Κορυφαίος στόχος της Περιφέρειας η στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε στέρεες βάσεις στηρίζεται η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό υπογραμμίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας, συνεπικουρούμενοι απο την αντιπρύτανη κ. Α. Δημητρακοπούλου και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Χατζηδιάκο.
“Στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Περιφέρειά μας. Έχουμε θέσει και εμείς ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του. Αποδεχθήκαμε και εντάξαμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα βαριές υποδομές, που το αφορούν, στο ΕΣΠΑ. Πιέζουμε για να υλοποιηθούν τα έργα. Στο πρόγραμμά μας έχουμε εντάξει και κονδύλι για την αγορά φοιτητικής εστίας. Παράλληλα κάνουμε προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε και ακίνητα που βρίσκονται στη Μεσαιωνική Πόλη για το ίδιο σκοπό”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως μαζί με στελέχη της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων επισκέφθηκε δύο ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη.
“Τα ακίνητα αυτά πρόκειται να τα επισκευάσουμε και να τα διαθέσουμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι εργασίες θα ενταχθούν στο δικό μας πρόγραμμα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε και μια εργολαβία που αφορά διαγωνισμό προμηθειών. Δεν θέλουμε να χαθούν και από το Πανεπιστήμιο πόροι. Θα χαθούν από άλλους φορείς που θα έχουν στη συνέχεια πρόβλημα. Θέλουμε να αναγνωριστεί το γεγονός ότι υποδεχόμαστε στα νησιά μας το 40% των τουριστών της χώρας. Το στοιχείο αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αναμόρφωση του Πανεπιστημίου. Ο πρύτανης έχει ένα οργανόγραμμα και βάσει αυτού κινείται. Έχει δεσμευθεί πως θα λειτουργήσει στη Ρόδο διεθνές μεταπτυχιακό τμήμα για τον τουρισμό”, δήλωσε ο περιφερειάρχης, που αναφέρθηκε και στη διοργάνωση στη Ρόδο, στο διάστημα από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον τουρισμό.
«Θέλουμε να έρθουν σημαντικοί ομιλητές και να αποκομίσουμε από την εμπειρία τη δική τους. Ο κ. πρύτανης ζήτησε και τη δική μας στήριξη. Τον διαβεβαίωσα πως θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια. Θεωρούμε πως το Πανεπιστήμιο είναι το κορυφαίο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα. Εκτιμούμε επίσης πως είναι σημαντική επένδυση η ανάπτυξη των τμημάτων του», υπογράμμισε ο κ. Μαχαιρίδης.
Την άποψη ότι σημαντικά έργα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν θα είχαν προχωρήσει χωρίς τη συνδρομή της Περιφέρειας εξέφρασε ο πρύτανης κ. Πάρις Τσάρτας.
«Ήταν βασικό μας μέλημα να δώσουμε έμφαση στις υποδομές του Πανεπιστημίου στη Ρόδο. Επιδιώκουμε να ξεκινήσει και να έρθει στη Ρόδο το τρέχον έτος το πρώτο διεθνοποιημένο μάστερ στον τουρισμό με φοιτητές από όλο τον κόσμο. Επίσης το πρώτο θερινό σχολείο για τον τουρισμό θα λειτουργήσει στο νησί σας. Θα αναπτυχθούν όμως και άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα που θα είναι σημαντικές. Ξεκινήσαμε την οργάνωση σειράς σεμιναρίων που απευθύνονται στο χώρο του τουρισμού. Αφορούν τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Τμήμα μεγάλο των δραστηριοτήτων μας εδράζεται στο νησί σας», τόνισε ο κ. Τσάρτας που αναφέρθηκε και στη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου για τον τουρισμό.
«Είναι το μεγαλύτερο συνέδριο σε επίπεδο Ευρώπης και θα συμβάλει στην προβολή της Ρόδου στο εξωτερικό. Για σημαντικές δράσεις επιλέξαμε ως έδρα το νησί σας γιατί είναι από τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού. Προσπαθούμε να προχωρήσουν τα έργα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο κ. Τσάρτας.
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αθηνά» που θα γίνει η αιτία να χαθεί η αυτονομία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα η εμπλοκή ή όχι στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αφορά πρωτίστως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Για το πρόγραμμα αυτό γίνεται συζήτηση εδώ και τρία χρόνια. Η θέση μας είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τους χρόνους. Στις χώρες της Ευρώπης ανάλογες κινήσεις έγιναν με ορίζοντα ετών. Στην Ελλάδα πάει να γίνει σε διάστημα από τέσσερις ως έξι μήνες. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας ένα σαφές κείμενο με τις θέσεις του υπουργείου ούτε γνωρίζουμε τα κριτήρια. Είναι πιθανό να μάθουμε τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας την επόμενη εβδομάδα. Εμείς δεν πιστεύουμε πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χρήζει αλλαγών. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Διαθέτουμε αρκετά τμήματα μεταπτυχιακά και θερινά σχολεία. Είμαστε από τα μεγαλύτερα διεθνοποιημένα πανεπιστήμια», δήλωσε ο κ. Τσάρτας και πρόσθεσε πως η συζήτηση για την όποια αλλαγή για τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ξεκινά από το έργο που παράγουν.
«Είμαστε το τέταρτο στη σειρά πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά το παραγόμενο έργο. Βρισκόμαστε πολύ ψηλά και στη λίστα με τα 22.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Αυτά δεν είναι απλές ιστορίες. Έχουμε πετύχει πολλά με σκληρή δουλειά. Θεωρούμε πως το υπουργείο Παιδείας βιάζεται να προχωρήσει», επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δήλωσε ακόμη πως θα υπογραφεί σύμβαση με την Περιφέρεια που θα αφορά την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Η δομή που θα δημιουργηθεί θα στεγαστεί σε χώρους της Περιφέρειας, στη Ρόδο.
Τα άλλα θέματα
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου και σε άλλα θέματα. Ανακοίνωσε πως την επόμενη Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για την υγεία στα νησιά.
«Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για νησιωτικό ΕΣΥ και αντίστοιχα το ΕΚΑΒ που μπορούμε να δημιουργήσουμε», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης. Στην ίδια συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στην απροθυμία του κράτους να στηρίξει οικονομικά τις Περιφέρειες.
«Δυστυχώς για μια φορά ακόμη το κράτος έχει κάποιο πρόβλημα με τις Περιφέρειες. Και φέτος όλους τους πόρους τους διοχετεύουν στα επιδόματα για τους νεφροπαθείς, στα διατροφικά επιδόματα και στη δακοκτονία. Ζητήσαμε να αναμορφωθούν οι ΚΑΠ για τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό. Έτσι θα εξασφαλιστούν οι πόροι και θα μπορέσουν οι Περιφέρειες να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών συζητήσαμε για τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης που αναφέρθηκε και στις επαφές που έγιναν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Θέσαμε ξανά το αίτημά μας για τις πιστώσεις που χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία. Η Ρόδος, η Κάρπαθος και η ¶νδρος κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις που θα έχουν κόστος 6.000.000 ευρώ. Ζητάμε να ενταχθούν τα έργα των αποκαταστάσεων και να χρηματοδοτηθούν», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως είναι πιθανό στους πόρους που αναλογούν στην Περιφέρεια να προστεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.
«Θετική είναι η εξέλιξη για την ένταξη έργων στο Ταμείο Συνοχής. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους από αυτούς που είχαν δεσμευθεί. Καλές ειδήσεις έχουμε και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ό,τι αφορά την απόδοση χρημάτων που μας οφείλονται», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης που αναφέρθηκε και στις επαφές που θα γίνουν με όλες τις Ενώσεις Ξενοδόχων στα νησιά. Αντικείμενο των επαφών θα είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
«Δεν υπάρχει λόγος οι επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν ξένους φοιτητές. Μπορούν να παίρνουν άτομα από το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Να γίνει μια τοπική συμφωνία μεταξύ του ΕΚΡ και των ξενοδόχων. Εμείς δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε οι ίδιοι και στο διάστημα μέχρι το Μάιο, όποιους εργαζόμενους χρειάζονται τα ξενοδοχεία μέσω του ΚΕΚ. Δεν χρειάζεται να προστρέχουν οι επιχειρηματίες στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.