ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθηγητής Ι. Μάζης: “Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας το επεισόδιο στη Ρόδο-Θα το επιχειρήσουν ξανά

news room 2 λεπτά ανάγνωση
455

O καθη­γη­τής Γεω­πο­λι­τι­κής και Οικο­νο­μι­κής Γεω­γρα­φίας στο Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώ­ντας στον realfm 97,8 με αφορμή το χθεσινό επει­σό­διο ανοιχτά της Ρόδου με το τουρ­κικό εμπο­ρικό πλοίο έκανε λόγο για οργα­νω­μένη προ­βο­κά­τσια της Τουρ­κίας η οποία όμως δεν έτυχε της υπο­στη­ρί­ξεως των ΗΠΑ.

Οι λόγοι, όπως είπε, είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: «στις 13 Ιουλίου αρχίζει επι­σή­μως η γεώ­τρηση στο οικό­πεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο καθη­γη­τής, ο δεύ­τε­ρος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στρι­μω­χτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρε­τα­νι­κός παράγων προ­σπα­θεί αφενός να δια­τη­ρή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα τα δικά του, αφε­τέ­ρου να δείξει ότι απο­στα­σιο­ποιεί­ται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθε­στώς των εγγυ­ή­σεων, δεν απο­τε­λεί καθε­στώς για μία χώρα του 21ου αιώνα». Τρίτος λόγος είναι το Συριακό «εις το οποίο οι Τούρκοι σχε­διά­ζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να ανα­χαι­τί­σουν την κουρ­δική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συρο­τουρ­κικά σύνορα και αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι αυτό δεν θα είναι απο­δε­κτό από την αμε­ρι­κα­νική διοί­κηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθή­ματά της υπέρ της κουρ­δι­κής αντι­στά­σεως», όπως τόνισε ο καθη­γη­τής.

Στο ερώτημα αν θα επι­χει­ρή­σουν εκ νέου οι Τούρκοι να προ­κα­λέ­σουν παρό­μοιο επει­σό­διο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατη­γο­ρη­μα­τι­κός: «Εχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικα­νο­ποί­ηση, ότι οι ελλη­νι­κές Αρχές, το ελλη­νικό κράτος, η ελλη­νική ακτο­φυ­λακή απά­ντησε όπως θα έπρεπε να απα­ντή­σει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέ­πληξε την τουρ­κική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανα­κοί­νωση». Και πρό­σθεσε: «Αν δεχθούμε ότι οι στρα­τη­γι­κές παρά­με­τροι παρα­μέ­νουν στα­θε­ρές και θα οξύ­νο­νται, πιστεύω ότι θα προ­σπα­θή­σουν, ναι. Αλλά αυτή τη φορά θα προ­σπα­θή­σουν να το ξανα­κά­νουν με καλύ­τερη συνεν­νό­ηση. Αν δεν την έχουν την καλύ­τερη συνεν­νό­ηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπού­με­ρανγκ, αν προ­σπα­θή­σουν να το κάνουν».

real.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.