ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διατηρείται το κώλυμα στην υποβολή υποψηφιοτήτων στους Δικηγορικούς Συλλόγους

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου

Το θέμα της εφαρ­μο­γής ή μη διά­τα­ξης στον Κώ­δι­κα Περί Δι­κη­γό­ρων, που απα­γο­ρεύ­ει την υπο­βο­λή υπο­ψη­φιο­τή­των στις επι­κεί­με­νες εκλο­γές των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων σε όσους προ­έ­δρους έχουν εκλε­γεί και έχουν δύο συ­νε­χό­με­νες θη­τεί­ες και σε όσους συμ­βού­λους τρεις, απα­σχό­λη­σε την Κυ­ρια­κή την Ολο­μέ­λεια του κλά­δου, με την συμ­με­το­χή του προ­έ­δρου του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Κ. Σαρή.

Την Κυ­ρια­κή 26 Νο­εμ­βρί­ου 2017 θα διε­ξα­χθούν συ­γκε­κρι­μέ­να οι αρ­χαι­ρε­σί­ες για την ανά­δει­ξη νέων προ­έ­δρων και Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων των 63 Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων της χώρας, οι οποί­οι θα ανα­λά­βουν κα­θή­κο­ντα από 1-1-2018 και για την προ­σε­χή τε­τρα­ε­τία (άρθρο 106 Κώ­δι­κα Δι­κη­γό­ρων).

Σε πε­ρί­πτω­ση επα­να­λη­πτι­κής ψη­φο­φο­ρί­ας (άρθρο 117 παρ.1 και 2), αυτή θα διε­ξα­χθεί την 3-12-2017.

Για τη δια­δι­κα­σία των αρ­χαι­ρε­σιών εφαρ­μό­ζο­νται τα άρθρα 103-126 και 165 Ν.4194/2013 (Κώ­δι­κας περί Δι­κη­γό­ρων).

Αυτό που πλέον αλ­λά­ζει είναι η διάρ­κεια της θη­τεί­ας των νέων προ­ε­δρεί­ων, που πλέον αυ­ξά­νε­ται κατά ένα έτος-καθώς ήταν τριε­τής μέχρι σή­με­ρα και πλέον γί­νε­ται τε­τρα­ε­τής.

Ταυ­τό­χρο­να πε­ριο­ρί­ζε­ται η δυ­να­τό­τη­τα επα­νε­κλο­γής προ­ε­δρεί­ων, στα οποία οι πρό­ε­δροι έχουν ήδη 2 θη­τεί­ες και οι σύμ­βου­λοι 3 συ­νε­χό­με­νες.

Σύμ­φω­να με το άρθρο 97 παρ.5 και 165 Ν.4194/13, δεν μπο­ρούν να είναι υπο­ψή­φιοι στις εκλο­γές αυτές πρό­ε­δροι που ήδη έχουν συ­μπλη­ρώ­σει δύο συ­νε­χό­με­νες θη­τεί­ες και σύμ­βου­λοι που έχουν ήδη συ­μπλη­ρώ­σει τρεις συ­νε­χό­με­νες θη­τεί­ες.

Την 1-11-2017 με από­φα­ση του Προ­έ­δρου θα ανα­κη­ρυ­χθούν οι υπο­ψή­φιοι πρό­ε­δροι και σύμ­βου­λοι για τις προ­σε­χείς εκλο­γές.

Η Ολο­μέ­λεια των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων έκρι­νε ότι η ως άνω διά­τα­ξη συ­νι­στά ανε­πί­τρε­πτο πε­ριο­ρι­σμό στο δι­καί­ω­μα του Προ­έ­δρου του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου. Η έναρ­ξη δε του συ­νο­λι­κού χρό­νου των θη­τειών θα αρ­χί­ζει από την ισχύ του νέου Κώ­δι­κα Δι­κη­γό­ρων, (27/9/2013), χωρίς να συ­νυ­πο­λο­γί­ζε­ται προ­γε­νέ­στε­ρος χρό­νος στη θη­τεία του Προ­έ­δρου. Άλ­λω­στε σύμ­φω­να με την παρ. 4 του ιδίου άρ­θρου η δυο (2) συ­νε­χό­με­νες θη­τεί­ες για τον Πρό­ε­δρο είναι συ­νο­λι­κά οκτώ (8) έτη, ενώ με τον προη­γού­με­νο κώ­δι­κα η διάρ­κεια κάθε θη­τεί­ας ήταν τριε­τής και συ­νε­πώς ο χρό­νος διάρ­κειας των δύο (2) θη­τειών πε­ριο­ρί­ζε­ται σε σχέση με τη νέα διάρ­κεια της θη­τεί­ας τους.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι σύμ­φω­να με τη με­τα­βα­τι­κή διά­τα­ξη του άρ­θρου 165 παρ. 7, οι σχε­τι­κές με το ανώ­τα­το όριο θη­τεί­ας των Προ­έ­δρων και των μελών του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου δια­τά­ξεις, δεν εφαρ­μό­στη­καν στις πρώ­τες αρ­χαι­ρε­σί­ες που έλα­βαν χώρα μετά τη θέση σε ισχύ του Νέου Κώ­δι­κα (αρ­χαι­ρε­σί­ες Φε­βρουα­ρί­ου 2014).

Η δε θη­τεία των Προ­έ­δρων και των μελών του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων, που εξε­λέ­γη­σαν στις αρ­χαι­ρε­σί­ες αυτές προ­βλέ­φθη­κε ότι θα διαρ­κέ­σει έως τις 31-12-2017.

Ο κ. Σαρής εξέ­φρα­σε την άποψη ότι ο Κώ­δι­κας είναι νόμος και πρέ­πει να τη­ρη­θεί. Τό­νι­σε εξάλ­λου στην Ολο­μέ­λεια ότι μόνο με τρο­πο­ποί­η­ση του Κώ­δι­κα υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα πα­ρά­τα­σης θη­τειών.

Η Ολο­μέ­λεια απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία (50 ένα­ντι 3) ότι δεν δύ­να­ται να γνω­μο­δο­τή­σει σχε­τι­κά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.