Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) “άνοιξε” η διαθήκη της μεγάλης ευεργέτιδος της Ρόδου Πάολας Νεστορίδου, που απεβίωσε την 29η Οκτωβρίου 2011.
Η διαθήκη της Πάολας Νεστορίδου συντάχθηκε την 19η Ιουλίου 2010, σε ηλικία 96 ετών, και αντικατέστησε δύο άλλες που είχαν προηγηθεί.
Σύμφωνα με τη διαθήκη η περιουσία της αποτελείται από:
-Ενα διαμέρισμα επιφανείας 89,90 τ.μ., ποσοστού συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 40/1000, στον τρίτο υπέρ το ισόγειο όροφο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο
-Τέσσερα ακίνητα στη Ρουμανία και συγκεκριμένα:
1. Ακίνητο (οικόπεδο με οικοδομές), το οποίο βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στην οδό Precupetii Vecci.
2. Ακίνητο (οικόπεδο με οικοδομές), το οποίο βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στην οδό Episcopul Radu.
3. Ακίνητο (οικόπεδο), το οποίο βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στην λεωφόρο Buzdugan (πρώην Jianu)
4. Ακίνητο (οικόπεδο) έκτασης 14.969 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην Κωνστάντζσα, προάστιο Anadalchioi (δίπλα στο στρατόπεδο της Φρουράς Κωνστάντζσας).
– Καταθέσεις σε τράπεζες στη Ρόδο (Αγροτική) σε ευρώ και σε δολάρια ή σε οποιαδήποτε άλλη Τράπεζα βρεθούν τέτοιες.
– Κοσμήματα και συγκεκριμένα δύο δακτυλίδια με μπριγιάν το ένα 9,5 καρατίων και το άλλο το ίδιο περίπου, παντατίφ (κόσμημα λαιμού) με μπριγιάν 13 καρατίων και δακτυλίδι φαντεζί με μικρά μπριγιάν (μπαγκέτα) και πέτρες ζαφείρι.
– Ένα γούνινο παλτό βιζόν μονοκόμματο.
– Παλιά έπιπλα αντίκες και συγκεκριμένα ένα σεκρετέρ μαρκετερί με μπρούτζινη διακόσμηση, σετ δύο μπουφέδες με πλούσια μπρούτζινη διακόσμηση, τραπέζι για μπριτζ με μαρκετερί και μπρούτζινη διακόσμηση, μικροέπιπλο με μαρκετερί, καθρέπτης σετ με κομόντα, δύο καθρέπτες βενετσιάνικοι ένας μεγάλος και ένας μικρότερος.
– Σερβίτσιο τσαγιού ξύλινο με χρυσή διακόσμηση αποτελούμενο από τσαγιέρα, ζαχαριέρα, γαλατιέρα, έξι φλιτζάνια με τα τασάκια τους και έξι κουταλάκια.
– Μαρμάρινο τραπεζάκι στρογγυλό, σετ με μπρούτζινο γλυπτό γυναίκας καθήμενης με τα χέρια στα γόνατα .
– Τρία μεγάλα χαλιά και δύο μικρά όλα μεταξωτά χειροποίητα.
– Το πορτρέτο της (ζωγραφική) με το ξύλινο σκαλιστό αναλόγιό του και ένα άλλο νεώτερο.
– Διακοσμητικό με άνθη capo di monte και άλλα ωραία διακοσμητικά κομμάτια.
– Διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα από ασήμι, σκαλιστά.
Λοιπά κινητά, ρούχα κ.λ.π.
Με την διαθήκη της ιδρύεται ίδρυμα με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ & ΠΑΟΛΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΟΥ».
Από τα παραπάνω περιουσιακά της στοιχεία τα αναφερόμενα τέσσερα ακίνητα στη Ρουμανία, τα κληροδοτεί στην κ. Enanche Florentina, Ρουμάνα υπήκοο, κάτοικο Βουκουρεστίου. H συγκεκριμένη έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τη διαθήκη μέσα σε τριάντα ημέρες από την πώληση των δύο πρώτων ακινήτων για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις του Αστικού Δικαστηρίου Βουκουρεστίου, να αποστείλει το 40% του τιμήματος, που θα εισπράξει από την πώλησή τους σε λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που έχει ανοιχθεί στο όνομα των κκ Ευαγόρα Νικολάου του Χαραλάμπους και Πανωραίας Παπαχρήστου του Χρήστου, άτομα που όρισε η ίδια για να λάβουν και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για το Ιδρυμα.
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ακίνητα στα οποία υπάρχουν ωστόσο δικαστικές εκκρεμότητες με το Ρουμανικό δημόσιο.
Όλα τα άλλα περιουσιακά της στοιχεία, κινητά, (πλην των επίπλων και μικρών αντικειμένων, τα οποία καταλείπει στο Νεστορίδειο Μέλαθρο), ακίνητα, απαιτήσεις, διεκδικήσεις, μετοχές, τραπεζικές καταθέσεις κλπ περιουσιακά στοιχεία, που θα βρεθούν κατά τον θάνατό της, τα καταλείπει στο Ίδρυμα.
Το Ίδρυμα θα έχει ως σκοπό την ανέγερση στη Ρόδο με ίδια κεφάλαια, εάν επαρκούν ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, ξενώνα (Γηροκομείο), σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, για στέγαση, περίθαλψη κ.λ.π. απόρων ηλικιωμένων ατόμων, που θα επιλέγονται από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ανάλογα με τα στοιχεία που θα παρέχουν οι αρμόδιοι δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς.
Ο ξενώνας ή πτέρυγα αυτού, πρέπει να φέρει το όνομα του Ιδρύματος «ΙΩΑΝΝΗΣ & ΠΑΟΛΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΟΥ», και τη λειτουργία του θα αναλάβει κοινωνικός φορέας κατόπιν των ενεργειών του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο θα μεριμνά για την εκπλήρωση των επιθυμιών της και τη λειτουργία και διαχείριση του Ιδρύματος ορίζονται οι κκ Ευαγόρας Νικολάου του Χαραλάμπους, Πανωραία Παπαχρήστου του Χρήστου, Βικτωρία Χιώτη του Αλεξάνδρου Γεωργιάδη, και Παναγιώτης Γράμψας του Λάμπρου.
Στην διαθήκη αναφέρονται και τα εξής:
“Τελειώνοντας την τελευταία μου βούληση θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους πολλούς και εκλεκτούς φίλους μου για την αγάπη, που μου έδειξαν και ιδιαίτερα σε εκείνους που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της δωρεάς μου προς την Πινακοθήκη του Δήμου Ροδίων και στα παραπάνω αναφερόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, που ιδρύω με τη διαθήκη μου, για την ευθύνη που τους ανέθεσα και ευχαρίστως και ανιδιοτελώς ανέλαβαν.
Την Ρόδο την αγάπησα από την πρώτη ημέρα, που ήλθαμε ο σύζυγος και εγώ το έτος 1951(6 Μαρτίου). Βγήκαμε από το ξενοδοχείο ΘΕΡΜΑΙ, στο οποίο είχαμε καταλύσει και κατευθυνθήκαμε προς το Μαντράκι. Εκεί επισκεφθήκαμε την Εκκλησία του Ευαγγελισμού, προσευχηθήκαμε και ευχαριστήσαμε τον Θεό, που βρήκαμε ένα ωραίο μέρος για να εγκατασταθούμε. Μετά από κάθε μου ταξίδι στο εξωτερικό, που ήταν πολλά, ένιωθα ευτυχία, που πατούσα πάλι το χώμα της Ρόδου και σκεφτόμουν ότι η Ρόδος είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου.
Ευχή μου είναι η Ρόδος να παραμένει πάντα ωραία και να την προσέχουν οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες, διότι είναι ένα διαμάντι.
Όσο για το Νεστορίδειο Μέλαθρο και την επέκτασή του, που είναι η δωρεά μου, η επιθυμία μου είναι ο Δήμος Ροδίων, οι εκάστοτε δήμαρχοι και αρμόδιοι να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες για να είναι το Νεστορίδειο, πρότυπο στο χώρο, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, να λειτουργεί άριστα, να εμπλουτίζεται με νέα έργα, να διοργανώνει εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Επιθυμώ το Νεστορίδειο να είναι κόσμημα και σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Ευχή και παράκλησή μου είναι στο εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο της Πινακοθήκης να ορίζεται ως μέλος ο πρόεδρος του Ιδρύματος, που ιδρύω με την διαθήκη μου,
Αυτά επιθυμώ για να είναι η ψυχή μου ήρεμη και ευχαριστημένη”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/anixe-chthes-i-diathiki-tis-paolas-nestoridou/













