυ­χια­κούς φοι­τη­τές μου! Εί­χα­με πάρα πολ­λές αι­τή­σεις και επι­λέ­ξα­με πε­ρί­που 60 εξαι­ρε­τι­κούς συ­μπο­λί­τες μας, στε­λέ­χη της δη­μό­σιας διοί­κη­σης, του ιδιω­τι­κού τομέα, στρα­τιω­τι­κούς, με­τα­πτυ­χια­κούς, ερευ­νη­τές, εκ­παι­δευ­τι­κούς κ.λπ. Το εν­δια­φέ­ρον ήταν πραγ­μα­τι­κά συ­γκι­νη­τι­κό. Τα σε­μι­νά­ρια αυτά θέ­λουν να φέ­ρουν κοντά αυ­τούς τους αν­θρώ­πους που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται, συ­ζη­τούν και εν­δια­φέ­ρο­νται για τα θέ­μα­τα αυτά. Αυτή είναι η πρώτη δράση που είναι ανοι­χτή προς την κοι­νω­νία. Η αμέ­ρι­στη υπο­στή­ρι­ξη που έχου­με από την ΠΝΑΙ, μάς έχει βοη­θή­σει και ξε­κι­νά­με το πρώτο σε­μι­νά­ριο με τον κ. Σαβ­βα­ΐ­δη που έχει προ­σφέ­ρει πάρα πολλά στην πο­λι­τι­κή ζωή του τόπου».

Είπε ακόμη, ότι ο κ. Σαβ­βα­ΐ­δης έχει πολύ με­γά­λη εμπει­ρία στο ΝΑΤΟ, στο ζή­τη­μα της ΑΟΖ, των θα­λασ­σί­ων ζωών με την γεί­το­να Τουρ­κία ενώ έχει υπη­ρε­τή­σει και ως πρέ­σβης στην Ουά­σινγ­κτον.

Ο επί­τι­μος πρέ­σβης κ. Σάβ­βας Σαβ­βα­ΐ­δης, στην το­πο­θέ­τη­σή του τό­νι­σε με­τα­ξύ άλλων: «Βρί­σκο­μαι εδώ με με­γά­λη χαρά. Ο λόγος είναι βέ­βαια ου­σια­στι­κός και συν­δέ­ε­ται άμεσα με την αξιο­ποί­η­ση της ευ­και­ρί­ας που μου δί­δε­ται ώστε να με­τά­σχω στον κύκλο αυτών των σε­μι­να­ρί­ων τα οποία θεωρώ ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κά στην συ­νε­χι­ζό­με­νη προ­σπά­θεια για έγκαι­ρη και σωστή ενη­μέ­ρω­ση και πλη­ρο­φό­ρη­ση της ελ­λη­νι­κής κοι­νής γνώ­μης, πάνω σε θέ­μα­τα καί­ρια τα οποία αφο­ρούν την εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή. Ιδιαί­τε­ρα σε αυτά τα θέ­μα­τα, η οποια­δή­πο­τε ελ­λη­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή θα πρέ­πει να υπο­λο­γί­ζει επί­σης στην ύπαρ­ξη μιας εθνι­κής κοι­νής γνώ­μης η οποία πρέ­πει να είναι καλά ενη­με­ρω­μέ­νη και να μπο­ρεί να κα­τα­νο­ή­σει και να υπο­στη­ρί­ξει τις όποιες δύ­σκο­λες επι­λο­γές και απο­φά­σεις, κα­λεί­ται κατά και­ρούς να λαμ­βά­νει η ελ­λη­νι­κή πο­λι­τι­κή ηγε­σία. Ξε­κι­νά­ει μια πολύ σο­βα­ρή προ­σπά­θεια της οποί­ας οι δύο φο­ρείς έχουν από­λυ­τη επί­γνω­ση και πι­στεύω ότι θα συμ­βά­λει στην κα­τα­νό­η­ση δυ­σχε­ρών ζη­τη­μά­των. Το βα­σι­κό πρό­βλη­μα της Ελ­λά­δας είναι το οι­κο­νο­μι­κό και προ­σω­πι­κά πι­στεύω ότι η έξο­δος από την κρίση για να εμπε­δω­θεί θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν και οι με­γά­λες προ­κλή­σεις και τα με­γά­λα ανοι­χτά ζη­τή­μα­τα –ιδιαί­τε­ρα τα εθνι­κά. Επο­μέ­νως, δια­βλέ­πω μια πα­ράλ­λη­λη πο­ρεία αυτών των ζη­τη­μά­των με δύο συ­νι­στώ­σες που η μία θα στη­ρί­ζει την άλλη και η κοινή συ­νι­στα­μέ­νη θα είναι η εξυ­πη­ρέ­τη­ση του εθνι­κού συμ­φέ­ρο­ντος».

Είπε ακόμη ότι το ση­με­ρι­νό θέμα είναι οι ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις. Τμήμα αυτών είναι οι θα­λάσ­σιες ζώνες: «Οι ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις είναι πολλά χρό­νια βε­βα­ρη­μέ­νες, και πε­ριέ­χουν μια σειρά ζη­τη­μά­των που απαι­τούν δια­χεί­ρι­ση και επί­λυ­ση. Οι θα­λάσ­σιες ζώνες και οι οριο­θε­τή­σεις, απο­τε­λούν έναν τομέα ο οποί­ος μας απα­σχο­λεί ιδιαί­τε­ρα, είναι πάντα ανοι­χτός και δη­μιουρ­γεί εντά­σεις».

Στα σε­μι­νά­ρια συμ­με­τέ­χει συ­γκε­κρι­μέ­νος αριθ­μός ατό­μων και δεν είναι ανοι­χτό για το κοινό. Μετά τις πα­ρου­σιά­σεις θα ακο­λου­θή­σει συ­ζή­τη­ση ενώ ανα­μέ­νο­νται στην Ρόδο κο­ρυ­φαί­οι κα­θη­γη­τές, όπως ο κ. Θάνος Βε­ρέ­μης και άλλοι επι­στή­μο­νες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.