Ειδήσεις

«Ετος ορόσημο» το 2017 για τους αρχιτέκτονες της Ρόδου

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 2η Έκθεση Δωδεκανήσιων Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 6μ.μ. στο ξενοδοχείο ‘Θέρμαι’, έδωσαν χτες από κοινού, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος.
«Είναι σημαντική αυτή η διοργάνωση, με την έννοια ότι το καλοκαίρι που πέρασε ήταν γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είτε στηρίζονται από τους συλλόγους, είτε από τον Δήμο Ρόδου, είτε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είχε η καθεμιά την δική της ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία. Όμως, η εκδήλωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιείται το Σάββατο, έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Πέραν του ό,τι αφορά δημιουργήματα των δικών μας, Δωδεκανησίων Αρχιτεκτόνων που αναφέρονται σε θέματα της περιοχής μας, συνδυάζεται με μια θεματολογία με εισηγήσεις και ομιλίες των επιστημόνων με θέματα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς έχει ως αντικείμενο τον δικό μας τον τόπο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, η οποία έχει πάντα κάτι να δώσει. Τόσο οι εισηγήσεις όσο και τα εκθέματα αλλά και οι προβληματισμοί που προκύπτουν από την έκθεση σε αυτή την μεταβατική φάση είναι σημαντική για τον τόπο. Αναφέρομαι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και της διαπίστωσης ότι η πόλη μας και τα χωριά σε όλο το νησί, χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις για να αλλάξουν όψη. Άλλωστε υπάρχουν σημαντικά μνημεία και προσπαθούμε όλοι μαζί να κινήσουμε κάποιες διαδικασίες μέσα από τα υπουργεία για να εξοικονομήσουμε πόρους είτε για να συντηρήσουμε, είτε να βελτιώσουμε είτε να ανακατασκευάσουμε σπουδαία κτήρια αρχιτεκτονικής σημασίας και όχι μόνο» είπε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στους στόχους που απαιτούνται όταν ο ίδιος διεκδικεί πόρους για να προχωρήσουν τα έργα και ευχαρίστησε τους επιστήμονες της περιοχής για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, τόνισε: «Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με τον Δήμο Ρόδου εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι η 2η Έκθεση που είναι μία ημέρα – σταθμός, σε μια χρονιά – ορόσημο (το 2017) για την πορεία και τους αγώνες του Συλλόγου της τελευταίας δεκαετίας. Η συμβολή του Δωδεκανήσιου αρχιτέκτονα στην εξέλιξη του τόπου μας ήταν ούτως ή άλλως σημαντική αλλά θεωρώ ότι οι απαιτήσεις των καιρών καθιστούν την παρουσία μας πάρα πολύ σημαντική. Λέμε έτος – ορόσημο διότι φέτος ξεκινήσαμε με την 1η Έκθεση Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ρόδο και αφορούσε την ανάπλαση της Πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στις 100 Χουρμαδιές. Συνεχίσαμε τους επόμενους μήνες με μια ευχάριστη έκπληξη σχετικά με το ΣΒΑ (Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης) που είναι ένα μεγαλόπνοο έργο και θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία του νησιού. Θυμίζω ότι το 2012 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων είχε κάνει μια εξαιρετική πρόταση μαζί με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου το οποίο και υιοθετήθηκε από τον Δήμο Ρόδου».
Είπε ακόμη ότι ο κλάδος των μηχανικών πλήττεται τα χρόνια της κρίσης και γι αυτό η έκθεση εμπεριέχει έναν συμβολισμό: της συνεργασίας ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ο κ. Σκιαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στους εννέα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που πρόκειται να γίνουν σε συνεργασία με το ΤΕΕ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αφορούν ένα έργο μεγάλης γεωγραφικής κλίμακας. «Θα καταλήξουμε με την διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του έτους, Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. Γι αυτό θεωρούμε ότι το 2017 αποτελεί ένα έτος – ορόσημο για εμάς», ανέφερε ο κ. Σκιαδόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου