ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβραμόπουλος: Να μη τσουβαλιάζουμε πρόσφυγες και τρομοκράτες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αβραμόπουλος

«Η κι­νη­τι­κό­τη­τα και η με­τα­νά­στευ­ση είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του ση­με­ρι­νού κό­σμου. Εξαρ­τά­ται από εμάς να με­τα­τρέ­ψου­με τη με­τα­νά­στευ­ση σε μια ιστο­ρία ευ­ρω­παϊ­κής επι­τυ­χί­ας», υπο­γράμ­μι­σε ο επί­τρο­πος Με­τα­νά­στευ­σης, Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Ιθα­γέ­νειας, Δη­μή­τρης Αβρα­μό­που­λος, ανα­φε­ρό­με­νος στη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του Κα­νο­νι­σμού Δου­βλί­νου.

Ο κ. Αβρα­μό­που­λος συμ­με­τεί­χε σε σε­μι­νά­ριο για εκ­προ­σώ­πους ευ­ρω­παϊ­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης σχε­τι­κό με τη με­τα­νά­στευ­ση και το άσυλο, που διε­ξά­γε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες. Με­τα­ξύ άλλων ανέ­φε­ρε ότι «χρεια­ζό­μα­στε πε­ρισ­σό­τε­ρη Ευ­ρώ­πη για να προ­στα­τεύ­σου­με τα εξω­τε­ρι­κά σύ­νο­ρα της Ένω­σης, για να επι­τρέ­ψου­με στο σύ­στη­μα ασύ­λου της Ένω­σης να προ­σφέ­ρει προ­στα­σία σ’ αυ­τούς που τη χρειά­ζο­νται, για να μπο­ρέ­σου­με να εξαρ­θρώ­σου­με τα δί­κτυα των δια­κι­νη­τών, αλλά και αυτοί που δεν έχουν δι­καί­ω­μα πα­ρα­μο­νής στην ΕΕ να απο­μα­κρυν­θούν».

«Για να ολο­κλη­ρώ­σου­με τη συ­νο­λι­κή μας προ­σέγ­γι­ση για τη δια­χεί­ρι­ση της με­τα­νά­στευ­σης, η με­ταρ­ρύθ­μι­ση του κοι­νού ευ­ρω­παϊ­κού συ­στή­μα­τος ασύ­λου είναι μια απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση», τό­νι­σε ο κ. Αβρα­μό­που­λος, προ­σθέ­το­ντας ότι το νέο σύ­στη­μα ασύ­λου θα βα­σί­ζε­ται «στην αλ­λη­λεγ­γύη και στην ίση κα­τα­νο­μή ευ­θυ­νών», καθώς και στην «ίση με­τα­χεί­ρι­ση των αι­τού­ντων σε όλη την Ε.Ε. βάσει προ­τύ­πων».

Ο επί­τρο­πος ανέ­φε­ρε εξάλ­λου, ότι στο νέο Κα­νο­νι­σμό του Δου­βλί­νου η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή προ­τεί­νει την εφαρ­μο­γή κυ­ρώ­σε­ων για τις χώρες που δεν συ­νερ­γά­ζο­νται. «Θα ξε­κι­νή­σου­με δια­δι­κα­σί­ες επί πα­ρα­βά­σει. Αυτό δεν με κάνει ευ­τυ­χή, αλλά πρέ­πει να το κά­νου­με. Από την άλλη πι­στεύω ότι είναι πο­λι­τι­κή, ηθική και ιστο­ρι­κή υπο­χρέ­ω­σή μας, όλες οι ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις να εφαρ­μό­σουν τα συμ­φω­νη­θέ­ντα», πα­ρα­τή­ρη­σε.

Την ίδια ώρα, η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή έχει εντεί­νει τις επα­φές της με «τρί­τες χώρες-κλει­διά», «για να αντι­με­τω­πί­σου­με τις βα­σι­κές αι­τί­ες της με­τα­νά­στευ­σης, να βελ­τιώ­σου­με την κα­τά­στα­ση στις χώρες κα­τα­γω­γής και διέ­λευ­σης, να κα­τα­πο­λε­μή­σου­με τους δια­κι­νη­τές, να βελ­τιώ­σου­με τους επα­να­πα­τρι­σμούς και να ενι­σχύ­σου­με τις νό­μι­μες οδούς».

Εξάλ­λου, ο επί­τρο­πος εξέ­φρα­σε την αλ­λη­λεγ­γύη του στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο για τη «φρι­κτή επί­θε­ση που έλαβε χώρα στο Λον­δί­νο» και επι­σή­μα­νε ότι «η τρο­μο­κρα­τία μας επη­ρε­ά­ζει όλους το ίδιο και πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νου­με ενω­μέ­νοι και δυ­να­τοί στην κοινή μας απά­ντη­ση. Είναι ο μόνος τρό­πος ώστε απο­τε­λε­σμα­τι­κά να κα­τα­πο­λε­μή­σου­με την τρο­μο­κρα­τία». Ωστό­σο, όπως επα­νέ­λα­βε ο κ. Αβρα­μό­που­λος, «δεν πρέ­πει να δη­μιουρ­γεί­ται σύγ­χυ­ση με­τα­ξύ τρο­μο­κρα­τί­ας και με­τα­νά­στευ­σης, ή με­τα­ξύ τρο­μο­κρα­τών και αι­τού­ντων άσυλο: Μι­λά­με για αν­θρώ­πους, οι οποί­οι φεύ­γουν από την τρο­μο­κρα­τία», και συ­μπλή­ρω­σε: «Βε­βαί­ως υπάρ­χουν εξαι­ρε­τι­κές πε­ρι­πτώ­σεις όπου αι­τού­ντες άσυλο εμπλέ­κο­νται σε ζη­τή­μα­τα ασφά­λειας. Πρέ­πει να επα­γρυ­πνού­με και επα­γρυ­πνού­με. Δεν μπο­ρού­με όμως να απο­δε­χτού­με αυτή την ψευδή ρη­το­ρι­κή που τσου­βα­λιά­ζει τους με­τα­νά­στες, τους πρό­σφυ­γες και τους τρο­μο­κρά­τες».

Τέλος, σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τους πε­ριο­ρι­σμούς στην οι­κο­γε­νεια­κή επα­νέ­νω­ση που, σύμ­φω­να με δη­μο­σιεύ­μα­τα, έχει επι­βά­λει η Γερ­μα­νία, ο κ. Αβρα­μό­που­λος υπεν­θύ­μι­σε ότι «μια από τις πρώ­τες χώρες που δη­μό­σια δή­λω­σε ότι ανοί­γει τις πόρ­τες της για με­τε­γκα­τα­στά­σεις, κυ­ρί­ως από την Ελ­λά­δα, είναι η Γερ­μα­νία. Αν το είχαν κάνει και άλλες χώρες, τότε θα είχαν λει­τουρ­γή­σει αλ­λιώς τα πράγ­μα­τα στο πρό­γραμ­μα των με­τε­γκα­τα­στά­σε­ων».

Σχε­τι­κά, ο επί­τρο­πος επι­σή­μα­νε ότι «δεν υπάρ­χει κα­νέ­να ζή­τη­μα» και «οι αρ­μό­διοι υπουρ­γοί Γιάν­νης Μου­ζά­λας και Τόμας Ντε Με­ζιέρ με δια­βε­βαί­ω­σαν ότι η συ­νερ­γα­σία Ελ­λά­δας και Γερ­μα­νί­ας συ­νε­χί­ζε­ται».

«Η Ευ­ρώ­πη είναι εδώ, εγώ είμαι εδώ, για να διευ­θε­τού­με κάθε ζή­τη­μα που προ­κύ­πτει στην εφαρ­μο­γή αυτών των προ­γραμ­μά­των», κα­τέ­λη­ξε ο κ. Αβρα­μό­που­λος.

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.