«Τα χρέη δεν είναι των Δήμων, αλλά του κεντρικού κράτους»

O πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προέβη χθες στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θεωρώ άστοχο και άδικο να ανακοινώνει ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών ότι ο δήμος της Ρόδου είναι υπερχρεωμένος και τοποθετείται σε επιτήρηση. Ασφαλώς δεν έχω στοιχεία για όλους τους πρώην δήμους του νησιού μας και η όποια αναφορά μου γίνεται για τον πρώην δήμο Ροδίων.
Παρακολουθήσαμε την Πέμπτη τον κ. Υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους Καλλικρατικούς δήμους και μέσα στους δήμους αυτούς να περιλαμβάνεται και ο δήμος της Ρόδου .
Δυστυχώς ο κ. Υπουργός σκόπιμα παρέλειψε, κατά την προσφιλή τακτική όλων των Κυβερνητικών εκπροσώπων, να συμπληρώσει ότι τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της Κεντρικής Κυβέρνησης τα οποία μεταβιβάζονται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις σ’ αυτούς ή με την μεταβίβαση Κυβερνητικών αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς χωρίς να μεταφέρονται και οι ανάλογοι πόροι ή με την παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι το Κεντρικό Κράτος μέσω των περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Φόρους (ΚΑΠ) και στη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ίσως εδώ να έχουν ευθύνες οι δήμαρχοι που δεν διεκδίκησαν δυναμικά τους πόρους που η Κεντρική Διοίκηση παρακρατούσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία εδόθησαν στη δημοσιότητα προχθές από τον κ. Υπουργό Εσωτερικών οι δήμοι χρωστούν στις τράπεζες (Ελληνικές & διεθνείς) 1.891 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν ανέφερε όμως ο κ. Υπουργός ότι τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την Κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με αποδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχονται σε 1,711 δις ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων, υπεξαιρέσεων θα έλεγα εγώ, των Κυβερνήσεων διαχρονικά, από τους θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.. Αν υπολογίσουμε τους τόκους που θα έπρεπε να προστεθούν στα παρακρατηθέντα έσοδα των δήμων τότε τα χρήματα τα οποία η Κεντρική Διοίκηση οφείλει στους ΟΤΑ είναι κατά πολύ περισσότερα από εκείνα που οι ΟΤΑ οφείλουν στις τράπεζες, διότι ασφαλώς οι τράπεζες δεν δίνουν τα δάνειά τους άτοκα στους ΟΤΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το δήμο Ροδίων. Υπολόγισαν οι επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών πόσα χρήματα οφείλει η Κεντρική Διοίκηση στο δήμο Ροδίων μαζί με τους τόκους των χρημάτων που παράνομα παρακρατεί επί τόσα χρόνια;
Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του κ. Υπουργού, οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται σε 1.270 δισ. ευρώ.
Όμως μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη, αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Υπουργός Εσωτερικών.
Κατ’ αναλογία το ίδιο συμβαίνει και με το δήμο της Ρόδου. Αν οι ορκωτοί λογιστές κάνουν υπολογισμό του ποσού που παρακρατήθηκε από θεσμοθετημένους πόρους μόνο το 2010 και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δήμου της Ρόδου σε τρίτους εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο ταμείο του δήμου Ροδίων θα υπήρχε πλεόνασμα.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο κάθε πολίτης ότι το Κράτος, μέσω των περικοπών που επί χρόνια εφαρμόζει στη χρηματοδότηση των δήμων, ουσιαστικά μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα αλλά και τις ευθύνες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία του Κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Από τους 325 Καλλικρατικούς δήμους οι 24 θεωρήθηκαν ως «προβληματικοί». Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι μετά τη μελέτη των ορκωτών ελεγκτών στα οικονομικά του πρώην δήμου Ροδίων θα αποδειχθεί ότι ο δήμος μας δεν παρουσιάζει κανένα έντονο οικονομικό πρόβλημα και αυτό το στηρίζω στο ότι την τελευταία τετραετία οι οφειλές του δήμου μειώθηκαν κατά πέντε (5) περίπου εκατομμύρια ευρώ, παρά τις παρακρατήσεις των πόρων του δήμου τόσον από τους ΚΑΠ όσον και από τη ΣΑΤΑ αλλά και στο ότι υπάρχουν οφειλές είκοσι ενός (21) εκατομμυρίων ευρώ από πολίτες προς τον δήμο, χρήματα τα οποία αν εισέπραττε ο δήμος μας, αδιαφορώντας για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που ζούμε όλοι, τότε ο δήμος μας θα είχε ισχυρό αποθεματικό.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ο πρώην δήμος Ροδίων έχει μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους του με ίδιους πόρους κάτι το οποίο αποδεικνύεται με την τακτική εξυπηρέτηση του δανείου που ο δήμος έχει συνάψει με τράπεζα. Ούτε μία ημέρα καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του δανείου.
Ο πρώην δήμος Ροδίων σε καμία περίπτωση δεν είναι προβληματικός, εάν αυτό συμβαίνει με τον Καλλικρατικό δήμο Ρόδου δεν το γνωρίζω και θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούν οι πολίτες του νησιού για τις υποχρεώσεις αλλά και τις απαιτήσεις του κάθε δήμου πριν την συνένωση σε έναν.
Συμπαρατάσσομαι με τη δημοτική Αρχή στην αντίδρασή της για την τοποθέτηση του δήμου της Ρόδου σε καθεστώς επιτήρησης και παρακαλώ και τους πέντε βουλευτές μας να συμπαραταχθούν με τη δημοτική Αρχή, βάζοντας το κοινό καλό πάνω από το κομματικό συμφέρον, στην προσπάθειά της για το καλό της Ρόδου με ενέργειες ουσίας και όχι με ευχολόγια και ερωτήσεις στη Βουλή που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρνουν.
Η όποια κωλυσιεργία θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
Φτάνουν οι εκπτώσεις στα δικαιώματά μας. Κανένα βήμα πίσω πλέον αρκετά μέχρι εδώ».