ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κραχ στα Ταμεία – 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρώ

Πε­ρισ­σό­τε­ροι από 1 εκατ. απο­κα­λύ­πτε­ται ότι είναι οι οφει­λέ­τες και πάνω από 25 δισ. ευρώ τα βε­βαιω­μέ­να λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέη προς τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία μετά την εκ­κί­νη­ση της δια­δι­κα­σί­ας «με­τα­φο­ράς» στο Κέ­ντρο Εί­σπρα­ξης Ασφα­λι­στι­κών Οφει­λών (ΚΕΑΟ) των μικρο-οφει­λε­τών -με οφει­λές έως 5.000 ευρώ- οι οποί­οι φτά­νουν τους 770.000 (!) σύμ­φω­να με έγκυ­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Ημε­ρη­σί­ας».

Τα αρ­χεία με τα ονο­μα­τε­πώ­νυ­μα και τα χρέη των μικρο-οφει­λε­τών που «κρα­τού­σαν» στα… συρ­τά­ρια έως τα τέλη του 2016 και άρ­χι­σαν να στέλ­νουν στο ΚΕΑΟ τα πρώην Τα­μεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) σε εφαρ­μο­γή του νόμου Κα­τρού­γκα­λου και πρό­σφα­της (24 Ια­νουα­ρί­ου 2017) εφαρ­μο­στι­κής από­φα­σης του υφυ­πουρ­γού Τ. Πε­τρό­που­λου, αιφ­νι­δί­α­σαν τα στε­λέ­χη της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης και του ΕΦΚΑ λόγω του αριθ­μού και του όγκου των οφει­λών:

• Το ΙΚΑ έδωσε λίστα συ­νο­λι­κά 250.000 μικρο- οφει­λε­τών με χρέη 4 δισ. ευρώ

• Ο ΟΑΕΕ άρ­χι­σε να με­τα­φέ­ρει τα μη­τρώα 250.000 ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών που χρω­στούν έως 5.000 ευρώ ενώ «κρατά», για να στεί­λει, και δεύ­τε­ρη λίστα οφει­λε­τών με χρέη από 15.000 ευρώ – 40.000 ευρώ ο κα­θέ­νας.

Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

• Ο ΟΓΑ με­τα­φέ­ρει 180.000 με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ ο κα­θέ­νας και

• Το ΕΤΑΑ δίνει λίστα 90.000 μικρο-οφει­λε­τών με συ­νο­λι­κό χρέος περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα πρώτα αυτά στοι­χεία, οι οφει­λέ­τες «αγ­γί­ζουν» τους 1.085.000. Και ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θούν πε­ραι­τέ­ρω τόσο από τη «δε­ξα­με­νή» των οφει­λε­τών με «πα­λαιά» χρέη του ΟΑΕΕ (άνω των 5.000 ευρώ) όσο και από τα «φρέ­σκα» χρέη που όλοι προ­ε­ξο­φλούν ότι θα δη­μιουρ­γη­θούν φέτος λόγω της με­τά­βα­σης από το προη­γού­με­νο σύ­στη­μα στο νέο – προ­βλη­μα­τι­κό και ελ­λι­πή, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται – τρόπο υπο­λο­γι­σμού των ει­σφο­ρών αφού:

Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

• Πολ­λές κα­τη­γο­ρί­ες ασφα­λι­σμέ­νων (επι­στή­μο­νες και αγρό­τες) δεν έχουν κα­τα­βά­λει τις ει­σφο­ρές του 2016.

• Ο ΕΦΚΑ αδυ­να­τεί να βε­βαιώ­σει τις ει­σφο­ρές για επι­κου­ρι­κή ασφά­λι­ση και εφά­παξ στους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες.

• Δια­τη­ρεί­ται η σύγ­χυ­ση για τα «μπλο­κά­κια» και

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νοι θα επι­λέ­ξουν να κα­τα­βά­λουν με­ρι­κώς τις ει­σφο­ρές του πρώ­του 6μήνου (υπο­λο­γι­σμός με τα ει­σο­δή­μα­τα του ‘15) ανα­μέ­νο­ντας τους συμ­ψη­φι­σμούς των ει­σφο­ρών στο δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο (με βάση τα κα­θα­ρά φο­ρο­λο­γη­τέα ει­σο­δή­μα­τα του ‘16, όπως ο νόμος ορί­ζει).

Οι με­τα­φο­ρές

Η με­τα­φο­ρά των μικρο-οφει­λε­τών στο ΚΕΑΟ, σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις, αφορά όλες τις λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές, ανε­ξαρ­τή­τως ύψους και ει­σπρα­ξι­μό­τη­τας, οι οποί­ες δεν βρί­σκο­νται σε κα­θε­στώς «ενερ­γούς» ρύθ­μι­σης.

Εως τα τέλη του 2016 «εκτός ΚΕΑΟ» πα­ρέ­με­ναν, ακόμη, οφει­λές πέραν των ε΄ξι μηνών από την ημέρα λήξης της εμπρό­θε­σμης κα­τα­βο­λής, οφει­λές που ήταν «υπό δι­κα­στι­κή ανα­στο­λή», οφει­λές φο­ρέ­ων της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης και χρέη οφει­λε­τών που βρί­σκο­νται σε κα­θε­στώς πτώ­χευ­σης ή σε «εκ­κα­θά­ρι­ση».

Εως τις 31/12/2016 στο ΚΕΑΟ είχαν με­τα­φερ­θεί χρέη 17,538 δισ. ευρώ συ­νο­λι­κά 314.917 οφει­λε­τών. Το 41% είχε οφει­λή πάνω από 5.000 ευρώ και έως 15.000 ευρώ ο κα­θέ­νας και το 65% (203.504 οφει­λέ­τες) έως 30.000 ευρώ ο κα­θέ­νας.

Δια­χω­ρι­σμός οφει­λών

Η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλ­λη­λεγ­γύ­ης έχει δώσει εντο­λή να μην γίνει καμία κα­τά­σχε­ση σε μικρο-οφει­λέ­τες. «Πρό­κει­ται για μια ξε­κά­θα­ρη πο­λι­τι­κή από­φα­ση», λένε τα στε­λέ­χη του υπουρ­γεί­ου. Ωστό­σο, οι υπη­ρε­σί­ες υπο­χρε­ού­νται να ελέγ­ξουν τις οφει­λές και να εντο­πί­σουν ποιες μπο­ρούν να ει­σπρα­χθούν και ποιες όχι. Και αυτό καθώς έχει δια­πι­στω­θεί ότι, λόγω της πα­ρα­τει­νό­με­νης κρί­σης ρευ­στό­τη­τας, πολ­λοί είναι εκεί­νοι που χά­νουν μια ρύθ­μι­ση για 100 ή 200 ευρώ! Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή Εκ­θε­ση του ΚΕΑΟ το 68% των πε­ρι­πτώ­σε­ων απώ­λειας της ρύθ­μι­σης των 100 δό­σε­ων έγινε για μη­νιαία δόση ύψους 50-300 ευρώ.

Ο δια­χω­ρι­σμός των λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών σε «ει­σπρά­ξι­μες» και «ανε­πί­δε­κτες εί­σπρα­ξης» γί­νε­ται με προ­κα­θο­ρι­σμέ­να αντι­κει­με­νι­κά κρι­τή­ρια. Οφει­λές με χα­μη­λό, ίσως και μη­δε­νι­κό βαθμό ει­σπρα­ξι­μό­τη­τας, όπως αυτές που αφο­ρούν επι­χει­ρή­σεις με δια­κο­πή δρα­στη­ριό­τη­τας προ πολ­λών ετών (π.χ. επι­χει­ρή­σεις που έχουν πτω­χεύ­σει, που βρί­σκο­νται σε αδρά­νεια, που έχουν λη­φθεί σε βάρος τους ανα­γκα­στι­κά μέτρα εί­σπρα­ξης χωρίς απο­τέ­λε­σμα, από οφει­λέ­τες που έχουν απο­βιώ­σει κ.λπ.) δια­χω­ρί­ζο­νται και χωρίς να δια­γρά­φο­νται δεν επι­διώ­κε­ται άμεσα η εί­σπρα­ξή τους.

Προ­σκλη­τή­ρια

Στον οφει­λέ­τη που εντάσ­σε­ται στο ΚΕΑΟ απο­στέλ­λε­ται η «πρό­σκλη­ση για τα­κτο­ποί­η­ση οφει­λών». Στον οφει­λέ­τη που δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην πρό­σκλη­ση για τα­κτο­ποί­η­ση οφει­λών (εξό­φλη­ση ή δια­κα­νο­νι­σμό) απο­στέλ­λε­ται η «Ατο­μι­κή Ει­δο­ποί­η­ση Λη­ξι­πρό­θε­σμων Οφει­λών» με την οποία ενη­με­ρώ­νε­ται ότι αν δεν αντα­πο­κρι­θεί σε 20 ημέ­ρες θα ξε­κι­νή­σει η δια­δι­κα­σία της ανα­γκα­στι­κής εί­σπρα­ξης. Από την έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας του ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος Δε­κεμ­βρί­ου 2016 έχουν απο­στα­λεί συ­νο­λι­κά 309.518 Ατο­μι­κές Ει­δο­ποι­ή­σεις σε οφει­λέ­τες ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Κα­τα­σχε­τή­ρια στέλ­νο­νται κα­τό­πιν ελέγ­χων και με βάση κρι­τή­ρια όπως το ύψος της οφει­λής (ανά­λο­γα με το ύψος της οφει­λής επι­λέ­γε­ται και το κα­τάλ­λη­λο είδος μέ­τρου), τη συ­μπε­ρι­φο­ρά του οφει­λέ­τη (π.χ. η κα­τα­βο­λή των τρε­χου­σών ει­σφο­ρών και η πα­ράλ­λη­λη κα­τα­βο­λή ανελ­λι­πώς κάθε μήνα εύ­λο­γου ποσού «ένα­ντι» της οφει­λής ενι­σχύ­ουν το προ­φίλ της αξιο­πι­στί­ας του), την πα­λαιό­τη­τα της οφει­λής και αν η άρ­νη­ση πλη­ρω­μής είναι απο­τέ­λε­σμα της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης ή συ­στη­μα­τι­κής αφε­ρεγ­γυό­τη­τας.

Οι ει­σπρά­ξεις του ΚΕΑΟ

Οι συ­νο­λι­κές ει­σπρά­ξεις του ΚΕΑΟ το 2016 έφτα­σαν 820.159.471ευρώ ξε­περ­νώ­ντας το στόχο που είχε τεθεί για 750 εκατ. ευρώ. Συ­νο­λι­κά το ΚΕΑΟ έχει ει­σπρά­ξει, από την έναρ­ξη της λει­τουρ­γί­ας του, 1,811 δισ. ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.