Κυνική ομολογία Τούρκων για φωτιές στα νησιά!!

Συναγερμός σήμανε στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις αποκαλύψεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μέσου Γιλμάζ ότι πράκτορες έβαζαν φωτιές στην χώρα μας την δεκαετία του Ά90 για αντίποινα. Μάλιστα όπως τόνισε υπήρχαν γι αυτό τον σκοπό μυστικά κονδύλια.
Η συνέντευξη που έδωσε ο Γιλμάζ σε τουρκική εφημερίδα έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο εξωτερικών. Όλοι υποψιαζόντουσαν την περίοδο εκείνη και έκαναν λόγο για εμπρησμό όταν ξεσπούσε η μία μετά την άλλη εστία φωτιάς σε Σάμο και Ικαρία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι προέρχονταν από την γειτονική χώρα.
Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από την ¶γκυρα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος καλεί μάλιστα την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη και σε βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές αυτής της «σκοτεινής υπόθεσης».
«Να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από Τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους. Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει – εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη ως βουλευτή της ΝΔ περί δράσης τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών παραπέμπει ο ΛΑΟΣ: «Το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών. αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.
Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Γιλμάζ. «Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων»
Για «μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» μιλά η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και καλεί την κυβέρνηση να το διερευνήσει προχωρώντας παράλληλα σε τρεις κινήσεις: Να καταγγείλει το θέμα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στις μελέτες αναδασώσεων στα νησιά όπου επλήγησαν από αυτές τις πυρκαγιές.
Χαμηλά το θέμα στην Τουρκία
Καμιά σχεδόν αναφορά δεν έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ ενημέρωσης στις αποκαλύψεις Γιλμάζ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει καμία επίσημα δήλωση για το επίμαχο θέμα. Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας αιφνιδίασαν και την κυβέρνηση της γείτονας χώρας καθώς κανείς δεν γνώριζε ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ θα προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις που προκαλούν νέο διπλωματικό πρόβλημα με την Ελλάδα.
Ομολογία Μ. Γιλμάζ:
“Κάψαμε τα δάση της
Ελλάδας για … αντίποινα”!
Σε μία τρομακτική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει την εγκληματική δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ: Παραδέχθηκε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση!
Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από την Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της  εφημερίδας «Μπιργκιούν» ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας για τα μυστικά κονδύλια της εποχής αναφέρει τα εξής ανατριχιαστικά:
“Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν  τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο.
Οι Ερμπακάν,  Ετσεβίτ και  Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για της διάθεση μυστικών κονδυλίων της περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου πέρα των μυστικών κονδυλίων όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό”, είπε!
Δηλαδή εφάρμοζαν «αντίποινα» στα δάση της Ελλάδας με μυστικές επιχειρήσεις, εννοώντας ότι τα έκαιγαν! Ποιος ξέρει αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν συνεχίζονταν και το 2007 από τους ίδιους τους πράκτορες στην καταστροφή της Πελοποννήσου ή αν η τότε καταστροφή οφειλόταν σε άλλες “δυνάμεις” που είχαν σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ομολογία του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού και η ωμότητα με την οποία γίνεται είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Και βέβαια η υπόθεση δεν πρέπει να τελειώσει εδώ…
Ποια νησιά είχε κάψει η ΜΙΤ – Τα σχέδια του ΓΕΣ για τους εμπρησμούς
Συνεχείς τουρκικές μυστικές επιχειρήσεις επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα μείζονος έκτασης, που στοχεύουν τόσο σε επικοινωνιακό αντίκτυπο, αλλά και σε οικονομικά και στρατιωτικά παράπλευρα οφέλη επιβεβαίωσε ο Μ.Γιλμάζ με την φράση του περί «αντιποίνων στα δάση της Ελλάδας» και πλέον είναι κιαρός να ανοίξει ο φάκελος με τις πυρκαγιές όχι μόνο στα νησιά του Α.Αιγαίου, αλλά και της Πελοποννήσου το 2009. Και βέβαια της Ρόδου του 2010, σε μια έρημη περιοχή της νότιας Ρόδου που κατάκαψε για πολλοστή φορά το νησί.
Πληροφορίες πάντα υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαίωνε την εμπλοκή της ΜΙΤ, αλλά και να υπήρχε, είναι βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να γίνει κάποια παράσταση διαμαρτυρίας, από την πολιτική ηγεσία. Σοβαροί να είμαστε. Δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά πότε ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στα νησιά του Α.Αιγαίου;
Θυμόμαστε την μεγάλη πυρκαγιά στην Ικαρία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1993; Στην Ρόδο και στην Σάμο μετά τα Ίμια το 1996-1997; Χιλιάδες στρατιώτες εγκατέλειπαν τα στρατόπεδα και την εκπαίδευσή τους για να σβήνουν πυρκαγιές που συχνότατα απειλούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών.
Απόδειξη της ύπαρξης πληροφοριών για εμπλοκή της ΜΙΤ ήταν ότι το ΓΕΣ είχε λάβει σοβαρά αυτές τις πληροφορίες και σε σενάρια ασκήσεων είχε προβλέψει την αντιμετώπιση πυρκαγιάς ως έργο των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ταυτόχρονα με τουρκική απόβαση.
Υπήρχαν συγκεκριμένα επιτελικά σχέδια και συγκεκριμένες οδηγίες στους τοπικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς να ενσωματώσουν στον σχεδιασμό των ασκήσεων το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά που θα απασχολήσει το προσωπικό στην κατάσβεσή του και μετά από λίγες ώρες το νησί να δεχθεί αεραπόβαση στα, σχεδόν, άδεια στρατόπεδα (αφού το προσωπικό θα ήταν απασχολημένο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς).
Παρόλο το συγκλονιστικό περιεχόμενο των δηλώσεων, όμως, κανείς Έλληνας πολιτικός ηγέτης δεν έχει αρθρώσει έστω και μία λέξη για να καταδικάσει την Τουρκία. Κάτι που καταδεικνύει σαφείς ενδείξεις άρχουσας φινλανδοποίησης της χώρας σε σχέση με την Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας: Γνωρίζουμε τι κάνουν, αλλά δεν προκαλούμε με δηλώσεις γιατί μπορεί να εξοργιστούν και να μας … τμωρήσουν.
Ας κάνουμε, λοιπόν, ησυχία … μην τυχόν ξυπνήσει κανείς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα ή μήπως τους χαλάσει η χώνεψη από την γαλοπούλα. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απουσία έστω και μιας λέξης στα όσα συγκλονιστικά δήλωσε ο Μ.Γιλμάζ για τις «μαύρες επιχειρήσεις» εμπρησμών των δασών της Ελλάδας από την ΜΙΤ.
Και δεν μιλάμε μόνο για τον διορισμένο πρωθυπουργό ή για τους φανατικούς οπαδούς της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως ο Γ. Παπανδρέου που έτρεχε τέσσερις ημέρες μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009 με κλαδιά ελιάς στην Κωνσταντινούπολη. Μιλάμε και για τους ηγέτες των κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς με πατριωτικό λόγο, όπως οι Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας, Γ. Καρατζαφέρης, ακόμα και του ΚΚΕ που μέσα στην ιδιόμορφη πολιτική του ατζέντα έχει διαμορφώσει μια πατριωτική ρητορική σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα.  Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!
Και ενώ είναι σαφές από τις δηλώσεις Γιλμάζ ότι δεν τις έκανε για να επικρίνει την Τσιλέρ για αυτή καθΆαυτή την πράξη της, αλλά γιατί δεν τον είχε ενημερώσει για τα κονδύλια των «μαύρων επιχειρήσεων» για τα «αντίποινα στην Ελλάδα», το πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν (καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνο αντίπαλο έχουμε απέναντι; Οργάνωναν πραξικοπήματα σε γειτονική χώρα και εμείς μιλάμε για «γέφυρες μεταξύ των δύο λαών»), τις επιχειρήσεις δολοφονίας κλπ). Τόσο «ποτισμένοι» με φαρμάκι κατά της Ελλάδας είναι οι «φίλοι Τούρκοι».
Σε ό,τι αφορά την καταστροφή της χλωρίδας των νησιών του Α.Αιγαίου και της Μακεδονίας, πόσα δισεκατομμύρια δεν έχουν δαπανηθεί για την κατάσβεσή τους, τον αντιπυρικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως πόσα δισεκατομμύρια έχουν απωλεστεί από τους τουρίστες που έφευγαν ή που δεν έρχονταν στα καμένα νησιά; Να θυμηθούμε την καταστροφή της Ρόδου, της Ικαρίας, της Σάμου της Θάσου, της Σαμοθράκης; Αν είχαμε αυτά τα δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία θα μπαίναμε υπό πλήρη οικονομική κηδεμονία;…

Βόμβα από ΠΑΣΟΚ: “Συνεργαστήκαμε με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες”!
Βόμβα μεγατόνων ρίχνουν “κύκλοι του ΠΑΣΟΚ” αναφορικά με τις δηλώσεις Γιλμάζ, δηλώνοντας – “ανώνυμα” πάντως – ότι “είχαν εντοπιστεί παρόμοιες κινήσεις από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις οποίες αποτράπηκαν και με συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών”. Τι ακριβώς εννοούν στο ΠΑΣΟΚ;
Τι θέλουν να πουν με αυτά τα λόγια οι “κύκλοι”; Μήπως θα έπρεπε να διευκρινήσουν άμεσα σε ποιες περιπτώσεις εμπρησμών των ελληνικών δασών αναφέρονται; Εκτός και αν απλά θέλουν να δώσουν άλλοθι για την φιλοτουρκική εξωτερική πολιτική του Γ.Παπανδρέου και έτσι να αθωώσουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Βέβαια ο Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι “Οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές”.
Αλλά “αρμόδια στελέχη” του Κινήματος υπενθυμίζουν ότι “παρόμοιες κινήσεις είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες αποτράπηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις και με συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών”. Ακριβώς εδώ μήπως θα έπρεπε να δοθούν κάποιες εξηγήσεις; Ποιες κινήσεις και σε τι είδους συνεργασία ενεπλάκησαν οι ελληνικές υπηρεσίες με τις τουρκικές επί ΠΑΣΟΚ;
Επισημαίνουν επίσης ότι στο ίδιο διάστημα οι πληροφορίες, από τις υπηρεσίες, έκαναν λόγο και για “άλλου είδους σχεδιασμούς από τουρκικούς κύκλους που συνδέονταν με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Οι σχεδιασμοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έφθαναν μέχρι και την πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.
Αναφέρονται στην γνωστή υπόθεση της “Βαριοπούλας” ή και σε άλλες περιπτώσεις;
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ίδιων στελεχών οι κινήσεις κατά της Ελλάδας περιορίσθηκαν δραστικά από τότε που την εξουσία στη γειτονική χώρα ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Στον Τούρκο πρωθυπουργό αναγνωρίζεται η προσπάθειά του να εξαρθρώσει τα παρακρατικά κυκλώματα που δρούσαν σε βάρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη και στις φυλακές πολλούς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση «Βαριοπούλα». Αυτό ισχυρίζονται οι του ΠΑΣΟΚ…
«Με παρεξηγήσατε…»
Ανακρούει πρύμναν ο Γιλμάζ κάνοντας τώρα λόγο για πυρκαγιές στην Τουρκία
Να «μαζέψει» προσπαθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ τις πρόσφατες δηλώσεις του για εμπρησμούς ελληνικών δασών, που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γιλμάζ κάνει λόγο για παρερμηνεία όσων είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλια του Αιγαίου στην Τουρκία και τις πληροφορίες περί ελληνικής ανάμειξης σε αυτές.
«Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του Ά90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».
Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανήλθε στο ίδιο θέμα και κατά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το Λος Αντζελες.
Επανέλαβε ότι πρόκειται για παρεξήγηση, τονίζοντας ότι έκανε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο πρακτορείο Anadolu.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία» είπε.
«Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του Ά90 σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση».
Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωση του, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Birgun, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε πει ότι τα θέματα που αφορούσαν τα μυστικά κονδύλια ήταν «τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας».

Στην Κομισιόν φέρνει ο ευρωβουλευτής Ν.Χουντής τις αποκαλύψεις Γιλμάζ περί εμπρησμών
Την ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του 1990, φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς απηύθυνε ο βουλευτής επικρατείας τους ΛΑΟΣ Ιω.Κοραντής.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής σημειώνει ότι «αυτές οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ομολογήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά» όπως και από «σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Εμίλ Τσολασάν».
«Είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες. Ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της.
» Μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών» αναφέρει.
Παράλληλα, καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα στο θέμα ώστε να απαιτήσει και αυτή από την Τουρκία την έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, και ζητά να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

Ερώτηση ΛΑΟΣ
Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Στ.Δήμα και Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής σημειώνει:
«Ανεξάρτητα από τους λόγους, προσωπικούς ή εσωτερικής πολιτικής, που τον ώθησαν να κάνει τις αναφορές αυτές 16 χρόνια μετά τις φοβερές πυρκαγιές στη Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο ως και στην Αττική και αλλού, τα λεχθέντα από τον κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους ανωτέρω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.
»Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητος:
1. Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;
2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της ¶γκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;
3. Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;
4. Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;
5. Γενικότερα, θεωρούν ότι οι “αποκαλύψεις” του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;»

ΕΡΩΤΗΣΗ Ι. ΚΟΡΑΝΤΗ
ΜΕ ΘΕΜΑ
ΤΙΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
ΓΙΛΜΑΖ ΠΕΡΙ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, Πρέσβης ε.τ. κ. Ι. Κοραντής κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή με θέμα τις «Αποκαλύψεις Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα». Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:
Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή
Θέμα: Αποκαλύψεις Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα
Τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη είχαν οι αποκαλύψεις του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ σχετικά με τη διάθεση μυστικών κονδυλίων για τη πρόκληση εμπρησμών στην Ελλάδα τη περίοδο 1995-1997, επί Κυβερνήσεως Τσιλέρ στη γείτονα. Ανεξάρτητα από τους λόγους, προσωπικούς ή εσωτερικής πολιτικής, που τον ώθησαν να κάνει τις αναφορές αυτές 16 χρόνια μετά τις φοβερές πυρκαγιές στη Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο ως και στην Αττική και αλλού, τα λεχθέντα από τον κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους ανωτέρω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητος:
1.    Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική Κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;
2.    Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της ¶γκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;
3.    Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;
4.    Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν  χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;
5.    Γενικότερα, θεωρούν ότι οι «αποκαλύψεις» του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
Με αφορμή  τις δηλώσεις του πρώην  Πρωθυπουργού  της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ, με τις οποίες παραδέχεται ότι η Τουρκία ενέχεται για τις φωτιές σε ελληνικά δάση επί πρωθυπουργίας της κυρίας Τσιλέρ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου ¶ρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς  δήλωσε:
«Όταν και ως δημοσιογράφοι αποκαλύπταμε  την σχέση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με τις φωτιές στα δάση της πατρίδας μας, πολλοί  μιλούσαν για συνωμοσιολογίες. Τώρα που η παραδοχή της ενοχής  γίνεται από  πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας  όλοι όσοι τότε χαμογελούσαν ακόμη και ειρωνικά πρέπει να δώσουν απαντήσεις.
-Είχαν ή όχι σχετικές πληροφορίες οι Ελληνικές  Αρχές; 
-Προειδοποιήθηκαν ή όχι οι Πολιτικοί προϊστάμενοι; Και αν προειδοποιήθηκαν γιατί δεν ενημέρωσαν το Κοινοβούλιο και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστούν έστω οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής δολιοφθοράς;
-Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;
Η Ελληνική Κυβέρνηση  πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις.»
Για  το θέμα, ο κ. Γιάννης Δημαράς κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή  προς τους Υπουργούς  Εξωτερικών, Εθνικής ¶μυνας και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου  να ενημερωθούμε επισήμως  καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα .

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Α) Τον Υπουργό Εξωτερικών κ .Στ. Δήμα
Β) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Γ) Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση
Θέμα: «Εμπρησμοί δασών από παράγοντες και κατόπιν σχεδίου ξένης δύναμης»
Όπως προέκυψε από συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα  ο τ. Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, (παρά την τυπική ανασκευή μετά τις αντιδράσεις)  μίλησε για την ύπαρξη σχεδίου-και των σχετικών πιστώσεων-της προκατόχου του κ. Τανσού Τσιλέρ για εμπρησμό ελληνικών δασών. Το να διαθέτει ένας πρωθυπουργός κονδύλια και γραμμή πιστώσεως για εμπρησμούς δασών των γειτονικών χωρών είναι αυτόχρημα ανατριχιαστικό. Η καταγγελία δεν προέρχεται όμως από τυχαίο πρόσωπο αλλά από πρώην Π/Θ.
Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δασική Υπηρεσία καταδεικνύουν ένα αφύσικα υψηλό ποσοστό καμένων εκτάσεων, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθ’ όλη την δεκαετία του ΄90, τόσο πριν όσο και  μετά την θητεία της κ. Τσιλέρ.
Το θέμα είναι άκρως σοβαρό: άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών.
Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί στο επίπεδο της Ε.Ε. της οποίας η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος, καθώς και στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όπου σε διεθνή φόρα που κρίνει αναγκαίο να το πράξει.
2. Έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πράξει αν αυτές-όπως είναι το πιθανότερο-είτε δεν παρασχεθούν είτε αποδειχθούν παραπλανητικές ή άκρως ανεπαρκείς;
3. Αν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και σε ποιό επίπεδο;
4. Ποια είναι  τα στατιστικά στοιχεία αριθμού πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία, ιδίως για τα νησιά του Αν. Αιγαίου, από το 1985 έως σήμερα. Στοιχεία περί των εκτάσεων που κάηκαν και εκείνων που κάηκαν περισσότερο της μιας φοράς. Ποιές εκτάσεις στα νησιά αυτά, λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών, απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα;
5. Τι πράττει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αποκατάστασή τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Τι οδηγίες προτίθεται να δώσει στις κατά τόπους υπηρεσίες για την προετοιμασία μελετών αναδασώσεων, όπου δεν υπάρχουν, και του κατά προσέγγιση κόστους τους και γενικώς αν είναι σε θέση να στοιχειοθετηθεί πρακτικώς ένα κατά προσέγγιση κόστος αποζημιώσεως.
Η   βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη 
Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Γιλμάζ – Ζητά να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι πυρκαγιών 1995-1997
Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών, παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.Όπως μετέδωσε το Mega, o εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να ανοίξουν εκ νέου όλοι οι φάκελοι που αφορούν πυρκαγιές σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των ετών 1995 και 1997.
Παράλληλα, ο κ. Τέντες ζητά στο πλαίσιο αυτό να αξιολογηθούν οι δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ.