ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύννεφα στο Αιγαίο για την ΑΟΖ: Απειλεί η Αγκυρα, σκληρή στάση από Αθήνα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
342

Σκηνικό έντασης επι­χει­ρεί να οικο­δο­μή­σει στο Αιγαίο η Άγκυρα, ως αντί­δραση στις δοκι­μα­στι­κές γεω­τρή­σεις που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με ανα­κοί­νωση του το τουρ­κικό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών υπο­γράμ­μισε ότι «παρα­κο­λου­θεί στενά την μονο­μερή δρα­στη­ριό­τητα της ελλη­νο­κυ­πρια­κής κυβέρ­νη­σης σε σχέση με τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο, η οποία αγνοεί τα απα­ρά­γρα­πτα δικαιώ­ματα του τουρ­κο­κυ­πρια­κού λαού, των συνι­διο­κτη­τών του νησιού στους φυσι­κούς πόρους». «Από την αρχή η Τουρκία έχει απο­στεί­λει τις απα­ραί­τη­τες προει­δο­ποι­ή­σεις σχετικά με αυτά τα ανεύ­θυνα βήματα», πρό­σθεσε στη συνέ­χεια.

«Η δια­πραγ­μα­τευ­τική δια­δι­κα­σία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νης και της Διά­σκε­ψης για την Κύπρο δεν μπόρεσε να παράξει απο­τε­λέ­σματα παρά τις καλές προ­θέ­σεις της τουρ­κι­κής πλευράς. Για την ακρί­βεια, είναι προ­φα­νές ότι η βασική αιτία εντο­πί­ζε­ται στην τάση της ελλη­νο­κυ­πρια­κής πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της ως μονα­δικό ιδιο­κτήτη του νησιού», ανέφερε η ανα­κοί­νωση του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου, το οποίο τόνισε την απο­φα­σι­στι­κό­τητα της Άγκυρας να προ­στα­τεύ­σει «τα δικαιώ­ματα και τα συμ­φέ­ρο­ντα» της.

Σε δηλώ­σεις του ο Τούρκος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου έκανε λόγο για μονο­με­ρείς ενέρ­γειες και προ­α­νήγ­γειλε ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεω­τρή­σεων εντός της κυπρια­κής ΑΟΖ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι οι Τουρ­κο­κύ­πριοι έχουν δικαιώ­ματα στα απο­θέ­ματα.

«Το τουρ­κικό Υπουρ­γείο Ενέρ­γειας και το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εργά­ζο­νται από κοινού για να προσ­διο­ρί­σουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονο­με­ρών ενερ­γειών της ελλη­νι­κής πλευράς», δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά και πρό­σθεσε πως η «απο­στολή πλοίου-γεωτρύπανου κατα­δει­κνύει την “ανει­λι­κρί­νια” της ελλη­νι­κής πλευράς σχετικά με τις  συνο­μι­λίες της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας για την επα­νέ­νωση οι οποίες απέ­βη­σαν ανε­πι­τυ­χείς».

Η επιλογή του κ. Τσα­βού­σο­γλου να αξιο­ποι­ή­σει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «επι­χεί­ρημα» από­δο­σης ευθυνών σε Λευ­κω­σία και Αθήνα για το αδιέ­ξοδο της Διά­σκε­ψης για το Κυπριακό αλλά και η προ­α­ναγ­γε­λία τουρ­κι­κών «αντί­με­τρων» αξιο­λο­γεί­ται από την ελλη­νική και κυπριακή διπλω­μα­τία.

Στις τουρ­κι­κές θέσεις απά­ντησε, από τη Θεσ­σα­λο­νίκη, ο Πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού εξέ­φρασε την απο­γο­ή­τευσή του για τη μη εξεύ­ρεση λύσης στη διά­σκεψη για το Κυπριακό σχο­λί­ασε ότι η στάση της Άγκυρας απο­δει­κνύει πως «έχουμε έναν γείτονα που αρέ­σκε­ται στο να μη σέβεται τη στα­θε­ρό­τητα, τη συνερ­γα­σία και την ειρήνη». Πρό­σθεσε πως η Ελλάδα μένει ατα­λά­ντευτη στον δρόμο του δια­λό­γου και της θετικής ατζέ­ντας αλλά, παράλ­ληλα, «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπε­ρα­σπι­στούμε τα κυρί­αρχα δικαιώ­ματα μας».

Το ιστο­ρικό

Την έναρξη των γεω­τρή­σεων στο οικό­πεδο 11 από το γεω­τρύ­πανο που μετέ­φερε το πλοίο «West Capella», για λογα­ρια­σμό της γαλ­λοϊ­τα­λι­κής κοι­νο­πρα­ξίας Total-Eni, ανα­κοί­νωσε χθες η κυβέρ­νηση της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας.

Οι γεω­τρή­σεις ξεκί­νη­σαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρ­κικά πλοία που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν άσκηση αρκετά χιλιό­με­τρα βορειό­τερα, εντός της κυπρια­κής ΑΟΖ, εκτός όμως του επί­μα­χου οικο­πέ­δου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικό­πεδο 11, υπήρχε από τα ξημε­ρώ­ματα η τουρ­κική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρα­κο­λού­θησε για λίγο την πορεία του γεω­τρύ­πα­νου. Την παρου­σία της φρε­γά­τας επι­βε­βαί­ωσε και επίσημα το τουρ­κικό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. Το τουρ­κικό γενικό επι­τε­λείο έκανε λόγο για παρου­σία δύο φρε­γα­τών και ενός υπο­βρυ­χίου στο σημείο.

Στο λιμάνι της Λάρ­να­κας κατέ­πλευ­σαν χθες και δύο γαλλικά πολε­μικά, τα οποία επι­χει­ρούν στην ευρύ­τερη περιοχή και ο ελλι­με­νι­σμός τους θεω­ρεί­ται και ως έμμεσο μήνυμα προ­στα­σίας των συμ­φε­ρό­ντων της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσό­γειο.

Σημειώ­νε­ται ότι ο εκπρό­σω­πος του γενικού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντου­ζα­ρίκ εξέ­φρασε την ανη­συ­χία του οργα­νι­σμού για ενδε­χό­μενο «θερμό επει­σό­διο» μετά την έναρξη της δια­δι­κα­σίας γεώ­τρη­σης στο οικό­πεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας. Ειδι­κό­τερα, ο Στέφαν Ντου­ζα­ρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποια­δή­ποτε περι­στα­τικά, προ­φα­νώς ανη­συ­χούμε από τις συνε­χείς εντά­σεις στη συγκε­κρι­μένη περιοχή».

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.